Крем супа от лапад и киселец
Крем супа от лапад и киселец е вкусна комбинация от два свежи зеленчука, пълни със слънце и дъх на пролет. Опитайте нашето предложение за тази свежа кето супа, изберете подходяща салата или основно ястие за комбинация с нея и се насладете на колекцията от пролетни вкусове.
Рецепта за крем супа от лапад и киселец
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати 210 калории 5 г белтъчини 18 г мазнини |
Нужни продукти:
- 250 г киселец
- 250 г лапад
- 2 с.л. (~30 г) краве масло Гхи
- 2 броя яйчен жълтък
- 100 мл готварска сметана
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- Стрък зелен лук (за декорация)
- Сол
Начин на приготвяне:
- Нарежете киселеца и лапада на ситно.
- В подходяща тенджера загрейте краве маслото.
- Добавете зеленолистните зеленчуци към горещото масло.
- Разбъркайте добре, докато започнат да намалят обема си.
- Добавете няколко лъжици вода и захлупете тенджерата за 5 минути.
- Ако след тези 5 минути лападът и киселецът са се свили и са меки, добавете няколко лъжици вода.
- Махнете от котлона и пасирайте. Ако водата е малко, добавете още малко, докато пасирането стане лесно.
- Добавете подправките и половината сметана.
- Продължете да пасирате, като добавяте бавно вода, докато се получи консистенция на крем супа.
- В отделна купичка смесете другата половина от сметаната и двата жълтъка.
- Разбъркайте добре сместа. Добавете няколко лъжици от горещата супа към сметаната и яйцата. Разбъркайте. Добавете още няколко лъжици супа и разбъркайте.
- Добавете тази смес към супата бавно, като разбърквате добре.
- Нарежете зеления лук на ситно.
- Сервирайте топлата крем супа от лапад и киселец с декорация от зелен лук. Ако не желаете да използвате зелен лук, може да декорирате с малки парченца киселец.
Съвет: За да бъде още по-вкусно, може да сервирате с няколко лъжици пармезан, настърган чедър, гауда или кашкавал. Тъй като обикновената крем супа от лапад се поднася с крутони, нашето кето предложение да заместите хлебните кубчета с препечени тиквени семки.
В 1 порция от тази вкусна крем супа от лапад и киселец се съдържа изобилие от полезни витамини и минерали:
- 100% витамин Ц
- 50% витамин А
- 48% витамин Б2
- 25% магнезий
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Ползи от комбинацията на лапад и киселец
Пролетните зеленолистни зеленчуци се комбинират в различни конфигурации за приготвянето на разнообразни ястия. Те са нискокалорични, нисковъглехидратни и пълни с полезни витамини и минерали. Приготвянето на крем супа от пролетни зеленолистни зеленчуци е лесно и бързо, като предоставя свеж и вкусен резултат.
Комбинирането на няколко вида зеленолистни е възможност да задълбочим и разнообразим вкуса на избраната гозба. Има и други зеленолистни, с които може да заместим лапада или киселеца, за да приготвяме различни супи:
- Спанак
- Кейл
- Коприва
Като заместим една от съставките с друг подобен зеленчук, вкусът се променя и можем да намерим най-добрата комбинация спрямо собствените си предпочитания. Ако приготвяме по-голямо количество супа, може да добавим смело повече от 2 вида зеленолистни за супа букет от полезни зеленчуци.
Внимание: При добавяне на други зеленолистни зеленчуци към супата трябва да пресметнем въглехидратната им стойност отделно. Нашата рецепта за крем супа от лапад и киселец съдържа само 6 г нетни въглехидрати на порция, но при други комбинации количеството може да варира спрямо вида зеленчук и грамажът, който използваме.
Още от нашата здравословна кухня
Крем супата е задължителна част от всяка трапеза, тъй като е вкусна, топла и полезна. Тя често се хапва като топло предястие, тъй като е нискокалорична и след нея може бързо да се почувстваме гладни. Добавянето на засищащо основно ястие към менюто за деня ще гарантира, че тялото ни ще получи всички важни витамини и минерали, но и ще се чувстваме сити за дълго време.
Ето и нашите предложения за комбинация:
Други рецепти, съдържащи любимите пролетни зеленолистни зеленчуци, може да намерите под формата на:
Ако рецептата за крем супа с лапад и киселец ви хареса, може да споделите своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да откриете нови идеи и кулинарни съмишленици.
Пожелаваме ви добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Приготвяме нисковъглехидратна и нискокалорична супа от лапад със застройка и твърдо сварено яйце.
Френска супа с киселец може да хапваме през студените вечери за допълнително топлина и сила.