Чесън при висок холестерол – как помага?
Чесън при висок холестерол показва потенциал за намаляване на нивата на LDL и общия холестерол, като благоприятства сърдечно-съдовото здраве. Активното съединение алицин играе ключова роля в тези ефекти.
Въпреки че не трябва да е самостоятелно решение, включването на чесън в балансирана диета и здравословен начин на живот може да допринесе за по-добро управление на холестерола.
Препоръчва се консултация с лекар, за да се гарантира безопасна и ефективна употреба, съобразена с индивидуалните здравни нужди.
Тялото транспортира холестерола из кръвта на човек в два протеина, наречени липопротеини. Липопротеините с ниска плътност (LDL) съставляват по-голямата част от холестерола в кръвта на човек. Те пренасят холестерол от черния дроб към клетките в тялото, но когато има излишък от LDL, той може да се натрупва в стените на артериите. Високите нива на LDL повишават риска от здравословни проблеми, свързани със сърцето и кръвоносните съдове.
Липопротеините с висока плътност (HDL) абсорбират холестерола от кръвта и го транспортират обратно към черния дроб, където той може да бъде преработен и изхвърлен от тялото. Поради тази причина HDL често се нарича „добър“ холестерол, а LDL –„ лош“. Високите нива на HDL намаляват риска от здравословни проблеми, засягащи сърцето.
В статията разглеждаме дали чесънът намалява нивата на холестерола, кои видове са най-добри, неговите странични ефекти и колко време е необходимо за понижаването му.
Проучване за чесън при висок холестерол
Има множество проучвания, изследващи ефектите на чесън при висок холестерола в кръвта. Въпреки че голяма част от доказателствата са положителни, все още остават далеч от последователни. Суровите луковици от чесън съдържат вещество, наречено алиин.
Когато клетките на чесъна се разрушат при нарязване или смачкване, намиращият се в тях ензим алииназа се смесва с алиина. Това позволява на алииназата да ускори преобразуването на алиина в алицин, който бързо се разпада до серни съединения. Те са свързани с характерния мирис и с многото здравословни ефекти на чесъна.
Проучванията свързват алицин с множество ползи за здравето, включително:
- Намаляване на LDL холестерола
- Подобрен имунитет
- Понижено кръвно налягане
Методът на приготвяне на храната влияе върху съдържанието на алицин. Различните ястия с чесън биха могли да намалят нивата на холестерола с различна скорост.
Въпреки това точният механизъм на действие на чесън при висок холестерол остава предмет на дебат.
По-старо проучване от Института за изследване на липидите и атеросклерозата в Израел предполага, че алицинът блокира производството на „лошата“ форма на холестерол – наречен липопротеин с ниска плътност (LDL) – в черния дроб.
Изглежда че прави това чрез свързване с протеини в чернодробните клетки, наречени LDL рецептори. По този начин той може ефективно да „изключи“ производството на лош холестерол на клетъчно ниво.
Тези констатации били подкрепени от преглед от 2013 г. на проучвания от Университета на Аделаида в Австралия, в който ежедневната употреба на чесън намалява нивата на LDL и общия холестерол, но има малко или никакво въздействие върху HDL холестерола.
Освен това изследователите съобщават, че от 39 клинични изпитвания, включени в прегледа, 26 показват значително намаляване на нивата на LDL. Ефектите на чесън при висок холестерол зависят от от дозата, което означава, че по-високите дози съответстват на по-големи спадове в LDL.
Освен това ефектите на понижаване на холестерола са имали тенденция да се увеличават колкото по-дълго човек е използвал чесън при висок холестерол. Въпреки това намалените нива на LDL (между 6% и 9%) не са достатъчни, за да се предположи, че чесънът сам по себе си може да лекува висок холестерол.
Ефектите също не изглеждат трайни, като нивата на LDL се връщат към изходните си позиции, след като лечението бъде спряно.
Коя форма на чесън е най-добра за холестерола?
Чесънът се предлага в много различни форми: пресен, на прах, масла, екстракти, лиофилизиран и в разнообразие от хранителни добавки. Понастоящем няма ясен консенсус кой действа най-добре за понижаване на холестерола и в каква доза.
Прегледът от 2013 г. от Университета на Аделаида предполага, че чесънът на прах дава най-последователни резултати, въпреки че учените не включили таблетки или добавки в своето проучване.
През 2020 г. изследователи от университета във Виго в Италия извършили проучване за бионаличността на алицин, като анализирали колко алицин циркулира в кръвния поток след консумация на чесън в различни форми.
От 13-те добавки с чесън и девет продукта с него (счукан, варен, печен и т.н.), добавките доставят преобладаващо най-високото ниво на алицин в кръвния поток.
Въпреки че пресният счукан чесън постигнал най-висок скок като цяло, ефектът е краткотраен и често се разсейва в рамките на минути.
От добавките – таблетки без ентерично покритие се представят най-добре, доставяйки алицин при постоянни кръвни нива за часове, а не за минути. Таблетките с подобно покритие са почти толкова ефективни, въпреки че бионаличността намалява значително, когато се приемат с храна с високо съдържание на протеини. Капсулите с чесън действат подобно на таблетките с ентерично покритие, независимо от храната.
Освен употребата на чесън при висок холестерол, може да го използваме и като средство срещу настинки – под формата на чай.
Странични ефекти
Както при всяко лекарство или хранителна добавка, може да има някои странични ефекти. Те обикновено са леки и се появяват, когато хората консумират големи дози суров чесън.
Екстрактът от стар чесън може да не доведе до тези странични ефекти заради начина му на приготвяне. Клиничен преглед от 2016 г. установява, че често срещаните странични ефекти на чесъна включват:
- Телесна миризма на чесън
- Лош дъх (халитоза)
- Подуване на корема
- Метеоризъм
- Болка в корема
Ако някой има алергия към чесън, докосването му може да причини контактен дерматит. Това е вид екзема, която кара кожата на човек да стане сърбяща, суха или напукана. В редки случаи някои хора с алергии към чесън могат да получат анафилаксия, която да бъде животозастрашаваща.
При бременност и кърмене се препоръчва консултацията с лекар преди прием на чесън като добавка или по-високата му употреба в кулинарията.
Заключение
Чесънът показва потенциал за понижаване на високи нива на холестерол, което го прави полезно допълнение към здравословна диета. Богат на алицин, чесънът може да помогне за намаляване на общия и LDL холестерол, като по този начин поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.
Въпреки че проучванията предполагат различна степен на ефикасност, последователната употреба на чесън като добавка или в кухнята може да допринесе за умерени подобрения в липидния профил.
Въпреки това е важно да комбинираме чесъна с други промени в начина на живот, като балансирана диета и редовни упражнения за оптимални резултати. Препоръчва се консултация лекар, за да се адаптира приемът на чесън към индивидуалните здравни нужди.
Често задавани въпроси
Помага ли чесън при висок холестерол?
Има много изследвания, които показват, че чесъна може да понижи нивата на високия холестерол.
Под каква форма трябва да използваме чесъна за понижаване на холестерола?
Смята се, че е най-ефективен чесънът под формата на добавка, тъй като доставя най-много количество алицин.
Има ли странични ефекти от употребата на чесън?
Освен обичайното предупреждение за алергии и лекарски преглед преди употреба при бременни и кърмещи жени, могат да се проявят ефекти като подут корем, болки в стомаха, лош дъх и телесна миризма.
Източници
- Moll J, PharmD. Does Garlic Lower Cholesterol?, Updated on May 05, 2023, Medically reviewed by Allison Herries, RDN
- Koprowski, B. What to know about garlic and cholesterol, Updated on December 22, 2023, Medically reviewed by Kathy W. Warwick, RDN, CDCES, Nutrition
- Watts, E. Garlic consumption may help improve cholesterol, blood sugar, written on June 12, 2024, Fact checked by Kelsey Costa, MS, RDN
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чеснов чай е чудесен домашен метод за облекчаване на състоянията на грип и настинка.
От древни времена чесънът се ползвал за лечение. За него се говори в манускрипти,
Какво е холестерола, каква е ролята в тялото му и трябва ли да се притесняваме при висок холестерол.