Агнешка супа с лапад

Обновена: 02.04.2024|
Агнешка супа с лапад.

В днешната рецепта за агнешка супа с лапад ще използваме едно от най-здравословните червени меса. Агнешкото има културно значение в много кухни по света, включително в средиземноморската, близкоизточната, южноазиатската и австралийската. Отличава се с богатия си вкус и нежна текстура.

Освен това консумирането на агнешка супа с лапад е перфектна за кето диета, защото има ниско съдържание на въглехидрати и е добър източник на протеини и мазнини.

 

Агнешка супа с лапад

Тази вкусна и питателна рецепта е особено подходяща, ако имате останало месо, на което искате да търсите добро кулинарно приложение. Дори приготвянето на агнешка супа с лапад да не е толкова бързо, колкото сте свикнали, отделеното време си заслужава.

Съчетанието на сочното и крехко агнешко със свежестта на лапада създава едно хармонично и богато на вкус ястие.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 30 минути 4 3 г нетни въглехидрати, 360 калории, 25 г протеин, 29 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 500 г агнешко месо
  • 5 стръка зелен лук, пера (50 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 500 г лапад 
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч. л. сух джоджен по желание
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо сварете агнешкото месо във вода до пълна готовност.
  2. След това прецедете бульона през ситна цедка, а месото нарежете на ситно. Запазете бульона за супата.
  3. В голяма тенджера задушете зеления лук в зехтина.
  4. Добавете нарязания лапад и залейте с агнешкия бульон (или вода). Разбъркайте добре.
  5. Овкусете със черен пипер и сол и оставете да ври поне 10 минути.
  6. Добавете агнешкото и подправете супата.
  7. Гответе още 20 минути или докато месото се овкуси, а зеленчуците – омекнат.
  8. Сервирайте!

С тази рецепта за агнешка супа с лапад можете да останете верни на кето диетата си и в същото време да се насладите на засищаща, стопляща храна.

Можете да я комбинирате агнешка супа с лапад още с:

 

Съвети за приготвяне на агнешко

Приготвянето на агнешко може да бъде прекрасно кулинарно изживяване, тъй като то има богат и пикантен вкусов профил, който се съчетава добре с разнообразие от съставки и методи на готвене.

Няколко ценни съвета за приготвянето на рецепти като агнешка супа с лапад включват:

  • Изберете правилната разфасовка агнешко според вашата рецепта и желания метод на готвене. Например ребрата и котлетите са идеални за печене или гриловане, докато плешките и бутовете се възползват от бавни методи на готвене като задушаване или задушаване.
  • Отстранете излишната мазнина. Агнешкото често има слой мазнина, който е добре да отрежете. Все пак оставете тънък слой, който да подобри вкуса и влажността по време на готвене. Така ще предотвратите прекаленото омазняване на ястието.
  • Мариновайте за вкус. Мариноването преди готвене може да добави дълбочина на вкуса и да омекоти месото. За марината може да използвате зехтин, билки, чесън, лимонов сок и подправки като розмарин, мащерка или кимион. Оставете агнешкото да се маринова поне няколко часа или цяла нощ в хладилник за най-добри резултати.

 

Хранителни стойности и ползи на агнешкото месо

 

Агнешка супа с лапад - месо.

 

Агнешкото е е незаменима част от хранителния режим на спортистите и трениращите, които се стремят към подобряване на мускулната издръжливост и възстановяване. Това се дължи на факта, че е храна, богата на висококачествен протеин, като процентното съдържание е около 25-26%.

Освен това агнешкото месо съдържа и голямо количество креатин ценна аминокиселина, която помага за производството на ATP – основния източник на енергия за клетките.

Съдържанието на мазнини варира между 17 и 21%, като се различава спрямо възрастта на животното и начина, по който е хранено.

Агнешкото е богато и на важни за човешкото здраве витамини и минерали като например:

  • Желязо
  • Витамини от витамини от група Б
  • Селен

 

Всички те играят жизненоважна роля в различни телесни функции, включително производството на енергия, поддържането на имунната система, оптималното функциониране на мозъка и костите и образуване на червени кръвни клетки.

Поради съдържанието на полезни ненаситени мазнини, включително омега-3 и линолова киселина, месото може да помогне за намалено възпаление и подобрено сърдечно здраве.

 

Още от здравословната ни кухня

 

вегетариански кето шишчета

 

Тази подходяща за кето агнешка супа с лапад е не само обилна и вкусна, но и пълна с хранителни вещества. С нея в студените дни можете да се стоплите и да подсилите организма си, а в топлите – да повишите енергията и издръжливостта си.

Можете да я комбинирате с вегетариански кето шишчета, които са добро витаминозно допълнение към супата.

Ако рецептата ни за агнешка супа с лапад ви е харесала, може да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Пожелаваме ви да продължавате да практикувате осъзнато хранене, защото това е първата стъпка към един по-здравословен, пълноценен и отговорен към себе си начин на живот!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 02.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 2 април 2024 в 14:40 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф