5 здравословни и лесни рецепти за начинаещи

Обновена: 14.03.2024|

В днешната статия ще ви представим няколко лесни рецепти за начинаещи, които тепърва започват своите приключения в кухнята. Началото в света на кулинарията невинаги е лесно, но стъпка по стъпка всеки може да усвои тънкостите в тази сфера.

 

Какво представлява готварството?

Преди да преминем към нашите 5 лесни рецепти за начинаещи, ще обясним накратко какво представлява готварството.

Така наричаме изкуството, науката и занаята за използване на топлина за приготвяне на храна за консумация. Техниките за готвене и съставките варират в широки граници – от печене на храна на открит огън до използване на електрически печки, фурни, котлони и др.

keto 02
keto banner site 01

Доказателствата сочат, че нашите предци са започнали да готвят преди повече от 2 милиона години.

keto 02
keto banner site 01

Всъщност приготвянето на храна с топлина или огън е уникална за хората дейност.

Разрастването на селското стопанство, търговията и транспорта между цивилизациите в различни региони предлага на готвачите много нови съставки. Разнообразни изобретения и технологии, като например направата на глинени съдове за задържане и варене на вода, разширяват още повече техниките за готвене.

Някои съвременни кулинари прилагат нови научни методи за приготвяне на храната, за да подобрят още повече вкуса на сервираното ястие.
Видовете готвене също зависят от нивата на умения и обучение на готвачите.

 

5 лесни рецепти за начинаещи

Това, че сте нови в кухнята, не бива да ви притеснява – всеки е започнал от нулата. Приготвили сме ви 5 лесни рецепти за начинаещи, които се стават бързо и ще получат одобрението на всички.

Важно е да действате спокойно и с усмивка, защото храната, приготвена с любов и старание, винаги е вкусна.

 

1. Бързи кето палачинки

 

 

Не сме срещали човек, който да не обича палачинки, затова те се нареждат сред първата от нашите лесни рецепти за начинаещи. Тези са приготвени без бяло брашно и захар и са подходящи за нисковъглехидратна кето диета, но удоволствието от тях е същото.

Хората с диабет също могат да си хапнат от тях, без да се тревожат, че това ще се отрази на състоянието им. По желание може да ги гарнирате със сладка плънка или със солена, например от шунка, сирене, кашкавал и др.

 

2. Пилешка супа – 2 рецепти

От деца знаем, че супата от пиле има лековити свойства, а в този материал сме обяснили защо е така. Включили сме две лесни рецепти за начинаещи, след които с гордост ще можете да се похвалите, че сте истински факир на пилешката супа.

Ако спазвате нисковъглехидратна диета, може да се възползвате от алтернативни заместители на някои продукти, например ориз от карфиол вместо стандартния. Така или иначе и двете лесни рецепти за пилешка супа са здравословни и много вкусни.

 

3. Шакшука – нисковъглехидратни „яйца по арабски“

 

Кето шакшука - яйца по арабски. Лесни рецепти за начинаещи.

 

Екзотичното име не бива да ви плаши – става дума за ястие, което изключително много прилича на познатия ни миш-маш – шакшука.

Тази рецепта за яйца със зеленчуци и подправки е много икономична и вкусна. Хубавото е, че можете да включите любими добавки по свой избор, като например кайма или патладжан.

 

4. Сочни свински пържоли на скара

Сочните свински пържоли вероятно се нареждат в топ 10 на любимите български храни и се сервират на много празници или на обикновено съботно барбекю с приятели.

Нашето предложение е сред най-вкусните и лесни рецепти за начинаещи, а ароматът, сочността и вкусните гъбки в допълнение ще се понравят на всички. Обещаваме, че ще получите много комплименти за тях!

 

5. Кето мусака с пиле и пармезан

 

Вкусна кето запеканка. Кето мусака с пиле и пармезан

 

Мусаката също е сред най-обичаните ястия у нас – както класическата версия с кайма и картофи, така и гръцка мусака с патладжани. Затова не е случайно, че последното от нашите предложения за лесни рецепти за начинаещи е именно мусака с пиле, но малко по-нетипична от обикновеното.

Тя съдържа пилешко и сирена, а заливката й включва бадемово брашно вместо високовъглехидратното от пшеница. По вкус не отстъпва на другите и няма да ви затрудни, дори ако тепърва прохождате в кухнята.

 

Кои са основните кулинарни техники?

След като споделихме няколко лесни рецепти за начинаещи, ще се впуснем в дълбините на кулинарните техники. Колкото повече ги опознавате, толкова по-уверени ще ставате в кухнята.

В следващите редове ще си поговорим за това кои са основните кулинарни техники, с чиято помощ да приготвите лесни и вкусни рецепти за себе си, своето семейство и приятели.

 

Бланширане

При него храната се потапя за кратко във вряща вода, а след това и в леденостудена, за да се спре процесът на готвене. Бланширането запазва храната свежа и нейните хранителни вещества непокътнати, без да променя вкуса или външния й вид.

