10 здравословни ястия с картофи
Картофите имат лоша репутация като нездравословна храна, но истината е, че тези богати на фибри зеленчуци са пълни с още куп полезни вещества за нашите тела. В следващите редове ще ви предложим 10 здравословни ястия с картофи.
Какво трябва да знаем за хранителния състав на картофите?
Всъщност картофите доставят много хранителни вещества като витамин C, B6, фолиева киселина и магнезий, а тези, които се консумират с кожата, са добър източник на калий и фибри.
Те също така са с естествено ниско съдържание на натрий, което е допълнителен бонус. Поради по-високото си съдържание на калий и по-ниското – на натрий, картофите допринасят за понижаването на високото кръвно налягане.
Освен че са изключително полезни, сред тези кореноплодни зеленчуци има множество сортове, от които да си направите разнообразни и вкусни ястия с картофи.
Какви ползи имат за организма?
От хранителна гледна точка картофите са най-известни с високото си съдържание на въглехидрати, като преобладаващата форма на този въглехидрат е нишестето.
Смята се, че това устойчиво нишесте има физиологични ефекти и ползи за здравето, подобно на фибрите:
- Предлага защита срещу рак на дебелото черво.
- Подобрява глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност.
- Понижава плазмените концентрации на холестерола и триглицеридите.
- Повишава усещането за ситост и дори намалява натрупването на мазнини.
В тази статия ще откриете здравословни предложения за лесни рецепти с картофи.
10 здравословни ястия с картофи
Ако сте сред любителите на картофите, ви предлагаме да опитате някои от тези 10 лесни, вкусни и най-вече полезни ястия с картофи.
Картофи соте
Време за приготвяне | Порции |
---|---|
75 минути | 4 |
Необходими продукти:
- 1 кг пресни картофи
- 2 връзки копър
- 3 скилидки чесън
- 40 г масло гхи или краве масло
Начин на приготвяне:
- Измийте и обелете картофите, като ги сложите да поврат в подсолена вода. Но без да ги оставяте да стават много меки, защото ще бъдат подложени и на друга топлинна обработка.
- След като са полусварени, ги нарежете на по-едри кубчета и ги запържете в тигана с маслото.
- Започнете да ги сотирате, като леко раздрусвате тигана или ги разбърквайте с бъркалка.
- Добавете ситно нарязаните скилидки чесън и продължете да сотирате, докато придобият златист загар.
- Овкусете със сол и черен пипер, и ситно нарязан копър.
Сладки картофи на фурна
Сред едно от здравословните ни предложения за здравословни ястия с картофи са печени сладки картофи на фурна с билки.
Сладките картофи са сред най-полезните, като те имат по-нисък гликемичен индекс от другите сортове. Може да си похапвате от тях всеки ден и да ги комбинирате с други полезни зеленчуци и билкови подправки.
Време за приготвяне | Порции |
---|---|
50 минути | 2 |
Необходими продукти:
- 500 г сладки картофи
- 2 с. л. студено пресован зехтин
- 1 с. л. прясна мащерка
- 1 с. л. риган
- 1 с. л. босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте добре картофите, като оставите кората им, и ги нарежете на еднакво дълги ивици.
- Сложете картофите в купа със студена вода и ги оставете за около 30 минути да се накиснат.
- Изцедете ги добре и поставете върху кухненска хартия, за да се абсорбира водата.
- Разбъркайте ги в купа със зехтина добре и ги и поставете върху хартия за печене в голяма тава.
- Печете картофите в предварително загрята на 200 градуса фурна, на вентилатор за около 40 минути.
- Извадете картофите от фурната и ги овкусете със сол на вкус и билковите подправки.
Печен картоф със сирене
Време за приготвяне | Порции |
---|---|
60 минути | 2 |
Необходими продукти:
- 1 голям картоф
- 50 г крема сирене
- 200 г чери домати
- 1 връзка пресен лук
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса и измийте хубаво картофа, като оставите кората.
- Надупчете го с вилица на няколко места и го намажете обилно със зехтин.
- Посолете картофа с морска сол и го сложете в тавичка, покрита с хартия за печене.
- Печете 45-50 минути, докато придобие хрупкава кора и мека сърцевина.
- Докато се пече, нарежете домата и лука на ситни кубчета и ги смесете с крема сиренето.
- След като картофът се е опекъл, го разрежете по дължина и го напълнете със сместа.
Картофена крем супа
Време за приготвяне | Порции |
---|---|
60 минути | 4 |
Необходими продукти:
- 300 г картофи
- 200 г броколи
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 100 мл прясно мляко
- 30 г масло гхи или краве, по желание
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо почистете и нарежете картофите, морковите, лука и броколите.
- Не изхвърляйте стеблата на броколите, а ги нарежете на кубчета, защото те също са много полезни.
- Загрейте 1 с. л. от маслото в дълбок тиган или тенджера и задушете морковите, лука и стъблата на броколите.
- Добавете картофите и чесъна в тигана и разбъркайте.
- Налейте гореща вода и варете, докато картофите омекнат.
- През това време пригответе розичките от броколи на пара с малко вода, като са им нужни до 10 минути.
- Прибавете броколите към останалите зеленчуци и пасирайте.
- След това добавете маслото и прясното мляко и разбъркайте добре.
Червени картофи с билки
Време на приготвяне | Порции |
---|---|
60 минути | 4 |
Необходими продукти:
- 1 кг червени картофи
- 2 с. л. студено пресован зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. босилек
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Измийте и нарежете картофите, без да ги белите.
- Овкусете ги със зехтина, солта и червения пипер.
- Поставете ги върху хартия за печене в голяма тава и печете 40 минути.
- Поръсете с билките.
Мачкани картофи с розмарин и чесън
Време на приготвяне | Порции |
---|---|
70 минути | 4 |
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 3 с. л. студено пресован зехтин
- Стрък розмарин
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 скилидка чесън
- 40 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Сварете картофите във вряща подсолена вода и след това ги прехвърлете в тава за печене.
- Намажете картофите със зехтин и добавете стръка розмарин, чесъна, сол, черен пипер.
- Използвайте дъното на чаша, за да смачкате леко картофите, като ги притискате силно, но леко, за да станат по-плоски, но все пак да останат цели парчета.
- Печете картофите и преди да станат златистокафяви, поръсете с пармезана.
Чесново пюре с червени картофи
Време на приготвяне | Порции |
---|---|
50 минути | 3 |
Необходими продукти:
- 8 средни червени картофа
- 3 скилидки чесън
- 2 с. л. масло гхи
- 120 мл прясно мляко
- 1/2 ч. л. сол
- 30 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Нарежете картофите на четвъртинки и ги поставете заедно със скилидките чесън в голяма тенджера.
- Налейте вода, докато ги покрие, и оставете да заври.
- Намалете градусите и оставете да къкри за 15-20 минути или докато картофите омекнат.
- Отцедете добре картофите и ги пюрирайте, като добавяте маслото, млякото (затоплено), пармезана и солта.
Картофи Хаселбак
Картофите Хаселбак са още едно лесно, но ефектно предложение от здравословните ястия с картофи.
Време на приготвяне | Порции |
---|---|
50 минути | 4 |
Необходими продукти:
- 4 средни картофа
- 3 с. л. разтопено масло
- 1 с. л. студено пресован зехтин
- 3 счукани скилидки чесън
- 1/2 ч. л. смлян червен пипер
- 1 с. л. пресен ситно нарязан магданоз
- Сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса и нарежете всеки картоф на равномерни филийки, без да стигате до дъното.
- Смесете в купа масло, зехтин, чесън, сол, черен и червен пипер.
- Намажете картофите със сместа и по желание може да поръсите и малко галета.
- Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 40- 45 минути, докато картофите придобият златист цвят.
- Поръсете със ситно нарязан магданоз.
Картофена салата
Време за приготвяне | Порции |
---|---|
40 минути | 3 |
Необходими продукти:
- 3 средни картофа
- 6 твърдо сварени големи яйца
- 2 стръка целина, нарязани
- 1 малка глава лук, наситнена
- 1/2 чаша нарязан зелен пипер
- 1/2 чаша майонеза
- 2 с. л. дижонска горчица
- 1/2 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете картофите на кубчета.
- Поставете картофите в голяма тенджера, добавете вода, като ги покрие и оставете да заври.
- Намалете топлината и ги оставете, без капак, 10-15 минути или докато омекнат.
- Отцедете картофите и ги поставете в голяма купа.
- Добавете нарязаните яйца, целината, лука и зеления пипер.
- В малка купа смесете останалите съставки към картофената смес.
Здравословен чипс с картофи
Време за приготвяне | Порции |
---|---|
40 минути | 2 |
Необходими продукти:
- 3 с. л. студено пресован зехтин
- 500 г средни картофи
- 2 скилидки чесън, смачкан
- 1 с. л. розмарин
- 1/2 ч. л. червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите и ги нарежете на филии с дебелина 1 мм, като използвате ренде или белачка за зеленчуци.
- Поставете ги веднага в студена вода, отцедете и подсушете.
- Намажете тавата с 1 лъжица от маслото и подредете картофите един върху друг на тавата за печене. Намажете всеки картоф с тънък слой масло, за да сте сигурни, че всеки картоф e покрит с малко масло.
- Подредете картофите така, че да не се допират, и поръсете със сол, чесън и розмарин.
- Печете в предварителна загрята на 220 градуса фурна за 7 минути.
- След това, с помощта на шпатула, извадете картофите, които са станали златисти и хрупкави.
- Продължете да печете останалите картофи за още няколко минути, като ги проверявате често и изваждате готовите.
Заключение
Картофите ни доставят множество ценни вещества и непременно на трапезата ни трябва да присъстват по-често такива здравословни ястия с картофи.
Здравословни ли са картофите?
Картофите са ценен източник на минерали, витамини, фолиева киселина и фибри.
Кои сортове картофи са най-здравословни?
Сладките картофи съдържат по-нисък гликемичен индекс от други сортове.
Кои са здравословните начини за приготвяне на ястия с картофи?
Варенето и печенето за приготвяне на ястия с картофи са по-здравословни от пърженето.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Батат е кореноплоден зеленчук, предоставящ няколко здравословни ползи за организма, използва се в сладки и солени ястия.
През дългата работна седмица вероятно всеки от нас се е чудил какви идеи за
Когато сме на кето диета и ни се хапва нещо леко и хрупкаво може