9 ценни семена, които да добавим към храната си

Обновена: 12.08.2024|
Ценни семена.

Съществуват много семена, които подпомагат организма ни с полезните си свойства.

В забързаното си ежедневие много хора нямат възможност за разнообразно или полезно хранене, а най-добре би било, ако имаме и двете. Често срещан проблем при хората е и борбата с излишните килограми.

Съдържание

Каква е ползата от семената?

Семената са голяма част от почти всяка диета. Във всяко семе се намира ембрионът на бъдещо растение. За да му осигури добър източник на енергия, семето складира, фибри, протеини и мононенаситени мазнини, както и витамини В1, В2, В3 и Е, минерали като магнезий, калий, калций, растително желязо и цинк.

Маслените семена съдържат и антиоксиданти, които предотвратяват бързото гранясване на мазнините в тях. Благодарение на страхотните хранителни профили на семената е известно, че те осигуряват и ползи за здравето, например:

  • Помагат за поддържане на теглото.
  • Намаляват рисковете от сърдечни заболявания.
  • Намаляват рисковете от диабет.

 

Семената се използват в много диети за сваляне на килограми поради многобройните си хранителни свойства, които намаляват апетита и ни помагат да се чувстваме сити.

Ето няколко съвета за това как да включим част от ценните семена към менюто си, в допълнение с интересни истории за произхода им.

 

Чиа

 

Чиа семена върху солена бисквита.

 

Това суперсеме съдържа много фибри, мазнини, протеин, витамини и минерали. С минимален брой калории, поради причината, че поема много вода и се обгражда с желатинова консистенция, лесно засища организма.

Помага за силни кости в тялото и произвежда растителен протеин, което го прави чудесен избор за вегетарианците.

На езика на маите „chia“ означава „сила“ и се смята, че войните ацтеки консумирали чиа за издръжливост и пъргавина. Лъжица от тези семена била достатъчна, за да ги поддържа бодри и готови за битки за 24 часа.

Известният диетолог Даун Джаксън Блатнер казва: „Можете да намерите много храни, които са с високо съдържание на фибри и мазнини, но семената от чиа имат тези предимства в много малък пакет, което ги прави истинска суперхрана“.

Най-често чиата се комбинира като се накисва в прясно или кисело мляко, но може да се използва в някои видове кексове, както и в салати.

 

Ленени семена

Тe намаляват чувството за глад и апетит, съдържат фибри, лигнани, омега-3 мастни киселини и са универсални и лесни за включване към менюто.

Изключително полезна е отварата от сварено ленено семе, тъй като унищожава вируси и гъбички и е силен противопаразитен продукт. Изважда всички токсини от тялото, помага за отслабване и при хроничен и остър бронхит.

Ленените семена се препоръчват на жените за спокойствие и уравновесеност, както и за намаляване на горещите вълни по време на менопаузата.

Интересно за продукта е, че през осми век Карл Велики издава необичаен указ, според който всички негови поданици, малки и големи, е трябвало да добавят ленени семена към храната си.

Любопитен факт е, че великият лекар Хипократ съветвал пациентите си да консумират отвара от ленено семе при възпаление на лигавиците.

Лененото семе може да се консумира под формата на отвара, хляб или да се добави към салати, като най-често се среща в комбинация със зелени.

 

Лимец

Семената от лимец са най-старото жито на света и имат многобройни ползи:

  • За зрението
  • За цялата нервна система
  • Подобряват имунната система
  • Полезни за мозъчната функция
  • Допринасят за здравината на костите

Използват се и за детоксикация на организма, като подпомагат изхвърлянето на токсините и отровните вещества от тялото.

С редовната консумация на лимец може да си осигурим и красив външен вид, благодарение на свойството на семето да подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата.

Интересен факт за това семе е въздействието му върху хормона на щастието, защото след консумацията на лимец човек се чувства по-спокоен, радостен и с приповдигнато настроение.

Може да добавим семената от лимец към салата с авокадо, рукола, домати или да замесим бързи, вкусни и здравословни питки.

