Детоксикация и отслабване през пролетта + 3 идеи за детокс напитки

Обновена: 01.04.2024|
Изпотяване, хиперхидроза. Детоксикация и отслабване, напитки.

През пролетта сме по-активни, по-мотивирани и с по-голямо желание за промяна. Времето не е нито студено, нито толкова горещо, графикът ни е една идея по-свободен, но все още не сме в режим „почивка“, който е присъщ на летните месеци.

Ето защо, преди да се отпуснем на заслужената ваканция, е идеалният момент за детоксикация и отслабване. В тази статия ще ви дадем основните насоки как да изваете красиво и здраво тяло, чрез тези две стъпки, за да можете да се разхождате със самочувствие на плажа.

 

Какво е детокс?

За детоксикация на организма сме говорили неведнъж. Днес ще ви припомним основите на детокса и защо той върви ръка за ръка с отслабването.

Най-просто казано, детоксикацията е процесът на освобождаване на тялото от токсини. Думата „токсин“ често се използва, за да опише всичко, което може да повлияе негативно на човешкото здраве. Това включва добавената захар, изкуствените съставки, пестицидите и химикалите.

Не всички токсини обаче са еднакви. Дори основни витамини и минерали могат да се превърнат в токсични при предозиране, поради което имаме горни граници за прием.

Детоксът като част от процеса на отслабване обикновено включва фастинг, различни билкови добавки, лаксативи и други методи за пречистване на организма.

Но преди да заговорим за тях, трябва да припомним, че човешкото тяло е способно да елиминира вредни вещества самостоятелно.

Черният дроб има най-голяма заслуга в този процес. Той работи 24 часа в денонощието и има три основни роли: съхранява хранителни вещества, произвежда ензими и хормони и обработва различни субстанции.

Тази преработваща функция включва филтриране на токсини и странични продукти от кръвта, като ги превръща в по-малко вредни вещества или ги изхвърля извън тялото.

В здрав черен дроб ежедневната детоксикация протича естествено. Претоварването на черния дроб с токсини може да наруши функцията му, но само в случай на излагане на опасни токсини или продължителна употреба на наркотици и алкохол.

В допълнение – лошият хранителен режим в дългосрочен план може да доведе до затлъстяване на черния дроб, повишено възпаление и повишен риск от хронични заболявания.

 

Детоксикация и отслабване – къде е връзката?

 

Детоксикация и отслабване. Рефлукс. Универсален режим на хранене. Калориен дефицит за отслабване.

 

Детоксът не е задължително да се прави с цел отслабване, въпреки че често се постига и този ефект. Много хора го изпълняват за здраве и тонус. Контролът върху калориите все още остава най-ефективният подход за намаляване на теглото.

Фастингът и прочистването могат да помогнат за ограничаване на количеството калории, което често води до загуба на тегло, но няма научни изследвания, които да показват, че детоксикацията сама по себе си води до по-добри резултати.

В допълнение, повечето детокс диети са краткотрайни (по-малко от две седмици) и водят до загуба на теглото вследствие на задържаната вода. Загубата на мазнини изисква много повече време и постоянство.

 

Детоксикация и отслабване – как помагат за здраве и тонус?

На първо място детоксът улеснява работата, която трябва да свърши черният дроб, защото намалява количеството приета храна, съответно и допълнителните токсини, които се поглъщат и трябва да се обработят. Трябва обаче да отбележим, че за да се подобри дългосрочно здравето на черния дроб, се изисква промяна в начина на хранене и живот като цяло, само детокс от време на време не е достатъчен.

Тъй като токсините се съхраняват в мастните клетки, чрез детокс и отслабване организмът може да се отърве по-бързо от тях, а това да подобри метаболизма, здравето и да ускори още повече загубата на тегло.

Внимание! Диета с високо съдържание на консерванти и изкуствени съставки може да увеличи токсините в тялото и да затрудни отслабването. Съответно детоксът може и да не постигне желаните резултати.

Качеството на диетата има роля в подпомагането на загубата на тегло чрез термогенеза, контрол на апетита и прием на определени храни. Балансираната и полезна диета пък няма как да не се отрази положително на здравето.

 

Лесни рецепти за пролетни детокс напитки

Какъв детокс обаче да приложите през пролетта – фастинг, напитки, добавки, храни? Както знаем, един от най-добрите съвети за отслабване е приемът на много вода. Тя е чиста, с нула калории и освобождава тялото от токсини и свободни радикали.

Водата е и в основата на най-популярните и ефективни детокс напитки. Днес ще ви запознаем с няколко от тях, подходящи за сезона, за да изберете по свой вкус.

  1. Детоксикация и отслабване с напитка от краставица и мента

 

Детоксикация и отслабване. Чаша джин с тоник, на фона на много лед и лайм.

 

Това се смята за една от най-добрите детокс напитки. Не само ще ви помогне за прочистването на токсините от тялото, но има и приятен вкус и аромат. Когато краставицата и ментата се сложат във вода, отделят своите специални хранителни вещества, които помагат за насърчаване на храносмилането.

Вземете голяма кана вода и сложете няколко парченца краставица и листа от прясна мента (пожелание добавете резен лимон). Оставете да престои известно време и пийте спокойно през целия ден.

  1. Детоксикация и отслабване с напитка от бери плодове

Това е една освежаваща комбинация от пресни бери плодове, накиснати във вода с естествен сладко-кисел вкус. Водата с плодове е отлична алтернатива на сладките напитки, има много по-малко калории и почти нулева захар.

Бери плодовете помагат за стегната, тонизирана и красива кожа. Те съдържат фибри, които помагат за изчистване на токсините, ограничаване на апетита и отслабване. Допълнително бери плодовете са богати на антиоксиданти и повишават имунитета. Изобщо няма да сбъркате, ако опитате. Сигурни сме, че няма да останете разочаровани.

  1. Детоксикация и отслабване с напитка от канела

Канелата има отчетлив вкус и аромат, който напомня за зимата, така че, ако тя ви липсва, защо пък да не си я припомните с една детокс напитка.

Тази чудна подправка може има положителни ефекти върху отслабването – засилва метаболизма и помага за изгаряне на мазнините.

Ако искате да имате плосък корем, канелата е ключът!

Вземете чаша хладка вода и добавете супена лъжица канела. Колкото по-дълго оставите течността  да престои, толкова повече хранителни вещества ще се влеят във водата. Консумирайте я преди лягане за по-добри резултати.

 

Ако напитките не са вашият начин за детокс, погледнете и още няколкохранителни продукта за естествен пролетен детокс в нашия блог.

Детоксът води до значителни ползи за здравето, отслабването, енергийните нива и настроението. За пролетния сезон ви препоръчваме детоксикация, чрез подходящи напитки като най-естествен и лесен за изпълнение метод. От нас получихте началните насоки, за вас остава да намерите правилните рецепти за своя вкус и нужди!

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 20.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 15:39 | Публикувана: 20 май 2021 в 16:27 | Категория: Здраве