Ухапване от комари може да причини сърбеж, треска или да донесе болести, а понякога е дори смъртоносно. Въпреки че са малки и имат кратък живот, комарите могат да създадат много проблеми на човек.

В следващите редове ще разгледаме какво се случва, когато ни ухапе комар, как да се предпазим и с какво да се мажем при ухапване.

 

Какво се случва след ухапване от комари?

Почти веднага след ухапване от комари може да забележим, че се образува кръгла и подпухнала подутина на засегнатото място. Подутината обикновено става червена и твърда. В някои случаи може да се види малка точка в центъра на ухапването.

Много често можем да получим ухапвания по едно и също време на различни места по тялото. В близост едно от друго също не е необичайно.

Ако имунната ни система е нарушена, можем да получим по-тежка реакция, като копривна треска, голям участък от подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция след ухапване от комари.

Децата често получават по-силна реакция от възрастните при ухапване от комари.

 

Какво се усеща при ухапване от комари?

Може да почувстваме парещо усещане, когато ни ухапе комар. След това най-досадният симптом е сърбежът.

В повечето случаи реакциите са доста леки и изчезват в рамките на няколко дни. Те могат да бъдат по-притеснителни за деца и хора с нарушена имунна система.

В редки случаи може да получим по-тежка алергична реакция, водеща до болки в тялото, главоболие и треска.

Ухапванията от комари могат да причинят по-сериозни симптоми като:

 • Мехури
 • Лезии
 • Копривна треска
 • Висока температура
 • Подуване на ставите
 • Анафилактичен шок (рядко срещано)

Задължително посетете лекар, ако имате някой от тези симптоми след ухапване от комар.

 

Защо сърби след ухапване от комари?

Когато комар ни ухапе, той изсмуква кръв от тялото ни и инжектира част от слюнката си, в която се съдържат антикоагулант и протеини.

Тези протеини са чужди вещества в организма ни. Те задействат имунната ни система, която започва да се бори с тях, освобождавайки хистамин.

Хистаминът е съединение, което помага на белите кръвни клетки да достигнат  до засегнатата област. При това се причинява сърбеж, възпаление и подуване.

 

Какви заболявания могат да пренесат комарите?

Комарите могат да носят вируси, бактерии и паразити в слюнката си. Когато ухапят човек, те могат да предадат тези патогени в тялото, причинявайки тежко и дори животозастрашаващо заболяване.

Комарите са известни носители на малария, вирус на Западен Нил, треска денга, жълта треска и няколко вируса, които причиняват енцефалит.

В проучване е установено, че над 200 милиона случая на малария са пренесени от комари. Според тези данни, СЗО заключава, че комарите са едни от най-смъртоносните животни на земята.

Някои заболявания (като ХИВ или хепатит) не могат да се разпространят чрез ухапване от комари.

 

Какво се прави след ухапване от комари?

След ухапване от комари най-често може да се приложат следните методи за облекчаване на симптомите:

 • След ухапване от комари трябва да измием засегнатото място със сапун и топла вода. Може също да използваме болкоуспокояващи, антихистамини или локални лекарства против сърбеж.
 • Прилагането на пакет с лед върху кожата също ще облекчи сърбежа.
 • Ако детето ви е ухапано от комари, уверете се, че ноктите му са къси и напомнете да не чеше засегнатото място.
 • Ако усетите болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, свържете се с вашия лекар. Това може да са симптоми на тежка реакция или на болест, пренесена от комари.

 

Как можем да предотвратим ухапване от комари?

Не можем да предотвратим изцяло ухапване от комари, но можем да намалим шансовете да ни ухапят по следните начини:

 • Комарите се размножават във вода, така че се опитайте да отстраните доколкото е възможно застоялата вода близо до дома ви. Изпразнете всичко, което задържа застояла вода.
 • Също така е добре да поддържате тревата и растителността в близост до дома ви добре окосена.
 • Поставете комарници на прозорците. Когато сте навън, в гористи или тревисти места, носете дрехи с дълги ръкави.
 • Напръскайте се или намажете със средство против насекоми.
 • За да предотвратите болести, пренасяни от комари, уверете се, че имате подходящата ваксина, преди да пътувате в чужбина. Лекарят ви може да предпише перорални лекарства за предотвратяване на малария или други заболявания.

 

С какво да се мажем след ухапване от комари?

Понякога е трудно да установим кое средство е най-подходящо за мазане след ухапване от комари. Повечето от предложените по-долу мазила могат да се използват толкова пъти, колкото е нужно, докато се успокои засегнатата част.

 1. Почистете зоната с алкохол

Ако можете, намажете с алкохол възможно най-скоро засегнатото от ухапване от комар място.

Алкохолът има охлаждащ ефект, като по този начин облекчава сърбежа. Избягвайте да се мажете с твърде много алкохол, тъй като може да раздразни кожата.

 1. Масло от риган

 

Ухапване от комари. Масло от риган.

 

Маслото от риган им антибактериални свойства. Бързо успокоява след ухапване от комари, приложено върху кожата или прието през устата.

 1. Нанесете мед върху ухапаното място

Медът има лечебни, антисептични и антибактериални свойства. При намазване на ухапаното от комар място ще помогне за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекция.

Не се мажете, ако сте навън, тъй като захарта в меда може да привлече повече комари.

 1. Студен чай

Противовъзпалителните ефекти на зеления и черния чай могат да помогнат при подуване, причинено от ухапване от комари.

За целта накиснете торбичка зелен или черен чай в гореща вода и го сложете в хладилника, за да се охлади. Поставете след това торбичката със студен чай върху ухапаното място, за да облекчите сърбежа.

 1. Листа пресен или сушен босилек

Босилекът съдържа съединения, които облекчават сърбежа по кожата. Можете да си направите босилекова отвара като сварите 2 чаши вода с 15 грама сухи листа босилек.

Оставете сместа да се охлади, след което потопете кърпа в нея и я поставете върху засегнатата област.

За по-незабавно облекчение на сърбежа – накъсайте пресни листа босилек и ги разтрийте върху ухапаното място.

 1. Антихистамини

Антихистамините помагат за намаляване на възпалението в тялото, облекчават сърбежа и подуването. Могат да се приемат като лекарство перорално или като мазило да се намажат върху засегнатата част.

 1. Мехлеми, съдържащи лидокаин или бензокаин

Лидокаинът (ксилокаин, лигнокаин) и бензокаинът (анестезин) са агенти в кремовете, които имат обезболяващи свойства. Те предлагат временно облекчение на сърбежа и болката.

Използвайте кремове, съдържащи ментол или мента за допълнителни ползи.

 1. Алое вера

Гелът от алое вера притежава противовъзпалителни свойства за заздравяване на рани и успокояване на инфекции.  Хладното усещане на гела също успокоява сърбежа.

Отглеждайте растение от алое вера вкъщи. Можете да изрежете листата и да нанесете гела директно.

 1. Смлян чесън

Чесънът има лечебни и антивирусни свойства. В някои обезболяващи кремове се съдържа под формата на екстракт.

Не е препоръчително да се втърква пресен чесън директно върху кожата, тъй като може да увеличи дразненето и възпалението на кожата.

Вместо това смесете смлян чесън с кокосово масло и го нанесете върху засегнатата област за няколко минути, след което го премахнете. Или използвайте обезболяващи кремове с екстракт от чесън.

 

Какво да не използваме при ухапване от комари?

Използването на някои домашни средства могат да увеличат раздразнението на кожата. Могат да причинят и нежелани странични ефекти като суха кожа, акне, изгаряне и други

Ето какво не трябва да използваме при ухапване от комари:

 • Сода за хляб
 • Сок от лимон или лайм
 • Паста за зъби
 • Оцет
Обновена: 12 юли 2022 в 02:28 | Публикувана: 23 юли 2021 в 17:21 | Категория: Здраве