Филе от бяла риба с гарнитура – 2 вкусни рецепти

Обновена: 09.10.2024|
Скумрия на фурна. Филе от бяла риба.

Филето от бяла риба е изключително полезно и най-важното – подходящо за добавяне към вашето меню, включително ако спазвате кето диета.

Приготвили сме ви две рецепти, които не изискват много усилия и време, за да получите изискан обяд или вечеря.

 

Филе от бяла риба треска с билки

Филе от бяла риба треска със запечено масло е наистина класическа шведска комбинация. Скандинавската елегантност и простота се събират в това автентично кето ястие, което можете да приготвите за нула време у дома.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
10 + 15 минути 4 0,7 г

 

Необходими продукти:

  • 650 г филе от бяла риба треска, без кости
  • 1 ч. л. сол
  • 140 мл краве масло Гхи + 1 с. л. за сотиране на тиквичките
  • черен пипер на вкус
  • билки по ваш вкус

За гарнитура:

  • 1 тиквичка
  • 100 г спанак

Приготвяне:

  1. Посолете парчетата бяла риба и оставете в хладилник за един час. Ако не разполагате с толкова време, можете след посоляване веднага да изпържите рибата.
  2. Отрежете краищата на тиквичката и с помощта на спиралайзер я настържете на тънки лентички. Загрейте супена лъжица краве масло Гхи и сотирайте спираловидните тиквички за около 1-2 минути, докато омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Подсушете филето от треска с хартиена кърпа. Загрейте 1/3 от кравето масло Гхи и запържете рибата на средно силен огън за 3-4 минути от всяка страна. Обливайте рибата от време на време с маслото в тигана.
  4. Към края на готвенето намалете температурата на котлона. Подправете с прясно смлян черен пипер и билки по ваш вкус. Извадете филето от треска от тигана.
  5. Разтопете останалото краве масло Гхи в тиган на среден огън и продължете да нагрявате, докато придобие орехов аромат и светлокафяв цвят.
  6. Поставете рибата върху нудли от тиквички, полейте със запеченото масло и гарнирайте по желание със спанак.

 

Филе от бяла риба с хрупкава коричка и нудли от тиквички

 

Калий. Нисковъглехидратни храни. Печена бяла риба. Печена сьомга с нудли.

 

Бяла риба, покрита с коричка от магданоз и масло, сервирана върху нудли от тиквички и печени ядки макадамия. Не звучи ли като ястие, което бихте открили в менюто на изискан ресторант?

Ние ще ви покажем как само за 20 минути можете да си го приготвите у дома, като използвате продукти с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10 + 10 минути 2

2 г нетни въглехидрати, 56 г мазнини, 45 г протеин, 695 калории

 

Необходими продукти:

  • 55 г краве масло Гхи + още 1 с. л. за пържене
  • 28 г ядки макадамия
  • 2 с. л. наситнен пресен магданоз
  • 6 с. л. настъргано сирене пармезан
  • 400 г филе от бяла риба (треска, камбала или друга)
  • 100 г тиквички, настъргани на спирала
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Разтопете кравето масло Гхи в тенджера на средно силен огън и гответе, докато леко покафенее, като внимавате да не загори.
  2. През това време запечете ядките макадамия в сух тиган за 2-3 минути до златисто. Извадете ги от тигана и натрошете с хаванче или ги нарежете на ситно с нож. Заделете настрана.
  3. За да приготвите панировката за хрупкавата коричка, смесете в чиния наситнения пресен магданоз с половината от настъргания пармезан.
  4. Подправете филето от бяла риба със сол и черен пипер на вкус. След това я оваляйте от всички страни в панировката. Уверете се, че рибата е напълно покрита със сместа.
  5. Загрейте 1 с. л. краве масло Гхи в същия тиган, в който запекохте ядките макадамия. След като стане горещо, запържете рибата. Гответе за около 2 минути от всяка страна (времето зависи от размера и дебелината на филето). След като изпържите от едната страна рибата, добавете около 1/3 от запеченото краве масло в тигана и овкусете рибата с него.
  6. Извадете филето от тигана и оставете в чиния на топло.
  7. Настържете тиквичките с помощта на спиралайзер. Сотирайте ги в същия тиган, овкусете със сол и още малко запечено масло. Изключете котлона след 30-40 секунди.
  8. Разпределете нудлите от тиквички в 2 чинии и поръсете с натрошени ядки макадамия. Поставете рибата отгоре, гарнирайте с останалото запечено масло и настърган пармезан.
  9. Поднесете и се насладете.

 

Още подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шведски кифлички Семла.

 

За десерт ви предлагаме да поглезите небцето си с още едно скандинавско изкушение – шведски кифлички с бадемов крем (семла).

Ако нашите предложения за филе от бяла риба с гарнитура са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 22.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар