Автофагия – как да се преборим със стареенето на клетките

Обновена: 23.04.2024|
Автофагия.

Свикнали сме да мислим за здравословния начин на живот в посока отвън-навътре: каква храна ядем, колко вода пием, приемаме ли достатъчно витамини и т.н. Но обръщаме ли достатъчно внимание на вътрешните процеси, които са основни за нашето здраве?

В този текст ще издадем тайните на мистериозната автофагия – що е това и как да го използваме в своя полза.

Различни учени са единодушни, че автофагията има редица ползи за тялото ни. Въпреки това, проучванията и изследванията по въпроса са все още в начален етап. Това е така, тъй като самите клетъчни процеси са изключително сложни, а системното им наблюдаване в човешкото тяло е трудно и дълго занимание.

Това може да се случи както с цялата клетка, така и с някои отделни нейни части, които ефективно да бъдат подменени. Подновяването е още по-важно за съществуването на клетките – по този начин тялото не хаби ресурси, а създава само заместители на увредените части.

 

Какво знаем за автофагията?

Нашето тяло е дом на безброй много клетки, като с времето много от тях умират или биват увредени, което често води до вредни натрупвания в органите ни. Чрез автофагията ни се отдава възможност да се отървем от подобни нежелани струпвания.

При прочистване на организма чрез самоизяждане старите клетки се рециклират и превръщат в нови полезни структури. По този начин тялото ни си осигурява допълнителни източници на енергия.

Автофагията има роля в клетъчната регенерация, но не е пряко свързана със създаването на нови клетки. Това се случва чрез други процеси, като основно е клетъчното делене. При автофагията се разграждат и преработват съществуващи, но увредени клетъчни компоненти. Така се поддържа здравето на клетките, които, снабдени с нови молекули и енергия, се адаптират към гладуване, инфекции и други неблагоприятни условия.

Това е един вътрешен “рестарт” бутон, който можем да натиснем по всяко време Методът на самоизяждане е много важен за здравословното функциониране на клетките. Ако има увредени и неправилно функциониращи клетки, органели, митохондрии или други клетъчни компоненти, те биват успешно “изядени” от тялото, за да спрат своето вредно разпространение.

 

Основни ползи на автофагията

 

Автофагия.

 

Клетките разчитат на автофагията в различни етапи от жизнения си цикъл. С нейна помощ те се създават, възстановяват и изчистват.

Човешкото тяло също зависи от този процес и черпи цялостно от неговите ползи.

Борбата със стареенето

Една от главните ползи на автофагията е борбата със стареенето – отвътре и отвън.

Ако рециклираме мъртвите си клетки и ги превръщаме в нови по-бързо и ефикасно, то новите клетъчни структури ще поддържат всички наши органи млади за повече време.

Превенция на заболявания

Друга важна полза е свързана с пълното премахване на увредени клетки. Когато те се рециклират по-често, естествено се понижава риска от Алцхаймер, Паркинсон и рак.

Автофагията е добра превантивна мярка против появата на онкологични заболявания.

Имайте предвид, че нейното действие обаче би могло да носи вреди при вече развити злокачествени тумори.

Освен да разгражда своите собствени клетки, тялото ни неутрализира и изхвърля външни клетки, които носят инфекции и различни токсини. В тези случаи, чрез премахването на вредните външни тела можем да помогнем на организма си в борбата с някои хронични възпаления.

Постигане на клетъчен баланс

От друга страна, тялото може да достигне естествен клетъчен баланс чрез успешното рециклиране. Когато организмът е балансиран, клетките в него са по-качествени и по-високо функционални.

Вътрешното равновесие се отразява благоприятно на метаболизма, имунната система и нейното функциониране.

При добре работещ организъм веществата, които приемаме с храната, се превръщат в енергия по-ефикасно, което дава тонус и желание за движение.

Тялото ни има готовност да се бори със стреса, заболяванията, инфекциите. Всички органи могат да черпят от тези ползи, които ние сами да им предоставим.

Когато всичко е в баланс, можем да ограничим хроничните заболявания и неразположения, с които се сблъскваме в различни етапи от живота си.

 

Как да я отключим?

Както вече споменахме, автофагията е напълно естествен процес, който наблюдаваме във всички организми. За да я предизвикаме или да забързаме нейното действие, можем да се възползваме от някои хитринки.

Гладуване

 

автофагия

 

Най-лесният начин да задействаме автофагията е чрез пълно гладуване. Когато не приемаме никакви хранителни вещества от 24 до 72 часа, тялото започва да използва собствените си клетки за добиване и усвояване на енергия.

В този случай, първи ще бъдат използвани мъртвите и ненужни клетъчни натрупвания. Този излишен материал се оползотворява за запазването на организма, както и за създаването на нови клетки.

Гладуването е чудесен начин да внесем много допълнителни ползи за здравето. Чрез него даваме почивка на тялото си, което може да се фокусира върху изчистването и поддръжката на редица важни системи.

Ако пълното гладуване не е по силите ви, не се притеснявайте. Периодичният пост (т.нар. интермитентно хранене) също помага да извлечем желаните ползи. 16-20 часа глад, последвани от едно или две хранения за денонощието, със сигурност ще се отрази благоприятно за постигането на автофагия и клетъчно равновесие.

Кето диета

Кетогенната, или кето, диетата е още един начин да задействаме автофагията. При достигане на състоянието на пълна кетоза, организмът ни търси нови алтернативни източници на енергия. Сред тях са и натрупалите се ненужни клетки.

Куркумин

Друга част от стимулиращата диета е приемането на куркумин. Него може да открием в добре познатата ни подправка – куркумата.

Тази лечебна съставка на известната яркожълта подправка е популярна с редица полезни свойства – антитуморни, антиоксидантни, както и противовъзпалителни.

Освен това, куркуминът пречи на растежа на раковите клетки и доказано подобрява мозъчните процеси.

Физическа активност

 

автофагия

 

Освен чрез диета, по-натовареното движение, упражненията и спортът също могат да забързат рециклирането на клетки.нРедовната физическа активност, кардио и силови тренировки дават тонус на духа ни и подпомагат полезните вътрешни процеси на тялото ни.

Изброените дотук съвети са често срещани в различни проучвания за здравословен начин на живот. Комбинацията от тях гарантирано ще допринесе за положителни резултати за вашето тяло – независимо дали става дума за автофагия, или за общото здраве на организма.

 

Заключение

Както вече разбрахме, автофагията е сложен процес – неизменна част от живота на нашите клетки.

Това е важен механизъм за постигане на клетъчно равновесие в тялото ни. Без него не би било възможно правилното и качествено функциониране на всички системи в организма.

Процесът по самоизяждане има силна защитна роля – пази ни както от вътрешните вредители, така и от външните. Подобно на имунната система, изчистването от вредни натрупвания подпомага цялостното ни здравословно състояние.

От голяма важност е да разбираме как функционира тялото ни и да му окажем помощ, за да може успешно да го поддържаме жизнено и здраво.

 

Какво е автофагия?

Автофагия е процес, при който клетките разграждат и използват повторно стар или ненужен клетъчен материал.

Как се получава автофагия?

Автофагията е естествена част от жизнения цикъл на клетките.

Как да предизвикаме автофагия?

Можем да стимулираме автофагията чрез гладуване, физическа активност, прием на куркумин.

За какво е полезна автофагията?

Чрез автофагия се създават нови клетки, забавя се стареенето на тялото, изхвърлят се вредни вещества.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.07.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 17:45 | Публикувана: 3 юли 2023 в 15:41 | Категория: Здраве