Ментов таратор – двойна лятна свежест
Ментов таратор е студена супа, която може да ни предостави двойна свежест в горещите летни дни. Рецептата е предложение за хората, които са фенове на ментата и имат желание да разнообразят обичания класически таратор.
Има няколко начина, по които може да приготвим ментов таратор, чрез пасиране или добавяне на нарязана прясна мента, но ние избрахме да споделим варианта, включващ ментово песто.
Рецепта за ментов таратор
Освежаваща интерпретация на класическия и обичан таратор, в комбинация с ментово песто.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 4,85 г нетни въглехидрати, 236 калории |
Необходими продукти:
- 400 г кисело мляко
- 300 мл вода
- 1 бр. краставица (около 200 г, белена)
- 60 г копър
- 20 г орехи
За ментовото песто:
- 2 ч. ч. мента (около 60 г)
- 50 г сурови белени бадеми
- 1 с. л. чесън на прах
- 100 мл зехтин
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелваме, нарязваме краставицата на малки кубчета и я поставяме в купа или тенджерка.
- Разклащаме киселото мляко добре и го изсипваме при краставиците.
- Нарязваме копъра и орехите на ситно, като след това ги добавяме към млякото.
- Приготвяме пестото като преди това измиваме обилно ментовите листа и ги изсушаваме.
- Слагаме ги в блендер, заедно с бадемите и чесъна.
- След това добавяме зехтина на тънка струя и разбъркваме.
- За финал добавяме солта и разбъркваме отново.
- Когато пестото е готово, слагаме 1-2 лъжички от него в киселото мляко и го омешваме.
- Добавяме водата постепенно, като през цялото време бъркаме.
По желание може да оставим нашия ментов таратор да се охлади в хладилника и също така, ако го предпочитаме по-рядък – може да добавим още вода.
От ментовото песто се получават около 110 г, което се равнява на приблизително 7 с. л. Хранителните стойности са изчислени с 2 с. л песто в 4 порции ментов таратор.
Защо ментата се използва често?
Хората обичат да включват мента в своите кулинарни творения по различни причини. Ободряващият аромат на билката, напомнящ за прохлада и освежаване, е основен мотиватор за това.
Нейната уникална комбинация от лека сладост, фина горчивина и мощни аромати може много да издигне вкуса на едно ястие. Тези нейни свойства й позволяват да хармонизира с различни вкусове.
Присъщият аромат на мента има почти терапевтично действие, ободряващо сетивата. Освен това, на ментата й се носи слава, че подпомага храносмилането и облекчава стомашния дискомфорт.
Културно, ментата притежава богато наследство в различни кулинарни традиции, вплетени в историята на средиземноморската, близкоизточната и южноазиатската кухня, наред с други.
Широкото й присъствие в тези култури я прави още по-симпатична сред онези, които ценят традиционните ястия и методи. Адаптивността на билката, обхващаща салати, сосове, напитки, десерти и основни ястия, което я прави обичана както от професионални, така и от хоби готвачи.
Жизнеността на ментата често се свързва с настъпването на пролетта и лятото. През тези сезони обикновено се консумират и предпочитат по-леки и освежаващи ястия, например обикновен или ментов таратор, чийзкейк с мента, студени напитки, коктейли, включващи билката и други.
Нейният зелен оттенък служи като едно чудесно визуално украшение, придавайки жив естетически елемент на ястията. Отвъд визуалните си и вкусови предимства, билката има културното значение в рецепти като табуле от Близкия изток и ментово чътни от индийската кухня.
Повече за ментата може да прочетете в статията ни за Мента – здравословни ползи и употреба.
Защо пестото е така обичано?
Афинитетът към включването на песто в кухнята е доказателство за неговата завладяваща комбинация от вкусове и забележителната му способност да издига ястията до нови измерения.
Пестото, което произхожда от кулинарното сърце на Италия, предлага очарователна комбинация от ароматен босилек, пикантен чесън, зехтин, кедрови ядки и сирене, като най-често то бива пармезан.
Привлекателността на пестото се крие в неговия балансиран и хармоничен вкусов профил.
С времето са създадени много негови вариации, включващи всеразлични продукти, например ментовото песто, което използваме в нашия ментов таратор.
Оригиналното италианско песто носи в себе си усещане за традиция и автентичност. Връзката му с наследството на Италия подобрява удоволствието от соса, тъй като ни кани да се насладим не само на вкусовете, но и на историите и културния гоблен, които той въплъщава.
Универсалността на пестото е важен фактор за неговата популярност. Той безпроблемно превръща обикновеното в необикновено, предлагайки бърз и лесен начин за подобряване на вкуса на безброй ястия. Добавяне към паста, меса, сандвичи, зеленчуци на скара или използване като сос/дип за вкусен кето хляб.
Още от здравословната ни кухня
За да подсладим обстановката след нашия ментов таратор, ви предлагаме Кето шоколадов мус с авокадо, подходящ десерт за завършек на всяко кето меню. В него полезното и обичано авокадо играе ролята на заместител на други по-висококалорични сладкарски продукти, като сметана.
Ето още някои ястия, който да комбинираме с нашия ментов таратор.
- 5 Кето барбекю рецепти, които да приготвим лятото
- Рецепта за свински джолан
- Кето мусака с пиле и пармезан
- Пилешки крилца с пармезан
- Кето ньоки с домашно босилеково песто
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.
Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Много лека и освежаваща рецепта за таратор. Тази студена супа се приготвя само с няколко съставки, но пък […]
Една страхотна рецепта за кето ньоки, наподобяващи традиционните италиански. Вместо картофи за приготвянето им, използваме карфиол и поднасяме […]
Свежа и вкусна - любимата мента може да помогне за облекчаването на различни болки и неразположения