Пълнени яйца с гуакамоле

Приготвянето на пълнени яйца с гуакамоле е изключително лесно. Това вкусно ястие може да е бърза закуска или предястие, което да държим в хладилника и да имаме винаги на една ръка разстояние.
Студеното предястие е еднакво подходяща както за гарнитура, така и за самостоятелно хапване.
Как да приготвим пълнени яйца с гуакамоле?
Рецептата е нисковъглехидратна и съобразена с кето режима на хранене, но е подходяща за всеки, който обича да си приготвя здравословни ястия.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 3 |
3 г нетни въглехидрати, 237 калории, 12 г белтъчини, 18 г мазнини |
Нужни продукти:
- 6 броя яйца
- 1 авокадо
- Сок от 1/2 лимон
- Сол на вкус
- 2 стръка пресен лук
- 1 ч. л. студено пресован зехтин
- ½ ч. л. лют червен пипер (по желание)
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. сусамови семена
- ½ ч. л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
- Яйцата се варят за 8 минути.
- Изваждаме ги и ги поставяме в студена вода.
- Когато яйцата се охладят, обелваме ги и разрязваме всяко едно през средата, по дължина.
- Внимателно отделяме жълтъците, поставяме ги в друга купа и ги намачкваме.
- Към тази купа добавяме авокадото, лимоновия сок, черния пипер, солта, зехтина, чесъна и лютия червен пипер, ако използваме.
- Намачкваме и смесваме всичко в купата до получаването на хомогенна смес.
- Сместа от гуакамоле и жълтъци се поставя на равни части в дупките на яйчените белтъци – на мястото на жълтъка. Това може да стане с чаена лъжичка или с помощта на сладкарски пош.
- След като сме напълнили всички яйца и сместа е свършила, поръсваме готовите пълнени яйца със сусамовите семена и ситно нарязания пресен лук.
- Рецептата за пълнени яйца с гуакамоле е готова и може да сервираме.
За още вкусни кето ястия може да разгледате нашите „Кето фантазии“.
Предложения за комбиниране
Тези вкусни пълнени яйца с гуакамоле могат да бъдат хапвани с подходящ кето сос:
Кето пълнени яйца с гуакамоле са полезно и бързо междинно хапване и са чудесно допълнение към друго кето ястие. Разгледайте и нашите предложения за комбиниране:
- Свежа салата със спанак и рукола
- Бързи свински хапки
- Вегетарианска запеканка с броколи
- Пикантна кето супа със свинско месо
- Крем супа от тиквички
Ползи от яйцата
Яйцата крият в себе си изобилие от полезни витамини, минерали, антиоксиданти, както и здравословни белтъчини и мастни киселини. Те са особено богати на витамин Д, селен, витамин Б2, Б5, Б12, както и важните за различни функции на тялото витамини А и Е. Поради разнообразието от витамини яйцата са полезни за различни системи в тялото:
- Помагат за балансирането на холестерола и по този начин предпазват сърдечно-съдовата система.
- Засилват имунитета.
- Подпомагат здравето на очите и ретината, които се влошават с възрастта.
- Укрепват мускулите и костната система.
Яйцата са източници на холин, който е жизненоважен за здравето на черния дроб и мозъка. В тях може да открием омега-3 – мастна киселина, която има важна роля за клетъчната структура и здравите стени на клетките.
Яйцата са особено засищащи, което ги прави подходяща храна, ако искаме да отслабнем.
Ползи от авокадото
Зеленият плод от Централна Америка става все по-популярна храна, тъй като е не само вкусен, но и пълен със здравословни ползи. Авокадото е богато на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти и влияе добре на организма по различни начини:
- Изобилието от ненаситени полезни мазнини е причината авокадото да бъде толкова засищащо.
- Балансира холестерола и укрепва сърдечно-съдовата система.
- Поддържа нивото на кръвна захар стабилно и предотвратява изненадващи скокове.
- Подобрява инсулиновата чувствителност на тялото.
- Помага на организма да абсорбира други полезни съединения.
- Действа добре на полезните бактерии в стомаха и червата.
- Укрепва имунитета и се бори с хроничните възпаления.
- Засилва паметта и подобрява зрението.
Авокадото и яйцата се отразяват много добре на здравето ни. Това ги прави перфектни за комбиниране, както виждаме в тази рецепта за засищащи пълнени яйца с гуакамоле.
Това хапване е подходящо за пикник, барбекю или друг вид лятно приключение. Ако търсите още подобни вкусни рецепти, може да ги откриете в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Още от здравословната ни кухня

Обратното на тази рецепта е авокадо лодки с яйце и бекон – нестандартно, но вкусно кето ястие.
Очакваме вашите предложения, впечатления и рецепти в нашата споделена кухня във Фейсбук.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Може да приготвим кето хапки с бекон за предястие, на което никой не може да устои.
Варенето на яйца изглежда проста задача, но все пак има някои тънкости, които могат да допринесат за постигането
Отново сме тук с чудесно нисковъглехидратно предложение за обяд или вечеря – шотландски яйца, високопротеинови, засищащи и чудесни