Чували ли сте някога за аминокиселината треонин?

Дори и да не сте, ще се изненадате от това колко ползи и функции има тя за тялото. А освен това в следващите редове даваме и няколко подсказки в кои продукти да я откриете в най-голямо количество, за да бъдете по-здрави, a и по-красиви.

 

Защо аминокиселината треонин е толкова важна за организма?

Подобно на много други аминокиселини в тялото, и тази спада към незаменимите за организма ни. Също като голяма част от тях, не се синтезира от тялото ни. Следователно – по време на целия си живот трябва да го приемаме с храната. Той е и най-младата (по година на откриване) аминокиселина. За съществуването на треонина учените научават едва през 30-те години на 20 век – чак след като откриват останалите 19 есенциални за организма киселини.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Много външни белези зависят от него. Той има роля за почти всички черти на нашият външен вид. Причината се крие във връзката на треонина със синтеза на колаген от организма ни.

Освен това откриваме треонин в сърдечно-съдовата система, в централната нервна система, както и в скелетните мускули. В допълнение, той има роля дори и за имунната ни система.

Там действието му се  изразява в помощ на организма при производството на антитела срещу различни заболявания, както и на вещества, наречени имуноглобулини.

Като есенциална аминокиселина, това не са единствените действия на треонина в тялото ни. Намираме го още в емайла на зъбите, но и в процесите по синтез на аминокиселините глицин и серин, които имат пряка връзка за синтеза на колаген и еластин.

Не можем да пропуснем и ползите му за черния дроб. Треонинът не допуска да се натрупат твърде много мазнини и регулира мастната обмяна в органа. Твърди се, че очите ни също ще бъдат по-здрави и ще бъдем по-малко застрашени от късогледство, ако треонинът е в достатъчни количества в тялото ни.

 

Симптоми на дефицит

Недостигът на треонин се усеща много от тялото и то сериозно страда от него. Един от най-ясните знаци за това е по-малко енергия. Умората настъпва по-бързо, но и обхваща цялото тяло. Усеща се по-скоро като физическа отпадналост, отколкото психологическа.

При недостиг на треонин в организма започваме да проявяваме видими признаци на дефицит. Във външния ни вид също настъпват промени: проблеми със здравето на зъбите, по-малко еластичност на кожата и по-слаба имунна система, която ни прави по-податливи на настинки.

Имайте предвид, че децата имат нужда от около 3 грама треонин на ден, заради бързото им и интензивно развитие, а при възрастните – тя е около 0.5 грама.

 

Кога имаме по-голяма нужда от треонин?

 

Треонин. Катаболитен и анаболитен баланс.

 

През годините на изучаване на тялото ни и начина, по който то функционира, учените са установили, че има няколко групи хора, които имат по-голяма нужда от треонин, отколкото останалите. В този списък спадат основно спортистите, които практикуват:

 • Бягане
 • Плуване
 • Бодибилдинг
 • Спортове, свързани с вдигане на много големи тежести

Това е така, тъй като телата на спортистите усвояват и обработват много по-бързо веществата и заедно с това изразходват много големи количества енергия по време на ежедневните си тренировки за подготовка.

Те обаче не са единствените, които имат нужда от по-големи количества от треонина. Такава група е и децата. Основната причина за това е, че в процеса на израстване и развитие на всичките ни системи, човешкия организъм има нужда от много енергия и вещества – включително и аминокиселини.

Големи количества треонин подпомагат правилния растеж и развитие на костите, мускулите, ставите.

Силата на паметта също много силно се влияе от наличието му в детския организъм. А нека не забравяме и имунитета! Децата постоянно са изложени на различни вируси и бактерии, и силната имунна система, подкрепена от аминокиселината, ще ги поддържа здрави и защитени.

От друга страна, с годините тялото ни изразходва повече колаген и еластин, но забавя синтеза му. Тогава, макар и в по-малки количества, отново имаме нужда от треонин, за да поддържаме доброто състояние на кожата, ставите, мускулите и костите си.

В този смисъл, заради храните, в които можем да го намерим, се оказва, че застрашени от дефицит на треонин са веганите и вегетарианците. За съжаление, заради начина, по който тялото ни функционира, от недостиг на треонин са застрашени и хората, страдащи от депресия и състояния, свързани с нея. Това се дължи на косвеното влияние на треонина и върху работата на щитовидната жлеза.

 

Откъде да си го набавяме?

 

Треонин, източници, аминокиселина.

 

Когато в организма ни има достатъчно количество от аминокиселината, това си личи по здравето на кожата, косата, костите, ноктите, ставите ни. Имаме достатъчно енергия, по-добра памет, по-добро ментално състояние. Как обаче да си набавим от аминокиселината, ако все пак смятаме или усещаме нейният дефицит?

Един от начините е чрез прием на хранителни добавки или лекарствени продукти, но далеч по-лесно е да вкараме някоя от няколко добре познати съставки в по-големи количества в менюто си. Разбира се, съобразено с препоръчителните дневни количества на треонин, който ни е необходим, които споменахме малко по-горе.

Оказва се, че най-големи количества от аминокиселината се съдържат в някои много познати ни продукти – включително такива, традиционно използвани в българската кулинария. Сред тях са:

 • Различните видове месо: пилешко, говеждо, свинско, пуешко
 • Различни видове морска риба
 • Млечните продукти, включително пармезан
 • Яйцата
 • Морковите*
 • Ядките
 • Фасул: по-точно, бял боб*
 • Семена
 • Зеленчуци
 • Бананите*

Макар и някои от тях да не са режимни*, е важно да знаем, че в тях можем да открием достатъчно количества от треонина, за да подкрепим организма си, когато има нужда от него.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:26 | Публикувана: 30 ноември 2021 в 13:00 | Категория: Здраве