Съвет: Бланширането също е полезен трик за премахване на мембраните от месото или обелката на зеленчуците.

 

Варене

Основен метод на готвене, варенето позволява да създавате широка гама от ястия с различни текстури и вкусове.

Съвет: Внимателно следете зеленчуците или пастата, за да не станат преварени и меки.

 

Варене „на очи“

 

Лесни рецепти за начинаещи. Яйца на очи.

 

То включва потапяне на деликатни съставки (като риба или яйца) в течност, която винаги се поддържа точно под точката на кипене.

Съвет: Подправете, като добавите бульон, вино или допълнителни съставки (зеленчуци или пресни билки) към течността за варене.

 

Задушаване

Този процес включва задушаване на храната в покрит съд с малко количество бульон или друга течност. Наличието на правилното количество течност гарантира, че ястието остава сочно и помага да се получи сос.

Съвет: За да сгъстите, добавете брашно или пасирани ароматни зеленчуци.

 

Готвене на пара

Този метод е идеален за приготвяне на ястия, които са плътни и крехки, например зеленчуци. Готвенето на пара също помага да се запази първоначалната влага в храната. Затвореният съд за готвене и горещата водна пара осигуряват равномерна, влажна среда за готвене на храна.

Съвет: За допълнителен вкус заменете част (или цялата) вода с бульон. Имайте предвид, че ястията на пара имат най-добър вкус, когато се сервират горещи, така че не правете компромис с това.

 

Печене

За него, разбира се, е нужна фурна. Чудесен метод за месо, птици или риба. За да подобрите вкуса, подправете и запържете месото преди печене или го напълнете с билки.

Съвет: Разберете предимствата на отделните съставки и как реагират една на друга. Това ще ви помогне да сготвите печеното до съвършенство.

 

Печене на скара/гриловане

Това е бърза техника за готвене, която обикновено се използва за естествено крехко месо, птици или риба. Храната се пече на електрическа скара, на газ, на дървени въглища или дърва, за да се постигне леко опушен вкус и леко овъгляване поради директен контакт с решетката за печене.

Съвет: Опитайте да използвате различни видове дърво. Ще откриете, че това добавя различни вкусови нюанси към ястията.

 

Пържене на тиган

 

Пържени свински уши - съвети

 

Характеризира се с това, че позволява на горещото олио да заключи естествените сокове в месото, пържените на тиган храни имат коричка с богата текстура и влажна, приятна вътрешност.

Съвет: За повече вкус използвайте билки и подправете преди пържене.

 

Сотиране

Това е техника, при която храната се готви бързо в малко или никаква мазнина на сравнително висока температура. Сотираната храна се запича, като запазва влагата, текстурата и естествения си вкус.

Сотирането може да се използва за създаване на сосове, като се използват остатъците в тигана след сотиране на пиле, риба или други видове месо.

Съвет: Опитайте да добавите подправки или масло преди сотиране, за да развиете допълнителен вкус и различни текстури.

 

Дълбоко пържене

Споделяйки много от същите характеристики като пърженето, при дълбокото храната напълно се потапя в олио, за да се постигне текстурирана коричка и приятна вътрешност. За да осигурите равномерно готвене, нарежете съставките равномерно.

Съвет: Винаги при този метод използвайте добре сгорещена мазнина.

 

Съвети как да подобрим уменията си в кухнята

 

Лесни рецепти за начинаещи. Готвене.

 

Готвенето е истинско приключение, което помага в разбирането на световните култури, обичаи и вкусове. Освен това е по-евтино и здравословно от храненето в ресторанти.

Ето няколко съвета как да подобрим уменията си като кулинари:

  • Планирайте! Експериментирането с нова рецепта може да бъде забавно и вълнуващо, но не започвайте на сляпо.
  • Сдобийте се с правилните кухненски приспособления и съставки.
  • Започнете с някои стандартни и лесни рецепти за начинаещи, за да избегнете провали при приготвянето на сложни кулинарни шедьоври.
  • Усвоете умения за боравене с нож. Не бързайте да режете като готвачите от телевизионните предавания, които режат чушка на еднакви кубчета за 30 секунди. Започнете бавно, докато усвоите техниките и внимавайте за безопасността.
  • Научете се да балансирате вкусовете – това е много важно за прохождащи кулинари.
  • Практика! Колкото повече готвите, толкова по-бързо ще усвоите тънкостите.

 

Заключение

Светът на готвенето е изключително интересен и богат. Всеки, който има желание, може да навлезе в него. Важното обаче е това да става постепенно и с усмивка, защото никой не се е родил научен.

Започнете с лесни рецепти за начинаещи, преминавайте плавно през всички кулинарни етапи и неусетно ще станете много по-опитни и склонни към импровизации.

Ако държите да се храните здравословно и с ниско съдържание на въглехидрати, може да почерпите идеи от нашата кулинарна поредица „Кето фантазии„, да разгледате блога ни или да се присъедините към нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук.

И най-важното: правете всичко с желание и то ще се получи!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:55 | Публикувана: 2 февруари 2023 в 11:15 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф