„Остаряваме бавно, неусетно почти, много видимо аз, по-невидимо ти“, се казва в популярна песен. Това е не само житейска реалност, но и подробно изследван, научен факт: процесът на стареене започва от момента на раждането и протича неусетно. Разгръща се с различна скорост при отделните индивиди.

Този процес засяга цялото тяло, включително най-големия орган – кожата. Как да запазим нейния тонус и младежки вид? Има ли начини да контролираме факторите, водещи до стареене на кожата? Можем ли да ги отдалечим във времето? Ето отговорите.

 

Причини за стареене на кожата

Разграничават се две групи причини за стареене – вътрешни и външни.

 

kola 400
kola 600

Вътрешни причини за стареене на кожата

Вътрешните са генетично закодирани и влияят върху основните кожни слоеве: епидермис и дерма.

С течение на времето в тези слоеве настъпват следните промени:

 • Периодът на клетъчното обновяване се удължава – от 28 до 40 и повече дни. Това води до наслагване на мъртви клетки върху повърхността на епидермиса, поради което кожата не се хидратира добре и придобива матов оттенък.
 • Активността на потните и мастните жлези намалява. Хидролипидната защита, която те осигуряват, отслабва. Кожата става по-малко еластична и лесно изсъхва.
 • Понижава се броят на пигментните клетки – меланоцити. Някои от тях забавят производството на пигмента меланин, но други продължават нормалните си функции. В резултат – меланинът се струпва на определени места и се оформят неестетични петна.
 • Намалява хиалуроновата киселина, която е един от основните компоненти на дермата. Последиците от това са дехидратация и ограничена еластичност на кожата.
 • Увреждат се еластиновите и колагеновите влакна в дермата. С напредване на годините тези влакна стават по-дебели и се огъват. Резултатите са: поява на бръчки, увисване, изтъняване и изсушаване на кожата.

 

Външни причини за стареене на кожата

 

Стареене на кожата.

 

Немалък брой причини за стареене идват от околната среда. На нейното влияние се дължат 80% от кожните увреждания, твърдят различни специалисти – дерматолози, геронтолози, физиотерапевти и други.

Експертите открояват следните външни фактори за стареене на кожата:

 • Продължително излагане на слънчева светлина. В такива случаи се уврежда структурата на кожата, възникват петна, бръчки, сухота и отпускане.
 • Замърсяване на околната среда. Контактът с вредни химикали във въздуха и водата ускорява процеса на стареене.
 • Тютюнопушене. Токсините в тютюневия дим често провокират възпалителни реакции и водят до стареене на кожата.
 • Недоспиване. По време на сън в организма протичат естествени процеси на възстановяване на клетките и елиминиране на натрупаните токсини. При недостиг на сън обаче тези процеси са нарушени, което е причина за по-бързо стареене на кожата.
 • Неправилно хранене. Нередовното, небалансирано и непълноценно хранене, особено злоупотребата с въглехидрати, състарява клетките.
 • Дехидратация. У хората, които не приемат достатъчно течности през деня, се наблюдава ускорено стареене на кожата.
 • Злоупотреба с алкохол. Попадайки в организма, алкохолът ускорява дехидратацията и при метаболизирането си води до образуване на вещества, които увреждат тъканите.
 • Деструктивен стрес. Мощното нервно натоварване увеличава кръвните нива на стресовите хормони, поради което възникват възпалителни процеси в организма. Те се отразяват негативно на кожата.

 

Симптоми на стареенето

 

Стареене на кожата.

 

С напредване на възрастта се появяват промени, на които е разумно да обърнем внимание своевременно, като се консултираме с дерматолог. Ето най-честите признаци на стареене на кожата:

 • Старчески петна. Това са тъмни пигментации по кожата, които обикновено възникват след дългогодишно излагане на слънчева светлина. Особено уязвими са хората, навлезли в петото си десетилетие и след него.
 • Бръчки в местата, където мускулите се свиват. Очевидни са бръчките по лицето. Често стартират в областта около очите (т.нар. пачи крак). С течение на времето се образуват хоризонтални или вертикални бразди по челото, бузите, долната част на лицето и шията. Забележими са и бръчките по ръцете, чиято кожа изтънява и се изсушава.
 • Отпуснатост на кожата. Тя губи своята еластичност и плътност. По нея може да се появят зачервявания (поради разширени или спукани капиляри), както и потъмнявания (от пигментации). Променя се контурът на лицето.
 • Суха и сърбяща кожа. Причината за този проблем е, че с напредване на възрастта изтъняващата кожа се изсушава и възпалява.
 • Косопад. При старите хора оредяването на косата е резултат от невъзможност на организма да произвежда нови космени влакна. Трябва да се има предвид, че косопадът може да настъпи и поради инфекции, хормонални промени, унаследено предразположение, негативно влияние на околната среда и други фактори.

 

Лечебни методи срещу стареене на кожата

Един от често прилаганите подходи за подмладяване е т.нар. пилинг. Това е процедура за премахване на мъртвия слой на кожата и отпушване на порите й.

Друг популярен лечебен метод е мезотерапията. Представлява въвеждане на активни вещества в кожата, които стимулират производството на еластинови и колагенови влакна.

Задълбочаването на бръчките се забавя и чрез ботокс инжекции или с поставяне на т.нар. филъри, които запълват кожните дефекти.

Отпуснатите части на лицето може да се стегнат с хирургически конци, съвместими с човешка тъкан. Те се въвеждат под кожата и повишават еластичността й.

Прилагат се също различни лазери срещу всякакви кожни проблеми – петна, разширени пори, спукани капиляри и други.

 

11 предложения, чрез които ще забавите стареенето на кожата

 

Стареене на кожата.

 

 1. Не игнорирайте зимното слънце. И в студа и през лятото неговите UVA и UVB лъчите влошават структурата на еластиновите и колагеновите влакна на кожата. Пазете се от слънцето, дори когато валят снежинки. Те във висока степен отразяват лъчите му.
 2. Старателно почиствайте грима от лицето си. Немалко продукти за разкрасяване увеличават риска от преждевременното стареене, когато се оставят върху кожата за дълго време или се нанасят в прекомерни количества.
 3. Не вземайте душ с гореща вода. Тя изсушава кожата и я лишава от естествената й влажност.
 4. Хранете се пълноценно, с повече зеленчуци и плодове, богати на витамини, микроелементи и антиоксиданти. Ограничете максимално рафинираната захар. Както вече отбелязахме, консумирането й е свързано с отпускане и състаряване на кожата. Освен това продуктите от рафинирана захар създават условия за появата на акне и хронично кожно възпаление.
 5. Осигурявайте си редовен 8-часов сън. Проучвания сочат, че тези, които спят по 5 часа или по-малко изглеждат с 2 години по-стари от връстниците си. Доказано е също, че при недоспиване се повишава кръвното ниво на хормона кортизол, а той е свързан със загубата на колаген и преждевременното стареене.
 6. Поддържайте кожата си влажна. Винаги нанасяйте хидратиращ крем върху нея след душ и след почистване на лицето. Изпивайте дневно по осем или десет чаши вода.
 7. Откажете се от цигарите. Отдавна се знае, че престоят в задимени помещения, както и тютюнопушенето, придават на лицето повехнал вид. Никотинът ускорява образуването на бръчки, като дехидратира кожата и разгражда нейния колаген.
 8. Не злоупотребявайте с алкохол и упойващи вещества. Те влияят негативно върху клетките, увреждат както вътрешните органи, така и кожата.
 9. Спортувайте редовно. Физическите натоварвания тонизират организма, подпомагат отделянето на токсините, осигуряват повече кислород на тялото, включително на кожата и по този начин забавят нейното стареене.
 10. Стойте далече от стреса! Идентифицирайте факторите, които ви притесняват и се научете да ги контролирате. Отделяйте време за приятни занимания и почивка. Така ще се отдалечавате от негативните емоции. Разбира се, животът без нервно натоварване е невъзможен. Доказано е обаче, че хората, които не се тревожат излишно и умело управляват стреса, изглеждат по-млади от връстниците си.
 11. Несъмнено стареенето е неизбежно. Но дали ще се ускори или забави зависи в значителна степен от навиците и поведението ни.

Какви са причините за стареене на кожата?

Разграничават се 2 групи – вътрешни и външни. Вътрешните са генетично закодирани. Немалък брой причини за стареене идват от околната среда – слънчева светлина, замърсяване, тютюнопушене и т.н. На нейното влияние се дължат 80% от кожните увреждания.

Какви са симптомите на стареене на кожата?

Промените, които сигнализират за стареене на кожата, са поява на старчески петна, бръчки в местата, където мускулите се свиват, отпусната, суха и сърбяща кожа и др.

Как да забавим процеса на стареене на кожата?

Използвайте слънцезащитни продукти, дори през зимата. Почиствайте старателно грима от лицето си, не взимайте прекалено горещ душ, спете добре и поддържайте кожата си хидратирана.