Знаете ли защо в момента комарите са така активни ? Ентомолози твърдят, че това се дължи на затихващия COVID-19.

След дългата самоизолация хората започнаха масово да излизат навън и да безпокоят природните обитатели. До този момент женските комари са изпитвали недостиг на кръв, необходима за развитието на яйцата им. И сега те започват да удовлетворяват своите нужди. По тази причина са необичайно агресивни.

В природата се разтварят летните цветя, чиито прашец, нектари и сокове са храна и на женските, и на мъжките насекоми, което също е фактор за настъпилото оживление.

Да разгледаме различните опасности през лятото, на които сме изложени сред природата.

 

Нашествието на комарите

Дребните дразнители са способни да вгорчат всяка ваканция, особено ако времето е дъждовно и множество плитки водоеми остават задълго пълни с престояла вода.

Само за две седмици ларвите на тези насекоми завършват първия цикъл от развитието си и се превръщат във възрастни комари.

По нашите географски ширини въпросните нашественици не са особено опасни.

При ухапване съставките на слюнката им предизвикват реакция на имунната система. В резултат се появяват подуване, зачервяване и сърбеж на засегнатото място. Естествено, разчесването носи риск от инфекция, но оплакванията по правило преминават за няколко дни, без специална медицинска помощ.

Срещу сърбежа помагат компреси със студена вода или поставяне на увита в марля бучка лед. В по-тежките случаи се употребяват антихистаминови препарати.

Не бива да се забравя, че по света има комари, които пренасят причинители на страховити зарази (малария, елефантиаза, жълта треска, западнонилска треска, денга, зика, чикунгуня). По тази причина, когато се пътува към екзотични страни, трябва да се направят необходимите имунизации.

Имайте предвид, че репелентите (веществата, отблъскващи някои видове насекоми) са добра защита срещу комари. Предпазването от малките кръвопийци налага също промяна в облеклото – отдавна се знае, че тъмните дрехи привличат насекомите.

По същия начин действат и парфюмите с приятни ухания на цветя.

 

Растения срещу комари

Има обаче растения, които гонят насекомите. Такива са:

 • мушкато
 • градински чай
 • розмарин
 • лавандула
 • мента
 • пелин
 • здравец

Добре е през лятото да ги отглеждате в саксии на прозорците си. Разбира се, не може да очаквате, че растителните аромати ще решат всички проблеми с инсектите, но в комбинация с останалите мерки ще ви гарантират по-добра защита.

 

Кои храни отблъскват и кои привличат насекомите

 

Опасности през лятото. Чесънът - полезни свойства.

 

През последните години множество наблюдения и проучвания показват, че някои храни прогонват комарите.

Например, след хапване на чесън в организма се освобождава съединението алицин, което се отделя през порите на човека и променя естествения му аромат. Алицинът е неприятен за насекомите и на практика се превръща в идеален, естествен репелент. Съдържа се още в лука, праза и други растения.

С подобен ефект са лютите чушки, богати на веществото капсацин. Той се ползва като естествен инсектицид в много части на света. Миризмата, която придобива човек след поемане на капсацин, отблъсква летящите досадници.

Същият резултат може да се постигне и след хапване на салата, обилно полята с ябълков оцет.

Отдавна се знае, че грейпфрутът е отличен източник на витамин С. Изследвания сочат, че този витамин е естествен репелент срещу комари, кърлежи, дървеници и въшки.

Според някои учени, хората стават по-малко привлекателни за комарите след консумация на домати и други храни, съдържащи тиамин, известен още като витамин В1. По подобен начин действат фасулът и лещата.

Има обаче храни и напитки, които привличат комарите.

Прекалено солените ястия не само вредят на бъбреците, но също водят до повишена продукция на млечна киселина в организма. Тя доказано примамва инсектите.

Специално внимание изискват продуктите с високо съдържание на захар. От тях не само се напълнява. Те увеличават глюкозата в кръвта и това вероятно се усеща от комарите.

 

Опасности през лятото: Опарване от медузи

 

Опасности през лятото.

 

Нищо не съсипва деня на плажа както опарването от медуза. При докосване отровните й пипала причиняват силна болка и парене, които продължават няколко часа.

В проблемното място се появяват червени ленти, напомнящи за удар с камшик. Понякога тези следи се задържат до 2 седмици, а сърбежът продължава в рамите на месец.

Макар и рядко, може да настъпи мощна алергична реакция, която в редки случаи е животозастрашаваща. Разумно е плувците веднага да излизат от водата, щом усетят, че са опарени от медуза.

Преди време се препоръчваше върху увреденото място да се постави пакет с лед. Това първоначално задържа разпространението на токсина, отделен от медузата. Но нерядко студът активира отровата, смята Кристи Уилкокс, учен от Хавайския университет.

Уилкокс доказва, че са погрешни и други популярни целебни методи. Например: търкане с пясък; изплакване на опарения участък с вода, алкохол или урина. Наблюденията показват, че всичко това увеличава разсейването на отровата в тялото на пострадалия.

Най-добре е да се направи компрес с оцетна вода – една супена лъжица оцет се разтваря в чаша вода, а склонните към алергични реакции, незабавно да се консултират лекар.

 

 

Ухапвания от мухи

Освен че пренасят заразни болести (дизентерия, туларемия, онхоцеркоза и др.), някои от мухите хапят. При това действие конските мухи например причиняват силна болка.

Друг вид летящи досадници са виновни за появата на силен сърбеж, оток и зачервяване в ухапаното от място. Понякога в средата на поразената кожа се оформя вдлъбнатина. Не е изключено и подуване на лимфните възли (например след нападение от т.нар. черни мухи).

Реакциите са различни по тежест. Често се появява чувство за замаяност и слабост. Много рядко се развиват проблеми с дишането. Мухите обикновено причиняват множество ухапвания в една и съща част на тялото.

Ето какво следва да се прави за облекчаване на симптомите:

 1. Почистете поразеното място със сапун и вода.
 2. Поставете лед, за да намалите сърбежа и отока.
 3. Намажете мястото с кортизонов крем.
 4. При риск от алергична реакция, свържете се с лекар.

Носенето на светли дрехи и употребата на репелент отдалечават инвазията на мухите.

 

Опасности през лятото: Пазете се от паяци

 

Опасности през лятото. Кожни обриви. Бял равнец.

 

При ухапване повечето паяци причиняват зачервяване и сърбеж, които стихват за няколко дни, без други последици.

Опасен е обаче контактът с т.нар. черна вдовица – насекомо, което се среща и по нашите географски ширини. Нарича се така, защото след оплождане на женската мъжкият умира.

При ухапване от този паяк в място на поразяване се появява черно петънце, което постепенно нараства. Около него се оформят зачервяване и оток. Потърпевшият се оплаква от гадене, повръщане и силно главоболие.

Причина за тези симптоми е освободеният от насекомото невротоксин, който може да предизвика парализа на мускулатурата в областта на ухапването. Често там настъпва некроза, т.е. увреждане на кожната повърхност.

При такава агресия трябва незабавно да се почисти травмираната област. За целта може да се ползва спирт, риванол или йодасепт. Необходима е медицинска помощ в лечебно заведение, където на пациента да бъдат поставени кортикостероиди и антихистаминови препарати.

И така, приятно е да отдъхваме сред природата, но когато планираме посещение на гори и поляни с гъста растителност, на сенчести и влажни места, разумно е да вземем необходимите предпазни мерки за множеството опасности през лятото. За да постигнем желания здравословен ефект, без неприятни инциденти и опасни последици.