Зелен чай – 6 ползи от Изтока

Обновена: 21.03.2024|
Зелен чай.

Популярна навред, отварата от зелен чай утолява и най-претенциозния вкус. Тази лековита напитка от Изтока с готовност предизвиква сетивата и ни приласкава в дзен прегръдката си. Пригответе си чаша зелен чай и нека заедно открием ценните му ползи, като се върнем около 5000 години назад.

 

Кога е открит пленителният зелен чай?

Тъкмо от 2700 г. пр. н. е. датира появата на зеления чай в Китай. И като всяко впечатляващо откритие около появата му витаят приказни истории. Най-известната легенда ни пренася в двора на император Шенонг – велик ботаник и основател на традиционната китайска медицина.

Според тази легенда, докато императорът спокойно си почивал в близост до диво чаено дърво, едно от листата на растението ненадейно попаднало в чашата му. И също толкова ненадейно открил, че чаеното листо придало още по-вълшебен вкус на неговата напитка. Убеден в откритието си и ползите от него, той включва чая в рецепти за лечение и укрепване на здравето.

Истински луксозен продукт и ценна традиция, първо в Китай, а след това и в цяла Азия. Дълго време зеленият чай остава привилегия само на заможните социални кръгове, докато постепенно се превръща в достъпен продукт за все повече азиатци. Така, малко по малко, напуска пределите на Азия, за да радва хората по цял свят със своите неповторими аромати и безброй предимства.

 

Къде се отглежда зелен чай?

Всяка година Китай произвежда впечатляващото количество от близо 2 милиона тона чай. И до днес Китай е най-големият производител на чай в света, следван от Индия, Кения и едва на осмо място – Япония. Макар да не е сред лидерите по количество произведен чай, Япония залага на оптимално качество и ценни свойства на добивания зелен чай.

Благоприятният за това растение климат се отличава с висока влажност и температури. Определени региони в Китай, с влажен климат и регулярни валежи от дъжд, са предпочитани. Плантации има също и в хълмисти китайски местности, но задължително надеждно обвити в мъгла. Така природата осигурява целогодишна влажност за чаените насаждения.

Добрата реколта е от голямо значение, тъй като за направата на 1 кг чай – готов за консумация, са необходими 5 кг чаени листа.

 

Какво съдържа зеленият чай?

Преди да се превърне в напитка за удоволствие, зеленият чай се е ползвал като ценно лекарство срещу широк спектър от заболявания. Това до голяма степен се дължи на изобилието от антиоксиданти и биоактивни съединения в него, сред които:

 • Витамини
 • Минерали
 • Танини
 • Полифеноли
 • Теанин
 • Протеини
 • Хлорофил

 

Сред основните биоактивни съединения в зеления чай са флавоноиди, катехини и епигалокатехин галат (EGCG). С доказано противовъзпалително и успокояващо действие, те активно противодействат срещу страничните ефекти на съвременния начин на живот. Съдържанието в ниски дози на кофеин пък превръщат зеления чай в деликатна ободряваща напитка и усърден помощник в борбата със затлъстяването.

 

Какви видове зелен чай съществуват?

 

Видове зелен чай.

 

Това, което отличава зеления чай от другите видове чай, е че след бране не подлежи на никакво окисляване. За целта веднъж събран, зеленият чай се нагрява и след това се навива за съхранение. Именно този процес запазва ценните компоненти, полезни за нашето здраве. Съблазнява с лекия си вкус и многобройните си предимства. Допълнен с цветя или плодове обогатява разнообразието си от вкусни и ароматни смеси.
Най-богати на традиции в производството на зелен чай имат Китай и Япония. Тъкмо тези страни дават имена на двете основни групи зелен чай – китайски и японски.

Различията помежду им се коренят във вида термичната обработка на чаените растения и начинът, по който предотвратяват окисляването на чаените листа.

Китайски зелен чай

Технологията на производството на китайския зелен чай цели прекъсване на ферментацията на реколтата, нагрявайки чаените листа в уок съд на много висока температура. Тази стъпка напълно унищожава ензимите, които предизвикват окисляването и съхранява ценните качества на продукта. Популярни в тази категория са чайовете:

 • Longjing – най-известният сорт, който се отличава със своя сладък вкус и освежаващи свойства.
 • Biluochun – навит на спирала, с интензивен аромат и подчертано плодов вкус, се нарежда сред предпочитаните китайски зелени чайове.
 • Yu Hua Cha – листата на този чай наподобяват тънки борови иглички. Притежава деликатен и мек вкус, леко сладък и с флорални нотки.

 

Японски зелен чай

Технологичният процес на преработка на японския зелен чай също цели пълно спиране на ферментацията, след прибиране на реколтата. За целта чаените листа преминават процес на печене, задължително на водна пара. Така гарантирано се запазват ценните свойства на продукта.

