Бърз обяд – 10 здравословни рецепти

Обновена: 17.07.2024|
Рецепти за бърз обяд.

Здравословното хранене може да бъде лесно и приятно и да не изисква много време. Затова сме ви подготвили 10 идеи за бърз обяд, които, освен че са здравословни и питателни, са много вкусни.

Защо е важно да се храним здравословно?

Когато чуем здравословно хранене, на повечето от нас ни идва асоциация с ограничения и стриктни режими. Но това не е нужно, когато включваме разнообразна и естествена храна в менюто си, с високо съдържание на витамини и минерали.

Балансираното и здравословно хранене е от особено значение, тъй като храната влияе както на телата ни, така и на психическото и емоционално състояние. Освен здравословна, храната може да бъде и много вкусна, когато си я приготвяме сами и с любов.

 

Основни правила при здравословното хранене

Препоръките на Световната здравна организация за здравословно хранене включват разнообразна комбинация от храни, съдържащи основните хранителни вещества за нашето тяло.

В нашето меню трябва да присъстват:

  • Зърнени храни
  • Нишестени храни
  • Бобови култури
  • Плодове и зеленчуци
  • Храни от животински произход

 

СЗО съветва да се избягва захарта и да се набляга на плодовете и зеленчуците, тъй като те включват витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и протеини.

Трябва да се избягват трансмазнините, тъй като те крият много рискове за здравето, и да се набляга на ненаситените полезни мазнини.

 

10 рецепти за бърз обяд

Винаги има здравословен начин за вкусен обяд, дори и да нямаме много време. Приготвили сме ви 10 идеи за бърз обяд, които стават за по-малко от час.

 

1. Пълнени кето тиквички

 

Рецепти за бърз обяд.

 

stev tabletki 400
rejimat kniga 600
stev tabletki 400
rejimat kniga 600

Едва ли има някой, който да не обича пържени тиквички с млечен сос – едно от най-традиционните ястия за българската кухня.

Тиквичките са чудесен и полезен зеленчук, а нашето предложение за пълнени кето тиквички се изпълнява бързо и лесно и освен вкусно е и много здравословно.

 

2. Супа от коприва

С настъпването на пролетта непременно поне един път трябва да си сготвим ароматна копривена супа. Лечебните свойства на това растение са безброй, а през пролетта може да си го наберете почти навсякъде.

Не забравяйте да добавите и пъстър букет от подправки за още по-добър аромат и полезен ефект.

 

3. Пилешки джоб с броколи и сирене

Ако обичате пиле ви предлагаме да опитате нашето здравословно предложение с броколи. Може да комбинирате и с гарнитура от свежа зелена салата.

Това ястие е подходящо при спазване на кето режим, а и е истинско удоволствие за вкусовите рецептори. Рецептата за пилешки джоб с броколи и сирене може да намерите в нашата блог секция.

 

4. Шакшука

 

Рецепти за бърз обяд Шакшука-яйца по арабски

 

Една страхотна рецепта от Близкия Изток, която се приготвя толкова лесно, а вкусът й е просто уникален.

Ако сте на нисковъглехидратен режим, може да опитате нашето кето предложение за тези яйца по арабски.

 

5. Рулца от патладжан с орехова плънка

Тази рецепта е част от грузинската кухня и е чудесна идея за бърз обяд. Ако искате да опитате нещо по-различно, пробвайте тези рулца от патладжан. Подходяща е и за вегани, тъй като не съдържа нищо от животински произход, като само замените маслото гхи с растителна мазнина.

 

6. Запеканка с броколи и сирене

Броколите са може би сред най-здравословните храни, а когато са в комбинация със сирена се получават чудесни ястия.

Предлагаме ви една свежа идея за бърз обяд с кето запеканка с броколи и козе сирене.

 

7. Пилешки дробчета с гъби и зелен боб

Тази рецепта е лесна и става само за час и също е подходяща за кето режим. Ако желаете нещо високо протеиново, опитайте нашето предложение за тези пилешки дробчета с гъби и зелен боб.

 

8. Ориз басмати със зеленчуци и бадеми

 

рецепти за бърз обяд

 

Представяме ви и една идея за бърз обяд от индийската кухня, чийто отличителен почерк е многообразието от ароматни и полезни подправки. Тя е подходяща за хора, които не са на кето или друг нисковъглехидратен режим, но обичат да се хранят здравословно и разнообразно.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
35 минути 6 34 г нетни въглехидрати, 499 kcal

Необходими продукти:

  • 500 г ориз басмати
  • 500 г зеленчуци – карфиол, зелени и червени чушки, моркови, грах
  • 100 г печени бадеми
  • 2 зелени люти чушки
  • 2 с. л масло гхи
  • 2 с. л. растително олио
  • сол на вкус
  • 950 мл вода

 

Подправки:

  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 2 ч. л. кимион
  • 3 дафинови листа
  • 1 пръчка канела
  • 1/4 с. л. черен пипер
  • 1/4 с. л. асафетида

 

Асафетида е изсушената смола от коренището на многогодишното тревисто растение Ferula asafoetida.

Начин на приготвяне:

  1. Първо почистете и изплакнете ориза и нарежете зеленчуците на ситно.
  2. В тенджера с по-дебело дъно загрейте олиото.
  3. Изсипете кимиона, канелата, черния пипер и дафиновите листа и ги запържете, като постоянно разбърквате.
  4. След като кимионът е сменил цвета си, прибавете джинджифила и лютите чушки и след 6-7 секунди добавете отцедения ориз.
  5. Разбъркайте добре и прибавете водата и сол на вкус.
  6. След като започне да завира водата, разбъркайте добре ориза и през това време запържете в маслото гхи асафетидата и зеленчуците.
  7. След като оризът е готов, добавете зеленчуците и бадемите.

 

 

9. Супа от лапад

Предлагаме ви още една идея за топла супичка с повече зеленина, която да ви създаде пролетно настроение. Ако спазвате кетогенен режим на хранене, заместете нережимните продукти с режимни такива.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
30 минути 6 6 г нетни въглехидрати, 134 kcal

Необходими продукти:

  • 600 г лапад
  • 2 моркова
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 средна глава стар лук
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. гхи
  • 20 г ориз
  • сол на вкус
  • 1,5 литра вода

 

За застройката:

  • 2 яйца
  • 200 г мляко

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете морковите на кубчета и лука на ситно.
  2. Измийте лапада и го почистете от по-дебелите жили, като нарежете листата на ивици.
  3. В тенджера загрейте маслото гхи и запържете моркова и лука, като поставите капака да се задушат.
  4. Когато омекнат, прибавете 1,5 л вода, добавете черния пипер и солта. Оставете водата с подправките и зеленчуците да поври и след десетина минути добавете ориза, докато се свари.
  5. Прибавете лапада и варете още 6-7 минути.
  6. Разбийте яйцата и прибавете киселото мляко, като разбъркате добре.
  7. Към сместа прибавете 4 черпака от супата, като постоянно разбърквате.
  8. Върнете застроената супа в тенджерата и разбъркайте добре.

 

10. Фритата с макарони

 

recepti-za-burz-obiad

 

Едва ли има някой, който да не е фен на италианската кухня. В Италия, когато са останали макарони с домати, за бърз обяд се спретва една фритата, тъй като там нищо не се похабява. Рецептата е съчетание от две от най-популярните ястия от района на Неапол.

Ако имате остатъчна сварена паста, която вече е покрита със сос, можете да я използвате.

За по-здравословен обяд може да използвате пълнозърнеста паста. Ако пък сте на кето режим, ви предлагаме нашата рецепта за кето фритата.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
20 минути 6 24,5 г нетни въглехидрати, 354 kcal

Необходими продукти:

  • 400 г макарони
  • 120 г доматен сос
  • 500 г чери домати
  • 4 яйца
  • 100 г пармезан
  • няколко листа пресен босилек
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете чери доматите наполовина и босилека на ситно. В дълбок тиган загрейте зехтина.
  2. Сложете доматите, доматения сос, черния пипер и ги оставете за 20 минути, като ги разбърквате.
  3. В тенджера налейте достатъчно вода, прибавете сол и оставете да заври.
  4. Сложете макароните да се варят и през това време пригответе яйчената смес.
  5. Разбъркайте яйцата, добавете сирената, босилека, сол и пипер на вкус.
  6. След като макароните са готови, прибавете доматения сос към тях и ги оставете да се охладят.
  7. Добавете яйчената смес към охладените макарони и разбъркайте.
  8. Загрейте зехтин в голям тиган и сложете макароните, като ги запечете, докато се образува кора.
  9. Обърнете фритата с помощта на чиния и внимателно приплъзнете отново в тигана, докато се запече и от другата страна.

 

Бон апети!

 

Защо е важно да се храним здравословно?

Балансираното и здравословно хранене е от особено значение, тъй като храната влияе както на телата ни, така е на психическото и емоционално състояние.

Кои са основните превила за здравословно хранене?

СЗО препоръчва в менюто си да включваме основните хранителни вещества, които са зърнените храни, нишестените храни, бобовите култури, плодове и зеленчуци и храни от животински произход.

Кои ястия са здравословни и подходящи за бърз обяд?

За по-малко от час се приготвят следните ястия: пълнени кето тиквички, супа от коприва, пилешки джоб с броколи и сирене, шакшука, рулца от патладжан с орехова плънка, запеканка с броколи и сирене, пилешки дробчета с гъби и зелен боб, ориз басмати със зеленчуци и бадеми, супа от лапад, фритата с макарони.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 21.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар