Фритата – неустоимият италиански омлет + видео рецепта

Обновена: 13.03.2024|
Поднасяме готовата кето фритата с чери и лентички от авокадои краставица.

Днес сме на италианска вълна и решихме да ви отведем в тази слънчева държава, известна с вкусната храна, веселия италиански нрав и красивите гледки. Защо именно там ли?

Хапваше ни се нещо вкусно, полезно и нестандартно с широка усмивка на лице. От кошницата със здравословни рецепти се спряхме на фритата или още нареченият италиански омлет. Разликата между фритата и обикновения омлет е в съставките – фритата наподобява пица без тесто, докато в омлета преобладават основно яйца.

 

Рецепта за кето фритата със спанак

 

 

keto 02
bademovo brashno 600
keto 02
bademovo brashno 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
50 минути 4 10 г

Необходими продукти:

  • 8 големи яйца
  • 150 мл бадемово мляко
  • стръкче зелен лук
  • 300 г спанак
  • 55 г магданоз (връзка)
  • 20 г пресен кориандър (връзка)
  • 2 с. л. чесън на прах
  • черен пипер
  • 4 с. л. бадемово брашно
  • пармезан по избор
  • 2 с. л. масло Гхи

 

Приготвяне на рецептата:

Нашата кето фритата е готова за сервиране.

  1. Преди да започнем с подготвянето на сместа е нужно да загреем фурната до 180 ° C.
  2. В голяма купа смесваме яйцата с бадемовото мляко и разбъркваме добре.
  3. Нарязваме на ситно всички зеленчуци, за да ги подготвим за разбъркването с останалите съставки. Лукът, спанакът и броколите добавяме към сместа с яйцата и отново разбъркваме.  Накрая прибавяме към тях чесъна, магданоза и подправките, които сме избрали за овкусяване. Разбъркваме добре.
  4. Към вече готовата смес добавяме брашното и 1 лъжица масло гхи и миксираме с вилица.
  5. С другата супена лъжица гхи омазняваме тавата, в която ще изпечем получената смес. Препоръчваме ви именно това масло, тъй като то се усвоява изцяло от организма, има уникален вкус, който се поема от продуктите при тяхната термична обработка и  е изключително полезно за организма.
  6. Изпечете сместа в предварително загряната фурна за около 25-30 минути. Накрая поръсете с пармезан и изпечете за още 5 минути до появяването на златиста коричка.

 

Предложения за сервиране

  • Нарежете на отделни порции и сервирайте с лентички краставици, авокадо и чери доматки.
  • Като допълнение може да гарнирате с лъжичка песто.

Бонус:

  • За да увеличите съдържанието на протеини, добавете приготвена или консервирана сьомга или риба тон.

Вашето италианско ястие е готово – напълно здравословно и уникално вкусно!

 

Как омлетът се превръща в едно от най-известните ястия на света?

Точното място и време на създаването на омлета не е ясно. Една от най-разпространените версии за неговото появяване започва от Древен Рим.

Но най-големият претендент за родоначалник на омлета е Франция. Всъщност тук откриваме голяма логика, тъй като самото име на ястието омлет идва от френската дума omelette.

То се разпространява бързо сред много държави и се запазва и до днес.

Разбира се, напълно небезоснователно французите смятат себе си за родоначалници на омлета. Освен че думата е с френски произход, френският омлет се различава от подобните му версии от другите страни. Той се готви без вода или брашно и се сервира под формата на тръбички.

Също така съставките задължително трябва да се разбъркват с вилица. Използването на миксер или друг уред е проява на лош вкус.

Друг интересен факт е, че всеки начинаещ готвач във Франция трябва да умее да приготвя безупречно омлет, за да премине напред в развитието си.

 

Още няколко интересни факта:

  • Във френските Алпи има ден, посветен на омлета. Този празник съвпада с най-слънчевия ден от годината и всички жители приготвят заедно омлети и сладки.
  • Всяко заведение във Франция има своя лична рецепта за приготвянето на омлет и тя със сигурност се различава от тази на съседния ресторант.
  • Омлетът е най-известната закуска в цял свят.

А ако се върнем в Италия, която, както споменахме, е главен опонент на Франция по родина на омлета, през времето ястието там се изменя изцяло от първоначалният му вид.

Типично в италиански стил, той започва да прилича повече на яйчена пица, отколкото на омлет. Наричат го фритата, на която сме се спрели именно днес.

Като любители на италианската кухня, богата на много и разнообрази продукти, италианският омлет, който сме решили да спретнем, е наситен на свежи зеленчуци и интересни подправки.

 

Полезни съставки в една порция фритата

  • Тази рецепта e изключително богата на протеини и витамини. Тя може да се приготвя по всяко време на деня, а високото съдържание на протеини правят ястието вкусно, здравословно и засищащо.
  • Яйцата са чудесни, когато става дума за режимно хранене. Те са чудесен източник на протеини, омега и витамини А, Е, и витамин В12.
  • В рецептата сме добавили и бадемово мляко и брашно, тъй като те увеличават общото съдържание на протеини в това ястие и така то се превръща в чудесен източник на здравословни мазнини, които пък влияят на бързината на метаболизма ни.
  • Свежите зеленчуци пък са източник на антиоксиданти, така нужни на нашето тяло.

 

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня във фейсбук!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:46 | Публикувана: 31 октомври 2018 в 19:57 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти