Асцендент – какво разкрива за нас?

Обновена: 26.01.2024|
асцендент, изгряващ знак в астрологията

На въпроса „Коя зодия си?“ всички отговаряме със знака, в който се намира нашето натално Слънце. Но често начинът, по който ни възприемат другите, и изявата ни във външния свят не съответства на характеристиките, типични за слънчевия ни знак.

Темпераментът и чертите от характера ни до голяма степен са повлияни от нашия асцендент. Какво представлява той и какво е значението му, ще разгледаме в следващите редове.

 

Асцендент – какво представлява?

Асцендентът е точният градус на знака, който изгрява на източния хоризонт в момента на нашето раждане. Заедно със Слънчевия и Лунния знак, асцендентът има главно значение за нашата личност.

Нашият слънчев знак е център на Аза ни така, както Слънцето е в центъра на нашата система. Луната е отражението на миналото така, както Луната отразява слънчевата светлина. В този смисъл асцендентът е това, което се получава от техния съюз, за да „изгрее“ нашата личност.

Асцендентът е програмата за развитието на плана на слънчевия знак. Той е периферията или филтъра, през който ще се пречупва информацията, и това, което ще зададе определени параметри за изявата на нашия Аз.

Той е сюжетът или сценарият, който ще трябва да играе главният герой – нашият слънчев знак.

Нашата личност е един сложен конгломерат от преплитането на множество космически енергии, като тези три компонента задават насоките ни за развитие в определена посока.

Тези три точки представят трите главни принципа във Вселената – Слънчевият, Лунният и Земният. Слънчевият принцип е Духа, който може да се прояви само чрез отражението или Ума, чийто принцип е представен от Луната. Така от тях се появява третият земен принцип – Тялото.

 

Какво е влиянието на асцендента в нашия живот?

 

асцендент, изгряващ знак в астрологията

 

Асцендентът бележи началото. От тази точка се построява целия натален хороскоп.

Това е ключов момент, в който се е поставило началото на нашия живот. Той се определя от точния час и мястото на нашето раждане, което придава уникалните ни характеристики.

В античната астрология асцендентът е бил много важен, тъй като древните са вярвали, че „Началото определя Цялото“ и в началото се съдържа и краят.

Асцендентът може да се сравни с изгрева, който осветява със светлината на Слънцето (слънчев знак) сенките на нощта от отраженията на Лунната светлина (лунен знак).

Когато на Източния хоризонт изгрява един знак, то на Запад залязва друг знак – десцендентът. Тази част от нас остава „неосветена“ в сянката на несъзнаваното и е тази, която търсим в другите чрез партньорствата, но всъщност се намира в нас.

Във времевата линия миналото е представено от знака, в който е Луната. Това е връзката с майката, усвоени модели от миналото и дори прераждания, с които се чувстваме комфортно. Или навици, от които трябва да се освободим, защото ни пречат в настоящето.

Слънчевият знак е настоящата ориентация, но в зависимост от някои особености, в картата може да не бъде толкова ясно изразена, поради филтъра през който преминава, тоест асцендента.

В действителност в същността си ние сме нашия слънчев знак, защото Слънцето е светлина, а всичко в същността си е светлина. Но асцендентът е лупата, през която тази светлина се пречупва и бива по-слаба или по-силна.

 

От какво зависи силата на асцендена?

 

асцендент, изгряващ знак в астрологията

 

Има различни фактори, които влиаят върху това кое ще бъде по-силно изразено – слънчевият знак или изгряващият.

Според някои астролози, асцендентът е това, което замаскира същността на човек, която е представена от слънчевия знак, и външният вид зависи много повече от асцендента.

Смята се, че когато асцендентът е в началните градуси на знака, той ще оказва по-силно влияние, тъй като ще заема по-голяма част от първи дом, който символизира всичко, отнасящо се до личността.

Ако Слънцето е поставено в по-слаба позиция или не е аспектирано, то може преимуществото да се вземе от асцендента. Важно е също да се вземат и планетите, които са в близост до 10 градуса до него, тъй като образуват съвпад.

Според някои астролози, влиянието на слънчевия знак започва да се изразява по-силно след 29-тата годишнина. Това е период, в който индивидът започва да става по-наясно със себе си, по време на Сатурновото възвръщане.

За силата на асцендента е важно да се вземат под внимание:

 • Знакът и градусът, в който попада.
 • Стихията и модалността на знака.
 • Планети, които го аспектират.
 • Планетата управител на изгряващия знак, нейната домова позиция и аспектите, които сключва с други планети.

Управителят на хороскопа е планетата, която е управител на знака, в който е вашият асцендент.

Например при асцендент Овен управителят на хороскопа ще бъде Марс, като той също ще оказва важно влияние, особено ако се намира близо до асцендента.

Управителят на хороскопа задава важни житейски теми и до голяма степен определя реалността ни.

 

Асцендент, Слънчев или Лунен знак – кое всъщност представя нашето Аз?

асцендент, изгряващ знак в астрологията

Всъщност и трите отразяват нашия аз в неговата цялост. Това, което сме били в миналото, пряко повлиява това, което сме сега, както и това, което ще бъдем в бъдеще.

Според повечето астролози, Луната показва миналия ни аз, Слънцето – настоящия, а асцендентът – посоката на бъдещия.

Луната е начин, по който реагираме спонтанно и чисто инстинктивно.

Слънцето е жизнената ни енергия, а асцендентът – филтърът, през който преминава тя, като това ще окаже влияние за бъдещето.

Астролозите казват, че това е прозорецът, през който гледаме на света и никой друг не може да види през него така, както ние.

Това ни прави напълно уникални и въпреки, че има 12 зодии, тяхната енергия се пречупва през още 12 различни възприятия и това прави общо 144 комбинации.

Според някои астролози се прераждаме 144 пъти, за да погледнем на света през всички тези гледни точки и да видим цялостната визия.

 

Огнени знаци

Когато изгряващият знак е в огнените знаци  (Овен, Лъв, Стрелец), то изявата на индивида ще бъде експанзивна, динамична, екстравертна и ориентирана към външния свят.

Земни знаци

При изгряващ знак в земния тригон (Телец, Дева, Козирог), енергията на личността ще се стреми към структурираност, подреденост и последователност.

Въздушни знаци

Въздушната стихия дава преимущество на мисълта, затова и при изгряващ знак във въздушния тригон (Близнаци Везни, Водолей), всичко ще преминава през филтъра на ума и ще се построява на принципа на логиката.

Водни знаци

При изгряващ знак във водния тригон (Рак, Скорпион, Риби), отпечатък ще имат емоциите и чувствата. Личността ще се възприема през емоционалните оттенъци на своя вътрешен свят и ще се води повече от своята интуиция.

Кардинални знаци

За кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни, Козирог) е присъщо начинанието и пробивността – чрез тях се дава старта. Те търсят нови проекти и начинания, чрез които да се осъществи импулса им за реализирането на нещо ново.

Фиксирани знаци

Фиксираните знаци са тези (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей), които трябва да поддържат и фиксират, за това и са дарени с голяма устойчивост и воля.

Те се движат от желанията си и са много упорити по пътя до целта, която са си поставили.

Мутабилни знаци

Мутабилните зници (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) са гъвкави, адаптивни и умеят да сменят курса на своя път. Те могат да вървят в много посоки и да вършат няколко неща наведнъж.

Този филтър, през който гледаме света, е нужен, за да осъзнаем автентичната енергия на слънчевия ни знак и мисията на нашата душа. Той ни води към нашето истинско Аз, вътрешният извор на живот и светлина.

Какво представлява асцендента?

Това е точният градус на знака, който е изгрявал на Източния хоризонт, в момента на нашето раждане.

Как се изчислява?

За изчисляването на асцендента са необходими точния час и мястото на раждане?

Има ли начин да се установи, ако часът на раждане не е известен?

При неизвестен час на раждане се прилага методът на ректификация.

Категории: Астрология|Публикувана: 31.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

5 Коментара

 1. Весела Павлова 14.04.2023 at 17:54 - Отговор

  Кой е моя асцедент? Различни астролози казват различно. Едни, че асцедента ми е Овен, а други-Телец. Родена съм на 10.08.1965,в София, 22.35ч.

  • Калина Петкова 18.04.2023 at 16:38 - Отговор

   Здравейте, при хората, родени през периода на лятното часово време, има известни затруднения за коректното изчисление на асцендента. Може да Ви помогне астролог, който набляга повече на астропсихологията, за да определи асцендента Ви на базата на основната психологическа мотивация. Овенът и Телецът са зодии с две много противоположни мотивации. Докато при първата преобладава една много динамична енергия и решителност, но и честа промяна на посоката и целите, то при втората зодия имаме стабилност, практичност и последователност в действията.

   • Полина Савлекова 30.08.2023 at 14:22 - Отговор

    Здравейте, бихте ли ми казали кой е моят асцендент? 27.11.1990г., 13:30ч., гр. Панагюрище. Благодаря предварително!

    • Калина Петкова 01.09.2023 at 17:16 - Отговор

     Здравейте. В интернет има множество сайтове с програми, които да изчисляват асцендента автоматично.

 2. Тинка Митева 10.04.2023 at 21:38 - Отговор

  Прекрасна статия, написана на достъпен език. Като че ли в това представяне на асцендента е намерена пресечната точка на астрологията с психологията!

Оставете коментар

Обновена: 26 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 31 март 2023 в 11:43 | Категория: Астрология