Най-разпространени чайове от този вид са:

 • Sencha – известен с отличните си ползи за здравето, поради своята наситеност на антиоксиданти. Отличава се с леко горчив, но изтънчен вкус.
 • Bancha – популярен сред почитателите на зелен чай и заради богатото си на желязо съдържание.
 • Matcha – широко разпространен и предпочитан чай. Притежава нефритен цвят и леко остър, но естествено сладък вкус.

 

Какви са тънкостите при приготвяне на китайски зелен чай?

Чаената церемония в Китай възниква около X век, по време на династията Сун. Тази церемония е на особена почит сред китайския народ и в нея се влага много старание. Изящен ритуал и същинско вдъхновение за всеки докоснал се до тази свещена за много култури традиция. Освен изящна, тази церемония е и съвършен наръчник за това как да запазим и подсилим свойствата и действието на зеления чай.

Традиционно китайският зелен чай се приготвя в глинен чайник. Препоръчително е за отделните видове чай да се ползва различен чайник. В противен случай, под въздействие на високите температури, е възможно стените на чайника да абсорбират ароматите, което да промени вкуса на зеления чай, особено ако преди това е приготвен черен чай. Водата следва да бъде леко минерализирана или изворна вода, нагрята до 70°C. Времето за запарка ще варира, в помощ е упътването върху всяко саше чай.

 

Какви са тънкостите при приготвяне на японски зелен чай?

 

Зелен чай матча.

 

Чаената церемония в Япония е не по-малко впечатляваща. Всеки детайл носи скрито послание, всяко действие съдържа дълбок смисъл и внася допълнителна наслада от това преживяване.

Два от най-консумираните вида зелен чай Sencha и Bancha имат лесен и лишен от особености начин на приготвяне. За целта е нужно зеленият чай да се запари за 2 минути, при температура 70°C.

По-различен е случаят с японския зелен чай Matcha. Той представлява много фин прах, който се получава чрез смилане на чаените листа между два камъка. Първоначално се е консумирал, разтворен в прясно мляко и овкусен със сол и подправки. По-късно се налага като предпочитана чаена напитка, символ на медитация и спокойствие. Ако по принцип сме свикнали чаят да е във вид на листа, то прахообразният вид на Matcha предизвиква почуда как следва да се приготви.

Чаената традиция повелява на дъното на купа да се постави малко количество зелен чай Matcha. Залива се с вода нагрята до 70°C–80°C и получената смес се разбива до получаването на гъста пяна и кремообразна текстура. За по-голямо улеснение е добре да се ползва chasenспециална, за този вид чай, бамбукова бъркалка. Така приготвен, неговият вкус е готов да завладее сетивата.

 

Кога е най-подходящото време да се пие зелен чай?

Зеленият чай е идеален за консумация през целия ден. Поради съдържанието си на цинк не се препоръчва по време на бременност. В останалите случаи, приет половин час преди хранене потиска апетита, а консумацията му след храна го прави чудесен диджестив за добро храносмилане.

Добре е да се избягва приемът на зелен чай по време на хранене, тъй като това ще затрудни усвояването на желязо от организма.

В случай, че сте по-чувствителни към действието на кофеина в зеления чай, следва да избягвате приема му следобед или вечер, за не си причините нарушения със съня. Ако все пак искате да си доставите чаша удоволствие, може да намалите ободряващия ефект на чая, като изплакнете листата зелен чай с първа запарка и налеете нова вода за приготвянето му.

 

6 ползи от пиенето на зелен чай

 

зелен чай ползи

 

1. Антиоксидантно действие

Зеленият чай съдържа множество ценни съставки, които активно се борят със стареенето на клетките. Ето и някои от съединенията, които противодействат на оксидативния стрес:

 • Катехини – Тези мощни антиоксиданти имат положителен ефект върху клетките на тялото и предотвратяват тяхното стареене. Това особено важи за чайовете, при които се бере пъпката и първият лист от растението. Всъщност в тези части на растението са концентрирани повече от 80% от катехините и полифеноли.
 • Полифеноли – в зеленият чай се съдържат големи количесва на епигалокатехин галат (EGCG). Той има подчертано противовъзпалително действие и предпазва клетките от стареене. За справка EGCG има между 25 и 100 пъти по-голяма антиоксидантна активност от витамините C и E. Незаменим съюзник в борбата с редица съдови и хронични заболявания.
 • Витамини – зеленият чай съдържа изобилие от ценните витамини А, B, C, E, K, както и минерали – К, Ca, Mg. Дружно съдействат за цялостно укрепване на имунитета, мускулният тонус и свежият вид на кожата.
 • Танини – малки молекули, със силно изразени антибактериални свойства, в подкрепа на тялото срещу оксидативния стрес.
 • Аминокиселини – Тирозин, глутамин и левцин са само част от аминокиселините в състава на зеления чай. Изключително ценни съединения, които укрепват имунната система и ни предпазват от ненадейни неразположения. Верни помощници за добро здраве и дълголетие.

 

2. Силно детоксикиращо действие

Съвременният начин на живот поставя пред изпитание нашата устойчивост и издръжливост. Замърсената околна среда, наличието на пестициди и тежки метали в храната, излишъкът на мазнини в менюто са сериозно изпитание за организма. Перфектно утроените механизми в тялото се опитват да противодействат, но често е нужна помощ отвън.

Богатият на ценни вещества зелен чай е чудесно средство за пречистване на организма и отстраняване на вредните въздействия. Приет в достатъчно количество и допълнен с балансирана диета и двигателна активност, той разгръща максималния си пречистващ потенциал.

3. Укрепва сърдечно-съдова система

Вече споменахме, че зеленият чай съдържа флавоноиди. Важно е да се допълни тяхното подчертано съдоразширяващо действие. Укрепват сърцето и наравно с това тези съединения съдействат за понижаване нивата на холестерол и триглицериди в кръвта, с което се постига отличен ефект срещу артериални отлагания.

Тези преимущества на зеления чай предизвикат медицински интерес и са причината за изследване проведено от Китайската академия на медицинските науки. Това проучване проследява над сто хиляди възрастни китайци, без анамнеза за инфаркт, инсулт или рак и ги разделя на две групи, въз основа на консумацията на зелен чай. Първата фокус група включва хора, които пият чай над три пъти седмично, а втората – хора, които рядко пият или въобще не пият зелен чай. 

Резултатите им са проследени в продължение на седем години и сочат значително понижение на случаите на инсулт при хората с редовна консумация на зелен чай, за разлика от участниците във втората група.

4. Подобрява когнитивната функция

Ползите от зеления чай не подминават и мозъка. Консумацията на зелен чай способства изграждането на нови невронни връзки между отделни дялове в мозъка, с което подобрява паметовите фукции на мозъка и скоростта на преработване на информацията. Честата употреба на зелен чай съдейства за обновяване на мозъчните клетки, с което се забавят евентуални дегенеративните измения. Установено е, че зеленият чай противодейства на ензимите, отговорни за отлаганията в мозъка, причина за Алцхаймер. С това добавя още една уважителна причина да пием зелен чай.

5. Контрол на теглото и превенция на затлъстяване

 

зелен чай отслабване

 

Мнозина от нас прибягват до отварите от зелен чай при първи признаци на покачване на килограмите. Пиенето на зелен чай подпомага загубата на килограми като притъпява апетита. Богат на антиоксиданти, той благоприятства разпределението и усвояването на мазнините. Зеленият чай е отлично средство за редуциране на коремните мазнини и постигането на така желаната талия.

Редовният му прием позволява да се намали дневното количество приета храна, като с това поддържа балансирани нива на кръвна захар, а не след дълго и понижаване на теглото. Чрез елиминиране на токсините и изразеното му диуретично действие е желан съюзник в борбата с излишните килограми.

6. Грижа за кожата

Всички споменати до момента ползи от богатия състав на зеления чай не подминават и най-големия орган в тялото – кожата. Разгледани поотделно звучат така:

 • Витамините в зеления чай редуцират негативното въздействие на свободните радикали върху кожата.
 • Полифенолите в него борят преждевременното стареене на кожата и предотвратяват оксидативния стрес.
 • Катехините имат успокояващи действие, което превръща зеления чай в отлично помощно средство при чувствителна кожа.
 • Танините и тяхната решетъчна структура стягат порите и придават така желаният блясък на кожата.

 

Смело можем да кажем, че зеленият чай предоставя комплексни ползи за здравето чрез антиоксидантна защита, сърдечно-съдови ползи, строен силует и психическото благополучие. Многообразното му приложение го прави достъпен и желан източник на здраве.

Кога да пием зелен чай?

Подходящ за пиене през целия ден. Не се препоръчва да се пие зелен чай по време на хранене. В случай на чувствителност към кофеина в него, да се избягва и преди сън.

Колко пъти на ден да пием зелен чай?

Препоръчителният прием е до 3-4 чаши зелен чай дневно.

Отслабва ли се от зелен чай?

Зеленият чай е богат на съединения, които забързват метаболизма и изгарянето на мазнините. Чудесно допълнение към балансирано меню и двигателна активност.

Какви са ползите от зеления чай?

Пиенето на зелен чай носи разнообразни ползи за здравето, поради богатото му съдържание на антиоксиданти и биоактивни съединения.

Категории: Билки|Публикувана: 21.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

8b33b1ef2530b84c40e13d7325f30faa?s=96&d=mm&r=g

Анелия Калчева е магистър педагог с дългогодишен академичен опит. Автор на научни публикации в реферирани издания. Развива интересите си в областта на творческото писане, медицината и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 21 март 2024 в 09:40 | Категория: Билки