Чакрите са главните енергийните центрове, осъществяващи ролята на входни и изходни клапани, през които се извършва енерго-информационно взаимодействие между нас и околния свят.

Функцията на чакрите е много важна, тъй като те са една енергийна система, която комуникира с тялото чрез биологичните му системи, като ендокринните жлези и нервната, и го поддържа балансирано и здраво.

Когато работят правилно, те имат формата на кръгове, откъдето произлиза и името им (от санскрит чакра означава колело).

 

Чакри и жлези

чакри и жлези

Чакрите нямат материално изражение, но на нивото на физическото тяло съответстват на седемте жлези с вътрешна секреция и нервните сплитове.

Когато определена чакра е дисбалансирана, се проявява нарушение на жлезата, която е под управлението й.

Много от хормоналните дисфункции, които имат отговорната роля да инициират физиологичните процеси, всъщност на по-фино ниво са неправилното боравене с енергията на емоциите, чувствата и страстите.

Дългото им задържане и потискане придобива физическо изражение на хормонално ниво, което е причината за много заболявания.

Нашата ендокринна система е засегната, когато потокът от фина енергия се блокира в една или повече от чакрите и поради това сме склонни да развием психически и физически заболявания. Тя произвежда хормони, които инхибират или стимулират физиологичните процеси. 

Основните чакри, проектирани във физическото тяло посредством жлезите, са седем, останалите са отвъд него и са безброй.

Първите три чакри ни свързват с материалния свят и ни осигуряват инстинкта на оцеляване, сексуалната енергия, действието и способността да изявяваме нашия аз и да браним границите си.

Четвъртата чакра е свързващото звено между долните и горните три чакри и, освен това, нейното отваряне ни обединява със другите по един по-висш начин.

В областта, където се намира сърцето, се осъществява чакровото съединение на енергийните потоци. Според индусите там е и самият център на душата, индивидуалният „Атман“, който е искра от огромния океан на „Брахман“.

Горните три чакри са връзката ни с висшите планове на реалността и ефирни тела. Те се проявяват посредством прозрения, вдъхновения и необходимостта да изразяваме своята визия. Отваряйки се за енергията в тях, ние ставаме по-съзнателни и възприемчиви към духовните измерения.

Балансът на чакрите е важен за правилното функциониране на ендокринната функция, както и цялостното благосъстояние на тялото и духа. Различни практики могат да помогнат за балансиране и активиране на чакрите.

 

Първа чакра

 

чакри и жлези

 

Първа чакра, „Муладхара“, се намира в основата на гръбначния стълб и е свързана със сакралния сплит. Отговаря за правото черво и простатната жлеза.

От санскрит Муладхара означава корен и се изобразява от червения цвят. Тя ни заземява и свързва със земята и нашите корени. Нейната функция е да ни осигури оцеляването посредством инстинкта за самосъхранение.

Това е древен и базов инстинкт, който ни предпазва от непосредствена опасност и ни помага да опазим своята физическа цялост. Когато сме застрашени, този инстинкт доминира над всички останали и се активира стрес реакцията „бий се или бягай“ с извънредна секреция на катехоламини, мобилизиращи ресурсите на тялото.

Другата функция, която първа чакра осигурява, е заземяването. Без него ние нямаме център, нестабилни сме и нямаме способността да съдържаме и да държим своите граници.

Заземяването е това, което ни дава здрава основа, силна коренова система, за да можем да растем нагоре. Ние сме свързани с електромагнитното поле на планетата и физически това се осъществява посредством краката и стъпалата.

Както електропроводимите системи се „заземяват“, като се свързват със земята, така и ние се нуждаем от земния заряд, за да бъдем здрави и жизнени.

Смята се, че коренната чакра влияе върху здравето на физическото тяло, особено на долната му част. Включително гръбначния стълб, краката, ходилата и органите, свързани с елиминирането, като дебелото черво и бъбреците.

Проблеми като болки в долната част на гърба, лошо кръвообращение, храносмилателни проблеми или дисбаланс на надбъбречните жлези може да са свързани с дисбаланси в тази чакра.

Ето някои практики за балансиране и активиране на първа чакра:

 • Упражнения за заземяване
 • Ходенето на бос крак сред природата
 • Практикуване на внимание към тялото и усещанията
 • Носенето на червени дрехи
 • Йога пози, които се фокусират върху заземяването, като планинска поза или поза мост
 • Утвърждения, свързани с безопасността и чувството на сигурност
 • Използване на етерични масла като пачули, кедрово дърво, сандалово дърво или ветивер

 

Втора чакра

 

чакри и жлези

 

Втора чакра, „Свадхиштхана“, се намира централно в коремната област, в сплита на простата, под пъпа, и отговаря за бъбреците, надбъбречните и половите жлези.

Тук от земния елемент преминаваме във водния, който символизира света на емоциите и чувствата. Ако сме изградили плътната и стабилна основа на първа чакра, тя ще бъде съдът, в който да съдържаме флуидната природа на чувствения свят под управлението на Свадхиштхана.

Тази чакра се изобразява в оранжев цвят и се свързва с усещането, емоциите, сексуалността, нуждата, желанията и удоволствието.

Тук се събуждаме от инертността чрез движението, което увеличава жизнеността и виталността в нас, изгражда мускулната система, стимулира кръвната циркулация и нервните окончания.

Сетивността обогатява нашето преживяване и ни свързва с другите. Чрез сетивата ние приемаме информация и стимули от външния свят посредством които оформяме вътрешния.

Това поражда в нас емоционални реакции, които движат мотивацията ни и чувството за изразяване. Сексуалността, освен инстинкт за продължаване на поколението, е и съзидателния импулс в нас, който се осъществява посредством създаването чрез „даване“ на части от нас.

Нуждата – това са нашите необходими потребности, които ни осигуряват подхранването и се грижат за баланса между даване и получаване. Желанията – това са тези движещи импулси, които ни придават уникалност, а удоволствието е естественото предназначение на самия живот.

Смята се, че сакралната чакра влияе върху здравето на репродуктивните органи, пикочния мехур и долната част на храносмилателната система.

Дисбалансът в тази чакра може да се прояви чрез следните симптоми:

 • Емоционална нестабилност
 • Ниско либидо
 • Творчески блокаж 
 • Трудности при формирането на интимни връзки
 • Репродуктивни нарушения
 • Проблеми с уринирането
 • Болки в долната част на гърба 
 • Храносмилателни проблеми

Практиките за балансиране и активиране на втора чакра включват:

 • Творческо изразяване чрез изкуство
 • Танци
 • Носенето на оранжеви дрехи
 • Практикуване на грижа за себе си и дейности, които носят удоволствие
 • Свързване с водни елементи, като вземане на вани или плуване
 • Практикуване на йога пози, които се фокусират върху бедрата и таза, като поза гълъб или пеперуда поза
 • Утвърждения, свързани с творчеството и емоционалното благополучие
 • Използвайки етерични масла, като иланг-иланг, жасмин, градински чай или сладък портокал

 

Трета чакра

 

чакри и жлези

 

Третата чакра, „Манипура“, е в слънчевия сплит, черния дроб, далака, панкреаса и жлъчния мехур. Тук се свързваме с огъня на действието и нашата лична сила. Нейният цвят е жълтият – символизира топлина, жизненост и яснота.

Чакрата на слънчевия сплит е свързана с нашето чувство за лична сила и самочувствие. То влияе върху способността ни да се утвърждаваме, да поставяме граници и да преследваме целите си. Когато е балансирана, насърчава силно чувство за себе си, увереност, мотивация и здраво его.

Дисбалансът в тази чакра може да се прояви като ниско самочувствие, липса на увереност, затруднено вземане на решения или склонност към прекомерен контрол и агресивност.

Смята се, че чакрата на слънчевия сплит влияе върху здравето на органите в корема, включително стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и червата.

Храносмилателни разстройства, язви, надбъбречна умора и други проблеми, свързани с органите в тази област, могат да бъдат свързани с дисбаланси в тази чакра.

Практиките за балансиране и активиране на трета чакра включват:

 • Медитация, визуализация, дишане
 • Носенето на жълти дрехи
 • Утвърждения, които повишават увереността
 • Йога пози като поза лодка или поздрав към слънцето
 • Ангажиране в дейности, които повишават чувството на личната сила
 • Използване на етерични масла като джинджифил, лимон, бергамот или грейпфрут

 

Четвърта чакра

 

чакри и жлези

 

Четвърта чакра, „Анахата“, се намира в гръдния кош и съединява сърдечния сплит, перикарда и тимусната жлеза. Тук се намира важен енергиен център – този на сърцето.

Това е връзката ни с другите и света. През нея се осъществява енергийният поток на даване и получаване и се обединяват енергиите от цялото тяло.

Сърдечната чакра обединява долните три чакри, играещи ролята на проводящата коренова система на електромагнитното поле на земята, и горните три чакри, разширяващи го, подобно на короните на дърветата.

Тя е свързана с нашите емоции, емпатия и състрадание, като влияе върху способността ни да създаваме здрави взаимоотношения, да проявяваме доброта и да практикуваме прошка.

Тук достигаме до необходимостта от баланс на енергията и по-дълбоката душевна връзка, която имаме с другите. Чрез нея се научаваме да проявяваме и следваме своя устрем.

Когато е балансирана, тя насърчава чувствата на любов, приемане и взаимосвързаност. Дисбалансът в тази чакра може да се прояви като трудности при формирането на емоционални връзки, чувство на изолация, ревност, липса на емпатия, трудности при формирането на интимни отношения, задържане на обида или липса на любов към себе си.

Смята се, че сърдечната чакра влияе върху здравето на сърцето, кръвоносната система, белите дробове и тимусната жлеза. Проблеми като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, респираторни проблеми или дисбаланси на имунната система са свързани с дисбаланс в тази чакра.

Практиките за балансиране и активиране на четвърта чакра включват:

 • Любов и грижа за себе си
 • Изразяване на благодарност и прошка
 • Участие в действия, насърчаващи доброта и състрадание
 • Практикуване на сърдечно-центрирана медитация или медитация на любяща доброта
 • Утвърждения, свързани с любов и емпатия
 • Носенето на зелени дрехи
 • Какао церемония
 • Практикуване на йога пози, които отварят гърдите, като поза камила или поза кобра
 • Използване на етерични масла като роза или лавандула

 

Пета чакра

 

чакри и жлези

 

Петата чакра, „Вишуддха“, е на нивото на гърлото и е отговорна за щитовидната жлеза. Тя вече спада към горните три по-фини центъра и, за да бъде достигната, се изисква определено ниво на пречистване, откъдето идва и името й на санскрит. Тя е свързана със звука, вибрациите, комуникацията и изразяването.

Нейният елемент е етерът и представя комуникация, вибрация и себеизразяване. Смята се, че управлява енергията на себеизразяването, креативността и способността да се говори истината. Цветът на гърлената чакра е небесносин.

Гърлената чакра е свързана с ясна и автентична комуникация. Тя влияе върху способността ни да изразяваме себе си, да говорим истината си и да слушаме активно и съпричастно. Когато е балансирана, тя насърчава ефективна комуникация, увереното себеизразяване и хармоничен обмен на идеи.

Дисбалансът в тази чакра може да се прояви като трудности при изразяването, проблеми с комуникацията или прекомерното говорене.

Гърлената чакра влияе върху здравето на гърлото, шията, гласните струни и щитовидната жлеза. Проблеми като възпалено гърло, проблеми с гласа, дисбаланс на щитовидната жлеза или напрежение във врата и раменете може да са свързани с дисбаланси в тази чакра.

Практиките за балансиране и активиране на пета чакра включват:

 • Медитация, фокусирана върху гърлото
 • Скандиране или пеене
 • Водене на дневник или писане
 • Носенето на сини дрехи
 • Ангажиране в творчески дейности
 • Практикуване на активно слушане
 • Практикуване на неосъждане и непредубеденост в комуникацията
 • Използване на етерични масла като лайка, мента, синя вратига или евкалипт

 

Шеста чакра

 

чакри и жлези

 

Шестата чакра, „Аджна“, ни свързва с епифизната жлеза, интуицията и трансцендентиране на полярностите. Тя прояснява виждането ни отвъд петте сетива и отваря нашето вътрешно зрение.

Нейният цвят е индигов и се изобразява с две големи венчелистчета около кръг с обърнат надолу триъгълник, съдържащ звука Ом.

Намира се на централното място между очите и свързва блуждаещия нерв и десетия черепномозъчен, инервиращ вътрешните органи.

Чакрата на третото око се свързва с прозрението, вътрешната мъдрост, духовното съзнание и възприятие.

Тя е свързана с нашата вътрешна мъдрост, проницателност и яснота на мисълта. Влияе върху способността ни да се доверяваме на интуицията си, да вземаме решения и да виждаме по-голямата картина. Цветът, свързан с чакрата на третото око, е индигово синьо.

Когато е балансирана, насърчава повишено съзнание, психически способности и дълбоко чувство за връзка с вътрешното Аз.

Дисбалансите в тази чакра могат да се проявят като липса на яснота, затруднено доверие на интуицията или чувство за откъсване от вътрешната мъдрост.

Смята се, че чакрата на третото око влияе върху здравето на мозъка, неврологичната система, очите и хипофизната жлеза. Проблеми като главоболие, мигрена, проблеми със зрението, безсъние или хормонален дисбаланс могат да бъдат свързани с дисбаланс в тази чакра.

Практиките за балансиране и активиране на шеста чакра включват:

 • Медитация, фокусирана върху областта на третото око
 • Упражнения за визуализация
 • Работа със символи и образи
 • Носенето на индигово сини дрехи
 • Свързване с природата и природните елементи
 • Практикуване на внимание и осъзнаване на настоящия момент
 • Използване на етерични масла, като тамян или сандалово дърво

 

Седма чакра

 

чакри и жлези

 

Седмата чакра, „Сахасрара“, се намира на върха на главата и отговаря за цялата нервна система. Тя ни свързва с трансцендентността и Универсалното Космическо съзнание. Тя е виолетовият пламък на трансмутацията и хилядолистният лотос.

Понякога е изобразявана с виолетов, а понякога с бял цвят, а числото хиляда загатва за безкрайността. Коронната чакра е свързана с нашето духовно съзнание, връзката с божественото и чувството за цел.

Тя влияе върху способността ни да изживяваме по-високи състояния на съзнанието, да получаваме достъп до мъдростта отвъд физическото царство и да се свързваме с нашето висше Аз.

Смята се, че коронната чакра е свързана с цялостното благосъстояние на тялото и ума. Не е пряко свързана с конкретни физически органи или системи.

Тази чакра е свързана с нашето духовно съзнание, връзката с божественото и чувството за цел. Тя влияе върху способността ни да изживяваме по-високите състояния на съзнанието, да получаваме достъп до мъдростта отвъд физическото царство и да се свързваме с нашето висше Аз.

Дисбалансът в тази чакра може да се прояви като прекъсване на връзката с духовността, липса на цел или чувство за необоснованост.

Когато е балансирана, тя насърчава духовно пробуждане, дълбоко чувство за взаимосвързаност и усещане за единство с Вселената.

Практиките за балансиране и активиране на седма чакра включват:

 • Медитация, фокусирана върху областта на темето
 • Съзерцание
 • Носенето на бели или лилави дрехи
 • Практики за осъзнатост
 • Свързване с природата и Вселената
 • Ангажиране в молитва или духовни практики и учения
 • Използване на етерични масла като лавандула или тамян

Какво представляват чакрите?

Това са главните енергийните центрове, осъществяващи ролята на входни и изходни клапани, през които се извършва енерго-информационно взаимодействие между нас и околния свят.

Каква е връзката между чакрите и жлезите?

Те са енергийна система, която комуникира с тялото чрез биологични системи, като ендокринните жлези и нервната система и го поддържа балансирано и здраво.

Как се балансират чакрите?

Съществуват различни практики за балансиране на чакрите, като медитации, йога, звукова терапия, етерични масла и други.

Обновена: 10 август 2023 в 12:20 | Публикувана: 14 юли 2023 в 15:25 | Категория: Здраве, Любопитно