Топлите дни са предпоставка за повече време и забавления на открито. За съжаление, дейностите сред природата могат да ни донесат не само приятни емоции, но и притеснения като сблъсъка с различни насекоми и насекомоподобни, които също се активизират по това време от годината.

Почти всеки човек се е сблъсквал с ухапване от кърлеж, а в последните години случаите зачестяват. Кърлежите живеят през цялата година, но са най-активни между март и ноември. Те обикновено се намират във влажни, гористи райони и тревисти полета, като много лесно се прилепват към човешко и животинско тяло.

Всяко ухапване от кърлеж крие риск от тежки последици за нашето здраве и предаване на различни инфекциозни болести. Най-често срещана и опасна е лаймската болест.

В тази статия ще ви разкажем каква е превенцията срещу ухапване от кърлеж, какво да правите, ако все пак това ви се случи, и възможните усложнения.

 

Какво представляват кърлежите?

Кърлежите не са насекоми. Те са кръвосмучещи членестоноги, принадлежащи към клас Паякообразни. В света има повече от 800 вида кърлежи, но само тези, принадлежащи към семейството на твърдите кърлежи (Ixodidae) и семейството на меките кърлежи (Argasidae), могат да пренасят болести.

Твърдите кърлежи се придържат към кожата и се хранят с дни. Когато кърлежът е пълен с кръв, именно тогава той е склонен да пренася болести.

Меките кърлежи имат по-заоблена форма и, както подсказва името, са меки. Те се хранят за по-малко от час, но болест могат да предадат за по-малко от минута.

Кърлежите са червеникаво-кафяви или черни на цвят и имат осем крака. Те могат да бъдат малки колкото глава на карфица или големи колкото гумичка на молив.

 

Как да разпознаем ухапване от кърлеж?

Кърлежите обикновено хапят кожа, която е открита, като ръцете и краката. Те обаче харесват топли, влажни части от тялото с много кръв. В резултат на това кърлежите най-често избират за място на ухапване задната част на коленете, слабините, пъпа, талията, подмишниците, ушите и косата.

След като достигне целта си, кърлежът захапва веднъж, изтегля кръв и се прикрепя към кожата. Обикновено ухапването не се усеща. След около 10 дни хранене кърлежът пада сам.

Симптомите на ухапване от кърлеж варират от човек до човек, тъй като имунната система на всеки реагира различно. След като кърлежът падне, някои хора може да забележат малка червена подутина, докато други – голямо, червено, сърбящо петно.

Намирането на кърлежа, докато все още е прикрепен към кожата, е най-лесният начин да разберете дали сте ухапани от кърлеж. Ако все пак това не се случи, слюнката на кърлежа може да предизвика алергична реакция около 20 до 40 часа след ухапването.

Дори експертите по кърлежи имат проблем с разграничаването на различните видове червени петна от ухапванията им. Белезите могат да варират много на външен вид и да приличат на ухапвания от други насекоми.

Повечето хора не осъзнават кога са били ухапани от кърлеж. Това е така, защото ухапването от кърлеж не боли и не сърби както ухапването от комар или друго насекомо.

Но може да доведе до кожна реакция като обрив или малка бучица, придружена с грипоподобни симптоми като втрисане, главоболие, мускулни болки и умора.

 

Какво да правим след ухапване от кърлеж?

 

Ухапване от кърлеж.

 

Когато забележите кърлеж по тялото си, трябва да се погрижите да бъде отстранен бързо и чисто, за да намалите риска от инфекция.

За тази цел можете да посетите спешен кабинет, това е особено задължително, ако се касае за дете.

При достатъчно смелост можете да премахнете кърлежа и сами, като използвате пинсета. Хванете я здраво възможно най-близо до главата. Издърпайте кърлежа направо от кожата с рязко, стабилно движение.

Направете снимка на кърлежа, като го държите здраво между върховете на пинсетите си. Идентифицирането на кърлежа може да ви помогне да разберете от кои инфекции сте изложени на риск. Проверете дали кърлежът е издут. Това е знак, че се е хранил известно време и има по-висок риск от инфекция.

Изхвърлете кърлежа в тоалетната. Последното нещо, което искате, е случайно да го изпуснете и да бъдете ухапани отново. Измийте ръцете си и третирайте ухапаното място с алкохол или спирт.

Не нанасяйте други мехлеми и лосиони! Това може да доведе до освобождаване на бактерията borrelia, която присъства в слюнката на кърлежите и причинява лаймска болест. Зоната на ухапване трябва да се следи за около шест седмици.

При ухапване от кърлеж консултация с лекар е необходима в следните случаи:

 • Бременност и компрометиран имунитет (имуносупресивно лечение, ХИВ и др.).
 • Ухапано дете на възраст под 8 години.
 • Кърлежът е останал имплантиран повече от 36 часа или не сте успели да го отстраните.
 • При наличен червен обрив, който не сърби, но се развива и се разпространява около мястото на ухапване (повече от 3 дни и до няколко седмици след ухапването).
 • Симптоми като необяснима болка, треска или умора, болки в ставите, неврологични разстройства в дните и седмиците след ухапването.

 

След ухапване от кърлеж някои хора искат перорални антибиотици „за всеки случай“. Те понякога се оказват разочаровани, ако това не се случи.

Имайте предвид, че антибиотиците са безполезни в редица сценарии – включително ухапвания от насекоми, които всъщност не са причинили инфекция. А приемането на ненужни антибиотици води до резистентност, която вреди на всички ни.

 

Какви опасности крие ухапването от кърлеж?

 

Ухапване от кърлеж.

 

Кърлежите са преносители на болести между хора и животни чрез прехвърляне на бактерии и вируси между техните гостоприемници. След като кърлеж ухапе своя гостоприемник, микробите в слюнката му могат да попаднат в кръвта на гостоприемника и да причинят инфекция.

Важно е да се отбележи, че не всички ухапвания от кърлежи водят до заболяване. Освен това може да успеете да премахнете кърлеж преди това да се случи. Рядко се случва ухапване от кърлеж да причини животозастрашаващо заболяване, но е важно да знаете за възможните усложнения и рискове.

Лаймска болест

Важно е да споменем, че повечето заболявания, включително лаймската болест, изискват кърлежът да бъде прикрепен часове преди да се появят симптомите.

Преди да предаде лаймска болест, един кърлеж трябва да се храни повече от 36 часа. Ако не се лекува заболяването, може да се развие скованост на врата, лицева парализа и дискомфорт в ставите и нервите.

Анаплазмоза

Състоянието на анаплазмоза е известно с по-лоши грипоподобни симптоми от лаймската болест. Тя може да причини дълготрайни усложнения като увреждане на мозъка и бъбречна недостатъчност.

Бабезиоза

Потенциално усложнение е бабезиозатаинфекция на червените кръвни клетки. Тя възниква, когато малък паразит се инжектира в кръвта от устата на кърлежа. Заразените обикновено нямат видими симптоми.

Петниста треска

Петниста треска е една от най-смъртоносните болести, пренасяни от кърлежи в света. Обикновено се характеризира с треска и обриви, които се появяват след и около ухапването от кърлеж.

Обривът първо се появява на дланите, глезените и стъпалата, преди да се разпространи в останалите части на тялото.

 

Симптоми на лаймска болест след ухапване от кърлеж

 

Ухапване от кърлеж.

 

Тъй като случаите на лаймска болест у нас зачестяват, ще обърнем по-специално внимание на това усложнение. Най-честата характеристика на локализираната лаймска болест е бавно разширяваща се кожна лезия или обрив (еритема мигранс).

Той обикновено се развива 3 до 30 дни (средно 7 дни) след ухапването от кърлеж, предаващ болестта. Това е най-ранният признак на заболяването при около 70% от случаите на лаймска болест.

Има някои характеристики, които могат да помогнат за идентифициране на еритема мигранс:

 • Започва като плоско или леко повдигнато червено петно на мястото на ухапване, но може да се разшири до кръгъл обрив с размер до 30 сантиметра.
 • Може да се появи на всяка част от тялото, но най-често се забелязва на долните крайници, задните части и слабините при възрастни и по главата и шията при деца.
 • Може да се появи ясен пръстен около центъра на обрива, което му придава вид на „биволско око“ или „мишена“.
 • Може да е топло на допир, макар и рядко болезнено или сърбящо.

Възможни са грипоподобни симптоми, но около 20% от хората с лаймска болест не изпитват други симптоми освен еритема мигранс.

 

Как да се предпазим от ухапване от кърлеж?

Предприемането на някои основни мерки за безопасност ще помогне да избегнете ухапване от кърлеж и други насекоми, ако живеете в район със засилена популация на кърлежи, посещавате често гористи райони или обичате дейности на открито.

Ето какво можете да направите:

 • Помислете за носене на светли дрехи с дълги ръкави. Препоръчва се също така да носите по-плътни тъкани, за да предотвратите прикрепването на кърлежите към кожата.
 • Не забравяйте да пъхнете панталоните си в чорапите или ботушите.
 • Стойте близо до центъра на пътеките, когато се разхождате в гората.
 • Косете тревата у дома редовно, за да предотвратите появата на кърлежи.
 • Използвайте репеленти против насекоми върху откритата кожа, когато излизате на открито.
 • Не забравяйте да проверите тялото си за кърлежи, когато сте били изложени на риск.
 • Вземете душ веднага след работа в двора или поход в гората и проверете дрехите и екипировката си за кърлежи.
 • Изперете дрехите и екипировката веднага след прибиране. 15-минутен цикъл в сушилнята ще убие кърлежите.
 • Уверете се, че проверявате домашните си любимци и използвайте продукти за предотвратяване на кърлежи при домашните любимци.

 

Добрата превенция е най-доброто решение, така че хубаво запомнете тези съвети и дано не ви се налага да се сблъсквате с ухапване от кърлеж.

Бъдете здрави!

Как да разпознаем ухапване от кърлеж?

След като кърлежът падне, някои хора може да забележат малка червена подутина, докато други – голямо, червено, сърбящо петно.

Какво да правим след ухапване от кърлеж?

Когато забележите кърлеж по тялото си, трябва да се погрижите да бъде отстранен бързо и чисто, за да намалите риска от инфекция. За тази цел можете да посетите спешен кабинет, това е особено задължително, ако се касае за дете.

Какви опасности крие ухапването от кърлеж?

Кърлежите са преносители на болести между хора и животни чрез прехвърляне на бактерии и вируси между техните гостоприемници.

Публикувана: 9 октомври 2023 в 09:42 | Категория: Здраве