 

Семена на нар

 

Нар и чай от семената му

 

Той е обявен за един от групата „суперплодове”, които успешно повлияват на симптомите на множество заболявания.

Специфичният му сладко-кисел сок позволява да бъде включен в рецепти както за салати, така и за десерти. Това дава възможност за едно неограничено развихряне в кухнята и създаването на витаминозно меню.

Важно е да се знае, че сокът от нар се консумира разреден с вода или друг вид сок поради високата му киселинност, която може да причини дразнение в стомаха.

 

Киноа

Интересното при киноата е, че тя съдържа всички незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не може да възпроизвежда само и се налага да си ги добавя чрез животинските продукти.

Семената от киноа помагат за кръвното налягане, забавят процеса на стареене, притежават още куп полезни свойства и не съдържат глутен.

Любопитен факт за нея е, че Организацията на обединените нации е обявила 2013 г. за Международна година на киноата, а самата киноа – за суперхрана. Може да се използва в безброй рецепти, всякакъв вид салата, тестени изделия като хляб, кифли, палачинки.

 

Конопено семе

На първо четене, консумацията на нещо, произхождащо от коноп, може да звучи странно, особено когато първосигнално се свързва с марихуаната.

Истината обаче е, че конопеното семе е изключително полезно. Помага при проблеми с очите, кръвно налягане, холестерола, кожата и др.

Тези семена са много добър източник на протеин – над 25%.

Въпреки неголемия си размер, конопените семена са изключително богати на полезни вещества.

Суперсемето може да се добави към овесени ядки, смути или домашно изпечен хляб. Консумира се също под формата на тахан, с мед или към салатен сос. Конопените семена имат мек, ядков вкус и са подходяща добавка в разнообразие от рецепти.

 

Тиквени семки

 

Тиквено семе и олио от тиквени семки

 

Доста хора предпочитат слънчогледовите семки пред тиквените, но истината е, че тиквените съдържат много повече хранителни вещества. Те подхранват мозъка и стимулират функциите му, поддържат имунитета, полезни са в случай на цироза и при честа употреба на алкохол.

В семената се съдържат антиоксиданти, които облекчават болките в ставите и намаляват възпаленията.

При нанасяне олиото от тиквени семки помага за бързото възстановяване на кожата в случай на изгаряния, дермит, екземи и други подобни неразположения. Намалява също и риска от сърдечни заболявания.

 

Сусам

Редовната консумация на сусамови продукти помага за процеса на храносмилане. Подобрява здравето на костите, спомага за предотвратяване на различни сърдечни заболявания, намалява шансовете за диабет и спомага овладяването на симптомите.

Той е добър източник на калций, магнезий, мед и селен, съдържа белтъчини, целулоза, витамини от групата В и фолиева киселина, което е причина за все по-честата му консумация.

Като едно от най-старите култивирани растения, за сусама се носят много легенди, една от които е асирийската. Тя гласи, че, когато боговете са се събирали, за да създадат света, са пиели вино, направено от семена от сусам.

Друг “виновник“ за славата на това семе е приказният герой Али Баба с познатия израз „Сезам, отвори се!“ или казано на български – „Сусам, отвори се!“. Това е така, защото, когато достигне фаза на узряване, сусамът разтваря шушулката си.

За използването на сусама няма кулинарни граници. Може да бъде добавен в различни предястия, основни ястия или десерти. Подходящ е да се съчетае с месо, риба, птици, плодове, зеленчуци или тестени изделия.

Използва се и като подправка, а сусамов тахан често се добавя в познатата разядка – хумус.

 

Маково семе

 

depositphotos 180415920 s

 

То притежава изключителната способност да укрепва имунната система и по напълно естествен начин да увеличи дефанзивните сили на организма, благодарение на съдържанието си на витамин С и витамин Е.

Маковите семена действат като седатив и това е причината да се препоръчват за редовна консумация, особено в ситуации на стрес или проблеми със съня.

Употребата на това суперсеме в кулинарията е широкоразпространено. Притежава основни хранителни вещества, минерали и може да се намери в различни видове тестени изделия, супи и сладкиши.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 12.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар