Супа от лапад с яйце и кисело мляко
Супа от лапад със застройка е любима на мнозина и е чудесна сезонна храна, за която лесно можем да си набавим основния продукт – лападът расте практически навсякъде и в обилни количества. А в България се срещат около 20 вида от него, най-популярни от които са широколистният, обикновеният, лионският и майкопският.
Да пристъпим към приготвянето на супа от лапад с яйце и кисело мляко.
Рецепта за супа от лапад с яйце и кисело мляко
Огледайте се наоколо за пресен лапад, наберете си в по-големи количества и си пригответе тази чудесна пролетна супа от лапад с обикновени съставки, но вкусен краен резултат.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 6,78 г нетни въглехидрати 7,5 г фибри 100,9 калории 116,11 протеин |
Необходими продукти:
- 1 стрък праз лук (~300 г)
- 800 г лапад, пресен
- 4 с.л. краве масло гхи
- 50 г доматено пюре
- 1 л вода или бульон по избор
- Сол и черен пипер, на вкус
- 6 твърдо сварени яйца
За застройка:
- 2 яйца
- 150 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера загряваме маслото и добавяме почистените и нарязани на ситно праз и лапад. Задушаваме до омекване, около 2-3 минути, като разбъркваме, за да не загорят.
- Добавяме доматеното пюре, бъркаме и задушаваме още 1-2 минути.
- Наливаме водата/бульона, овкусяваме със сол и пипер и оставяме да заври на средна температура, около 15-20 минути.
- През това време приготвяме застройката, като разбиваме в купа яйцата и киселото мляко, добавяме по малко от супата към застройката и бъркаме. Когато стане рядка, наливаме към нашата супа от лапад с постоянно бъркане.
Сервираме всяка порция супа от лапад с разрязано на две половинки твърдо сварено яйце. По желание може да добавите и по 1 с.л. кисело мляко.
Вкусен вариант е да нарежете яйцата на дребни кубчета и да ги разбъркате в супата.
Към гореща супа винаги добре се комбинира филийка хляб – опитайте една от нашия кето хляб, който се приготвя от готова смес, към която се добавят само вода и мазнина.
Много зеленчукови предложения сме ви подготвили и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Как да почистим и съхраним прясно набран лапад?
Възползвайки се от изобилието на лапад през пролетта, можем не само да му се наслаждаваме пресен във вкусни гозби като супа от лапад, но и да запазим полуготов такъв във фризера и да готвим с него по всяко време на годината.
За тази цел не се изискват особени усилия. Ето как да го направим в няколко стъпки:
- Берем пресен лапад (в по-големи количества, защото, както спанака, и той се свива при готвене).
- Измиваме го добре, препоръчително лист по лист, защото размерът им е по-голям.
- Махаме дръжките (ако в средата има по-дебела жилка, в зависимост от сорта, изрязваме и нея).
- Нарязваме на ленти, разпределяме в по-малки пликове, които притискаме и завръзваме добре (ако имате такива с цип или за вакумиране – още по-добре).
- Прибираме във фризера.
Излишно е да се попарва предварително.
Вкусът на лападa може да варира в зависимост от конкретния вид и начина на приготвяне. Обикновено листата от лапад имат леко остър или кисел вкус, който често се сравнява с лимон или киселец. Някои хора също го описват като леко землист или тревист. Младите листа от лапад обикновено имат по-мек вкус в сравнение с по-старите, които може да са по-интензивни.
В северната част на България лападът е наричан също лопуш, а баницата с него – лопушник.
Листата на лапад можем да използваме за приготвяне и на сарми.
Растението е богато на витамини А и С, както и на минерали като калций, калий и магнезий. Богат е и на желязо, което го прави полезна храна за вегетарианци или хора с анемия. Лападът, заедно с останалите сезонни зеленчуци, е чудесен начин да се преборим с пролетната умора.
Още от здравословната ни кухня
Свежите, прясно набрани и сезонни зеленчуци са за предпочитане, когато имаме възможност да си ги набавим. Такъв тип хранене ни позволява да се възползваме максимално от хранителния профил на продуктите.
Пролетни зеленчуци и зеленолистни са също:
- Коприва
- Киселец
- Левурда (див чесън)
- Зелен лук
- Артишок
- Алабаш
- Манголд
- Аспержи
- Грах
В нашата секция „Кето рецепти“ можете да откриете предложения за ястия с гореизброените зеленчуци.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Френска супа с киселец може да хапваме през студените вечери за допълнително топлина и сила.
Всеки знае, че зеленолистните зеленчуци са сред най-полезните растения и достойно място сред тях