Алергия от насекоми – как да я разпознаем?

Обновена: 06.03.2024|
Алергия към насекоми.

Това е реакция на имунната система срещу вещества, отделяни от насекомите след ухапване, ужилване или докосване до кожата на човека.

По нашите географски ширини причинители на този вид алергия са комари, пчели, оси, стършели, мухи и други насекоми. Подробностите са в следващите редове.

 

Как възниква алергия от насекоми?

След ухапване или ужилване протеините, съдържащи се в слюнката на насекомото, попадат в тъканите на човека.

В някои случаи, когато хората са предразположени към алергия, имунната система запомня като чужди тези протеини (наричат се още антигени) и започва да произвежда срещу тях специфични антитела, известни като имуноглобулини от тип Е или IgE антитела.

astaks 400
kurk pep 600
astaks 400
kurk pep 600

Въпросните имуноглобулини остават прикрепени към повърхността на един вид клетки на имунната система, наречени мастоцити, намиращи се в различни тъкани, включително в кожата, слизестите обвивки на дихателната и храносмилателната системи.

Щом настъпи следващ контакт с протеините на насекомото, специфичните IgE антитела се свързват с антигените. При това свързване мастоцитите се активират и започват да освобождават хистамин, лейкотриени и други свои вътрешни съставки, които изпълняват ролята на биологични медиатори и предизвикват различни реакции в организма, водещи до алергични симптоми.

 

Признаци на алергия от насекоми

След ухапване или ужилване, в засегнатата област се появяват: зачервяване, оток, сърбеж и болезненост. Най-често тези прояви отшумяват за няколко часа. В такива случаи рискът от развитие на алергия от насекоми е нисък, но не е нулев.

В рамките на 12-24 часа може да настъпи по-интензивно зачервяване или оток и болестните симптоми да обхванат по-широка площ – над 20 см. Понякога червенината и подуването се разпростират по цялата ръка или крак.

Може да са съпроводени с повишаване на телесната температура, обрив, гадене, кихане, хрема, задух, слабост, умора и други оплаквания. Такава обширна алергия от насекоми обикновено преминава след 5-10 дни.

 

Кога настъпва анафилактичен шок?

 

Алергия към насекоми.

 

Това е рядко, застрашаващо живота състояние. Може да се появи, както при алергия от насекоми, така и под влияние на храни, лекарства и други фактори. Резултат е от прекомерна активност на имунната система, която реагира небалансирано.

В такива случаи, наред с посочените по-горе прояви на възпаление, болезненост и общо неразположение, настъпват тежки симптоми:

 • Оток около очите
 • Оток на устните, езика и гърлото
 • Затруднено дишане
 • Ниско кръвно налягане
 • Ускорено, неритмично сърцебиене
 • Болки в корема, диария
 • Главоболие, световъртеж, загуба на съзнание

Анафилактичният шок изисква незабавна медицинска помощ, защото симптомите му се развиват бързо и с нарастваща интензивност.

Лечението включва инжектиране на епинефрин (адреналин), който помага да се облекчат оплакванията и да се стабилизира състоянието на пострадалия.

Понякога анафилактичният шок се повтаря след няколко часа или един ден. Това налага, след първоначалното възстановяване, пострадалият да остане 24 часа под лекарско наблюдение.

 

Как се диагностицира алергия от насекоми?

Диагнозата се основава на данни от медицинския преглед и информация за прояви на алергия в миналото. Много важно е пациентът да съобщи на своя лекар дали е понесъл предишни ухапвания или ужилвания от насекоми.

Може да се направят кожни тестове за алергия към определени животински видове. Също и кръвни тестове за наличието на антитела срещу конкретен алерген.

В редки случаи се ползват провокационни тестове. Основното при тези изследвания е поставяне на пациента в условия на контролирано излагане (под медицинско наблюдение) на действието на малко количество от даден алерген и анализ на болестните промени.

 

Как се лекува алергия от насекоми?

 

Алергия към насекоми.

 

Терапията включва различни подходи и прилагане на няколко групи медикаменти:

 • Имунотерапия с токсини от насекоми. Подходяща е за случаи на мощно проявена алергия. Методът се нарича още хипосенсибилизация. Представлява внасяне в организма на постепенно нарастващи количества от даден токсин, който е алерген за пациента. Целта е пострадалият да развие поносимост към въпросния дразнител.
 • Употреба на антихистамини. Те са неизменна част от медикаментозния противоалергичен подход. Лекарствата от тази група облекчават симптомите, провокирани от свръхчувствителност към слюнката на насекомото – зачервяване, сърбеж, оток. Предписват се във вид на кремове, мехлеми, таблетки и други форми.
 • Прилагане на кортикостероиди. Те също намаляват възпалението и симптомите на алергия. Предпочита се локалното им приложение като кремове или мази.
 • Инжектиране на епинефрин (адреналин). Това е мощно противоалергично средство. Необходимо е, както отбелязахме по-горе, за овладяване на анафилактичния шок. В организма епинефринът се въвежда чрез венозна или мускулна инжекция, според състоянието на пострадалия. Може да се ползва и т.нар. писалка с епинефрин. Това е специално устройство с предварително подготвена доза от медикамента. Снабдено е с механизъм за автоматично инжектиране на адреналин. Подходящо е за спешни ситуации.

 

Първа помощ

През летните месеци имайте предвид следните начини за първа помощ:

 • След ухапване или ужилване от насекомо, възможно най-бързо измийте поразеното място с вода и сапун.
 • Дезинфекцирайте го с антисептично средство.
 • Ако е останало жило, отстранете го с пинсета.
 • Върху засегнатата кожа поставете студен компрес или бучка лед, увита в кърпа.
 • Намажете мястото с антихистаминов крем. По този начин ще намалите сърбежа и възпалението.
 • Въздържайте се от разчесване, за да не разраните кожата и така да увеличите риска от инфекция.

Внимавайте за общото си здравословно състояние. При поява на болестни симптоми, незабавно потърсете лекар.

 

Комплект за първа помощ

 

Алергия към насекоми.

 

Ако сте склонни към алергични реакции и ви предстои продължително пребиваване сред природата, разумно е да си приготвите комплект за първа помощ. Препоръчително е той да съдържа следните продукти:

 • Репелент (вещество, което отблъсква насекомите). Може да си го набавите в различна форма: спрей, крем, лосион, лепенки, прах, или стик за мазане
 • Антисептик. За предпочитане е да се снабдите с антисептик във вид на лосион, крем или друга форма за локално приложение
 • Антихистаминов препарат. Изберете фармацевтична форма за локално приложение
 • Писалка с епинефрин (за хората с доказана, тежка алергия към насекоми)
 • Пинсета
 • Памук, марля, бинт
 • Антибактериален сапун

 

Пет профилактични мерки срещу алергия от насекоми

 1. Ако сте високорисков пациент за алергия от насекоми, носете на ръката си медицинска гривна. Така в спешна ситуация оказващият първа помощ ще има конкретна информация за вашата алергия и ще може да ви помогне бързо и резултатно.
 2. Предпазвайте дома си. Дръжте врати и прозорци затворени или поставете мрежи против насекоми. Ремонтирайте своевременно пукнатини и отвори в стени и покриви, за да не служат като вход за летящи натрапници. Не оставяйте в двора и градината предмети, в които може да се задържа вода. Отдавна се знае, че застоялата вода е развъдник на насекоми.
 3. Внимавайте с ароматите. По-интензивните ухания не са подходящи за хора, склонни към алергични състояния. Доказано е, че парфюми, лосиони, сапуни и други козметични средства, които миришат на цвята, привличат насекомите.
 4. Използвайте репеленти. Избирайте продукти, които съдържат ефективни компоненти, отблъскващи насекомите – пикаридин, евкалиптово масло и други. Информирайте се подробно за състава на всеки репелент и го прилагайте според медицинските указания. Имайте предвид, че за прогонване на комари, оси, стършели, конски мухи и други насекоми сега се ползват и механични устройства. Едно от тях например, излъчва високочестотни звукови вълни. Тези вълни са извън обхвата на човешкия слух, но отблъскват летящите вредители.
 5. Избягвайте директен контакт с насекоми. Когато пребивавате в гористи и тревисти райони, носете шапка, очила, дреха с дълъг ръкав, дълги панталони и туристически обувки. В случай, че пчели или оси бръмчат около вас, не правете резки движения. Не пипайте насекоми, които пълзят по земята или растенията.

Не ги унищожавайте, когато нищо не ви причиняват. Ако уважавате природата и я използвате разумно, тя ще ви награди с изобилие от красота и ще ви помогне да се чувствате по-здрави.

Как се активира алергия от насекоми?

След ухапване или ужилване протеините, съдържащи се в слюнката на насекомото, попадат в тъканите на човека. В някои случаи, когато хората са предразположени към алергия, имунната система запомня като чужди тези протеини (наричат се още антигени) и започва да произвежда срещу тях специфични антитела.

Какви са симптомите на алергия към насекоми?

След ухапване или ужилване, в засегнатата област се появяват: зачервяване, оток, сърбеж и болезненост. В по-тежки случаи настъпва анафилактичен шок.

Как се лекува алергия към насекоми?

Прилагат се антихистамини, имунотерапия с токсини от насекомото, инжектиране на епинефрин (адреналин).

Категории: Здраве|Публикувана: 05.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:59 | Публикувана: 5 юли 2023 в 15:15 | Категория: Здраве