Витамин К и новородени – защо е толкова важен?

Обновена: 14.03.2024|
Витамин К и новородени.

От много време се знае за важната връзка между витамин К и новородени бебета. Това хранително вещество играе ключова роля през целия ни живот, а нуждата от него ни съпровожда още от раждането.

В тази статия ще си поговорим по-подробно за витамин К и новородени и по какъв начин той предпазва най-ценното, което имаме – нашите деца.

 

Витамин К – какво не знаем за него?

Преди да разгледаме как са свързани витамин К и новородени деца, ще обясним накратко какво представлява това вещество.

Витамин К се отнася към групата на мастноразтворими витамини. Той играе изключително важна роля в кръвосъсирването, костния метаболизъм и регулирането на нивата на калций.

Тялото се нуждае от това вещество, за да произвежда протромбин, протеин и фактор на кръвосъсирването.

Казано накратко, витамин К е необходим на хората за предотвратяване на сериозно кървене.

Без достатъчно от него, малките порязвания ще кървят много дълго време и е възможно да се получат големи синини от малки наранявания. Кървене може да възникне и в други части на тялото, като мозъка, причинявайки хеморагичен инсулт.

По-големите деца и възрастните получават по-голямата част от витамин К от бактериите в червата и от някои хранителни продукти, но положението е различно при бебетата.

Най-богати на това вещество са зелените зеленчуци, включително зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле и маруля.

Това ценно вещество е от полза за организма ни и по други начини.

 

В помощ на костите

 

Факти за витамин Д. Див лук. Калций, ползи, кости, пмс.

 

Изглежда, че има връзка между ниския прием на витамин К и остеопороза – заболяване, засягащо костите, което се развива с възрастта и засяга най-вече жените.

Няколко проучвания показват, че витамин К участва в поддържането на здрави кости, подобрява тяхната плътност и понижава опасността от фрактури.

 

За по-добро когнитивно здраве

Повишените кръвни нива на витамин К са свързани с подобрена епизодична памет при по-възрастни хора.

В едно изследване на здрави хора на възраст над 70 години, при тези с най-високи нива на витамин K в кръвта е установена най-висока вербална епизодична памет.

 

В подкрепа на сърдечното здраве

Витамин К съдейства за поддържане на по-ниско кръвно налягане, предотвратявайки минерализацията, при която се стига до натрупване на вещества в артериите. Това позволява на сърцето да изпомпва свободно кръвта през тялото.

Минерализацията се случва естествено с възрастта и е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Доказано е също, че адекватният прием на витамин К намалява риска от инсулт.

 

Витамин К и новородени – защо е толкова важен за тях?

 

Витамин К и новородени.

 

Запознавайки се по-обстойно с това ценно хранително вещество, вероятно вече знаете колко важна е връзката между витамин К и новородени.

Той помага на кръвосъсирването на бебетата и предотвратява сериозно кървене.

При раждането си човек има много малко витамин К в тялото си, тъй като той не преминава ефективно през плацентата до развиващия се плод и в червата няма бактерии, които да го произвеждат преди това.

След раждането има малко витамин К в кърмата и кърмачетата могат да бъдат с дефицит в продължение на няколко седмици, докато нормалните чревни бактерии започнат да го произвеждат.

В адаптираното мляко има добавен витамин К, но дори хранените с него деца имат много ниски нива в продължение на няколко дни.

При недостиг на витамин К детето е изложено на риск от развитие на заболяване, наречено кървене от дефицит на витамин К или Хеморагична болест на новороденото (ХБН).

Въпреки че това състояние е рядко, то е много сериозно, тъй като крие опасност от прекомерно кървене, включително в мозъка. Може да доведе до мозъчно увреждане и дори до летален изход.

 

Хеморагична болест на новороденото (ХБН)

Ранното възникване на това опасно състояние при бебетата се случва в рамките на 24 часа след раждането.

Класическите случаи на ХБН възникват между ден първи и седми след раждането, а късното му проявление засяга пеленачета на възраст между 2 и 12 седмици.

 • Ранната проява на ХБН се случва поради лекарства, приемани от майката по време на бременност, преминаващи през плацентата и инхибиращи (потискащи) активността на витамин К.
 • Класическата Хеморагична болест на новороденото настъпва, когато бебетата не получават достатъчно витамин К чрез кърмата.
 • Късната е свързана с това, че децата не усвояват витамин К поради чернодробно заболяване или не получават достатъчно от него чрез храната. Именно тя се свързва с високи нива на детска смъртност, причинена от вътрешно кървене.

 

Рискови фактори за Хеморагична болест на новороденото

 

Витамин К и новородени бебета.

 

След като вече посочихме колко важна е връзката между витамин К и новородени, ще разгледаме кои са рисковите фактори за развиване на ХБН.

Кърмените бебета са по-склонни към състоянието, отколкото тези, хранени с адаптирано мляко. Това е така, защото то е обогатено с повече витамин К, отколкото обикновено има в кърмата.

Други рискови фактори включват бебета, които:

 • са родени преди 37-та гестационна седмица
 • са родени с помощта на форцепс, вакуум-екстрактор или цезарово сечение и са получили натъртвания, рядко – кървене и фрактури по време на раждане
 • са имали затруднения с дишането
 • имат проблеми с черния дроб
 • имат майки, които са приемали лекарства за епилепсия, за предотвратяване на съсиреци или за туберкулоза по време на бременност.

 

Дефицит на витамин К и новородени – каква е превенцията?

 

Витамин К и новородени-превенция.

 

За да се избегнат проблемите, свързани с дефицит на витамин К и новородени, в много страни от години той се дава на всички бебета при раждането чрез инжекция. Установено е, че това е напълно безопасно и Хеморагична болест на новороденото не се наблюдава по тези места.

Основното предимство на инжекцията с витамин К, приложена интрамускулно в бедрото, е, че тя е еднократна. Единственият недостатък е, че може да причини болка и малка синина на мястото, където е поставена инжекцията.

Друг вариант е прием на веществото под формата на течни капки. Пероралният витамин К е лесен за прилагане и неинвазивен. Ако бебетата са хранени с изкуствено мляко, може да им се слага в шишето.

Основният недостатък е, че не е гарантирана абсорбцията, тъй като на този етап пеленачетата са склонни към повръщане.

 

Витамин К и новородени – кои са симптомите на недостиг?

Ако едно бебе страда от дефицит на витамин К, то може да получи синини или да кърви без видима причина.

За съжаление, повечето пеленачета с ХБН не показват предупредителни признаци преди животозастрашаващо кървене, но те могат да развият някой от следните признаци:

 • синини по главата или лицето
 • кървене от носа или пъпната връв
 • цвят на кожата, който е по-блед от обикновено, или твърде бледи венци
 • при бебета на възраст над 3 седмици склерата на очите става от бяла жълта
 • кръв в изпражненията на пеленачето и черна, тъмна или лепкава консистенция
 • повръщане на кръв
 • ако бебето е раздразнително, прекалено сънливо, има гърчове или повръща много, това може да се дължи на получен мозъчен кръвоизлив.

 

Странични ефекти от витамин К и новородени – има ли от какво да се тревожим?

 

Масло гхи за деца. Омега 3 за деца. Фолиева киселина по време на бременност.

 

Между прием на витамин К и новородени не са установени никакви странични ефекти и той се дава на бебета в много страни по света повече от 30 години.

Лекари и учени са стигнали до заключението, че инжекциите с това вещество са напълно безопасни и полезни за пеленачетата и че няма връзка между витамин К и развитие на рак в детска възраст.

Важно е да внимавате за:

 • необяснимо кървене или кръвонасядания при новороденото
 • признаци на жълтеница, след като детето навърши 3 седмици

Ако при бебето се появят тези симптоми, незабавно посетете лекар, който да прецени състоянието му.

В случай, че новороденото има чернодробни проблеми, то може да е изложено на по-висок риск от кървене, дори ако е получило препоръчителната доза от витамина.

Темата за витамин К и новородени не е много често обсъждана, но е важно да сме запознати с нея, за да предпазим нашите деца.

 

Защо витамин К е толкова важен за нас?

Този мастноразтворим витамин е от ключово значение за кръвосъсирването. Той обаче играе роля и в здравето на костите и сърцето.

Витамин К и новородени – какво трябва да знаем?

Той помага на кръвосъсирването на бебетата и предотвратява сериозно кървене. При раждането си човек има много малко витамин К в тялото си, тъй като той не преминава ефективно през плацентата до развиващия се плод.

Дефицит на витамин К и новородени деца – каква е превенцията?

В много страни от години на всички новородени се дава витамин К при раждането чрез инжекция. Друг вариант е прием на веществото под формата на течни капки.

Категории: Бременност и женско здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 04.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 09:57 | Публикувана: 4 ноември 2022 в 16:37 | Категория: Бременност и женско здраве, Витамини и минерали