Агнешка супа с лапад
В днешната рецепта за агнешка супа с лапад ще използваме едно от най-здравословните червени меса. Агнешкото има културно значение в много кухни по света, включително в средиземноморската, близкоизточната, южноазиатската и австралийската. Отличава се с богатия си вкус и нежна текстура.
Освен това консумирането на агнешка супа с лапад е перфектна за кето диета, защото има ниско съдържание на въглехидрати и е добър източник на протеини и мазнини.
Агнешка супа с лапад
Тази вкусна и питателна рецепта е особено подходяща, ако имате останало месо, на което искате да търсите добро кулинарно приложение. Дори приготвянето на агнешка супа с лапад да не е толкова бързо, колкото сте свикнали, отделеното време си заслужава.
Съчетанието на сочното и крехко агнешко със свежестта на лапада създава едно хармонично и богато на вкус ястие.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 4 | 3 г нетни въглехидрати, 360 калории, 25 г протеин, 29 г мазнини |
Необходими продукти:
- 500 г агнешко месо
- 5 стръка зелен лук, пера (50 г)
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 500 г лапад
- 1 връзка магданоз
- 1 ч. л. сух джоджен по желание
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо сварете агнешкото месо във вода до пълна готовност.
- След това прецедете бульона през ситна цедка, а месото нарежете на ситно. Запазете бульона за супата.
- В голяма тенджера задушете зеления лук в зехтина.
- Добавете нарязания лапад и залейте с агнешкия бульон (или вода). Разбъркайте добре.
- Овкусете със черен пипер и сол и оставете да ври поне 10 минути.
- Добавете агнешкото и подправете супата.
- Гответе още 20 минути или докато месото се овкуси, а зеленчуците – омекнат.
- Сервирайте!
С тази рецепта за агнешка супа с лапад можете да останете верни на кето диетата си и в същото време да се насладите на засищаща, стопляща храна.
Можете да я комбинирате агнешка супа с лапад още с:
Съвети за приготвяне на агнешко
Приготвянето на агнешко може да бъде прекрасно кулинарно изживяване, тъй като то има богат и пикантен вкусов профил, който се съчетава добре с разнообразие от съставки и методи на готвене.
Няколко ценни съвета за приготвянето на рецепти като агнешка супа с лапад включват:
- Изберете правилната разфасовка агнешко според вашата рецепта и желания метод на готвене. Например ребрата и котлетите са идеални за печене или гриловане, докато плешките и бутовете се възползват от бавни методи на готвене като задушаване или задушаване.
- Отстранете излишната мазнина. Агнешкото често има слой мазнина, който е добре да отрежете. Все пак оставете тънък слой, който да подобри вкуса и влажността по време на готвене. Така ще предотвратите прекаленото омазняване на ястието.
- Мариновайте за вкус. Мариноването преди готвене може да добави дълбочина на вкуса и да омекоти месото. За марината може да използвате зехтин, билки, чесън, лимонов сок и подправки като розмарин, мащерка или кимион. Оставете агнешкото да се маринова поне няколко часа или цяла нощ в хладилник за най-добри резултати.
Хранителни стойности и ползи на агнешкото месо
Агнешкото е е незаменима част от хранителния режим на спортистите и трениращите, които се стремят към подобряване на мускулната издръжливост и възстановяване. Това се дължи на факта, че е храна, богата на висококачествен протеин, като процентното съдържание е около 25-26%.
Освен това агнешкото месо съдържа и голямо количество креатин – ценна аминокиселина, която помага за производството на ATP – основния източник на енергия за клетките.
Съдържанието на мазнини варира между 17 и 21%, като се различава спрямо възрастта на животното и начина, по който е хранено.
Агнешкото е богато и на важни за човешкото здраве витамини и минерали като например:
- Желязо
- Витамини от витамини от група Б
- Селен
Всички те играят жизненоважна роля в различни телесни функции, включително производството на енергия, поддържането на имунната система, оптималното функциониране на мозъка и костите и образуване на червени кръвни клетки.
Поради съдържанието на полезни ненаситени мазнини, включително омега-3 и линолова киселина, месото може да помогне за намалено възпаление и подобрено сърдечно здраве.
Още от здравословната ни кухня
Тази подходяща за кето агнешка супа с лапад е не само обилна и вкусна, но и пълна с хранителни вещества. С нея в студените дни можете да се стоплите и да подсилите организма си, а в топлите – да повишите енергията и издръжливостта си.
Можете да я комбинирате с вегетариански кето шишчета, които са добро витаминозно допълнение към супата.
Ако рецептата ни за агнешка супа с лапад ви е харесала, може да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Пожелаваме ви да продължавате да практикувате осъзнато хранене, защото това е първата стъпка към един по-здравословен, пълноценен и отговорен към себе си начин на живот!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Спагети Конджак с агнешка кайма е една много бърза, вкусна, засищаща и нискокалорична рецепта.
Много изискано ястие, което в ресторантите срещаме под името френч рак – агнешки котлети на фурна с коричка
Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата на агнешка супа, яхния,