Френска супа с киселец
Киселецът е ядливо тревисто растение, което често откриваме в различни пролетни гозби, типични за нашите географски ширини. Има някои медицински употреби и ползи за здравето, които правят хапването му препоръчително. Това растение вирее в цяла Европа и е част от класическата френска супа с киселец.
Рецепта за френска супа с киселец
В различни райони на Франция и дори сред континентална Европа се откриват различни вариации на вкусната френска супа с киселец. Тя е нискокалорична и е перфектна за студените вечери, когато имаме нужда от топло и засищащо ястие.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 204 калории 4 г нетни въглехидрати 4 г белтъчини 18 г мазнини |
Нужни продукти:
- 400 г нарязан киселец
- 1 стрък праз лук
- 2 с.л. (~40 г) краве масло Гхи
- 1/2 ч.л. хуск (по желание за сгъстяване)
- 2 бр яйчени жълтъка
- 100 мл сметана за готвене
- 4 стръка копър
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- Сол
Начин на приготвяне:
- В удобна тенджера загрейте маслото Гхи.
- Нарежете на ситно праз лука и го добавете към горещото масло.
- Добавете нарязания киселец към лука.
- Подправете със солта и черния пипер.
- Добавете вода до покриване на зеленчуците.
- След като водата се загрее, намалете котлона до ниска температура и добавете чубрицата и хуска, ако използвате.
- Разбъркайте добре.
- Поставете капака на тенджерата и оставете да къкри за още 10 минути.
- В удобна купичка или чаша с широко гърло разбийте жълтъците и сметаната.
- Премахнете тенджерата от котлона.
- Постепенно затоплете сместа от яйца и сметана, като добавяте по лъжичка от горещата супа и бъркате, докато напълните купичката.
- Изсипете бавно тази смес към супата, като бъркате добре.
- Нарежете копъра на ситно и с него гарнирайте супата, преди да сервирате.
- Поднесете супата топла в комбинация с кето хляб или с подходяща топла салата.
Други хранителни стойности
Редовната консумация на тази супа се отразява положително на храносмилането, тъй като е особено богата на фибри. Заедно с това хапването само на една порция френска супа с киселец може да набави на тялото ни:
- 400% витамин К
- 80% витамин А
- 40% витамин Ц
- 33% магнезий
- 30% манган
- 20% витамин Е
- 20% мед
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Интересно за киселеца
Листата на киселеца се използват в кулинарията поради техния свеж лимонов вкус. Растението е братовчед на ревена и се използва в различни видове ястия. Киселецът се комбинира най-добре с морска храна, пиле, ориз и други. В различните рецепти може да се замени с кресон, за да се запази максимално вкуса на ястието.
Киселецът е растение от семейство Лападови и носи латинското име Rumex acetosa. За приготвяне на различни рецепти се използват предимно листата на растенията. Те са правоъгълни и издължени в краищата. С узряването листата придобиват червеникав цвят.
Киселецът е богат на фибри, които са полезни за храносмилането и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Екстракти от листата на киселец се използват в състава на някои фармацевтични продукти.
Приемът на медикаменти с екстракти от киселец укрепва здравето на синусите и може да е от полза при различни респираторни проблеми.
Растението има голямо количество оксалова киселина, която може да навреди на хора с бъбречни проблеми и заболявания. Прекомерната консумация на киселец може да има слабителен ефект. Умереното хапване на растението обаче няма открити вреди върху човешкото тяло.
Още от нашата здравословна кухня
Зеленолистните растения са вкусни, полезни и подходящи за приготвянето на множество разнообразни рецепти. Най-често се откриват в супи, но са също толкова вкусни пресни в салати и сготвени в месни и зеленчукови яхнии.
Може да опитате някои от нашите рецепти, включващи зеленолистни зеленчуци:
Споделете любимите си ястия със зеленолистни зеленчуци в нашата споделена кухня във Фейсбук. Ще се радваме да ни покажете собствената си френска супа с киселец и да почерпите вдъхновение от нашата група за бъдещите си рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие. Приготвяме я със съставки,
В разцвета на пролетта едно от любимите ни сезонни неща е крем супа от коприва. Младото растение е