Висока температура при бебе – какво трябва да знаем?

Обновена: 06.01.2024|
Висока температура при бебе.

Високата температура е често срещана реакция на организма и имунната система при бебета, която доста плаши младите родители. Причините могат да бъдат много различни, но първото нещо, което трябва да направите, е да не изпадате в паника.

Много от лекарите препоръчват изпитаните домашни методи за сваляне на висока температура при бебе, преди да се посегне към антипиретиците, тъй като точно тогава организмът на бебетата развива имунния отговор.

 

Коя е нормалната телесна температура при бебето?

Нормалната телесна температура на бебето може да варира между 36,1 и 37,9 градуса по целзий, въпреки че средната температура е около 37.

Точната стойност може леко да варира в зависимост от възрастта на бебето, времето от деня и методът, използван за измерване на температурата. Новородените обикновено имат по-висока температура в сравнение с по-големите бебета.

Важно е да се отбележи, че треска при бебета обикновено се счита за температура, по-висока от 38,5°C, при която е нужно да се консултирате с вашия педиатър.

 

Кои са най-честите причини за висока температура при бебетата?

 

висока температура при бебе

 

Има няколко често срещани причини за висока температура при бебета, включително:

 • Никнене на зъби – това може да причини лека треска при бебета, както и други симптоми като раздразнителност.
 • Имунизации – някои ваксини могат да причинят лека треска при бебета, което е нормален отговор на ваксината.
 • Прекомерно обличане или горещо време – прекомерното обличане или излагане на горещо време също може да причини треска при бебетата.
 • Вирусни инфекции – много вируси могат да причинят треска при кърмачета, включително обикновена настинка, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV).
 • Бактериални инфекции – като инфекции на пикочните пътища, ушни инфекции и пневмония също могат да причинят треска при бебета.

Имайте предвид, че високата температура в повечето случаи обикновено е добър знак, че тялото се бори с инфекцията.

 

Съвети за понижаване на висока температура при бебе

 

висока температура при бебе

 

Според много лекари високата температура при бебе е признак, че имунната система работи и не трябва да се сваля веднага с медикаменти.

Използвайте студен компрес

Един естествен начин за намаляване на топлината при треска е използването на студен компрес. Студеният компрес може да помогне за значително намаляване на високата температура при бебе.

Напръскайте със студена вода памучна кърпа. Изстискайте я добре и я поставете върху областта, която искате да охладите – на челото, зад ушите, на китките или глезените. Задръжте компреса за около 5 минути. Наблюдавайте бебето по време на охлаждане.

При раздразнение или друга негативна реакция веднага махнете студения компрес.

Правете душове с хладка вода

Душовете с хладка вода облекчават дискомфорта, който детето изпитва при повишена температура.

Вана с джинджифил

Джинджифилът помага да се убият всички бактерии, причиняващи треска. Освен това той ще накара детето да се изпоти след баня, като по този начин ще изхвърли токсините и ще намали телесната температура.

Напълнете вана с топла вода и добавете към нея две супени лъжици на прах или настърган джинджифил.

Важно е внимателно да следите реакцията на детето. При кожно раздразнение или други симптоми на дискомфорт трябва веднага да спрете лечението. Ако няма негативни прояви, препоръчителният престой е 10 минути.

Яйчен белтък

Яйчният белтък е натурален гел с охлаждащо действие и ефикасен метод за сваляне на висока температура при бебе в домашни условия. Правете натривки с него в кожата на детето, за да отнеме топлината от тялото.

Разбийте яйчния белтък в купа старателно. След това вземете кърпа и я потопете в купата. Дръжте я, докато се напои, не повече от минута, и след това покрийте краката на детето си с кърпата.

Давайте повече течности

Поддържането на хидратацията на тялото може да помогне за регулиране на температурата. Ако бебето все още суче, кърмата е много важна за намаляване на температурата.

Поради уникалния си баланс на хранителни вещества и антитела от майчиния организъм, тя помага за укрепване на слабата имунна система на бебето и може да помогне на вашето бебе да се пребори с болестта си.

Чай от лайка

Накиснете лайка във вряща вода, след 5 минути прецедете получения извлек и след като се охлади добре, добавете мед и давайте на детето си толкова капки, колкото може да приеме, поне два пъти на ден.

Лайката има успокояващи и противомикробни свойства, а медът омекотява гърлото и смекчава кашлицата.

Имайте предвид, че мед не трябва да се дава на бебета под една година поради риск от алергична реакция и негативно влияние на микроби и токсини.

Използвайте охлаждащ вентилатор

Дръжте бебето си в хладна стая с добра вентилация, като може също така да използвате вентилатор, за да помогнете за циркулацията на хладен, но не студен, въздух в стаята.

Осигурете спокойствие на вашето дете

Високата температура може да не е толкова опасна, колкото изтощителна, затова допринесете за почивката на малчугана и също така бъдете до него. Колкото е по-малко детето, толкова по-голяма нужда има от близост със своити майка или татко.

 

Как да измерим правилно температурата?

Правилното измерване се състои в следните стъпки:

 • Уверете се, че термометърът е чист и дезинфекциран преди употреба.
 • Поставете термометъра под мишницата на бебето, като се уверите, че докосва кожата, а не дрехите.
 • Дръжте ръката на бебето до тялото му, за да държите термометъра на място.
 • Изчакайте термометърът да издаде звуков сигнал, показващ, че е приключил с измерването на температурата.
 • Извадете термометъра и отчетете температурата.

Нормалната телесна температура за бебе обикновено е между 36,4°C до 37,5°C.

Важно е да се отбележи, че различните видове термометри може да имат различни инструкции и измервания, така че не забравяйте да следвате инструкциите на производителя.

 

Кога да потърсим професионалист?

 

висока температура при бебе

 

Потърсете медицинска помощ, за да определите основната причина и да получите подходящо лечение при следните случаи:

 • Ако бебето има висока температура над 38,9°C при деца над 3 месеца до 3 години и над 38°C при бебета под 3 месеца.
 • Когато високата температура се задържа повече от три дни.
 • Когато повишена температура при бебе се наблюдава на тласъци.
 • Когато има проблеми с дишането.
 • Ако повръща или има диария.
 • Ако има гърч.

Бебета на възраст под два месеца, които имат треска, се нуждаят от незабавна медицинска помощ, дори ако изглеждат добре и не показват други признаци на заболяване.

 

Заключение

Въпреки че треската при децата е естественият защитен механизъм на тялото срещу инфекции, трябва да внимавате. Ако високата температура при детето се задържи дълго време, препоръчително е да се консултирате с вашия педиатър.

Коя температура се счита за нормална при бебетата?

Нормалната телесна температура на бебето може да варира между 36,1 и 37,9 градуса по целзий, въпреки че средната температура е около 37 градуса по целзий.

Какво причинява високата температура при бебе?

Причините за повишена температура при бебе могат да са направени имунизации, никнене на зъбки, настинки и вирусни или бактериални инфекции.

Кога да потърсим медицинска помощ при висока температура на дете?

Потърсете медицинска помощ ако температурата е над 38, 9 градуса по целзий градуса при деца над 3 месеца до 3 години и над 38 градуса по целзий при бебета под 3 месеца.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 април 2023 в 15:11 | Категория: Здраве