Кето чили кон карне

Обновена: 01.03.2024|
Кето чили кон карне.

Днес ще навлезем в мексиканската кухня и традиции с рецепта за кето чили кон карне. Адаптирахме ястието, така че да отговаря на целите ни за отслабване и поддържане на желаното тегло.

Въпреки отсъствието на традиционно използвания боб и някои други съставки, рецептата е изключително вкусна и екзотична и ще ви помогне да разнообразите храненето си.

 

Кето чили кон карне

Време е да преминем към събирането на съставките и приготвянето на ястието.

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранително съдържание в 1 порция
1 час и 15 мин. 8 7 г нетни въглехидрати, 22 г протеин, 23 г мазнини, 329 калории

 

 

Необходими продукти:

  • 1 с. л. масло от авокадо или зехтин
  • 450 г телешко задушено месо, нарязано на хапки
  • 450 г телешка кайма
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 2 с. л. чили на прах
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 с. л. лук на прах
  • 1 с. л. кимион
  • 2 с. л. паприка
  • 800 г  консервирани домати
  • сол на вкус

 

За топинги може да използвате:

  • кориандър
  • халапеньо (нарязано и мариновано)
  • настърган кашкавал и заквасена сметана (ако не сте чувствителни към млечни продукти)

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте тежък съд на средно висока температура. Добавете мазнината и задушеното месо. Запържете до покафеняване от всички страни. Извадете задушеното месо от тенджерата и го оставете настрана.
  2. Намалете до среден огън и добавете червения пипер и чесъна в тенджерата.
  3. Добавете говеждото смляно месо и го запържете, докато се сготви. Сложете доматеното пюре и подправките и разбъркайте, за да се смесят.
  4. Добавете запърженото месо и доматите, разбъркайте.
  5. Поставете капак отгоре, намалете котлона до средно слаб и оставете да къкри за 1 час или докато месото омекне.
  6. Можете да гарнирате и сервирате вашето кето чили кон карне.

Ястието може да се съхранява покрито в хладилника за 3-4 дни или да се замрази.

Ще намерите още разнообразни кето рецепти в 2-те части на книгата ни – Кето фантазии.

 

Как направихме рецептата кето?

Традиционните рецепти за чили кон карне обикновено включват боб.

Бобовите растения обаче са с относително високо съдържание на въглехидрати, така че пропуснахме тази съставка в своето кето чили кон карне.

С говеждото месо компенсираме отсъствието на боб.

Често се използват брашно или царевично нишесте като сгъстители, но те не са подходящи за кето режима и затова ги подминахме. Царевицата също не намери място в рецептата ни.

Промените, с които постигнахме кето чили кон карне, неизменно променят малко или много вкуса на ястието, но ни дават шанс да му се насладим, без да изневеряваме на режима си.

 

Историята на чили кон карне

 

Кето чили кон карне.

 

 

Чили кон карне е популярно тексаско-мексиканско ястие, известно с ароматната си комбинация от люти чушки, месо, боб и подправки. Историята му е дълбоко вкоренена в кулинарните традиции на югозападните Съединени щати и Мексико.

Произходът на чили кон карне може да бъде проследен назад до местните жители на региона, за които е известно, че са използвали люти чушки и подправки в готвенето си.

Ранните испански заселници, от своя страна, пренасят различни подправки от Стария свят, включително кимион и чесън, които допълнително обогатяват вкуса на ястието.

Обикновено се е приготвяло от скотовъдци и животновъди през 19 век, тъй като е било обилно и засищащо ястие, което можело да се готви на открит огън по време на гоненето на добитък.

С течение на времето ястието се развива и включва съставки като говеждо, свинско и боб, всички от които са лесно достъпни в региона.

То придобива популярност в Сан Антонио, Тексас, в края на 19 век и бързо се разпространява в целия регион. Става основна храна в мексиканската и тексаската кухня и в крайна сметка си проправя път в домовете и ресторантите в Съединените щати.

В началото на 20-ти век започват да се появяват щандове за чили, които сервират купички чили на нетърпеливи клиенти. Тези заведения често имат свои собствени тайни рецепти и допринасят за голямото разнообразие от стилове чили, които съществуват днес.

Чили кон карне често се консумира с гарнитури като настъргано сирене, заквасена сметана, нарязан на кубчета лук. Също така е популярно ястие за готвене и състезания, като участниците се състезават да създадат най-вкусното и пикантно чили.

Днес ястието продължава да бъде универсално и емблематично, но съществуват най-различни вариации и рецепти, включително за кето чили кон карне.

 

Повече от здравословната ни кухня

 

Кето такос с авокадо.

Други рецепти, сходни на тази за кето чили кон карне, може да намерите в секцията Кето рецепти.

Някои от любимите ни кето ястия, вдъхновени от мексиканската кухня, включват:

 

Ако нашите предложения, включително днешната рецепта за кето чили кон карне, ви харесват, може да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Ангелина Швайг 08.10.2023 at 23:27 - Отговор

    Здравейте, приятели и почитатели на вкусната и здравословна храна!Казвам се Ангелина Швайг, живея в Германия и току-що се абонирах във вашия сайт.Първо ще опитам някои от вашите рецепти и ако ми допадна ще искам да получа двете кулинарни книги.Въпросът ми е:изпращате ли в чужбина?

    • For Life 09.10.2023 at 7:40 - Отговор

      Здравейте,

      Да извършваме доставки в цяла Европа. Надяваме се да ви харесат нашите рецепти и препоръки.

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:20 | Публикувана: 3 октомври 2023 в 14:14 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф