Чувството за постоянно студени крайници е познато на мнозина, а когато времето навън започва да захладнява, симптомите дори се засилват. Чудили ли сте се дали ви има нещо при поредния пристъп на студени крайници, когато се опитвате да се стоплите безуспешно? Спокойно, не сте сами! Това е често срещано състояние и в повечето случаи е безобидно. За щастие, има и няколко лесни начина да го преодолеете. С тях ще ви запознаем днес, но ако страдате и от придружаващи симптоми, може да се касае за медицински проблем, изискващ консултация с лекар и своевременно лечение.

 

Защо краката и ръцете ни стават студени?

Човешкото тяло реагира на по-студената температура на околната среда като свива кръвоносните съдове в ръцете и краката, така че повече кръв се насочва към централните органи като сърцето и мозъка. Резултатът е студени крайници. Всъщност това е естествен защитен механизъм на тялото.

Интересно е, че при жените това се случва по-често, защото хормонът естроген засилва тази реакция.

Но спокойно, ако често страдате от студени крайници, това не е причина за притеснение. Разбира се, ако не е придружено от други симптоми като болка, изтръпване или оцветяване на кожата.

 

Какво можете да направите, за да решите проблема със студените крайници?

Простият отговор е да се стоплите. Но това не винаги е лесна задача и не всеки метод действа при всеки човек, както може би сте се уверили. Даваме ви списък с няколко решения, а вие сами ще прецените кое е работещото за вас.

 • Повече движение

Колкото и просто да изглежда, раздвижването може да е един от най-лесните начини за затопляне на тялото и подпомагане на притока на кръв към крайниците. Ако работите на бюро, може би често страдате от студени ръце и крака. Периодичното ставане и разходките из офиса ще помогнат. Опитайте да скачате на едно място или потропвайте с крака, докато седите. Раздвижвайте и ръцете си като описвате широки кръгове периодично. Не забравяйте и за пръстите! Можете да подобрите циркулацията на кръвта и с ежедневен джогинг или друга кардио тренировка, за да забравите за студените крайници.

 • Помислете за облеклото при студени крайници

 

Студени крайници. Златно мляко. woman holding a cup of warm tea while relaxing on the sofa with eyes shut

 

Носете шапка, ръкавици, топли чорапи и изобщо добре подбрани топли дрехи в студено време, за да предпазите крайниците си от измръзване. Забравете за тесните дрехи и се обличайте на слоеве от естествени материи, които ще задържат топлината, без да ви карат да се потите. Хубаво е, ако страдате от студени крака да носите по-плътни чорапи дори у дома, пантофи, терлици или всичко, което ще ви кара да се чувствате удобно. Така вероятността за поява на симптомите намалява. За ръцете не са важни само ръкавиците. При работа със студени предмети е добре да използвате и специални ръкохватки, за да предпазите ръцете си от допълнително измръзване.

 • Специализирани грейки и бутилки с топла вода

Ако сте сред хората, които имат проблеми със съня поради студени крака, поставянето на подгряваща подложка или бутилка с гореща вода в леглото може да поддържа зоната около краката топла, за да избегнете симптомите. Този тип грейки също могат да бъдат полезни за успокояване на възпалените мускули след дългия работен ден. Подобни нагревателни подложки под формата на ръкавици вече можете да намерите и за да затоплите ръцете си. Всъщност електрическите грейки вече се предлагат в различни размери и видове, които можете да използвате за всякакви зони на тялото си, не само за студени крайници.

 • Масаж за подобряване на кръвообращението при студени крайници

Масажът е не само приятен, но и може да ви накара да забравите за проблемите със студените крайници. Натискът и техниките на масажиста насърчават притока на кръв, за да доставя по-ефективно кислород и други хранителни вещества в тъканите на тялото ви. Междувременно се насърчава и циркулацията на лимфната течност в тялото, която отвежда токсините от мускулите и тъканите. Това е полезно за всеки, който страда от подути и студени крака и глезени. Самомасажирането на краката и ръцете ви може да помогне временно да увеличите притока на кръв към областта и да затоплите крайниците си, докато редовният професионален масаж ще ви осигури допълнителни постоянни ползи. Това са някои от основните видове масаж, които могат да помогнат за подобряване на кръвообращението, особено в студено време:

 •  Рефлексотерапия – масажиране на ръцете и краката за подобряване на кръвообращението до крайниците.
 • Дълбок тъканен масаж или шведски масаж – дълбокият натиск е ефективен за облекчаване на напрежението.
 • Масаж с горещи камъни – топлината от камъните е в изключителна помощ за циркулацията.
 • Лимфен дренаж – този вид масаж е предназначен за подобряване на циркулацията на лимфната течност.
 • Спрете цигарите

Пушенето е вредно за кръвоносните съдове, защото ги стеснява и може да допринесе за студени крайници.

С течение на времето пушенето може да увреди и кръвоносните съдове на сърцето, което да затрудни допълнително преминаването на кръвта през тялото. Това ще засегне особено краката и ръцете. Затова най-доброто, което можете да направите, ако страдате от студени крайници, е да спрете тютюнопушенето.

Има обучени професионалисти, специални терапии и дори приложения, които могат да ви помогнат да наблюдавате собствения си напредък. Така че вземете навременни мерки.

 

Няколко медицински състояния, които могат да доведат до студени крайници

 

Студени крайници. Жена през есента, завита с одеало и пиеща чай. Подсилване на имунитета през есента.

 

Както казахме, за съжаление, студените крайници невинаги са безобиден симптом. Ако страдате непрекъснато от студени ръце и крака и имате придружаващи симптоми като промяна на цвета, болка, изтръпване – потърсете мнението на специалист. Ето и някои от основните медицински причини, които могат да се идентифицират след преглед и изследвания:

 • Анемия

Анемията е състояние, при което имате по-малко здрави и правилно функциониращи червени кръвни клетки от нормалното. В около 80% от случаите се развива желязодефицитна анемия (вследствие остра или хронична кръвозагуба, хронични и възпалителни туморни процеси). Дефицит на витамин B12 също може да доведе до този здравословен проблем. Когато имате дефицит на желязо, вашите червени кръвни клетки може да нямат достатъчно хемоглобин, за да транспортират кислород от белите дробове до останалата част от тялото ви. Резултатът може да бъде студени пръсти на ръцете и краката.

Недостигът на витамин В12 също може да причини пернициозна анемия и неврологични симптоми, включително усещане за студени ръце и крака или изтръпване. Други симптоми на дефицит на витамин В12 включват: умора, проблеми с движението и баланса, бледа кожа, задух. Витамин B-12 се намира естествено в месото и млечните продукти и е важен за поддържането на здрави червени кръвни клетки. Човешкото тяло не произвежда витамина, така че трябва да си го набавяте чрез храната.

Кръвен тест може най-добре да определи дали кръвта ви има ниски нива на желязо или B12. Добавянето на повече храни, богати на желязо (като зеленолистни зеленчуци) и B12, както и приемането на добавки, може да помогне за облекчаване на студените ръце и крака.

 • Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно, известен също като феномен на Рейно, е състояние, при което пръстите или понякога целите крайници са студени или вцепенени. То също е резултат от стесняване на артериите в ръцете или краката, което спира кръвта да циркулира нормално. Пръстите могат да променят цвета си – да станат бели, сини или червени. Когато кръвообращението стане нормално, ръцете и краката могат да изтръпнат, пулсират или да се подуят.

Синдромът на Рейно се предизвиква от ниски температури или стрес. Има два основни типа. Повечето хора имат първична болест на Рейно. Когато друго медицинско състояние причинява синдрома, той се нарича вторична болест на Рейно. Първопричина могат да бъдат най-вече автоимунни болести като склеродермия или лупус. Лечението включва лекарства, които подобряват кръвообращението и разширяват кръвоносните съдове. Но повечето хора не се нуждаят от лечение.

 • Връзката между диабет и студени крайници

Усложненията на диабета също могат да доведат до допълнителни симптоми като студени крайници. Да започнем от лошото кръвообращение, което е в основата на студените ръце и крака. Диабетът също така увеличава риска от сърдечни заболявания и стесняване на артериите (поради атеросклероза), като и двете могат да допринесат за студени крайници. Увреждането на нервите (периферна невропатия), особено в краката, също е усложнение на диабета. Причинява се от високи нива на кръвната захар за дълъг период от време. Един от ранните симптоми е усещането за “иглички” в краката или ръцете.

Това, което можете да направите, е да поддържате нивата на кръвната захар стабилни и възможно най-близки до нормалните. Освен това, ако имате увреждане на нервите, проверете внимателно краката си за рани, които може да не усещате, но биха могли да се разпространят. Потърсете лекар и при някой от другите симптоми. По-подробно за диабета пък можете да се информирате в статията по темата в блога ни.

 • Артериални заболявания

Когато артериите са стеснени или не функционират правилно, това намалява притока на кръв към краката и ръцете. Има няколко вида артериални заболявания, които могат да доведат и до симптом на студени крайници. Най-популярните са:

Болест на периферните артерии

Това състояние засяга приблизително една трета от хората на възраст над 50 години, които имат захарен диабет. Обикновено причинява увреждане на артериалната стена в долните крайници, когато натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове ги кара да се стесняват. Допълнителни симптоми към студените крайници са: болка в краката, когато тренирате, изтръпване или „иглички“ в краката или ръцете, рани, които се лекуват бавно.

Първичната белодробна хипертония

 

Студени крайници. Бял дроб - пречистване.

 

 

Това е заболяване, което се характеризира с повишено налягане в белодробната артерия без видима причина. То постепенно я уврежда и често се съпровожда със Синдром на Рейно. Симптомите на първична белодробна хипертония включват и: затруднено дишане, умора, виене на свят. Ако ги забележите в комбинация със студените крайници, потърсете лекарско мнение. Ранното диагностициране е предпоставка за по-добри резултати от лечението.

Ако трябва да обобщим, в повечето случаи, когато студените крайници са физиологичен отговор на тялото на околната среда, съветите, които ви дадохме по-горе, трябва да облекчат неразположението, но ако имате придружаващи заболявания и симптоми, трябва да потърсите лекар.