Гъбена супа с конджак фетучини
Приготвянето на гъбена супа е често срещана рецепта в българските рецептурници във всички краища на страната. Ние я приготвяме без брашно и други излишни въглехидрати, а резултатът е също толкова вкусен.
Рецепта за гъбена супа с конджак фетучини
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 108 калории 6 г нетни въглехидрати 5 г белтъчини 7 г мазнини |
Избираме да приготвим гъбена супа с конджак фетучини, тъй като формата им е по-подходяща за приготвяне на супи. Може да опитате и с обикновените конджак спагети и да откриете най-добрия вкус за себе си.
Необходими продукти:
- 500 г гъби, печурки или други по ваш избор
- 1 пакет конджак фетучини
- 1 домат
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 3 с. л. доматено пюре, без захар
- 1/2 ч. л. черен пипер, смлян
- 1/2 ч. л. червен пипер
- 1/2 връзка копър
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете гъбите на шайби.
- Загрейте маслото в подходяща тенджера.
- Запържете гъбите за 5-6 минути.
- Към запържените гъби добавете доматената паста и запържете още 1-2 минути, като бъркате непрестанно.
- Долейте вода, за да се покрият добре гъбите.
- Добавете и подправките.
- Обелете домата и го нарежете на малки кубчета. Пуснете ги във врящата вода.
- Варете супата за 15-20 минути.
- В последните 2-3 минути добавете и конджак фетучините, за да се сварят.
- Нарежете на ситно копъра и поднесете готовата гъбена супа с конджак фетучини с него.
Съвет: Гъбена супа с конджак фетучини става още по-питателна и вкусна, ако добавим лъжица заквасена сметана или една чаена лъжица настърган пармезан.
Може да приготвите гъбена супа с конджак фетучини, като я разнообразите с гъби кладница и манатарки за допълнителен вкус.
Филийка кето хляб ще направи супата перфектното ястие за засищащ обяд или вечеря.
Употреба на гъбите
Гъбите са изключително добра съставка за разнообразие от ястия – с тях се приготвят невероятни предястия, засищащи основни и вкусни салати. Те са нискокалорични и нисковъглехидратни, поради което се използват в повечето хранителни режими независимо от тяхната цел.
Гъбите може да се хапват сурови, мариновани, варени, печени, запържени и по всички други начини, за които може да се сетим. В почти всяко ястие може да се добави шепа гъби, които да добавят вкус и текстура на храната.
Ако пък експериментираме с други видове гъби – български и чужди, със сигурност ще се впечатлим от разнообразието, което тези интересни организми могат да ни предложат.
Различни гъби се използват и за медицински цели – например източноазиатските гъби като шийтаке, майтаке и други, които съдържат полезни вещества, ценни за нашето тяло. Тях може да намерите като сурови гъби за хапване и готвене или под формата на екстракт в хранителни добавки.
Хранителни стойности в гъбена супа с конджак фетучини
Гъбената супа е чудесен начин да си хапнем топла и ароматна супа, като тя е подходяща за лек обяд или вечеря. В нея се съдържат полезни витамини и минерали, които са важни за нашето тяло, като например:
- 62% мед
- 53% витамин Б2
- 51% витамин К
- 47% селен
- 39% витамин Б3
- 39% витамин Б5
- 24% калий
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Една порция гъбена супа с конджак фетучини може да стопли стомаха и да ни набави ценни хранителни вещества. Минималното количество въглехидрати я прави още по-полезна и питателна.
Още от нашата здравословна кухня
В кето режима на хранене често се използват гъби поради всички ползи, които предлагат, заедно с минималното количество въглехидрати в тях. Освен нашата вкусна гъбена супа с конджак фетучини ви предлагаме да опитате също и други наши предложения, които сме подготвили в блога си:
Нисковъглехидратният режим на хранене може да е много лесен, ако знаем достатъчно рецепти, които да не ни омръзват. Каним ви в споделената ни кухня във Фейсбук, където може да черпите вдъхновение и да общувате с хиляди съмишленици.
А във Вайбър канала ни публикуваме безплатно ежеседмично меню, което да ви помогне да се справите с вечния въпрос „Какво да сготвя днес?“. Направете ежедневието си по-лесно с нашето меню в комбинация с удобния ни списък за пазаруване, за да не забравите нито един елемент на вкусния обяд или богатата вечеря.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Гъби фрикасе се приготвя бързо и е изключително засищащо топло ястие.
Днес приготвяме авокадо тост с гъби и извара, за който използваме нашия лесен за приготвяне кето хляб.
Агнешки езичета се използват широко в кулинарията, а хранителният им състав е чудесен и подходящ за кето режим или която и да е диета.