Бърз обяд – 10 здравословни рецепти
Здравословното хранене може да бъде лесно и приятно и да не изисква много време. Затова сме ви подготвили 10 идеи за бърз обяд, които, освен че са здравословни и питателни, са много вкусни.
Балансираното и здравословно хранене е от особено значение, тъй като храната влияе както на телата ни, така и на психическото и емоционално състояние. Освен здравословна, храната може да бъде и много вкусна, когато си я приготвяме сами и с любов.
Основни правила при здравословното хранене
Препоръките на Световната здравна организация за здравословно хранене включват разнообразна комбинация от храни, съдържащи основните хранителни вещества за нашето тяло.
В нашето меню трябва да присъстват:
- Зърнени храни
- Нишестени храни
- Бобови култури
- Плодове и зеленчуци
- Храни от животински произход
СЗО съветва да се избягва захарта и да се набляга на плодовете и зеленчуците, тъй като те включват витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и протеини.
Трябва да се избягват трансмазнините, тъй като те крият много рискове за здравето, и да се набляга на ненаситените полезни мазнини.
10 рецепти за бърз обяд
Винаги има здравословен начин за вкусен обяд, дори и да нямаме много време. Приготвили сме ви 10 идеи за бърз обяд, които стават за по-малко от час.
1. Пълнени кето тиквички
Едва ли има някой, който да не обича пържени тиквички с млечен сос – едно от най-традиционните ястия за българската кухня.
Тиквичките са чудесен и полезен зеленчук, а нашето предложение за пълнени кето тиквички се изпълнява бързо и лесно и освен вкусно е и много здравословно.
2. Супа от коприва
С настъпването на пролетта непременно поне един път трябва да си сготвим ароматна копривена супа. Лечебните свойства на това растение са безброй, а през пролетта може да си го наберете почти навсякъде.
Не забравяйте да добавите и пъстър букет от подправки за още по-добър аромат и полезен ефект.
3. Пилешки джоб с броколи и сирене
Ако обичате пиле ви предлагаме да опитате нашето здравословно предложение с броколи. Може да комбинирате и с гарнитура от свежа зелена салата.
Това ястие е подходящо при спазване на кето режим, а и е истинско удоволствие за вкусовите рецептори. Рецептата за пилешки джоб с броколи и сирене може да намерите в нашата блог секция.
4. Шакшука
Една страхотна рецепта от Близкия Изток, която се приготвя толкова лесно, а вкусът й е просто уникален.
Ако сте на нисковъглехидратен режим, може да опитате нашето кето предложение за тези яйца по арабски.
5. Рулца от патладжан с орехова плънка
Тази рецепта е част от грузинската кухня и е чудесна идея за бърз обяд. Ако искате да опитате нещо по-различно, пробвайте тези рулца от патладжан. Подходяща е и за вегани, тъй като не съдържа нищо от животински произход, като само замените маслото гхи с растителна мазнина.
6. Запеканка с броколи и сирене
Броколите са може би сред най-здравословните храни, а когато са в комбинация със сирена се получават чудесни ястия.
Предлагаме ви една свежа идея за бърз обяд с кето запеканка с броколи и козе сирене.
7. Пилешки дробчета с гъби и зелен боб
Тази рецепта е лесна и става само за час и също е подходяща за кето режим. Ако желаете нещо високо протеиново, опитайте нашето предложение за тези пилешки дробчета с гъби и зелен боб.
8. Ориз басмати със зеленчуци и бадеми
Представяме ви и една идея за бърз обяд от индийската кухня, чийто отличителен почерк е многообразието от ароматни и полезни подправки. Тя е подходяща за хора, които не са на кето или друг нисковъглехидратен режим, но обичат да се хранят здравословно и разнообразно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 34 г нетни въглехидрати, 499 kcal |
Необходими продукти:
- 500 г ориз басмати
- 500 г зеленчуци – карфиол, зелени и червени чушки, моркови, грах
- 100 г печени бадеми
- 2 зелени люти чушки
- 2 с. л масло гхи
- 2 с. л. растително олио
- сол на вкус
- 950 мл вода
Подправки:
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 2 ч. л. кимион
- 3 дафинови листа
- 1 пръчка канела
- 1/4 с. л. черен пипер
- 1/4 с. л. асафетида
Асафетида е изсушената смола от коренището на многогодишното тревисто растение Ferula asafoetida.
Начин на приготвяне:
- Първо почистете и изплакнете ориза и нарежете зеленчуците на ситно.
- В тенджера с по-дебело дъно загрейте олиото.
- Изсипете кимиона, канелата, черния пипер и дафиновите листа и ги запържете, като постоянно разбърквате.
- След като кимионът е сменил цвета си, прибавете джинджифила и лютите чушки и след 6-7 секунди добавете отцедения ориз.
- Разбъркайте добре и прибавете водата и сол на вкус.
- След като започне да завира водата, разбъркайте добре ориза и през това време запържете в маслото гхи асафетидата и зеленчуците.
- След като оризът е готов, добавете зеленчуците и бадемите.
9. Супа от лапад
Предлагаме ви още една идея за топла супичка с повече зеленина, която да ви създаде пролетно настроение. Ако спазвате кетогенен режим на хранене, заместете нережимните продукти с режимни такива.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 6 г нетни въглехидрати, 134 kcal |
Необходими продукти:
- 600 г лапад
- 2 моркова
- 1 връзка пресен лук
- 1 средна глава стар лук
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 с. л. гхи
- 20 г ориз
- сол на вкус
- 1,5 литра вода
За застройката:
- 2 яйца
- 200 г мляко
Начин на приготвяне:
- Нарежете морковите на кубчета и лука на ситно.
- Измийте лапада и го почистете от по-дебелите жили, като нарежете листата на ивици.
- В тенджера загрейте маслото гхи и запържете моркова и лука, като поставите капака да се задушат.
- Когато омекнат, прибавете 1,5 л вода, добавете черния пипер и солта. Оставете водата с подправките и зеленчуците да поври и след десетина минути добавете ориза, докато се свари.
- Прибавете лапада и варете още 6-7 минути.
- Разбийте яйцата и прибавете киселото мляко, като разбъркате добре.
- Към сместа прибавете 4 черпака от супата, като постоянно разбърквате.
- Върнете застроената супа в тенджерата и разбъркайте добре.
10. Фритата с макарони
Едва ли има някой, който да не е фен на италианската кухня. В Италия, когато са останали макарони с домати, за бърз обяд се спретва една фритата, тъй като там нищо не се похабява. Рецептата е съчетание от две от най-популярните ястия от района на Неапол.
Ако имате остатъчна сварена паста, която вече е покрита със сос, можете да я използвате.
За по-здравословен обяд може да използвате пълнозърнеста паста. Ако пък сте на кето режим, ви предлагаме нашата рецепта за кето фритата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
20 минути | 6 | 24,5 г нетни въглехидрати, 354 kcal |
Необходими продукти:
- 400 г макарони
- 120 г доматен сос
- 500 г чери домати
- 4 яйца
- 100 г пармезан
- няколко листа пресен босилек
- 1 ч. л. черен пипер
- 4 с. л. екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Нарежете чери доматите наполовина и босилека на ситно. В дълбок тиган загрейте зехтина.
- Сложете доматите, доматения сос, черния пипер и ги оставете за 20 минути, като ги разбърквате.
- В тенджера налейте достатъчно вода, прибавете сол и оставете да заври.
- Сложете макароните да се варят и през това време пригответе яйчената смес.
- Разбъркайте яйцата, добавете сирената, босилека, сол и пипер на вкус.
- След като макароните са готови, прибавете доматения сос към тях и ги оставете да се охладят.
- Добавете яйчената смес към охладените макарони и разбъркайте.
- Загрейте зехтин в голям тиган и сложете макароните, като ги запечете, докато се образува кора.
- Обърнете фритата с помощта на чиния и внимателно приплъзнете отново в тигана, докато се запече и от другата страна.
Бон апети!
Защо е важно да се храним здравословно?
Балансираното и здравословно хранене е от особено значение, тъй като храната влияе както на телата ни, така е на психическото и емоционално състояние.
Кои са основните превила за здравословно хранене?
СЗО препоръчва в менюто си да включваме основните хранителни вещества, които са зърнените храни, нишестените храни, бобовите култури, плодове и зеленчуци и храни от животински произход.
Кои ястия са здравословни и подходящи за бърз обяд?
За по-малко от час се приготвят следните ястия: пълнени кето тиквички, супа от коприва, пилешки джоб с броколи и сирене, шакшука, рулца от патладжан с орехова плънка, запеканка с броколи и сирене, пилешки дробчета с гъби и зелен боб, ориз басмати със зеленчуци и бадеми, супа от лапад, фритата с макарони.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В статията сме ви подготвили десет предложения за вкусни, лесни и най-вече здравословни ястия с картофи.
През дългата работна седмица вероятно всеки от нас се е чудил какви идеи за
При спазване на нисковъглехидратна диета сутрешната кето закуска обикновено е бронирано кафе, чай или