Супа със спанак и сирене

Обновена: 08.04.2024|
Супа със спанак и сирене.

В света на кулинарията вече все по-малко ястия предизвикват усещане за уют и комфорт. Е, нашата супа със спанак и сирене е от тези, които го правят.

Супа със спанак и сирене се е готвила много години назад, като обикновено към нея се добавят, освен сирене и спанак, различни зеленчуци и ориз.

Но тъй като сме привърженици на кето режима, заменяме въглехидратните компоненти в супата със спанак и сирене с нисковъглехидратни алтернативи.

 

Рецепта за супа със спанак и сирене

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
45 минути 4 7 г нетни въглехидрати
269,8 калории

Ето един лесен начин как да се върнем назад във времето с една супа със спанак и сирене, като същото време я адаптираме към нисковъглехидратния си режим – без да компенсираме откъм вкус.

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Необходими продукти:

  • 100 г целина, стрък
  • 3 с. л. зехтин Екстра върджин
  • 400 г спанак
  • 150 г краве сирене, натрошено
  • 150 г карфиол, натрошен
  • 1 ч. л. червен пипер
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

За застройката:

  • 1 бр. жълтък
  • 100 г кисело мляко

 

Начин на приготвяне:

  1. Измивате зеленчуците. Нарязвате спанака на ивици, а целината на шайби (стандартна големина)
  2. Загрявате зехтина в тенджера и слагате целината с 2-3 с.л. вода – да се задуши.
  3. Добавяте спанака и бъркате, за да омекне. Когато намали обема си, добавяте червения пипер и наливате около 1.5 л вода.
  4. Добавете останалите подправки и оставете супата да се вари за около 15 минути.
  5. Добавете карфиола и варете, докато омекне (около 10-12 минути).
  6. Накрая пригответе застройката. Разбийте жълтъка с киселото мляко. Разбърквайки, бавно добавете 1 черпак от бульона на супата.
  7. Изсипете цялата застройка в супата, разбъркайте.
  8. Добавете сиренето, разбъркайте и сервирайте.
  9. Апетитната супа със спанак и сирене е готова за сервиране.

Може да поднесете готовата супа със спанак и сирене, поръсена с магданоз и с 1 филийка кето хляб. Също – може да замените зехтина с краве масло Гхи, ако ви допада повече.

История на супата

 

Супа със спанак и сирене - история.

 

Вдъхновени от днешното ни предложение – супа със спанак и сирене, решихме да споделим историятя на това любимо ястие.

Супата е скромно, но силно удовлетворяващо кулинарно творение. Тя се е вплела в нишката на човешката история, подхранвайки тялото и душата в продължение на хилядолетия.

Произходът й се проследява назад към древните цивилизации, където готвачите открили как от варенето на различни съставки във вода, може да се получи ароматно и вкусно ястие.

Най-ранните доказателства за приготвяне на супа датират от около 20 000 г. пр. н. е., когато примитивните общества използвали прости методи за готвене, за да приготвят супи от подбрани съставки като месо, зеленчуци и зърнени храни.

Тези ранни супи вероятно били варени в глинени съдове върху открит огън.

В древна Месопотамия, често наричана люлката на цивилизацията, археологически находки разкрили съществуването на глинени съдове, специално предназначени за приготвяне на супа.

По същия начин в древен Египет йероглифни надписи изобразяват сцени на общо пиршество, където супите и яхниите играят централна роля.

Така се демонстрира кулинарното майсторство на египтяните и почитта към храната като символ на изобилие и просперитет.

С процъфтяването и разширяването на цивилизациите се е променил и репертоарът от супи.

В древна Гърция, известна със своята гастрономическа изтънченост, супите/напитките, известна като kykeon, били консумирани по време на религиозни церемонии и спортни събития.

За направата им те смесвали ечемик, билки и понякога сирене или вино. Междувременно в императорския Рим кулинарното наследство на супите се запазило с ястия като posca, бульон на основата на оцет.

На posca се наслаждавали както войниците, така и обикновените хора, а moretum – селска зеленчукова супа, е увековечена в поезията на Вергилий.

През Средновековието супата продължава да играе централна роля в европейската кухня, развивайки се в тандем с кулинарните новости на континента.

Манастирите, известни със своите кулинарни иновации и гостоприемство, се превърнали в центрове за приготвяне на супи.

Те произвеждали обилни бульони и супи, за да нахранят както монаси, така и пътници. Междувременно в Азия процъфтява богатата традиция за приготвянето на супи.

Емблематични ястия като китайска гореща и кисела супа и японска мисо супа придобиват популярност заради сложните си вкусове и лечебни свойства.

 

Супите в Новия свят

 

Супа със спанак и сирене и том ям.

 

Въвеждането на нови храни като домати, картофи и люти чушки от Новия свят революционизира приготвянето на супи, вдъхновявайки новаторски творения като френски буйабес, испанско гаспачо и унгарски гулаш.

Междувременно в колониална Америка заселниците адаптирали традиционни европейски рецепти, за да отговарят на местните съставки, давайки началото на регионални специалитети като супа от миди в Нова Англия и южно гумбо.

В съвременната епоха супата надхвърля културните и географски граници, за да се превърне в обичана храна, на която се наслаждават хората по целия свят.

От утешителни класики като пилешка супа с фиде до екзотични изкушения като тайландска супа том ям, разнообразието от супи отразява безграничната креативност и кулинарно наследство на човечеството.

Днес, когато се събираме около масата, за да се насладим на димяща купа супа, независимо дали е пилешка, с топчета или супа със спанак и сирене, ние отдаваме почит на безбройните поколения готвачи и култури, които допринесли за нейната богата и дълга история.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето хляб Forlife.

 

Както споменахме по-рано, към апетитната супа със спанак и сирене може да добавим и филиики кето хляб Forlife.

Прави се изключително лесно и напълно се вписва във всякакви нисковъглехидратни режими. Ако идеята ни за супа със спанак и сирене ви е харесала, може да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници.

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 април 2024 в 14:20 | Публикувана: 16 февруари 2024 в 15:31 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф