Познаваме риганa като подправка за редица ястия, но основно го добавяме като аромат към различни видове риба. Знаете ли обаче, че освен в пресен и сух вид, риганът може да бъде използван и под формата на масло?

Нещо повече – че то има редица полезни свойства, част от които – в подкрепа на имунната система? Разкриваме тайните на този все още не чак толкова известен продукт в следващите редове.

 

Защо маслото от риган стимулира имунната система

Може би някои от вас за първи път чуват, че съществува масло от риган, както и че то е изключително полезно за имунната система. Не се притеснявайте – не сте единствени, защото всъщност популярността му нараства едва в последните няколко години, в които мнозина се обръщат към природни масла за помощ при различни състояния.

Риганът е популярен с прозвището „планинска радост„. Той оправдава това свое име с почти чудодейните си сили, които пренася и в маслото, което се извлича от подбрани и специално обработени листенца на билката. Свойствата му са познати още от Древна Гърция и се твърди, че дори Хипократ го е използвал за лечение на различни състояния.

Основната активна съставка на маслото от риган се нарича карвакрол. Тя присъства в концентрация 70 до 80% в състава на наистина качественото масло от риган. Такова се извлича само от растения, отгледани в екологично чисти региони.

Освен това в продукта откриваме много витамини и минерали. Сред тях са:

  • Калций – елемент, важен за нашите кости и зъби.
  • Магнезий – отговаря за енергията, психическото здраве и мускулната издръжливост.
  • Цинк – помага на производството на клетки за имунната система, важен за бременни и за правилното функциониране на много от органите ни.
  • Желязо – изключително важен за имунната система елемент, благодарение на който се справавяме по-бързо с инфекциите и възпаленията.
  • Витамин С – едно от основните му качества е в помощ на здравето ни и по-специално – на имунната ни система.
  • Витамин А и др.

Именно затова можем да кажем, че подкрепата му за имунната система е особено силна. Това обаче далеч не значи, че трябва да пренебрегваме останалите му качества.

 

За какво още помага маслото от риган?

 

Масло от риган. Опасности през лятото.

 

Вече споменахме, че от векове народната медицина познава ригана като отлично средство срещу много болежки. Ето кои са част от тях.

Един от сериозните здравословни проблеми, на които маслото от риган, като концентрирана версия на полезните вещества на растението, помага, е при проблеми с дишането.

Особено в последните две години това е актуален проблем, който лекуваме с всички средства и сили. Маслото от риган влияе отпускащо на дихателната система. А с помощта на антибактериалните средства, които има, инфекциите си отиват по-бързо и по-рядко се подновяват.

Така упоритите алергии също отстъпват пред маслото от риган.

Независимо дали става въпрос за свръхчувствителност на кожата към нещо, ухапване или ужилване, обриви, този продукт може да се използва за бързо и ефективно успокояване.

Той дори неутрализира отровата на осите и паяците.

С много добри резултати се прилага и след ухапвания от комари, например.

Масло от риган използваме и при спортни травми и за облекчаване на ревматоидни заболявания. Заради магнезия в състава си, той ги облекчава, лекува ефективно и намалява болката почти мигновено.

Така прилагаме продукта и при главоболия и дори при упоритата мигрена, за която сме разказвали преди тук. Същото важи и при други типове болка: предменструална и болки в ушите, например.

Наблюдения установяват полезните свойства на маслото от риган и в още едно направление: за храносмилателната система. Продуктът доказано подобрява метаболизма и работата на жлъчката и така пряко и косвено помага на голяма част от системите в тялото ни.

 

Масло от риган – противовъзпалително средство

 

Масло от риган. Шафран. Антивирусните програми за лечение. Ефективни ли са хранителните добавки. Имунната система. Прилагане на маски и дезинфектанти.

 

В допълнение към силните имуностимулиращи средства, маслото от риган помага на имунната ни система и като ни лекува по-бързо. Това се дължи на високите нива на розмаринова киселина.

Вече споменахме бегло за способностите му във връзка с това, че помага при артрит, но това е само едно от многото състояния, при които маслото от риган е ефективен помощник на по-силни лекарствени или природни средства.

Ключът към така силното действие се крие това, че розмариновата киселина намалява броя на клетките, свързани с възникването и развитието на възпалението.

Нещо повече – те лекуват, но и спират производството на свободни радикали от увредените клетки.

Хубаво е да имате предвид, че маслото от риган предлага и защита срещу различни гъбички и паразити. Това важи както при кожни инфекции, така и при бактериални възпаления в устата или други части на тялото.

 

Как да използваме маслото от риган?

Голямо предимство на маслото от риган е, че може да се приема през устата, но и през кожата. Съответно можем да абсорбираме полезните му свойства както през храносмилателния тракт, така и чрез нанасяне и попиване през епидермиса. Приложение, разбира се, зависи от проблема, който бихме искали да излекуваме, както и от вида масло от риган.

Тук е моментът да кажем, че съществуват няколко различни вида, на които можете да попаднете! Затова винаги четете внимателно етикета на продукта, който купувате – дали е органично/натурално масло от риган или етерично масло! От това зависи как точно да го приложите!

Така например, ако става дума за органично/натурално масло, което допуска приложение върху кожата, можем да го прилагаме с цел лечение на рани от изгаряне, екземи или пък мускулни и ставни болки. В такъв случай ще бъде по-ефикасно да разтриваме поне два пъти на ден мястото с масло от риган. Можете да го добавите и към крем или маска, както и лосион за тяло, например, без то да загуби свойствата си.

Ако обаче искаме да подсилим имунната система или да лекуваме вътрешно заболяване, приемаме маслото от риган под формата на капки. Изключително важно е да обърнете внимание дали маслото от риган, което имате, позволява използването по този начин и да не го приемате без течност или храна.

Дозите варират в зависимост от това продукт на коя компания ще изберете, но в общи линии дозировката е от няколко капки, разтворени в малко вода, или поставени върху захарче, за да бъдат по-лесно абсорбирани.

 

За какво да внимаваме?

С времето е установено, че за разлика от много други продукти, маслото от риган в повечето случаи няма противопоказатели за организма. Ако прекалим с приема му обаче, е възможно да усетим стомашно-чревни раздразнения.

Извън това са възможни единствено алергични реакции при хора с повишена чувствителност към билката или концентрацията от маслото й. Това, разбира се, не изключва противопоказания, ако го приемете по неправилен, неуказан върху етикета начин. Така например, ако приемете през устата капки само за външно приложение, е възможно да усетите подобно на изгаряне усещане, което е задължително да третирате своевременно. Не приемайте повече от препоръчителната доза!

Имайте предвид, че обикновено концентрираното масло от риган е примесено с друг тип масло с цел още по-голямо обогатяване на списъка със съставки, като витамин Е, например. Както и за по-лесно нанасяне върху кожата и абсорбиране от организма. Затова и не бива да се притеснявате, ако видите примес със зехтин, например.