Масло от риган – мощен имуностимулатор

Обновена: 13.03.2024|
Масло от риган, ползи за организма.

Днес ще си поговорим за произхождащите от масло от риган ползи. Познаваме риганa като подправка за редица ястия, но основно го добавяме като аромат към различни видове риба. Знаете ли обаче, че освен в пресен и сух вид, той може да бъде използван и под формата на масло?

Нещо повече – че то има редица полезни свойства, част от които – в подкрепа на имунната система? Разкриваме тайните на този все още не чак толкова известен продукт в следващите редове.

 

Какво трябва да знаем за произхода на ригана?

Риганът е билка от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Хората са го използвали от хиляди години, за да добавят вкус към ястията и в борбата с различни здравословни проблеми.

Бидейки част от средиземноморската диета, древните гърци и римляните са го свързвали с радост и щастие. Името му произлиза от гръцките думи „oros“, което означава ‘планина’, и „ganos“, което означава ‘радост’. Твърди се, че дори Хипократ го е използвал за лечение на различни състояния.

Затова и днес риганът е популярен с прозвището „планинска радост„. Той оправдава това свое име с почти чудодейните си сили, които пренася и в маслото, което се извлича от подбрани и специално обработени листенца на билката.

 

Видове риган

 

Масло от риган-ползи.

 

Има различни видове риган. Най-разпространеният вид е Origanum vulgare, използван от хората като добавки и като ароматно масло. Други разпространени са сирийски, гръцки, златен, декоративен, италиански.

В маслото от риган се съдържат антиоксидантите тимол, карвакрол, лимонен, терпинен, оцимен и кариофилен. Те придават на билката нейния вкус и аромат и също допринасят за ползите за здравето от маслото от риган.

Риганът осигурява други антиоксиданти, когато хората го консумират в диетата.

 

Кои са произлизащите от масло от риган ползи?

В маслото от риган може да открием много витамини и минерали.

Сред тях са:

  • Калций
  • Магнезий
  • Цинк 
  • Желязо
  • Витамин С
  • Витамин А и др.

По тази причина употребата на масло от риган, предлагано и под формата на капсули, има множество ползи за здравето, които ще разгледаме по-надолу в статията.

 

Ригановото масло стимулира имунната система

Масло от риган е изключително полезно за имунната система, която често страда в по-студените сезони.

Основната активна съставка на маслото от риган се нарича карвакрол. Тя присъства в концентрация 70 до 80% в състава на наистина качественото и екологично чисто масло от риган. Наличието на силния антиоксидант витамин С също е ключова за подобряване на съпротивителните сили на организма.

Именно затова можем да кажем, че подкрепата му за имунната система е особено мощна. Това обаче далеч не значи, че трябва да пренебрегваме останалите му качества.

 

Масло от риган благоприятства дишането

Вече споменахме, че от векове народната медицина познава ригана като отлично средство срещу много болежки.

Един от сериозните здравословни проблеми, на които маслото от риган, като концентрирана версия на полезните вещества на растението, помага, е при проблеми с дишането.

Особено в последните две години това е актуален проблем, който лекуваме с всички средства и сили. Маслото от риган има отпускащо действие върху дихателната система. А с помощта на антибактериалните свойства на билката, инфекциите си отиват по-бързо и по-рядко се подновяват.

Така упоритите алергии също отстъпват пред маслото от риган.

 

Помага срещу ухапвания от насекоми

 

Масло от риган. Опасности през лятото.

 

Независимо дали става въпрос за свръхчувствителност на кожата към нещо, ухапване или ужилване, обриви, този продукт може да се използва за бързо и ефективно успокояване.

Той дори неутрализира отровата на осите и паяците. С много добри резултати се прилага и след ухапвания от комари, например.

 

Има болкоуспокояващо действие

Масло от риган използваме и при спортни травми и за облекчаване на ревматоидни заболявания. Заради магнезия в състава си, той облекчава болката почти мигновено и подпомага лечението.

Така прилагаме продукта и при главоболия и дори при упоритата мигрена, за която сме разказвали преди тук. Същото важи и при други типове болка: предменструална и болки в ушите, например.

 

В полза на храносмилането

Наблюдения установяват полезните свойства на маслото от риган и в още едно направление: за храносмилателната система. Продуктът доказано подобрява метаболизма и работата на жлъчката и така пряко и косвено помага на голяма част от системите в тялото ни.

 

Масло от риган – мощно противовъзпалително средство

 

Масло от риган. Шафран. Антивирусните програми за лечение. Ефективни ли са хранителните добавки. Имунната система. Прилагане на маски и дезинфектанти.

 

Вече споменахме бегло за способностите му във връзка с това, че помага при артрит, но това е само едно от многото състояния, при които маслото от риган е ефективен помощник на по-силни лекарствени или природни средства.

Ключът към така силното действие се крие това, че розмариновата киселина намалява броя на клетките, свързани с възникването и развитието на възпалението.

Нещо повече – те лекуват, но и спират производството на свободни радикали от увредените клетки.

Хубаво е да имате предвид, че маслото от риган предлага и защита срещу различни гъбични инфекции и паразити. Това важи както при кожни инфекции, така и при бактериални възпаления.

 

Как да използваме масло от риган?

Голямо предимство на маслото от риган е, че може да се приема през устата, но и през кожата. Съответно можем да абсорбираме полезните му свойства както през храносмилателния тракт, така и чрез нанасяне и попиване през епидермиса. Приложение, разбира се, зависи от проблема, който бихме искали да излекуваме, както и от вида масло от риган.

Тук е моментът да кажем, че съществуват няколко различни вида, на които можете да попаднете! Затова винаги четете внимателно етикета на продукта, който купувате – дали е органично/натурално масло от риган или етерично масло! От това зависи как точно да го приложите!

 

За външно приложение

Ако става дума за органично/натурално масло, което допуска приложение върху кожата, можем да го прилагаме с цел лечение на рани от изгаряне, екземи или пък мускулни и ставни болки.

В такъв случай ще бъде по-ефикасно да разтриваме поне два пъти на ден мястото с масло от риган. Можете да го добавите и към крем или маска, както и лосион за тяло, например, без то да загуби свойствата си.

 

За вътрешно приложение

Ако обаче искаме да подсилим имунната система или да лекуваме вътрешно заболяване, приемаме маслото от риган под формата на капки или капсули. Изключително важно е да обърнете внимание дали маслото от риган, което имате, позволява използването по този начин и да не го приемате без течност или храна.

Дозите варират в зависимост от това продукт на коя компания ще изберете, но в общи линии дозировката е от няколко капки, разтворени в малко вода, или поставени върху захарче, за да бъдат по-лесно абсорбирани.

При избор на капсули трябва да се следи указания дневен прием.

 

За ароматизиране и освежаване

Както много други етерични масла, можете да използвате етеричното масло от риган в различни овлажнители или арома лампи. Използва се също и във вана, като за целта добавете няколко капки към водата.

 

Здравословни рецепти с риган

 

Чай от риган-ползи.

 

Тази прекрасна подправка отива на много ястия, както месни, така и печива, паста, салати и кореноплодни зеленчуци.

Ако искате да си спретнете вкусна и свежа салата, просто нарежете 2-3 домата, овкусете със сол, зехтин и черен пипер, добавете малко бяло сирене и няколко листа пресен риган и се насладете на простичък, но чудесен вкус.

Чай от риган също подсилва здравето и е лесен за направа.

Нужни са ви само:

  • 1 стрък пресен или 1 супена лъжица сушен риган
  • 1-2 чаши много гореща вода
  • 1 ч. л. пчелен мед (по избор)

Приготвяне:

  1. Ако използвате свежа билка, изплакнете листата от риган. Това не е необходимо, ако се избрали сух.
  2. Поставете ригана в горещата вода за 3 минути, след което го отстранете (или прецедете, ако сте избрали сушен).
  3. Налейте го в чаша и добавете мед. Разбъркайте, докато се разтвори, след което може да му се насладите.

 

За какво да внимаваме?

С времето е установено, че за разлика от много други продукти, маслото от риган в повечето случаи няма противопоказатели за организма. Ако прекалим с приема му обаче, е възможно да се появят раздразнения на стомаха и червата.

Извън това са възможни единствено алергични реакции при хора с повишена чувствителност към билката или концентрацията от маслото й. Това, разбира се, не изключва противопоказания, ако го приемете по неправилен, неуказан върху етикета начин.

Така например, ако приемете през устата капки само за външно приложение, е възможно да усетите подобно на изгаряне усещане, което е задължително да третирате своевременно. Не приемайте повече от препоръчителната доза!

Имайте предвид, че обикновено концентрираното масло от риган е примесено с друг тип масло с цел още по-голямо обогатяване на списъка със съставки, като витамин Е, например. Както и за по-лесно нанасяне върху кожата и абсорбиране от организма. Затова и не бива да се притеснявате, ако видите примес със зехтин, например.

Какви са здравните ползи от риган?

Растението е богато на витамини и минерали, сред които магнезий, цинк, желязо, витамини А и Ц и други. Тази билка е използвана още от древните гърци и римляни както в кухнята, така и с медицинска цел.

Масло от риган – защо да го използваме?

То е мощен имуностимулатор, благоприятства дишането, успокоява болката и помага за доброто храносмилане. Може да се прилага и външно, а освен това се използва за ароматизиране и освежаване.

Как се приема масло от риган?

Независимо дали ще го изберете под формата на масло или капсули, следвайте указания от производителя прием.

Категории: Билки|Публикувана: 19.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Larisa 21.07.2021 at 16:50 - Отговор

    Никъде в статията не е упоменато такова нещо. Какво, според вас, представлява натуралното масло от риган, по какъв метод се добива? Щом давате здравни съвети, бъдете точни и изчерпателни, иначе рискувате здравето на читателите си.

    • For Life 22.07.2021 at 9:33 - Отговор

      Прегледахме отново обстойно статията и прочетохме допълнителни материали за етеричните и базови масла – права сте, грешката е наша, тук става въпрос за етерично масло. В подточката „Как да използваме масло от риган“ имаше информация, че се приема под формата на тинктура или разтворено във вода или друго базово масло, но тази информация е към края и предната част от текста може да е подвеждаща.
      Въпреки, че се предлагат и натурални масла от риган за директна външна и вътрешна употреба, човек трябва да е внимателен и да чете добре описанието на продуктите и етикета.

      Благодарим за градивната критика!
      Ще направим справка с автора за включените витамини и минерали също.

  2. Larisa 21.07.2021 at 10:59 - Отговор

    Статията е пълна с грешни факти и с подвеждаща, даже вредна информация. Етеричното масло от риган не е безопасен продукт за вътрешна употреба, нито пък за директна външна, тъй като буквално гори кожата. какво ли пък остава за нежната лигавица на уста и храносмилателен тракт. Абсолютно невярно е и изказването, че „няма противопоказатели за организма“. Етеричните масла са изключително концентриран природен продукт, но не и абсолютно безопасен. Освен това – каква е тази розмаринова киселина, какви са тези витамини и минерали в съдържание на етерично масло?
    Проверявайте си фактите и тогава пишете, защото вредите! С елементарно половинчасово търсене можехте да напишете по-смислен и най-вече безвреден материал. Безобразие!

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:25 | Публикувана: 19 юли 2021 в 10:00 | Категория: Билки