От колко витамин Д се нуждаят децата?

Обновена: 14.03.2024|

Здравето на всички е много важно, но с особено голяма сила това се отнася за най-малките, затова днес ще обсъдим от колко витамин Д се нуждаят децата.

Неговата роля често е подценявана, което води до редица здравословни проблеми. В настоящата статия ще разгледаме значение, източници и как се приема витамин Д от малчуганите, за да растат здрави.

 

Какво представлява витамин Д?

Наричан още и „калциферол“, той е мастноразтворим витамин, присъстващ естествено в някои храни, а също така се предлага като хранителна добавка. На първо място обаче се произвежда ендогенно (вътрешно), когато ултравиолетовите (UV) лъчи от слънчевата светлина взаимодействат с кожата, задействайки естествения му синтез.

calc magn 400
calc magn 600

 

calc magn 400
calc magn 600

Витамин D насърчава абсорбцията на калций в червата и поддържа адекватни серумни концентрации, за да се даде възможност за нормална минерализация на костите. Без достатъчно от него костите могат да станат тънки, чупливи или деформирани.

Той способства и за предотвратяване на хипокалцемична тетания – неволно свиване на мускулите, водещо до крампи и спазми.

Важен е във всеки етап от живота, но особено много за деца и тийнейджъри, тъй като организмът им се развива с бързи темпове. От съществено значение е и витамин Д за възрастни, намалявайки риска от остеопороза, както и за бременни и кърмещи жени.

 

 

Защо е толкова важен за детското здраве?

 

От колко витамин Д се нуждаят децата-момиченце

 

Ролята на витамин Д за деца е особено важна. Той е силно свързан с имунитета и костите, които при малчуганите са все още крехки и имат нужда от подсилване.

Липса на витамин Д при деца води до повишаване на риска от рахит – болестно състояние, което в растящия организъм забавя втвърдяването на костите и те се деформират, а при възрастните води до остеомалация (омекване на костите).

Той има и други роли в тялото, включително намаляване на възпалението, както и модулиране на процеси като клетъчен растеж, нервно-мускулна и имунна функция и метаболизъм на глюкозата.

Недостатъчна дневна доза витамин Д може да причини ниско съдържание на калций в детския организъм, което да доведе до мускулни крампи, а при бебета – да се стигне дори до гърчове и припадъци.

 

Кои деца са в риск от ниско съдържание на витамин D?

Децата с тъмна кожа са по-склонни към недостиг. По-големите количества меланин в нея действат като естествена слънцезащита. Това увеличава времето, което им е необходимо на слънце, за да произвеждат витамина по естествен начин.

Малчуганите, които стоят повече време на закрито или носят винаги твърде покриващи дрехи, също са застрашени.

Това се отнася и за родените преждевременно бебета, а също и такива изцяло на кърма, защото майчиното мляко не съдържа много витамин Д. Те си набавят първоначалния запас от майката, така че още по-голям става рискът, ако и тя страда от този дефицит.

Някои здравословни състояния също влияят върху това как тялото го усвоява и контролира. Такива могат да бъдат някои чернодробни и бъбречни заболявания, а също и тези, свързани с усвояването на храна, например кистозна фиброза, цьолиакия, възпалително заболяване на червата.

Определени медикаменти за епилепсия също могат да увеличат риска от лоша абсорбция.

 

 

Каква е препоръчителната дневна дозировка за деца и бебета?

 

От колко витамин Д се нуждаят децата-бебе

 

От колко витамин Д се нуждаят децата – това е въпрос, който няма еднозначен отговор, защото зависи от възрастта. Това хранително вещество се измерва в международни единици (IU), като ще обобщим приблизителните стойности, необходими за всяка възраст.

От колко витамин Д се нуждаят децата под 1 година?

Бебетата под 1 година се нуждаят от 400 IU витамин D на ден. Адаптираното мляко има 400 IU на литър.

Децата, които приемат само кърма, може да страдат от дефицит, тъй като това е свързано и с количеството в майчиния организъм. Витамин Д за бебета е нужен за правилното им развитие, затова при остра липса може да се предпише добавка от лекар.

 

От колко витамин Д се нуждаят децата между 12 и 18 месеца?

Деца на възраст до година и половина се нуждаят от поне 600 IU дневно, като препоръчителното количество е около 1000 IU.

По това време те най-често правят първите си опити за пълзене и прохождане, което допълнително налага нужда от заздравяване на костите и мускулите им.

 

От колко витамин Д се нуждаят децата до 8-годишна възраст?

Малчуганите до 8 годинки е необходимо да покрият дневна витамин Д норма между 2,500 до 3,000 IU.

Важно е да се спомене, че слънцето не е безопасно както за малки, така и за големи. Прекомерното излагане може да допринесе за увреждания на кожата и дори да повиши риска от рак.

Затова децата се нуждаят, особено лятото, от слънцезащита, която от своя страна блокира до голяма степен производството на витамин Д. По тази причина на тях са необходими не повече от 10-15 минути на слънце преди нанасяне на слънцезащитен крем.

В по-студените месеци е добре е да се наблегне на храни с витамин Д или хранителни добавки, особено при диагностициран недостиг.

 

От колко витамин Д се нуждаят децата на 9 и повече години?

По-големите малчугани и най-вече тийнейджърите се развиват с бързи темпове, затова расте и необходимостта им от това ценно вещество. Количества от около 4,000 IU на ден е достатъчно за техните здрави кости, добър имунитет и правилно развитие.

 

Как да набавим необходимото количество?

Витамин Д - мастноразтворими витамини.

Това изключително важно за здравето вещество се набавя по три начина:

  • естествени източници
  • храна
  • хранителни добавки

Слънцето – най-големият източник

Нашите тела произвеждат витамин D, когато кожата ни е изложена на слънце, затова то е най-големият естествен източник.

В наши дни обаче може да не е лесно както за децата, така и за възрастните да си набавят достатъчно. Причината се крие в това, че прекарваме повече време на закрито, а когато сме навън, внимаваме за опасното влияние на слънцето.

Стига се до парадокса да се нуждаем от слънце, но и да трябва да се предпазим от него, затова нерядко се случва да се стигне до дефицит.

Храна

Много малко храни съдържат естествено витамин D. Такива са по-мазните риби като сардини, сьомга и риба тон, черен дроб, яйца и рибено масло.

Тъй като децата не ядат много от тях, някои продукти са допълнително обогатени с него. Такива могат да бъдат млека, сокове, зърнени закуски и други.

 

Добавки

При установен недостиг при децата е добре да се приемат хранителни добавки. Важно е обаче това да се съгласува с лекар и да не се надвишава препоръчителното количество.

На пазара има изобилие от мултивитамини за деца, в които са съобразени точните дози, за да се защити и укрепи детското здраве и да се избегне опасността от предозиране.

 

Как да предпазим детето от предозиране с витамин Д?

 

Свинска мас за готвене. Лекарка, която държи табелка с надпис витамин D

 

След като вече разгледахме от колко витамин Д се нуждаят децата, ще поговорим и за това дали по-високи дози биха могли да бъдат опасни за малчуганите.

За щастие тези случаи са рядкост и могат да възникнат само при неправилната употреба при прием на добавки. Затова трябва на първо място да се прецени дали детето има нужда от такива и ако то страда от недостиг, да се спазват точните указания.

Предозиране с витамин Д само от слънчево излагане и храна не е възможно.

Прекомерни количества за дълги периоди крият риск от камъни в бъбреците и дори бъбречна недостатъчност поради завишените количества калций – състояние, известно като хиперкалциемия.

В кратки срокове приемането на повече от необходимото може да води след себе си симптоми като:

  • гадене
  • повръщане
  • отпадналост

Както с всяко нещо, така и с незаменимия за здравето витамин Д трябва да се внимава.

 

Заключение

Той е сред най-ценните за здравето вещества, а дългосрочните ползи за правилното развитие при децата са много.

Силните кости продължават да бъдат най-значимата полезност от витамин D. Той поддържа също и здравето на нервната система, укрепва защитните сили срещу инфекции и може да подобри здравето на белите дробове и сърцето.

Ако сте избрали добавки за вашия малчуган, винаги съблюдавайте за това от колко витамин Д се нуждаят децата и спазвайте точно указанията за прием.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 12.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:19 | Публикувана: 12 юли 2022 в 10:00 | Категория: Витамини и минерали, Здраве