Бърз обяд – 10 здравословни рецепти

Обновена: 01.01.2024|
Рецепти за бърз обяд.

Здравословното хранене може да бъде лесно и приятно и да не изисква много време. Затова сме ви подготвили 10 идеи за бърз обяд, които, освен че са здравословни и питателни, са много вкусни.

 

Защо е важно да се храним здравословно?

Когато чуем здравословно хранене, на повечето от нас ни идва асоциация с ограничения и стриктни режими. Но това не е нужно, когато включваме разнообразна и естествена храна в менюто си, с високо съдържание на витамини и минерали.

Балансираното и здравословно хранене е от особено значение, тъй като храната влияе както на телата ни, така и на психическото и емоционално състояние.

Освен здравословна, храната може да бъде и много вкусна, когато си я приготвяме сами и с любов.

 

Основни правила при здравословното хранене

Препоръките на Световната здравна организация за здравословно хранене включват разнообразна комбинация от храни, съдържащи основните хранителни вещества за нашето тяло.

В нашето меню трябва да присъстват:

  • Зърнени храни
  • Нишестени храни
  • Бобови култури
  • Плодове и зеленчуци
  • Храни от животински произход

СЗО съветва да се избягва захарта и да се набляга на плодовете и зеленчуците, тъй като те включват витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и протеини.

Трябва да се избягват трансмазнините, тъй като те крият много рискове за здравето, и да се набляга на ненаситените полезни мазнини.

 

10 рецепти за бърз обяд

Винаги има здравословен начин за вкусен обяд, дори и да нямаме много време. Приготвили сме ви 10 идеи за бърз обяд, които стават за по-малко от час.

 

1. Пълнени кето тиквички

 

Рецепти за бърз обяд.

 

Едва ли има някой, който да не обича пържени тиквички с млечен сос – едно от най-традиционните ястия за българската кухня.

Тиквичките са чудесен и полезен зеленчук, а нашето предложение за пълнени кето тиквички се изпълнява бързо и лесно и освен вкусно е и много здравословно.

 

2. Супа от коприва

С настъпването на пролетта непременно поне един път трябва да си сготвим ароматна копривена супа. Лечебните свойства на това растение са безброй, а през пролетта може да си го наберете почти навсякъде.

Не забравяйте да добавите и пъстър букет от подправки за още по-добър аромат и полезен ефект.

 

3. Пилешки джоб с броколи и сирене

Ако обичате пиле ви предлагаме да опитате нашето здравословно предложение с броколи. Може да комбинирате и с гарнитура от свежа зелена салата.

Това ястие е подходящо при спазване на кето режим, а и е истинско удоволствие за вкусовите рецептори. Рецептата за пилешки джоб с броколи и сирене може да намерите в нашата блог секция.

 

4. Шакшука

 

Рецепти за бърз обяд Шакшука-яйца по арабски

 

Една страхотна рецепта от Близкия Изток, която се приготвя толкова лесно, а вкусът й е просто уникален.

Ако сте на нисковъглехидратен режим, може да опитате нашето кето предложение за тези яйца по арабски.

 

5. Рулца от патладжан с орехова плънка

Тази рецепта е част от грузинската кухня и е чудесна идея за бърз обяд. Ако искате да опитате нещо по-различно, пробвайте тези рулца от патладжан. Подходяща е и за вегани, тъй като не съдържа нищо от животински произход, като само замените маслото гхи с растителна мазнина.

 

6. Запеканка с броколи и сирене

Броколите са може би сред най-здравословните храни, а когато са в комбинация със сирена се получават чудесни ястия.

Предлагаме ви една свежа идея за бърз обяд с кето запеканка с броколи и козе сирене.

 

7. Пилешки дробчета с гъби и зелен боб

Тази рецепта е лесна и става само за час и също е подходяща за кето режим. Ако желаете нещо високо протеиново, опитайте нашето предложение за тези пилешки дробчета с гъби и зелен боб.

 

8. Ориз басмати със зеленчуци и бадеми

 

рецепти за бърз обяд

 

Представяме ви и една идея за бърз обяд от индийската кухня, чийто отличителен почерк е многообразието от ароматни и полезни подправки. Тя е подходяща за хора, които не са на кето или друг нисковъглехидратен режим, но обичат да се хранят здравословно и разнообразно.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
35 минути 6 34 г нетни въглехидрати, 499 kcal

Необходими продукти:

  • 500 г ориз басмати
  • 500 г зеленчуци – карфиол, зелени и червени чушки, моркови, грах
  • 100 г печени бадеми
  • 2 зелени люти чушки
  • 2 с. л масло гхи
  • 2 с. л. растително олио
  • сол на вкус
  • 950 мл вода

Подправки:

  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 2 ч. л. кимион
  • 3 дафинови листа
  • 1 пръчка канела
  • 1/4 с. л. черен пипер
  • 1/4 с. л. асафетида

Асафетида е изсушената смола от коренището на многогодишното тревисто растение Ferula asafoetida.

Начин на приготвяне:

  1. Първо почистете и изплакнете ориза и нарежете зеленчуците на ситно.
  2. В тенджера с по-дебело дъно загрейте олиото.
  3. Изсипете кимиона, канелата, черния пипер и дафиновите листа и ги запържете, като постоянно разбърквате.
  4. След като кимионът е сменил цвета си, прибавете джинджифила и лютите чушки и след 6-7 секунди добавете отцедения ориз.
  5. Разбъркайте добре и прибавете водата и сол на вкус.
  6. След като започне да завира водата, разбъркайте добре ориза и през това време запържете в маслото гхи асафетидата и зеленчуците.
  7. След като оризът е готов, добавете зеленчуците и бадемите.

 

 

9. Супа от лапад

Предлагаме ви още една идея за топла супичка с повече зеленина, която да ви създаде пролетно настроение. Ако спазвате кетогенен режим на хранене, заместете нережимните продукти с режимни такива.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
30 минути 6 6 г нетни въглехидрати, 134 kcal

Необходими продукти:

  • 600 г лапад
  • 2 моркова
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 средна глава стар лук
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. гхи
  • 20 г ориз
  • сол на вкус
  • 1,5 литра вода

За застройката:

  • 2 яйца
  • 200 г мляко

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете морковите на кубчета и лука на ситно.
  2. Измийте лапада и го почистете от по-дебелите жили, като нарежете листата на ивици.
  3. В тенджера загрейте маслото гхи и запържете моркова и лука, като поставите капака да се задушат.
  4. Когато омекнат, прибавете 1,5 л вода, добавете черния пипер и солта. Оставете водата с подправките и зеленчуците да поври и след десетина минути добавете ориза, докато се свари.
  5. Прибавете лапада и варете още 6-7 минути.
  6. Разбийте яйцата и прибавете киселото мляко, като разбъркате добре.
  7. Към сместа прибавете 4 черпака от супата, като постоянно разбърквате.
  8. Върнете застроената супа в тенджерата и разбъркайте добре.

 

10. Фритата с макарони

 

recepti-za-burz-obiad

 

Едва ли има някой, който да не е фен на италианската кухня. В Италия, когато са останали макарони с домати, за бърз обяд се спретва една фритата, тъй като там нищо не се похабява. Рецептата е съчетание от две от най-популярните ястия от района на Неапол.

Ако имате остатъчна сварена паста, която вече е покрита със сос, можете да я използвате.

За по-здравословен обяд може да използвате пълнозърнеста паста. Ако пък сте на кето режим, ви предлагаме нашата рецепта за кето фритата.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
20 минути 6 24,5 г нетни въглехидрати, 354 kcal

Необходими продукти:

  • 400 г макарони
  • 120 г доматен сос
  • 500 г чери домати
  • 4 яйца
  • 100 г пармезан
  • няколко листа пресен босилек
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете чери доматите наполовина и босилека на ситно. В дълбок тиган загрейте зехтина.
  2. Сложете доматите, доматения сос, черния пипер и ги оставете за 20 минути, като ги разбърквате.
  3. В тенджера налейте достатъчно вода, прибавете сол и оставете да заври.
  4. Сложете макароните да се варят и през това време пригответе яйчената смес.
  5. Разбъркайте яйцата, добавете сирената, босилека, сол и пипер на вкус.
  6. След като макароните са готови, прибавете доматения сос към тях и ги оставете да се охладят.
  7. Добавете яйчената смес към охладените макарони и разбъркайте.
  8. Загрейте зехтин в голям тиган и сложете макароните, като ги запечете, докато се образува кора.
  9. Обърнете фритата с помощта на чиния и внимателно приплъзнете отново в тигана, докато се запече и от другата страна.

 

Бон апети!

Защо е важно да се храним здравословно?

Балансираното и здравословно хранене е от особено значение, тъй като храната влияе както на телата ни, така е на психическото и емоционално състояние.

Кои са основните превила за здравословно хранене?

СЗО препоръчва в менюто си да включваме основните хранителни вещества, които са зърнените храни, нишестените храни, бобовите култури, плодове и зеленчуци и храни от животински произход.

Кои ястия са здравословни и подходящи за бърз обяд?

За по-малко от час се приготвят следните ястия: пълнени кето тиквички, супа от коприва, пилешки джоб с броколи и сирене, шакшука, рулца от патладжан с орехова плънка, запеканка с броколи и сирене, пилешки дробчета с гъби и зелен боб, ориз басмати със зеленчуци и бадеми, супа от лапад, фритата с макарони.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 21.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 21 март 2023 в 10:29 | Категория: Хранене и видове храни