Филе от бяла риба с гарнитура – 2 вкусни рецепти
Филето от бяла риба е изключително полезно и най-важното – подходящо за добавяне към вашето меню, включително ако спазвате кето диета.
Приготвили сме ви две рецепти, които не изискват много усилия и време, за да получите изискан обяд или вечеря.
Филе от бяла риба треска с билки
Филе от бяла риба треска със запечено масло е наистина класическа шведска комбинация. Скандинавската елегантност и простота се събират в това автентично кето ястие, което можете да приготвите за нула време у дома.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 + 15 минути | 4 | 0,7 г |
Необходими продукти:
- 650 г филе от бяла риба треска, без кости
- 1 ч. л. сол
- 140 мл краве масло Гхи + 1 с. л. за сотиране на тиквичките
- черен пипер на вкус
- билки по ваш вкус
За гарнитура:
- 1 тиквичка
- 100 г спанак
Приготвяне:
- Посолете парчетата бяла риба и оставете в хладилник за един час. Ако не разполагате с толкова време, можете след посоляване веднага да изпържите рибата.
- Отрежете краищата на тиквичката и с помощта на спиралайзер я настържете на тънки лентички. Загрейте супена лъжица краве масло Гхи и сотирайте спираловидните тиквички за около 1-2 минути, докато омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Подсушете филето от треска с хартиена кърпа. Загрейте 1/3 от кравето масло Гхи и запържете рибата на средно силен огън за 3-4 минути от всяка страна. Обливайте рибата от време на време с маслото в тигана.
- Към края на готвенето намалете температурата на котлона. Подправете с прясно смлян черен пипер и билки по ваш вкус. Извадете филето от треска от тигана.
- Разтопете останалото краве масло Гхи в тиган на среден огън и продължете да нагрявате, докато придобие орехов аромат и светлокафяв цвят.
- Поставете рибата върху нудли от тиквички, полейте със запеченото масло и гарнирайте по желание със спанак.
Филе от бяла риба с хрупкава коричка и нудли от тиквички
Бяла риба, покрита с коричка от магданоз и масло, сервирана върху нудли от тиквички и печени ядки макадамия. Не звучи ли като ястие, което бихте открили в менюто на изискан ресторант?
Ние ще ви покажем как само за 20 минути можете да си го приготвите у дома, като използвате продукти с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
10 + 10 минути | 2 | 2 г нетни въглехидрати, 56 г мазнини, 45 г протеин, 695 калории |
Необходими продукти:
- 55 г краве масло Гхи + още 1 с. л. за пържене
- 28 г ядки макадамия
- 2 с. л. наситнен пресен магданоз
- 6 с. л. настъргано сирене пармезан
- 400 г филе от бяла риба (треска, камбала или друга)
- 100 г тиквички, настъргани на спирала
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Разтопете кравето масло Гхи в тенджера на средно силен огън и гответе, докато леко покафенее, като внимавате да не загори.
- През това време запечете ядките макадамия в сух тиган за 2-3 минути до златисто. Извадете ги от тигана и натрошете с хаванче или ги нарежете на ситно с нож. Заделете настрана.
- За да приготвите панировката за хрупкавата коричка, смесете в чиния наситнения пресен магданоз с половината от настъргания пармезан.
- Подправете филето от бяла риба със сол и черен пипер на вкус. След това я оваляйте от всички страни в панировката. Уверете се, че рибата е напълно покрита със сместа.
- Загрейте 1 с. л. краве масло Гхи в същия тиган, в който запекохте ядките макадамия. След като стане горещо, запържете рибата. Гответе за около 2 минути от всяка страна (времето зависи от размера и дебелината на филето). След като изпържите от едната страна рибата, добавете около 1/3 от запеченото краве масло в тигана и овкусете рибата с него.
- Извадете филето от тигана и оставете в чиния на топло.
- Настържете тиквичките с помощта на спиралайзер. Сотирайте ги в същия тиган, овкусете със сол и още малко запечено масло. Изключете котлона след 30-40 секунди.
- Разпределете нудлите от тиквички в 2 чинии и поръсете с натрошени ядки макадамия. Поставете рибата отгоре, гарнирайте с останалото запечено масло и настърган пармезан.
- Поднесете и се насладете.
Още подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.
Още от здравословната ни кухня
За десерт ви предлагаме да поглезите небцето си с още едно скандинавско изкушение – шведски кифлички с бадемов крем (семла).
Ако нашите предложения за филе от бяла риба с гарнитура са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Сьомга срещу риба тон - коя риба е по-полезна и богата на ценни елементи? Вижте сравнението и научете повече за ползите им.
Риба ципура със зеленчуци е чудесен избор, когато говорим за здравословно хранене и набавяне на пълния набор от […]
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй […]