Супа от лапад с яйце и кисело мляко

Обновена: 05.04.2024|
Супа от лапад с яйце и кисело мляко.

Супа от лапад със застройка е любима на мнозина и е чудесна сезонна храна, за която лесно можем да си набавим основния продукт – лападът расте практически навсякъде и в обилни количества. А в България се срещат около 20 вида от него, най-популярни от които са широколистният, обикновеният, лионският и майкопският.

Да пристъпим към приготвянето на супа от лапад с яйце и кисело мляко.

 

Рецепта за супа от лапад с яйце и кисело мляко

Огледайте се наоколо за пресен лапад, наберете си в по-големи количества и си пригответе тази чудесна пролетна супа от лапад с обикновени съставки, но вкусен краен резултат.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 6 6,78 г нетни въглехидрати
7,5 г фибри
100,9 калории
116,11 протеин

Необходими продукти:

kurk 400
vitc 600 1
kurk 400
vitc 600 1
  • 1 стрък праз лук (~300 г)
  • 800 г лапад, пресен
  • 4 с.л. краве масло гхи
  • 50 г доматено пюре
  • 1 л вода или бульон по избор
  • Сол и черен пипер, на вкус
  • 6 твърдо сварени яйца

 

За застройка:

  • 2 яйца
  • 150 г кисело мляко

 

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера загряваме маслото и добавяме почистените и нарязани на ситно праз и лапад. Задушаваме до омекване, около 2-3 минути, като разбъркваме, за да не загорят.
  2. Добавяме доматеното пюре, бъркаме и задушаваме още 1-2 минути.
  3. Наливаме водата/бульона, овкусяваме със сол и пипер и оставяме да заври на средна температура, около 15-20 минути.
  4. През това време приготвяме застройката, като разбиваме в купа яйцата и киселото мляко, добавяме по малко от супата към застройката и бъркаме. Когато стане рядка, наливаме към нашата супа от лапад с постоянно бъркане.

Сервираме всяка порция супа от лапад с разрязано на две половинки твърдо сварено яйце. По желание може да добавите и по 1 с.л. кисело мляко.

Вкусен вариант е да нарежете яйцата на дребни кубчета и да ги разбъркате в супата.

Към гореща супа винаги добре се комбинира филийка хляб – опитайте една от нашия кето хляб, който се приготвя от готова смес, към която се добавят само вода и мазнина.

Много зеленчукови предложения сме ви подготвили и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Как да почистим и съхраним прясно набран лапад?

Възползвайки се от изобилието на лапад през пролетта, можем не само да му се наслаждаваме пресен във вкусни гозби като супа от лапад, но и да запазим полуготов такъв във фризера и да готвим с него по всяко време на годината.

За тази цел не се изискват особени усилия. Ето как да го направим в няколко стъпки:

  1. Берем пресен лапад (в по-големи количества, защото, както спанака, и той се свива при готвене).
  2. Измиваме го добре, препоръчително лист по лист, защото размерът им е по-голям.
  3. Махаме дръжките (ако в средата има по-дебела жилка, в зависимост от сорта, изрязваме и нея).
  4. Нарязваме на ленти, разпределяме в по-малки пликове, които притискаме и завръзваме добре (ако имате такива с цип или за вакумиране – още по-добре).
  5. Прибираме във фризера.

Излишно е да се попарва предварително.

Вкусът на лападa може да варира в зависимост от конкретния вид и начина на приготвяне. Обикновено листата от лапад имат леко остър или кисел вкус, който често се сравнява с лимон или киселец. Някои хора също го описват като леко землист или тревист. Младите листа от лапад обикновено имат по-мек вкус в сравнение с по-старите, които може да са по-интензивни.

В северната част на България лападът е наричан също лопуш, а баницата с него – лопушник.

Листата на лапад можем да използваме за приготвяне и на сарми.

Растението е богато на витамини А и С, както и на минерали като калций, калий и магнезий. Богат е и на желязо, което го прави полезна храна за вегетарианци или хора с анемия. Лападът, заедно с останалите сезонни зеленчуци, е чудесен начин да се преборим с пролетната умора.

 

Още от здравословната ни кухня

 

френска супа с киселец, супа от лапад

Ако обичате повече киселец и тази супа от лапад не е по вкуса ви, предлагаме да опитате тази лека и вкусна френска супа с киселец.

 

Свежите, прясно набрани и сезонни зеленчуци са за предпочитане, когато имаме възможност да си ги набавим. Такъв тип хранене ни позволява да се възползваме максимално от хранителния профил на продуктите.

Пролетни зеленчуци  и зеленолистни са също:

  • Коприва
  • Киселец
  • Левурда (див чесън)
  • Зелен лук
  • Артишок
  • Алабаш
  • Манголд
  • Аспержи
  • Грах

 

В нашата секция „Кето рецепти“ можете да откриете предложения за ястия с гореизброените зеленчуци.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 20.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 16:52 | Публикувана: 20 март 2024 в 11:35 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф