Пролетна румънска супа де салата

Обновена: 19.04.2024|
румънска супа де салата

Пролетната румънска супа де салата е интересно ястие, което не е разпространено в България. Тя съдържа полезни зеленчуци, но и носи приятния аромат на любимата сланина. В комбинация с омлет и застройка рецептата за румънска супа предлага вкусно и засищащо ястие, което ще ви накара да си оближете пръстите.

 

Рецепта за пролетна румънска супа де салата

Централната съставка в тази супа е марулята. Въпреки че в българската кухня хапваме марулята само в суров вид, не бива да се отказвате от тази рецепта, преди да сте я опитали. Супа де салата е любимо ястие на много румънци, които често я хапват през пролетта и лятото.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
35 минути 4 449 калории
4 г нетни въглехидрати
14 г белтъчини
41 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 маруля
  • 150 г сланина
  • 5 яйца
  • 3 стръка зелен лук
  • 500 мл пилешки бульон
  • 150 г заквасена сметана
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне: 

  1. Нарежете сланината на ивици и след това на кубчета.
  2. В подходяща тенджера разтопете половината масло Гхи и добавете сланината към него.
  3. Нарежете на ситно зеления лук и прибавете към сланината.
  4. Изрежете дръжката на марулята, разделете листата и ги измийте хубаво.
  5. Нарежете ги на ивици и след това на еднакви квадрати.
  6. Добавете марулята към тенджерата.
  7. Изсипете пилешкия бульон в тенджерата.
  8. Оставете супата да къкри на слаб огън.
  9. През това време загрейте тиган с другата половина от маслото Гхи.
  10. В отделна купичка счупете 4 яйца и ги разбъркайте добре. Добавете към тях 1 супена лъжица заквасена сметана.
  11. Счупете петото яйце и отделете само жълтъка в подходяща купичка или чаша. Добавете белтъка към 4-те яйца.
  12. Изсипете 4-те яйца в тигана, за да направите омлет.
  13. Когато омлетът е готов, преместете го от тигана върху дървена дъска. Нарежете го на равни квадратчета.
  14. Прибавете парчетата омлет към супата.
  15. В купата с жълтък и заквасена сметана добавете постепенно няколко лъжици от бульона на супата, като разбърквате през цялото време.
  16. Добавете застройката към супата и разбъркайте добре.
  17. Подправете с черен пипер, червен пипер и сол.
  18. Ако супата ви се стори гъста, може да я разредите с топла вода или още бульон.

Свалете от котлона и сервирайте топла с филийка от нашия вкусен кето хляб.

 

Колко питателна е супа де салата?

Супа де салата не се открива в българската кухня, въпреки че произхожда от северната ни съседка, с която споделяме много ястия. В нея се съдържат много полезни витамини и минерали, поради което си заслужава да я хапваме по-често през топлите сезони.

1 порция румънска супа де салата ни набавя:

  • 145% витамин К
  • 75% витамин А
  • 46% витамин Б2
  • 42% селен
  • 37% витамин Б12

Други важни витамини и минерали в рецептата за румънска супа са фосфор, витамин Б5, витамин Б1, витамин Б6, калций, манган и други.

*процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Интересно за румънската кухня

 

румънска супа де салата. мамалига

 

Добавянето на нарязан омлет към класическата супа де салата е традиционна практика в трансилванския регион на Румъния.  Други популярни ястия от този район са мититей (мини кебапчета), сарми, традиционният десерт папанаши и любимата на българи и румънци мамалига.

Най-известното румънско ястие е мамалигата, която е като нашия качамак.

Румънците често си похапват т.нар. „супа от корем“, която се доближава до нашата популярна шкембе чорба. Повечето ястия, които са традиционни за северната ни съседка, подлежат на вариации спрямо региона на страната, но и различните семейства може да използват разнообразни продукти. Затова не бива да се отчайваме, ако някой продукт липсва в нашата кухня, или намираме разлики в рецептите.

В румънската кухня често се използва свински дроб за приготвяне на разнообразни ястия.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

румънска супа де салата. здравословни кето продукти

 

Пролетната румънска супа отлично се съчетава с подходящ хляб, леки вегетариански шишчета или вкусна салата. Може да разгледате нашите кето предложения, за да си устройте вкусна и питателна трапеза:

 

Докато следваме кето режим, можем също толкова добре да се наслаждаваме на кулинарните шедьоври по света. Ако предложението за румънска супа де салата е успяло да ви впечатли, присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбуккъдето споделяме опит и кулинарни идеи за всеки вкус.

А пък във Вайбър групата ни може да откриете безплатни седмични менюта, които да разнообразят вашето кето ежедневие.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 02.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар