Шотландски яйца за кето режим

Обновена: 26.02.2024|

Отново сме тук с чудесно нисковъглехидратно предложение за обяд или вечеря – шотландски яйца, високопротеинови, засищащи и чудесни за допълване на вашето кето меню.

Рецептата не е никак сложна, но пък е ефектна и резултатът може да се поднесе и на по-специална и празнична трапеза.

 

Рецепта за шотландски яйца

За миг ще ви принесем в Шотландия с тази лесна за изпълнение рецепта. Вижте какво ще ви е необходимо да си приготвите шотландски яйца.

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути 6 шотландски яйца 1,67 г въглехидрати, 256 калории, 17,82 г мазнини, 60 г протеин

Необходими продукти:

  • 2 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 7 яйца
  • 600 г кайма по избор
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 6 стръка магданоз (около 25-30 г)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 110 г пармезан, настърган
keto 02
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете 6 формички за мъфини със зехтин.
  2. Подгответе купа с леденостудена вода.
  3. Сложете 6 от яйцата в тенджерка, покрийте ги с вода и оставете да кипне. Гответе още 5 минути и махнете от котлона. Оставете ги под капак за 3 минути и ги прехвърлете в купата със студена вода. Охладете ги за около 5 минути и ги обелете.

    Ако искате, можете да приготвите яйцата рохки – за тази цел, след като водата кипне ги сварете за 3 до 4 минути.

  4. В средна купа смесете каймата, горчицата, магданоза и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разделете сместа на 6 равни порции.
  5. Намазнете леко ръката си със зехтин. Оформете топка от месната смес и я притиснете с длани, за да получите овал. Поставете яйцето в средата и го запечатайте с каймата.
  6. Заравнете добре, за да няма отвори. Повторете с останалите яйца.
  7. В малка купичка разбийте останалото 1 яйце заедно с готварската сметана. В друга купичка сложете пармезана. Оваляйте получените месни топки първо в яйчената смес, след това в пармезана.
  8. Поставете всяко панирано шотландско яйце в подготвените формички за мъфини.
  9. Изпечете за около 25 минути или до златиста и хрупкава коричка.
  10. Разрежете на две равни половини всяко от готовите шотландски яйца и поръсете с черен пипер. Сервирайте върху канапе от свежа зелена салата.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“ , както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Подходящи гарнитури за шотландски яйца

 

Калий. Заешко на фурна. Класически кето доматени сосове.

 

Сервирайте към всяка порция някое от следните предложения:

Тъй като шотландските яйца са много засищащи, в повечето случаи е достатъчно да добавите към тях сос или свежа салата.

 

Защо да консумираме яйца по-често?

 

Шотландски яйца. Яйца с тиквички и авокадо.

 

Яйцата са „златен стандарт“ като източник на протеин.

Едно яйце има само 75 калории, но 7 г висококачествен протеин, 5 г мазнини и 1,6 г наситени мазнини, заедно с желязо, витамини, минерали и каротеноиди.

Яйцето е мощен източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, борещи се с редица здравословни проблеми. Тези каротеноиди могат да намалят риска от свързана с възрастта макулна дегенерация – водеща причина за слепота при възрастните хора.

А развитието на мозъка и паметта могат да бъдат подобрени от съдържанието на холин в яйцата.

Опитайте част от нашите предложения за рецепти с яйца:

Но пълноценно можете да се насладите на яйцата само ако ги съхранявате правилно – в хладилника, и ги приготвяте старателно, за да убиете всички потенциални бактерии.

Яйцата са основна част от балансираното хранене поради високото си съдържание на протеин. Всъщност те се считат за една от най-надеждните форми на протеин, нареждайки се до говеждото месо и кравето мляко.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шотландски яйца. Кексчета. Джинджифилов крем брюле.

Допълнете менюто с този чудесен десерт без съдържание на захар – джинджифилов крем брюле.

 

Ако тази рецепта за шотландски яйца ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 09:40 | Публикувана: 26 януари 2022 в 18:00 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф