Съществуват над 1,5 милиона вида гъби, но кралицата в източната култура е само една – рейши. Известни още като „гъбата на безсмъртието“, те представляват рядък вид, който расте в основата на широколистни дървета. Особено популярни в Япония и Китай, гъби рейши се използват за лек и облекчение на различни здравословни състояния повече от 2000 години. В тази статия ще ви разкажем защо си заслужава да ги включите в своя режим, и по-конкретно за потенциалните ползи и рискове от употребата на  рейши под формата на капсули.

 

Гъби рейши – какво представляват?

Гъбата рейши съдържа няколко молекули, включително тритерпеноиди, полизахариди и пептидогликани, които са отговорни за нейното благоприятно влияние върху здравето. Тя съдържа също диетични фибри и различни минерали, витамини и аминокиселини. За да се възползвате от предимствата на гъби рейши, можете да ги консумирате пресни, в прахообразна форма или екстракт, както и под формата на различни видове капсули.

Рейши не е най-вкусната гъба, поради това има много малко приложение в кухнята. Тя има много специфичен горчив вкус, но, както знаем, често най-здравословните билки и храни понякога са неприятни на вкус. Ако искате да ги приемате чрез храна, можете да добавите прах или екстракт към горещ шоколад, чай или кафе без кофеин, както и към храни, които вече са горчиви. Добавянето на кокосово масло и бадемово мляко също подобрява вкуса на рейши.

Може да не е вкусна, но пък гъбата рейши е сред най-красивите представители на своето царство. Както споменахме, тя е дървесна гъба, която расте върху основата на стъблата на широколистни видове дървета. Тя обикновено има червена корона във формата на бъбрек и периферно вмъкнато стъбло. Но цветовете могат да варират от червено, през зелено до черно. Когато е млада, е с мека и куха текстура, подобна на корк. В зависимост от възрастта, порите от долната й страна могат да бъдат бели или кафяви. Култивирани, гъбите рейши могат да се отглеждат върху дървени стърготини, зърно, корк или дървени трупи. Въпреки това, свободно растящите се смятат за най-здравословни.

 

Ползи от употребата на гъби рейши

 

Гъби рейши.

 

Дойде моментът да ви разкрием и защо трябва да включите гъби рейши в своя здравословен режим. Те имат няколко основни ползи за здравето, някои от които са научно доказано, а за други все още се правят изследвания. Едно е ясно – ако ги приемате под правилната форма и с подходящата дозировка няма да ви навредят.

  • Стимулират имунната система

Това може би е най-важното качество на гъбите рейши.

Проучванията показват, че гъбите рейши могат да повлияят върху активността на белите кръвни клетки като я засилят. Те са известни като естествените клетки-убийци на зловредните клетки в организма. Този вид гъби подобряват и функцията на лимфоцитите, което помага в борбата с инфекциите.

Важно е да отбележим, че приемът на тези гъби ще окаже благоприятно влияние върху имунната система, както на болни, така и превантивно на здрави хора.

  • Повлияват успешно хроничната умора и депресия

Според изследвания хроничната умора при индивиди с изразени симптоми намалява след прием на добавки с гъби рейши в рамките на 8 седмици. Допълнително добре се повлияват и симптомите на лека депресия. Когато се консумират в малки дози за дълъг период от време, могат да помогнат за по-добър сън, който от своя страна ще подобри горните две състояния.

Гъбите също така се използват в билковата медицина като адаптоген, който помага на тялото да се адаптира към стреса.

  • Имат антиоксидантни свойства

Както знаете, антиоксидантите са молекули, които помагат да се предотврати увреждане на клетките в тялото (повече за тях прочетете в блога ни). Поради тази важна функция е хубаво да наблегнете на храни и добавки, които могат да повишат антиоксидантния статус в организма ви. Гъбите рейши са много подходящи за тази цел. За да се възползвате от този ефект, трябва да консумирате гъбите в продължение на 4 до 12 седмици.

  • Полезни са за здравето на сърцето

Предполага се, че гъбите рейши могат да повишат „добрия“ HDL холестерол и да понижат триглицеридите в кръвта. Както знаете, това са едни от рисковите фактори за появата на сърдечни заболявания. И все пак тази е една от ползите, която няма научна обосновка и са необходими повече изследвания по отношение на гъбите рейши и здравето на сърцето. Със сигурност обаче консумацията им няма да му навреди.

  • Гъби рейши подобряват симптомите на уголемена простата

И нещо, което се отнася специално за господата: мъжете с уголемена простата вследствие на напредването на възрастта имат чести позиви за уриниране. Приемът на екстракт от гъби рейши може да подобри това състояние. Същевременно могат да повлияят подобни симптоми, причинени и от други състояния.

 

Защо да приемате гъби рейши под формата на капсули?

Както изяснихме, можете да приемате гъби рейши под различна форма. Ние ви препоръчваме да изберете капсули, поради няколко причини.

  • Бързо действие

Капсулите с гъби рейши се разпадат по-бързо от таблетките, например. Така те могат да предложат по-бързо облекчаване на симптомите.

  • Ще избегнете неприятния вкус

Малко вероятно е капсулите да имат неприятен вкус, а както разбрахте, гъбите рейши са наистина горчиви, ако изберете да ги консумирате пресни.

  • Приемате точната дозировка

Капсулите ще ви предложат точно толкова екстракт от гъбите рейши, колкото е необходим за организма ви и няма опасност от предозиране.

  • Те са по-икономичният избор

Със сигурност капсулите ще бъдат по-изгодни за вас от финансова гледна точка в сравнение с приема на гъбите под друга форма.

 

Рейши капсули на изгодна цена 

Изборът на Forlife отново е свързан с натурално производство на родна земя. Комплексът шийтаке, майтаке и рейши капсули е комбинация от трите вида гъби, произведени в България от напълно натурален източник. Съставът на продукта включва в себе си различни витамини, минерали и аминокиселини, които засилват имунитета, подобряват обмяната на вещества и спомагат отслабването. Тази комбинация е разработвана с години, за да се постигне максимална формула между качесто и цена. В продукта не се съдържат никакви допълнителни добавки, освен трите вида гъби.

 

 

 

Комбинацията рейши, шийтаке и майтаке – ползи

Според австралийско проучване комбинацията от гъбите рейши, шийтаке и майтаке може да стимулира имунната система. Ефектът на увеличаване на цитокините в кръвта е много по-висок, ако екстрактите от тези три вида гъби се смесят, отколкото, ако се приемат отделно. Ако искате да се борите с токсините и свободните радикали, тогава комбинираният прием също е задължителен, особено при тежки заболявания. Като превенция пък организмът ви ще има силна естествена защита. Въпреки, че основното предимство на комплекса е засилване на имунната функция, ако изберете комбинирания прием ще се възползвате и от предимствата на всеки вид поотделно. Резултатът ще бъде един здрав, жизнен и щастлив организъм. Можете да разберете повече за нашето предложение шийтаке, майтаке и рейши капсули – комплекс в нашия сайт. А ако искате да разберете повече за ролята на медицинските видове гъби, не пропускайте да прочетете и тази статията по темата в нашия блог.

 

Внимание!

Преди да приемате добавка от гъби рейши, трябва да се консултирате с лекар. Това е наложително, тъй като тя може да взаимодейства с други лекарства, което да причини някои неблагоприятни ефекти, включително: сухота в устата, обрив, стомашно разстройство, кръвотечение от носа, алергия. В такъв случай лекарят ще ви препоръча алтернативна терапия и лечение, които отговарят на вашата медицинска история.