Практически съвети при варене на яйца

Обновена: 31.01.2024|
Варене на яйца.

Варенето на яйца изглежда проста задача, но все пак има някои тънкости, които могат да допринесат за постигането на перфектни резултати.

Всяка година преди Великден започва голямото варене на яйца, но те присъстват на трапезата ни и през останалото време.

 

Защо е полезно консумирането на яйца?

Яйцата се смятат за една от най-полезните и питателни храни. Със само 78 калории, едно яйце е ефикасен и богат източник на висококачествени протеини (около 6 г за едно яйце), полезни мазнини, витамини и минерали.

Яйцата също са добър източник на много хранителни вещества:

  • Витамин D – за здравето на костите и имунната система.
  • Холин – за метаболизма и чернодробната функция, както и за развитието на мозъка на плода.
  • Лутеин и зеаксантин – за които е установено, че намаляват риска от катаракта и макулна дегенерация (водещата причина за слепота при хора над 55 и повече години).
  • Омега-3 киселини – полиненаситени мазнини, които са полезни за сърцето и нервната система.

В яйцата се съдържат още калций, цинк, фосфор, селен, фолати, витамини В2, В5, В6, В12, А, К и Е.

 

Колко яйца на ден е безопасно да консумираме и защо?

 

съвети за варене на яйца

 

Безопасното количество яйца, което можем да консумираме на ден, варира в зависимост от индивидуалните нужди на човека и неговите здравословни условия.

Американската сърдечна асоциация препоръчва по едно яйце или два белтъка на ден.

В резултат на клинични проучвания в продължение на девет години, учените са установили, че до едно яйце на ден води до по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

 

Съвети и тънкости при варенето на яйца

Варенето на яйца може да изглежда лесна задача, но за да получите перфектно сварени яйца, трябва да обърнете внимание на някои тънкости.

Ето някои от съветите за варене на яйца:

  • Изберете правилния размер на съда – в зависимост от броя яйца, които варите, изберете подходяща големина.
  • Извадете яйцата си от хладилника поне 30 минути преди да планирате да ги сготвите. Това ще им помогне да се готвят равномерно и ще предотврати напукването на черупката.
  • По-старите яйца са най-добри за варене, тъй като се белят по-лесно от пресни яйца.
  • Изберете правилния размер на тенджерата – в зависимост от броя яйца, които варите.
  • След като са се сварили, изплакнете яйцата със студена вода и ги поставете в ледена, докато се охладят напълно.
  • Ледената баня не само предпазва яйцата ви от преваряване, но също така помага за разхлабването на черупката и по-лесното им обелване.
  • Когато яйцата са студени, потупайте ги леко по плота, за да се напука черупката им навсякъде, и ги обелете.

Един от начините на варене на яйца е като оставите първо водата да заври, преди да ги сложите.

  • За да сварите яйцата, пригответе тенджера с вода и я поставете на котлона.
  • Добавете малко сол към водата, за да подобрите вкуса им.
  • Изчакайте водата да заври.
  • Внимателно спуснете яйцата във врящата вода с помощта на обикновена или решетъчна лъжица.

Времето, необходимо за варене на яйца, зависи от желаната степен на готовност.

Може да сложите яйцата в студената вода и да изчакате, докато заври, след това изключете котлона и оставете яйцата за 10 минути във водата.

 

Тънкости за варене на яйца за Великден

 

съвети за варене на яйца

 

За Великден ви предлагаме някои хитрости за варене на яйца, без да се напукат:

  • По възможност вземете домашни, като преди да започнете с варенето на яйцата, то те да са поне на няколко дни.
  • Важно е яйцата да са със стайна температура, защото разликата в температурата също може да ги напука.
  • Изберете голям съд с по-дебело дъно за варенето, като подредите яйцата по такъв начин, че те да са плътно едно до друго.
  • Добре е да сложите тензух на дъното или кърпа.
  • Налейте водата така, че да ги покрива с поне 2 сантиметра, и я загрейте постепенно.
  • След като е завряла, намалете котлона и засечете 8 минути за добре сварени яйца.
  • Дръпнете тенджерата от котлона и извадете внимателно яйцата от водата, без да ги изстудявате с вода или лед, за да може да хване боята.

Предлагаме ви и няколко идеи как да боядисате яйцата си с естествени бои и да си направите най-вкусните кето курабийки.

 

Колко време се варят яйцата?

Времето за варене на яйца зависи от това как ги предпочитате – рохки или по-добре сварени.

Леко сварени 3-4 минути за течен жълтък
Средно сварени 5 минути за гелообразен жълтък (рохък)
Твърдо сварени 8 минути за твърд жълтък
Твърдо сварени 12 минути за много твърд жълтък

 

Алтернативни методи за варене на яйца

 

съвети за варене на яйца

 

Ако сте любители на варените яйца, може да ги приготвите и поширани. Това е най-здравословният начин на приготвяне на яйца.

Пошираните яйца, известни още и като яйца по панагюрски, са част от българската традиционна кухня.

Тази рецепта, както подсказва и името й, произлиза от град Панагюрище и е сред най-честите гозби, които се сервират, както в делник, така и в празник.

При метода на поширане яйцето се вади от черупката и се готви във вряща вода, при което жълтъкът се „забулва“.

Предлагаме ви автентичната рецепта за яйца по панагюрски, която, освен че е неустоимо вкусна, е изключително полезна.

 

Рецепта за яйца по панагюрски

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
25 минути 4 4 г въглехидрати, 557 kcal

Необходими продукти:

  • 8 броя яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 350 г сирене
  • 3 скилидки чесън
  • 80 г краве масло
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. оцет
  • 1.5 литра вода
  • 1 връзка магданоз или копър за декорация

Начин на приготвяне:

  1. Водата се слага на котлона в тенджера, като се добавят оцета и солта и се оставя да заври.
  2. След като е кипнала, счукайте едно яйце и го поставете в черпак.
  3. Разбъркайте водата с черпака, като се получи завихряне и поставете яйцето във водата.
  4. Извадете го от 2 до 4 минути, в зависимост колко рохко го предпочитате, и повторете с останалите яйца.
  5. Счукайте в хаванче чесъна и го прибавете към киселото мляко.
  6. Натрошете сиренето, като го разпределите в 4 порции и във всяка сложите върху него по 2 яйца, а киселото мляко сложете отстрани.
  7. Загрейте маслото в тиган, без да добавяте червения пипер.
  8. Залейте яйцата с маслото и след това поръсете с червения пипер.
  9. По желание поръсете и ситно нарязан магданоз или копър.

 

Ако по-пикантният вкус ви допада, може да опитате и още едно наше предложение за яйца по панагюрски с халапеньо.

 

Здравословни хапвания в комбинация с варени яйца

 

съвети за варене на яйца

 

Яйца по Бенедиктски

Ако ви допадат пошираните яйца, може да опитате и още една идея, като пробвате една традиционна английска закуска – яйца по Бенедиктски.

Салата Цезар

Тази салата има много варианти, но в повечето се включват варени яйца. Опитайте нашето предложение за кето салата Цезар.

Яйчена салата с авокадо

Тази салата е класическата яйчена салата, но с добавено авокадо.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за една порция
15 2 5 г въглехидрати, 197 kcal

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 авокадо
  • 1 средна глава червен лук
  • 2 с. л. майонеза
  • билки по избор

Начин на приготвяне:

  1. Сварете 2 яйца и ги настържете на ренде.
  2. Нарежете и намачкайте авокадото с вилица.
  3. Нарежете червения лук на ситно.
  4. Прибавете майонезата
  5. Използвайте пресни билки, като див лук, магданоз или босилек.

Може да използвате домашна майонезаВеднъж приготвите ли си сами, едва ли повече ще си купувате от магазина.

Класически девилирани яйца

Интересен факт: Името на тези яйца буквално означава „дяволски“ (от „deviled“), тъй като са с пикантен вкус.

Според History Channel, „дяволските яйца“ датират чак от древен Рим, където варените яйца са се подправяли с пикантни сосове и са се сервирали като предястие.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за една порция
15 3 1, 4 г въглехидрати, 256 kcal

Необходими продукти:

  • 6 големи яйца
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • Сос табаско на вкус
  • Сол на вкус
  • ¼ ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 3 с. л. лъжици майонеза
  • Няколко перца див лук

Начин на приготвяне:

  1. След като сте сварили яйцата, ги изплакнете със студена вода, обелете ги и ги оставете в хладилника да се охладят за 15 минути.
  2. Разрежете яйцата по дължина на две половини и внимателно извадете жълтъците.
  3. Поставете жълтъците в купа и ги намачкайте с вилица.
  4. Добавете горчицата, табаското, сол, черен пипер и нарязан див лук.
  5. Прибавете  майонезата и разбъркайте
  6. Напълнете всеки белтък с около 1 ½ чаена лъжичка от сместа от яйчен жълтък и поръсете отгоре с червен пипер.

Може да опитате още и нашите три предложения за девилирани яйца с чушки, скариди или яйчен мус със съомга.

 

Заключение

Яйцата са обявени за най-полезната храна на планетата, като често ги наричат „природния мултивитамин“.

Те са на почит отдавна, като са присъствали редовно на трапезата на богатите римляни. За тях храненето е започвало първо с яйцата и завършвало с плодове. Оттам идва поговорката “ab ovо usque ad mala” – „от яйцето до ябълките“ (от началото до края).

Защо са полезни яйцата?

Яйцата са суперхрана, тъй като са източник на висококачествени протеини и съдържат много хранителни вещества, витамини и минерали.

Какви са триковете за варене на яйца?

Най-често се слага оцет във водата, тъй като киселината разтваря калциевия карбонат на черупката на яйцето и така се обелва по-лесно.

Колко време се варят яйцата?

В зависимост от това как ги предпочитате – по-рохки или по-твърди се варят от 3 до 8 минути.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 31 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 7 април 2023 в 10:06 | Категория: Хранене и видове храни