9 упражнения за укрепване на тазово дъно

Обновена: 07.03.2024|
Упражнения за укрепване на тазово дъно.

Практикуването на упражнения за укрепване на тазово дъно са полезни за здравето на таза и мускулите, които поддържат правилната позиция на органите от репродуктивната и отделителната система. Това е важно както за жените, така и за мъжете, но най-често се откриват като упражнения за укрепване на тазовото дъно след раждане.

 

Защо е важно да поддържаме тазовото си дъно?

Тазът е „домът“ на дебелото черво, репродуктивната и отделителната система. Дисфункция на тези мускули или пролапс може да доведе до редица проблеми във важните системи, които се помещават там. Добре поддържаните тазови мускули може да благоприятстват при борбата с некомфортната инконтиненция, както и да подобри сексуалното ни преживяване.

Когато мислим за упражнения, обикновено се фокусираме върху главните мускули, които познаваме. Има обаче начин да подкрепим и вътрешните мускули и органи, които са важни за здравето ни. Един от тези начини е практикуване на упражнения за укрепване на тазово дъно.

Как да разпознаем мускулите на тазовото дъно?

Ако се замислите кои мускули трябва да стегнете, за да спрете уринирането или изпускането на газове – това са мускулите на тазовото дъно. Не бива да спираме уринирането, докато то се случва, тъй като можем да навредим на пикочния мехур. Стягането на тези мускули е част от разнообразните упражнения за укрепване на тазово дъно, но не бива да прекаляваме с тях, тъй като претоварването може да навреди на тялото.

 

Леки и отпускащи упражнения за укрепване на тазово дъно

Упражнения за укрепване на тазово дъно е хубаво да се практикуват през целия живот. Особено полезни са преди и след раждане, както и могат да предотвратят някои дисфункции на отделителната система при напредване на възрастта. Укрепналите тазови мускули могат да повишат чувствителността по време на секс и да подобрят оргазмите. 

Кегел дишане в легнало положение

 

упражнения за укрепване на тазово дъно

 

Кегел упражненията са описани през 1948 г. от Арнолд Кегел и носят неговото име. Това упражнение комбинира равномерно контролирано дишане със стягане на тазовите мускули. Дишането трябва да е равномерно – по 2-3 секунди на вдишване и издишване.

 1. Легнете на пода, върху йога постелка, на твърд матрак или диван със стъпала на пода и свити колене (на 45 градуса).
 2. Вдишайте, като отпуснете корема.
 3. При издишване стягате корема и „придърпвате“ пъпа назад към гръбначния стълб.
 4. Заедно с издишването стягате тазовите мускули, сякаш искаме да спрем уринирането.
 5. Задържате стягането до края на издишването.
 6. Вдишвате, като отпуснете корема.

Повтаряте тази последователност за 10 вдишвания. Почивате за няколко минути и след това повтаряте общо 2 до 3 серии. Ако ви се струва трудно, започнете с малък брой кегели и ги увеличавайте с всяко следващо практикуване. Може да модифицирате това упражнение, като го практикувате в седнало положение.

Ако не усещате прекомерно натоварване при правенето на кегел дишане, може да правите серии в седнало и в легнало положение по различно време на деня.

Плъзгане на петата

Това упражнение е по-динамично, но е лесно и приятно за следване. Ако усещате болка или прекомерна умора при движението на краката, трябва да спрете с това упражнение и да започнете да го практикувате, когато сте по-добре подготвени физически.

 1. Легнете на пода, върху йога постелка, на твърд матрак или диван с опънати крака и отпуснати ръце близо до тялото.
 2. Дишайте равномерно и спокойно.
 3. Без да отделяте петата от повърхността, върху която лежите, свийте десния крак, докато стъпите с цяло стъпало, а коляното е сгънато на 45 градуса.
 4. Докато придвижвате крака, опитайте да стегнете корема и тазовите мускули.
 5. Плъзнете крака, като не отделяте петата, обратно в неутрална позиция.
 6. Отпуснете мускулите на корема и таза.
 7. Повторете с левия крак.

Направете 2 до 3 серии от 10 плъзгания на десния и 10 плъзгания на левия крак, като ги редувате. Между сериите почивайте 30 секунди.

Поза „щастливо бебе“

 

упражнения за укрепване на тазово дъно

 

Това упражнение не стяга мускулите на таза, а напротив – то ги отпуска и разтяга. Това е важно, тъй като мускулите трябва да се съкращават и отпускат еднакво добре, за да функционират правилно. Тази поза отпуска таза, но и разтяга гръбнака, стимулира бъбреците, раздвижва тазобедрените стави и огъвкавява долната част на гърба.

 1. Легнете на удобна повърхност – на пода, върху йога постелка, върху твърд матрак или диван.
 2. Тялото е отпуснато, краката и ръцете са изпънати.
 3. Вдишайте и вдигнете краката, като коленете отиват към гърдите. Не е нужно да допрете корема с бедрата си, но се опитайте да ги свиете възможно най-близо до торса. Важно е да не повдигате гръбнака или главата от повърхността, върху която лежите.
 4. Ръцете минават между краката, като хващат пръстите, стъпалата, глезените или коленете – зависи от личната ви гъвкавост. Не бива да отлепяме торса и главата от пода, но не бива да усещаме и болка или силен дискомфорт.
 5. Опитайте да вдигнете краката нагоре, като заедно с това ги отваряте и раздалечавате.
 6. Торсът и главата не се отделят от повърхността, върху която лежите.

В идеалната поза прасеца и подбедрицата са перпендикулярни на пода, стъпалата са успоредни на тавана и гледат към него. Тук обаче не се стремим към перфектна поза, а към това да ни е комфортно и да се почувстваме добре, грижейки се за тялото си. Важно е да се усети разтягане в задната част на бедрата, зад коленете и в прасците. При натоварване и дискомфорт в главата, врата или раменете може да използвате възглавница за допълнително комфорт.

Внимание: Ако сте бременни, имате високо кръвно налягане или сте в менструация, пропуснете тази поза.

Вдигане на крака

Това упражнение стяга и натоварва тазовите мускули, но и коремната част. То изисква малко повече усилие от упражненията досега.

 1. Легнете на пода или върху йога постелка със сгънати крака (коленете са на 45 градуса).
 2. Вдишайте, а след това с издишването започнете движението на крака.
 3. Без да накланяте крака наляво или надясно, повдигнете десния крак, докато бедрото не е перпендикулярно на повърхността и тялото ви, а прасецът – успореден.
 4. Вдишайте, като задържите крака в тази позиция. Стегнете мускулите на корема и тазовото дъно.
 5. Издишайте и бавно върнете крака в изходна позиция.
 6. Повторете с левия крак.

Повторете движението по 10 пъти за всеки крак, като ги редувате. Направете 2 до 3 серии.

Диафрагмено дишане

 

упражнения за укрепване на тазово дъно

 

С този вид дишане и релаксация може да приключите серията си от отпускащи упражнения за укрепване на тазово дъно.

 1. Легнете на пода, върху йога постелка, твърд матрак или диван.
 2. Отпуснете тялото си.
 3. Фокусирайте се върху отпускането  с всяко издишване освободете част от напрежението в тялото.
 4. След като се почувствате добре отпуснати, поставете лявата ръка върху корема, а дясната върху гърдите.
 5. Вдишайте през носа, като оставите корема да се „напълни с въздух“.
 6. Издишайте бавно, като се стремите гърдите да останат неподвижни.
 7. Повторете цикъла от вдишване и издишване 20 пъти.

 

Динамични и натоварващи упражнения за укрепване на тазово дъно

Някои упражнения за укрепване на тазово дъно може да включите към спортната си рутина или като част от разгрявката преди фитнес или други упражнения.

Статичен нисък напад

 

упражнения за укрепване на тазово дъно

 

Този вид напад е подходящ за хора с ниска физическа активност, тъй като е по-лесен и по-малко натоварващ. Тъй като е част от динамичните упражнения за укрепване на тазово дъно, има възможност да ви умори.

 1. Застанете изправени. Дясното стъпало е пред лявото на около 60-70 сантиметра (една широка крачка). Пръстите на двата крака гледат напред. Торсът е изправен, гледате напред, ръцете са отпуснати до тялото или ги поставяте на кръста.
 2. Без да накланяме тялото спускаме таза надолу.
 3. Коляното на левия крак стига почти до пода, но не го докосва. Десният крак е сгънат на 90 градуса, бедрото е успоредно на пода. Дясното коляно се намира над десния глезен.
 4. Задържате за 2-3 секунди и се изправяте в изходна позиция.
 5. Не забравяйте да дишате равномерно и да стягате коремните мускули, докато правите статичния напад.
 6. Повторете статичния напад 10 пъти с десния и 10 пъти с левия крак.

Съвет: Ако губите баланс по време на приклякането, може да се хванете с ръце за статична мебел или друг предмет, за да избегнете падане и нараняване. С времето мускулите на краката и таза ще укрепнат и ще подобрите баланса си.

Нисък напад с крачка напред

Освен че е полезно за тазовото дъно, това упражнение укрепва мускулите на краката, седалището и подобрява баланса. Може да се практикува с гира във всяка ръка, с ръце на кръста или отпуснати до тялото.

 1. Застанете изправени, стъпалата са на педя разстояние едно от друго. Може да поставите ръцете на кръста, ако не използвате тежести, или да ги оставите отпуснати до тялото.
 2. От неутралната позиция правим широка крачка напред с десния крак и спускаме тялото надолу. Торсът е изправен и остава перпендикулярен на пода.
 3. Десният крак се свива на 90 градуса, лявото коляно почти стига земята, но не я докосва. Дясното коляно се намира над десния глезен.
 4. С помощта на дясната пета и седалищните мускули се изправяте и връщате десния крак в неутрална позиция.
 5. Повтаряме 10 пъти с десния крак и 10 пъти с левия. Може да ги редувате или да ги правите на серии с един и същи крак.

Клекове

В зависимост от личната физическата активност и състоянието на тялото клековете може да са с тежест или без. Това упражнение е важно за корема и таза, но и за краката и седалището.

 1. Застанете изправени. Краката са леко разкрачени, стъпалата са в една линия с тазобедрените стави.
 2. Започнете клека, сякаш сядате на стол. Седалището отива назад, коленете не бива да отиват напред. Погледът е напред.
 3. Повторете 10 пъти. Ако не усещате затруднение или умора, може да повторите повече пъти или да опитате клекове с тежест в ръце.

Съвет: Ако усещате загуба на баланс, опитайте да правите клековете, като опънете напред ръцете или ги сложите на кръста.

Полумост

 

упражнения за укрепване на тазово дъно

 

Това упражнение е много популярно в серии за трениране на корем, седалище и бедра. То е много ефикасно и за заздравяване на тазовото дъно.

 1. Легнете на пода или върху йога постелка.
 2. Свийте краката в коленете, като се опитате стъпалата да са възможно най-близо до седалището. Ръцете са отпуснати до тялото, а дланите гледат надолу към постелката. Стъпалата са разделечени на широчината на таза, а пръстите гледат напред.
 3. С вдишване повдигнете таза и седалището от постелката. Опитайте да го вдигнете достатъчно високо, за да се получи права линия от врата до коленете.
 4. Ако усещате болка или дискомфорт и това не е възможно, не се притеснявайте – вдигнете седалището и таза спрямо собствените си способности.
 5. Ръцете са отпуснати до тялото.
 6. Задръжте позата няколко секунди и свалете седалището на постелката заедно с издишването.
 7. Повторете 10 пъти, като фокусирате вниманието си върху мускулите на таза.

 

Причини за отслабване на тазово дъно

Тазовото дъно естествено отслабва с напредването на възрастта, както останалите мускулите в тялото ни. Има обаче някои външни фактори, които могат да ни предразположат към слабо тазова дъно и съпътстващите го проблеми:

 • Бременност и раждане
 • Запек и напъване при дефекация
 • Хронична кашлица
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Вдигане на тежести и тежки предмети
 • Менопауза
 • Дисфункция на нервната система
 • Лоша стойка

 

Симптоми на отслабено тазово дъно

Хиляди жени проявяват симптомите, без да знаят, че това се дължи на състоянието на тяхното тазово дъно. Често срещани симптоми, които пречат на ежедневието ни, са:

 • Уринарна инконтиненция (изпускане) при кашляне, смях или кихане
 • Постоянно усещане за позиви за уриниране
 • Намалена чувствителност при вагинално проникване
 • Издутина, излизаща от вагината или ануса (пролапс)

 

Дисфункция на тазовото дъно се получава и при прекомерно стягане на мускулите, при което те са постоянно съкратени. В тези случаи се препоръчват упражнения за отпускане на мускулите, а не за стягане.

Това състояние може да доведе до други симптоми:

 • Запек и напрежение при дефекация
 • Затруднено уриниране
 • Налягане или дискомфорт в таза
 • Болезнено вагинално проникване

 

Разликата между двата вида дисфункция можем да открием, като направим основното упражнение, в което задействаме мускулите на тазовото дъно. Опитайте се да усетите дали стягането на мускулите се усеща като повдигане нагоре или само засилва напрежението.

В някои случаи е нужна консултация със специалист, който да диагностицира правилно проблемите в тазовото дъно и да назначи правилната терапия.

 

Заключение

 

упражнения за укрепване на тазово дъно

 

Практикуването на упражнения за укрепване на тазово дъно са от помощ за физическото здраве на тялото, но могат също да помогнат да се чувстваме добре в тялото и да се преборим с вредните външни фактори, които вредят на мускулите ни. С помощта на тези упражнения можем да си върнем самочувствието, да подобрим сексуалния си живот и дори да се подготвим за по-леко и лесно раждане.

 

Защо са важни тези упражнения за укрепване на тазово дъно?

Практикуването на упражнения за укрепване на тазово дъно са полезни за здравето на таза и мускулите, които поддържат правилната позиция на органите от репродуктивната и отделителната система. Това е важно както за жените, така и за мъжете.

Как да разпознаем мускулите на тазовото дъно?

Ако се замислите кои мускули трябва да стегнете, за да спрете уринирането или изпускането на газове – това са мускулите на тазовото дъно. Стягането на тези мускули е част от разнообразните упражнения за укрепване на тазово дъно, но не бива да прекаляваме с тях.

Какви са причините за отслабване на тазово дъно

Тазовото дъно естествено отслабва с напредването на възрастта, както останалите мускулите в тялото ни. Бременност, раждане, наднормено тегло, хронична кашлица и вдигане на тежести също може да са предпоставка за отслабване на тазовото дъно.

Има ли симптоми?

Често срещани симптоми са инконтиненция, пролапс, постоянни позиви за уриниране, намалена вагинална чувствителност.

Какви упражнения за укрепване на тазово дъно да правим?

В зависимост от физическото ни състояние може да изберем между по-леки и по-динамични упражнения. Комбинирането на няколко от предложените 9 упражнения за укрепване на тазово дъно ще помогне да подобрим състоянието на таза си.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 07.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 7 март 2024 в 11:48 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве