Поздравления! Четете тези редове, защото вече сте дали нов живот и с още нестихваща еуфория търсите съвети как да се върнете във форма. Това не е нещо, към което трябва да се стремите на всяка цена. Женското тяло има нужда от пълноценно възстановяване преди да започне да се връща в нормалните си форми.

Важно е да се почувствате готови, а не да се насилвате, защото може да се окаже опасно. В тази статия ще ви дадем полезни съвети кога и как е най-здравословно да започнете със сваляне на килограми след бременност.

 

Какво се случва с женското тяло след бременност?

По време на бременност женското тяло преминава през много промени. Това е нормално, защото все пак трябва да направи място за едно малко човече. Затова ще отнеме известно време то да се върне в първоначалното си състояние.

Имайте предвид обаче, че, точно както бременността и раждането са различни за всеки, същото може да се каже и за следродилния период. В зависимост от вида на раждането и дали е имало усложнения ще зависи как и колко бързо тялото ще се възстанови.

Освен болки, имате и обилно кървене през първите няколко седмици след раждането (независимо вагинално или секцио). Съответно трябва да си набавяте достатъчно хранителни вещества, за да се възстановите. Диетите са немислими, както и тренировките. Тялото ви ще има нужда от почивка.

Веднага след раждането матката бавно ще започне да се свива до първоначалния си размер. По време на бременност тя се разширява от размера на лимон до размера на диня.

Тъй като трябва да се свие, това може да причини допълнителни спазми. Ще отнеме време, докато бременният ви корем намали размера си и матката играе голяма роля в това.

Ако се чувствате готови след първата седмица, можете да направите леко раздвижване, като разходка. Всичко обаче зависи от препоръките на вашия лекар. Ако сте претърпели цезарово сечение и са ви казали да си почивате, тогава направете точно това.

След около 40 дни някои от вашите болки и кървенето трябва да са започнали да отшумяват. Тогава е и времето на контролния преглед при гинеколог. Той не само проверява здравословното ви състояние, но може да даде и най-подходящи насоки за храненето и тренировките спрямо него.

След около 6 месеца се смята, че женското тяло е напълно възстановено от раждането. Това е  времето, когато наистина можете да започнете да влизате във форма с правилните стратегии за това.

За някои този период идва по-рано, за други по-късно. Всичко зависи от мнението на наблюдаващия ви специалист. Съветваме ви да не го пренебрегвате.

 

Колко килограма се свалят веднага след раждане?

 

Сваляне на килограми след бременност.

 

Веднага след раждането жената губи около 4-5 кг, което включва теглото на бебето, плацентата и амниотичната течност. Освен това се свалят още 5 и дори повече килограми през първата седмица след раждането, тъй като тялото се отървава от излишната вода.

Разбира се, всяка жена е различна и някои отслабват по-бързо, докато на други им отнема повече време. Зависи и колко тегло сте качили през бременността. Ако сте били в препоръчителния диапазон за вашето телосложение и височина, може да ви е по-лесно да отслабнете след раждането. Ако сте натрупали повече килограми, ще бъде малко по-бавно.

 

Съвети за безопасно сваляне на килограми след бременност

Независимо кога се посветите на мисията за сваляне на килограми след бременност, здравословното хранене трябва да бъде приоритет. Не се препоръчват строгите диети.

Повечето жени, които се опитват да отслабнат след раждане, казват, че най-трудната част в процеса е, че отнема повече време от очакваното. Това се дължи до огромна степен и на факта, че грижата за себе си остава на заден план пред грижата за децата, което не е правилно и дори пречи на една жена да бъде пълноценен човек и родител.

Ето няколко стратегии за сваляне на килограми след бременност, които могат да помогнат:

  • Хапвайте няколко пъти дневно – около 5-6 малки хранения са за предпочитане пред 2-3 обилни за целия ден. Човешкото тяло е склонно да използва енергията по-добре, ако го захранвате малко по малко. Междинните закуски са страхотни, ако са под формата на плодове, пълнозърнести бисквити или ядки.
  • Не пропускайте хранене – това важи особено ако кърмите. Пропускането на хранене сигнализира на тялото, че трябва да съхранява, а не да използва калориите, които поема.
  • Включете повече фибри в диетата си – бобът, суровите зеленчуци и пълнозърнестите храни са добър вариант. С помощта на фибрите, тялото остава по-сито за по-дълго. Загубата на тегло е по-плавна с храни, съдържащи повече фибри. Но не прекалявайте! Фибрите могат да причинят следродилни газове.
  • Пийте много вода – дръжте бутилката си с вода под ръка и отпивайте непрекъснато, така че никога да не изпитате жажда. Вашето бебе също се нуждае от това, ако кърмите. Соковете, газираните напитки и енергийните напитки са пълни с калории, които ще попречат на мисията ви за сваляне на килограми след бременност.
  • Наспивайте се – да, знаем, че това е почти невъзможно с новородено у дома, но се опитайте да спите, колкото можете. Липсата на сън може да ви накара да хапвате повече. Осигурявайте си минимум 7 часа на нощ. Няма проблем, ако часовете са разкъсани от грижи за бебето. Подремвайте, когато бебето спи (най-добрият съвет, който ще получите).
  • Ограничете стреса – той кара тялото ви да пълнее, особено около кръста. Не забравяйте да се грижите за психичното си здраве. Ако имате признаци, помислете за посещение на терапевт за следродилна депресия.

 

Помага ли кърменето за сваляне на килограми след раждане?

 

Сваляне на килограми след бременност.

 

Кърменето може да помогне за изгарянето на допълнителни калории, но не е вълшебното средство за сваляне на килограми след бременност.

Само защото изгаряте повече калории, докато кърмите, това не означава непременно, че ще отслабнете. Според проучване изключителното кърмене в продължение на шест месеца може да помогне на някои жени да се оттърват от излишните килограми, натрупани по време на бременност. Но това не важи за жени с наднормено тегло преди да забременеят.

Доказано е и, че жените, които са кърмили бебетата си, не само имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) от тези, които не са, но също така намаляват своя ИТМ с един процент за всеки шест месеца от кърменето.

Но и това си има недостатъци. Можете да намалите своя ИТМ чрез загуба на мазнини, но той също се понижава, когато губите ценни калории, необходими за мускулите и нормалните функции на тялото.

И така, да – кърменето може да даде начален тласък за сваляне на килограми след бременност, но са необходими и още условия, за да се върнете във форма. Обърнете се към съветите по-горе.

 

Защо хормоналният дисбаланс може да затрудни загубата на тегло след бременност?

 

Сваляне на килограми след бременност.

 

За много жени проблемите със свалянето на килограмите след раждане произтичат от хормонален дисбаланс. Бременността причинява много хормонални промени. Те няма да се решат веднага след като се роди бебето. Всъщност това може да отнеме доста време.

Необходими са 3 до 6 месеца, за да могат естрогенът и прогестеронът да се върнат в нормалните си нива, в зависимост от това дали кърмите или не.

Друг хормонален дисбаланс, с който много жени се борят след бременност, са проблемите с щитовидната жлеза. Много дами имат тиреоидит, което означава, че щитовидната жлеза се възпалява и не може да работи правилно.

В началото тялото може да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза в отговор на възпалението, което води до отслабване дори при по-висок апетит.

С течение на времето обаче тиреоидитът след бременност ще доведе до хипотиреоидизъм – твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Това води до наддаване на тегло и невъзможност за отслабване.

При съмнение за подобни симптоми, се обърнете към специалист и изследвайте основните хормони. В повечето случаи, възстановяването на баланса им води до естествено сваляне на килограми след бременност.

След всичко казано дотук е важно да запомните, че за свалянето на килограмите след бременност е необходимо време. Това не е нещо, което става за една нощ. Всичко по реда си. Ще се върнете във форма, когато пожелаете. Просто сега приоритетът трябва да бъде друг – вашето здраве и това на вашето бебе.

Успех!

Какво се случва с женското тяло след бременност?

Веднага след раждането матката бавно ще започне да се свива до първоначалния си размер. По време на бременност тя се разширява от размера на лимон до размера на диня.

Колко килограма се свалят веднага след раждане?

Веднага след раждането жената губи около 4-5 кг, което включва теглото на бебето, плацентата и амниотичната течност.

Помага ли кърменето за сваляне на килограми след раждане?

Само защото изгаряте повече калории, докато кърмите, това не означава непременно, че ще отслабнете.

Публикувана: 4 септември 2023 в 14:37 | Категория: Бременност и женско здраве