Гъбена супа с конджак фетучини

Обновена: 16.04.2025|
гъбена супа с конджак фетучини

Приготвянето на гъбена супа е често срещана рецепта в българските рецептурници във всички краища на страната. Ние я приготвяме без брашно и други излишни въглехидрати, а резултатът е също толкова вкусен.

 

Рецепта за гъбена супа с конджак фетучини

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
30 минути 4 108 калории
6 г нетни въглехидрати
5 г белтъчини
7 г мазнини

 

Избираме да приготвим гъбена супа с конджак фетучини, тъй като формата им е по-подходяща за приготвяне на супи. Може да опитате и с обикновените конджак спагети и да откриете най-добрия вкус за себе си.

Необходими продукти:

  • 500 г гъби, печурки или други по ваш избор
  • 1 пакет конджак фетучини
  • 1 домат
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 3 с. л. доматено пюре, без захар
  • 1/2 ч. л. черен пипер, смлян
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 1/2 връзка копър
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете гъбите на шайби.
  2. Загрейте маслото в подходяща тенджера.
  3. Запържете гъбите за 5-6 минути.
  4. Към запържените гъби добавете доматената паста и запържете още 1-2 минути, като бъркате непрестанно.
  5. Долейте вода, за да се покрият добре гъбите.
  6. Добавете и подправките.
  7. Обелете домата и го нарежете на малки кубчета. Пуснете ги във врящата вода.
  8. Варете супата за 15-20 минути.
  9. В последните 2-3 минути добавете и конджак фетучините, за да се сварят.
  10. Нарежете на ситно копъра и поднесете готовата гъбена супа с конджак фетучини с него.

 

Съвет: Гъбена супа с конджак фетучини става още по-питателна и вкусна, ако добавим лъжица заквасена сметана или една чаена лъжица настърган пармезан.

Може да приготвите гъбена супа с конджак фетучини, като я разнообразите с гъби кладница и манатарки за допълнителен вкус.

Филийка кето хляб ще направи супата перфектното ястие за засищащ обяд или вечеря.

 

Употреба на гъбите

 

гъбена супа с конджак фетучини

 

Гъбите са изключително добра съставка за разнообразие от ястия – с тях се приготвят невероятни предястия, засищащи основни и вкусни салати. Те са нискокалорични и нисковъглехидратни, поради което се  използват в повечето хранителни режими независимо от тяхната цел.

Гъбите може да се хапват сурови, мариновани, варени, печени, запържени и по всички други начини, за които може да се сетим. В почти всяко ястие може да се добави шепа гъби, които да добавят вкус и текстура на храната.

Ако пък експериментираме с други видове гъби – български и чужди, със сигурност ще се впечатлим от разнообразието, което тези интересни организми могат да ни предложат.

Различни гъби се използват и за медицински цели – например източноазиатските гъби като шийтаке, майтаке и други, които съдържат полезни вещества, ценни за нашето тяло. Тях може да намерите като сурови гъби за хапване и готвене или под формата на екстракт в хранителни добавки.

Хранителни стойности в гъбена супа с конджак фетучини

Гъбената супа е чудесен начин да си хапнем топла и ароматна супа, като тя е подходяща за лек обяд или вечеря. В нея се съдържат полезни витамини и минерали, които са важни за нашето тяло, като например:

  • 62% мед
  • 53% витамин Б2
  • 51% витамин К
  • 47% селен
  • 39% витамин Б3
  • 39% витамин Б5
  • 24% калий

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Една порция гъбена супа с конджак фетучини може да стопли стомаха и да ни набави ценни хранителни вещества. Минималното количество въглехидрати я прави още по-полезна и питателна.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

крем супа от гъби и кашу

 

В кето режима на хранене често се използват гъби поради всички ползи, които предлагат, заедно с минималното количество въглехидрати в тях. Освен нашата вкусна гъбена супа с конджак фетучини ви предлагаме да опитате също и други наши предложения, които сме подготвили в блога си:

 

Нисковъглехидратният режим на хранене може да е много лесен, ако знаем достатъчно рецепти, които да не ни омръзват. Каним ви в споделената ни кухня във Фейсбук, където може да черпите вдъхновение и да общувате с хиляди съмишленици.

А във Вайбър канала ни публикуваме безплатно ежеседмично меню, което да ви помогне да се справите с вечния въпрос „Какво да сготвя днес?“. Направете ежедневието си по-лесно с нашето меню в комбинация с удобния ни списък за пазаруване, за да не забравите нито един елемент на вкусния обяд или богатата вечеря.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 28.03.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар