След като ви запознахме с „кралицата на гъбите“ – гъбата рейши, е време да ви представим и „краля на гъбите“ – гъбата майтаке. Преведено от японски, името й означава „танцуващата гъба“. То идва от факта, че в миналото хората, които са намирали този вид гъби, са танцували от щастие. Това означавало, че ще могат да се възползват от нейните невероятни лечебни свойства. Именно за тях ще разкажем в днешната статия.

 

Произход и основни характеристики на гъбите майтаке

Гъбите майтаке се използват в Япония и Китай от хиляди години, но през последните 20 години придобива популярност в целия свят като хранителна добавка, която обещава здраве, жизненост и дълголетие. Този вид расте свободно в някои части на Япония, Китай и Северна Америка. Прикрепя се към основата на дъбови, брястови и кленови дървета. Може също така да се култивира и дори да се отглежда в домашни условия, но резултатите няма да са така впечатляващи, както в природата. Пресни гъби майтаке обикновено можете да намерите само през есента.

Гъбата майтаке има грудоподобна структура, известна като склеротиум, с размерите на картоф. Плододаващото тяло обикновено достига до 100 см и се състои от множество сивкаво-кафяви коронки, които често са свити или с вълнообразни краища.

В Япония една гъба може да нарасне до над 45 кг, което е и в основата на това майтаке да спечели титлата “цар на гъбите”.

Долната повърхност на всяка коронка има около една до три пори на милиметър. Стъблото обикновено е млечнобяло, с клончеста структура и става много жилаво, когато гъбата узрее.

 

Ползи

 

Майтаке гъби.

 

Подобно на гъбата рейши, майтаке също е вид адаптоген. Адаптогените помагат на организма да се бори срещу всякакъв вид психически или физически отклонения. Те също така работят за регулиране на всички системи в тялото. Всичко това става благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, бета-глюкани, витамини В и С, мед, калий и аминокиселини в гъбите майтаке. Нека разгледаме подробно основните ползи от тези нейни свойства:

 • Успешно повлиява симптомите на диабет тип 2

Според проучвания, гъбата майтаке може да намали нивата на кръвната захар, както и да подобри инсулиновата резистентност. Тя възниква, когато тялото не реагира правилно на инсулина (хормонът, който играе ключова роля за използване на кръвната захар за енергия). Това са рискови фактори за развитие на диабет тип 2. Гъбите майтаке могат да се използват превантивно в преддиабетно състояние, както и когато вече болестта се е развила.

 • Успешно повлиява синдрома на поликистозните яйчници

Гъбата майтаке е много полезна за жените с репродуктивни проблеми. Приемът на продукти, съдържащи гъба майтаке, три пъти дневно в продължение на три цикъла може да подобри честотата на овулацията. Ето защо добавките с мийтаке са добра алтернатива, ако състоянието не се повлиява от традиционните методи за лечение. А най-добър ефект би се получил, ако се комбинират двете.

 • Понижава кръвното налягане

Според изследвания гъбата майтаке може да помогне за понижаване на кръвното налягане в допълнение към повишаване на чувствителността към инсулина и ограничаване на някои аспекти на възпалението. С редовната консумация на майтаке успешно можете да намалите риска от развитие на хипертония и до някаква степен да повлияете на вече съществуваща такава, в комбинация с назначеното традиционно лечение.

 • Понижава нивата на холестерола

Високият холестерол е друг рисков фактор за развитие на сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Екстрактът от гъби майтаке понижава нивата на холестерола. Също така увеличава мастните киселини, които осигуряват енергия. Всичко това пък може да помогне за поддържането на артериите здрави, следователно и на сърцето. За тези свойства на гъбата майтаке, обаче, трябват още доказателства.

 

Употреба на гъби майтаке в кулинарията

Независимо дали са свободно растящи или култивирани, гъбите майтаке са толкова вкусни и ароматни, че дори хората, които не обичат гъби, биха оценили техните качества. Ето защо е хубаво да ги включвате в менюто си от време на време. Така ще се насладите на апетитни ястия и същевременно ще се възползвате и от здравословните им предимства.

Може би едно от най-големите преимущества на майтаке е, че те са едни от най-лесните за приготвяне гъби. Най-простият начин е да ги сотирате в малко зехтин, поръсени със сол и черен пипер. Като една добра пържола, те са толкова ароматни, че нямат нужда от повече овкусяване. Можете да ги добавите и като гарнитура към основно или като плънка за тестени изделия. Комбинират се чудесно и с ризото или яйца.

Друго предимство на гъбите майтаке е, че се съхраняват и консервират много добре, което е чудесно, защото ще можете да ги сготвите, когато пожелаете. Те могат да бъдат нарязани на кубчета и замразени. Някои хора обичат да ги сушат и смилат на прах, за да ги добавят към сосове, супи и подправки. Могат също да се мариноват или консервират цели. Както и да изберете да ги съхранявате, си струва да ги имате подръка, за да можете да се възползвате от здравословните им свойства, ако се наложи.

 

Разлики между шийтаке, майтаке и рейши гъби

Общото между всички тези видове е, че се ползват с голямо доверие в света на медицинските гъби (повече за микотерапията можете да разберете в нашия блог) и водят началото си от Азия. Всяка една по-отделно стимулира имунната система, а комбинацията от трите вида прави чудеса с имунната функция. Шийтаке и майтаке гъбите са предпочитан избор и в кулинарията, докато рейши се използва по-рядко в кухнята заради специфичния си горчив вкус. Но нека да видим с какво се различава всеки вид от останалите:

 • Шийтаке

Това е втората най-масово култивирана гъба в света. Шийтаке има невероятни свойства, с които си печели титлата „суперхрана“. Шийтаке е широко призната за своите ползи за черния дроб и кожата, както и за уникалната си способност да се бори с обикновената настинка. Тя е силно антивирусна, антибактериална и противогъбична, което я прави чудесен избор за лечение на кандида или други инфекции с дрожди. Шийтаке е и една от малкото, които са известни като „разкрасяващи“ гъби. Тя помага на кожата ни да остане чиста и да сияе отвътре. По-подробно за шийтаке, прочетете в нашата статия, посветена на темата.

 • Рейши

Рейши или „гъбата на безсмъртието“ е единствената от трите, която има потенциала да се бори с хроничната умора, стреса и депресията. Ако се консумира в малки дози, за дълъг период от време, може да осигури спокоен сън и спокойствие за всеки организъм. Особено полезна е и за мъжете, които страдат от проблеми с простата, тъй като може да успокои поривите за често и болезнено уриниране – проблеми, които са почти неизбежни с напредването на възрастта. Повече за гъбите рейши разберете в статията посветена на тях.

 • Майтаке

Както вече споменахме, гъбите майтаке са чудесен избор за всеки, който се бори с диабет, хипертония или висок холестерол. Това, което си заслужава да споменем допълнително обаче е, че майтаке е единствената гъба, която може да намали окислението в организма с до 70%. Интересно е, че този вид може да предложи и 60 -70% повече витамин D, което го поставя в конкуренция с гъби шийтаке по този признак.

 

Гъби майтаке на изгодна цена 

Изборът на Forlife е свързан винаги с високо качество и изгодна цена. Комбинацията на трите гъби шийтаке, майтаке и рейши в компактна опаковка от капсули е чудесен избор за всеки, който иска да подсили имунната си система, както и да спомогне функциите на различните системи в тялото. Продуктът е произведен в България от напълно натурален източник, който включва единствено трите вида гъби.

 

Майтаке на капсули – защо е важно да приемаме периодично?

Трябва да отбележим, че не е необходимо да имате някакви здравословни оплаквания, за да приемате гъби майтаке под различна форма. Цялата комбинация от хранителни вещества, която те съдържат има потенциала да засили имунитета. Ето защо е полезно да ги приемате периодично. Важно е да изберете и правилната добавка. Когато става въпрос за хранителни добавки с гъби, най-добрият избор винаги са капсулите защото:

 • те предлагат точното количество, необходимо, за да се насладите на ползите им
 • спестяват време, защото не е необходимо да търсите и приготвяте гъбите
 • спестяват средства, тъй като капсулите винаги са по-евтиният вариант за хранителна добавка
 • са най-безопасната алтернатива, защото няма риск от предозиране и неправилна експлоатация

Гъбите майтаке имат обещаващи ползи за здравето. Те не могат да ви гарантират изцеление на 100%, но могат да помогнат в комбинация с традиционната медицина. Не пропускайте да се консултирате с вашия лекар, ако искате да добавите гъби майтаке към диетата си или да ги приемате като добавка. Той ще ви ориентира за потенциалните рискове и ползи спрямо вашето здравословно състояние.