Масло от чаено дърво: ползи и как да го прилагаме

Обновена: 11.03.2024|
Розмарин. Ползи от маслото от чаено дърво. Иланг-иланг.

Знаете ли за употребата на масло от чаено дърво: ползи от употребата му има в различни приложения за нашия организъм. Вероятно асоциацията на много хора, когато чуят „чаено дърво“ е с любимата топла напитка, която ни сгрява през есенно-зимния период. Колкото и да е странно, тази асоциация е далеч от истината. Ще ви разкажем защо в следващите редове.

 

Масло от чаено дърво: ползи и кои от тях познаваме?

Макар и да няма нищо общо с чая като напитка, чаеното дърво и по-точно – маслото, което се извлича от него, има не по-малко свойства, които изобщо не са за подценяване. 

По своята същност, чаеното масло е етерично масло. Като такова, то събира в себе си над 100 различни съединения. Някои от тях са уникални и могат да бъдат намерени само в него. Именно те го правят толкова ценно в световен мащаб.

Днес почти всеки знае основните ползи от маслото от чаено дърво – то отново е сред най-популярните средства за справяне с проблеми като:

keto baner 011
zink 600
keto baner 011
zink 600
 • Противодействие на различни видове инфекции. На първо място това се дължи на вече добре известното му антисептично действие. То дезинфекцира по естествен път раната, независимо от естеството на възпалението.
 • Противодейства на разпространението на бактерии и гъбички. Нещо повече – то съдейства на имунната система да бъде по-силна срещу тях и редица вируси.

За да обхванем целия спектър от ефекти при масло от чаено дърво: ползи и приложения, е важно да отговорим на въпроса…

 

За какво можем да използваме маслото от чаеното дърво?

При маслото от чаено дърво спокойно можем да кажем, че важи максимата – колкото съставки, толкова и полезни приложения! Можем да си го набавим и в чист, натурален вид.

Ползи от маслото от чаено дърво откриваме и в:

 • Съвременни козметични и лекарствени продукти.
 • То е сред съставките на дезодоранти, шампоани, масажни масла, сапуни, балсами за устни и коса, и още много.
 • Не е малка и популярността му в рецептите за домашни лекове, за възпаления и проблеми с кожата, косата, устната кухина и др.

В сезоните на гриповете и настинките, от друга страна, наличието на продукти, богати на масло от чаено дърво, е доказан метод за облекчаване на симптомите на заболяванията. В такива случаи продуктът има успокоителен ефект, а при кашлица – спомага за изхвърлянето на храчките от организма. Възпаленията на дихателните пътища също се влияят положително и отминават по-бързо и леко.

 

4 ефикасни ползи от маслото от чаено дърво

Едно от най-честите приложения на маслото от чаено дърво е при лечение на кожни проблеми.

 1. Срещу акне – маслото от чаено дърво има изключително добър ефект върху акне и различни форми на кожна екзема. Плюсът на този продукт пред останалите е в това, че не предизвиква странични ефекти и нежелани реакции, като зачервяване или лющене на кожата.
 2. Срещу възпаления – спира възпалението и лекува кожата по-бързо – включително и на епидермиса на скалпа. Подобно на кокосовото масло, за което сме ви разказвали вече тук, чаеното масло успокоява лющенето на тази чувствителна част от кожата ни и намалява пърхота.
 3. Ноктите ни също могат да набавят позитиви от продукта – особено, ако се опитваме да се отървем от упоритите гъбички.
 4. Изпотяването също е състояние, за което рядко говорим, но което може да се повлияе от чаеното масло. Способностите му да премахва миризмата са добре известни, затова и мнозина го смятат за природен дезодорант.

Масло от чаено дърво: ползи за кожата и как да го прилагаме

 

Skin fast. Масло от чаено дърво: ползи.

 

1. Ако искате да повлияете на кожно състояние с чаено масло:

 • Нанесете малко количество от него върху засегнатата зона с напоено с няколко капки масло памуче или тампонче за грим. При акне можете да го нанесете и с клечка за уши, за да задържите продукта само в зоната на възпалението.

2.  За успокояване на нервната система и по-леко дишане при респираторни проблеми:

 •  Капнете няколко капки от маслото върху възглавницата си или носна кърпичка. При по-сериозно възпаление можете да преминете и към инхалации. Те се осъществяват, като във вряща вода се капват 5 капки от маслото. Сместа се сваля от котлона и се вдишва при покрита с кърпа глава над съда между 5 и 10 минути.

3. При възпаления на устната кухина.

 • Към 200 мл преварена, гореща вода се добавят 5-10 капки от маслото на чаеното дърво. Полученият разтвор използвайте за изплакване на устата и гаргара. Така ще забавите развитието на кариесите, ще помогнете на венците ви да се справят с възпаление или ще излекувате дори наранявания от изгаряния с храна в устната кухина.

В домашни условия можете да го използвате още и като препарат в няколко случая. С чаено масло можете да се избавите от мухъла у дома, но и да прогоните комарите през пролетта и лятото.

 

За какво да внимаваме при употребата му?

Не е препоръчително да използвате маслото от чаено дърво при бременност заради опасността от остра реакция към миризмата или силата му върху кожата.

Затова е желателно преди употреба да го тествате за поносимост върху кожата. Капнете и разтъркайте леко капка-две върху китката или сгъвката на лакътя си. Наблюдавайте мястото в следващите часове за зачервяване. То не изключва употреба на продукта, но значи, че е желателно да използвате по-малки количества от него.

Маслото се използва само за външна употреба и не се приема с храна или течности поради опасност от токсичност за вътрешните органи. Съхранява се винаги в тъмни шишенца, далеч от пряка слънчева светлина.

 

Научи повече за чаеното дърво и произхода му

Този така интересен вид вирее най-добре и на топло най-вече в Австралия. Затова и стотици години той не е толкова добре известен. Популярността му започва от около 1700 година, когато екипажът на капитан Кук проучва брегове на далечния континент. Моряците, в изучаване на новите видове, започват да експериментират с рецепти с листата на чаеното дърво. Те приготвят от него заместител на класическия чай. Ароматът на напитката е близък до този на лимона.

По-късно пътуващ с експедициите от това време ботаник открива друго от свойствата на растението, с които то е известно и днес. При ежедневната си работа с местните, той забелязва как те използват листата за компреси на рани. Това били първите сигнали за ползи от маслото от чаено дърво, а приложението му продължава и до днес.

 

Масло от чаено дърво: ползи за тялото ни и популярността му във времето

 

Красива руса жена, почиваща на диван. Красива коса, кожа и нокти, в следствие на добри количества на биотин в тялото. Ползи от маслото от чаено дърво.

 

В днешно време знанията за свойствата на извличаното от чаеното дърво масло са обиколили целия свят. Изминали повече от 200 години, до 1925 година, когато свойствата на маслото от чаено дърво започват да бъдат изучавани на химическо ниво. Именно тогава учените откриват антисептичното му действие. Нещо повече – то е многократно по-силно в това отношение от много от известните до този момент, а и днес, продукти. Затова и в аптечките от това време много често можело да намерите именно масло от чаено дърво. Следва обаче откриването на пеницилина, който за кратко изпраща маслото от чаено дърво в историята.

От тогава до сега са изминали много години и науката е още по-напреднала. Затова и не е чудно, че чаеното масло отново възражда доброто си име и популярност.

Категории: Kрасота|Публикувана: 23.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:13 | Публикувана: 23 септември 2020 в 14:25 | Категория: Kрасота