Бързото ходене – невероятен спорт и забавление

Обновена: 21.01.2024|

Високи температури, слънчево настроение и пролетни моменти! Няма как да отречем, че топлото време влияе на настроението и ни припомня, че зимата не е любим сезон за спортуване. Освен студа, ангажиментите и натовареното ежедневие допринасят за малкото време, което остава за спорт. Не бива за забравяме обаче, че той е точно толкова важен, колкото и храненето.

Оставяме настрана всички силови тренировки във фитнеса или ангажираността с инструктури. Добрата тренировка трябва да идва от индивидуалната нагласа, която няма как да бъде положителна между вечното бързане и ангажиментите, трудно съчетаеми с работното време на фитнеса или други тренировки. Знаете ли, че за да се чувствате и изглеждате добре, не са необходими десетки потни часове в залата? Ще ви разкажем за това на една разходка!

Бързото ходене и ползите за здравето

Ползите от ходенето са толкова очевидни, че често се смятат за клише. Но клишетата са такива с причина. Редица изследвания на доказани университети говорят за безспорния ефект от бързото ходене. Според някои от тях 2,5 часа на седмица или 21 минути средно на ден ходене, може да намали риска от сърдечни заболявания с до 43%. Само 10 минути на ден са достатъчни, за да понижат и кръвното налягане.

По-бързата крачка:

  • мобилизира сърдечносъдовата и дихателната дейност, мускулите и ставите
  • стимулира кръвообръщението и сърдечния ритъм
  • засиленото кръвообращение на свой ред предоставя на цялото тяло полезни вещества и увеличава нивото на кислород в кръвта.

Настроението повиши и стреса премахни/ Физическата активност намалява стреса

млада двойка, разхождаща се в планината, с щеки в ръце.

Стресът е модерната болест, с която се сблъскваме ежедневно. Един от начините за справяне с нея е активното движение, което води до освобождаване на ендорфин и носи успокоение. Разходката е най-добрият начин да прочистите ума си и да се освободите от напрежението. Физическото натоварване, добре балансирано с психическото – води до невероятен резултат за тялото. Когато балансът между двата вида натоварване на тялото е точен, то ние сме в хармония и здрави.

Освен за подобряване на състоянието през деня, натоварването ще помогне за здравия сън през нощта. А няма нищо по-добро от добър сън, който има тониризащ ефект за организма, помага за отпочиването и е важен за здравето. Както добре знаете, много хора, подложени на стрес, страдат от безсъние и нервни състояния. Бързото ходене е чудесен начин да останем насаме с мислите си, загледани в красивата природа около нас и дишащи чист въдух. Какво по хубаво от неделна разходка в планината, без строги организации и тежък график?

Правилната стойка е важна за ефективността на тренировката

Както при всеки спорт и тук има няколко правила, които трябва да бъдат изпълнявани, за да няма различни контузии и резултатите да са видими. Всеки сам открива своето темпо на бързо ходене. Как? Затворете очи и си представете, че закъснявате за среща и бързате за нея! Бързото ходете е въпрос на ритъм и в този случай то е строго индивидуално. Тялото само дава знак, когато крачката е прекалено бърза или бавна. Като за начало е добре да започнете с бавно ходене за около 10 минути и след това за забързате ритъма. Гърбът трябва да бъде изправен, бардичката нагоре, а гръдните мускули – стегнати. Раменете са отпуснати, а тазът изнесен напред. Най-хубавото е, че това не е състазение, а големи крачки не са предимство, защото по-голямата скорост идва от малките крачки/стъпки.

Стъпваме първо с петата, следва крачка с цялото ходило до пръстите.  Ходенето с правилна стойка, спомага за оформяне на задната част и бедрата. Вървенето ще подпомогне за мускулния тонус на цялото тяло и ще изправи стойката ви.

Не бива да забравяме за дишането – едно от най-важните неща при продължително физическо натоварване. Вдишванията и издишванията са дълбоки.

Създаваме сами приятната формула за упражнение

маратонки на бегачка в заден план, готова за крос в планината.

Мнохо хора изпитват неприязън към думата спорт. Спорт, спорт и пак спорт. Навсякъде чуваме спортувайте ежедневно, спортът е здраве и т.н. Всичко това е напълно така – но не за всеки човек. При хора с наднормено тегло, не всяка тренировка е удоволствие и средство за разтуш, а напротив. Повечето килограми водят след себе си и физизчески дискомфорт, с който не е лесно човек да се пребори. Неслучайно днес говорим за бързото ходене. Защо да се качваме на колата, когато можем да вървим пеш с бодра крачка? Заменете всеки вид транспорт с повече ходене, увеличете разходките сред природата и тези, с добри приятели. Освен да раздвижвате тялото си, вие несъзнателно силно натоварвате мускулите, горите калории и се борите с натрупаното напрежение и стрес.

Бързото ходене е спорт, който помага за изразходването на калориите и стяга мускулите. Комплексната активност развива много дборе мускулите на краката и ръцете

Комбинираме полезното с приятното и физическата активност бързо се превръща в забавление. Вземете приятел за компания, с когато да споделите преживяването. Ако имате домашен любимец, какъв по-добър начин да го разходите? Ходенето е сред най-лесните и достъпни видове спорт и незабелязано може да се превърне в неизменна част от ежедневието на всички нас. Да не забравяме, че заседналият начин на живот е сред основните причини за затлъстяване, ниско самочувствие и развиване на редица болести.

Защо да ходим, когато не ни се бяга?

Ползите от всекидневния джогинг са известни на всички, но не всеки обича да го практикува, а и не за всеки той е полезен. За сметка на това, бързото ходене е по-малко натоварващо физиката в момента на спортуране, а и носи удовлетворение за всеки. Всяка отделна физическата активност има основни елементи, от които зависи ефективността й, независимо дали става дума за плуване, тенис, баскетбол или ходене. На първо място това е честотата – колкото повече време отделяме, толкова повече ползи за здравето и физиката носи даденото занимание. Запазването на тази ефективност се дължи на продължителността. При бързото ходене е много по-лесно всеки индивидуално да открие своето темпо и да контролира дишането и пулса си, което е важно за интензивостта на тренировката.

Когато говорим за натоварване при даден спорт, трябва д аотбележим, че то не винаги е положително. При редовното бягане, натоварването на гръбнака и колената е в пъти повече, отколкото във всеки дург спорт. При забързаното ходене, такива пренатоварвания не се срещат. Причината се крие в това, че краката винаги имат досег със земята. Това позволява да си спестим притесненията от сериозни контузии ии нежелани болки.

Предлагаме ви да опитате бързите разходки, да замените обществения транспорт с ходене и да отделите повече време на природата, а резултатите от тези промени ще откриете сами!

Автор: Станислава Йорданова

 

 

 

Категории: Здраве|Публикувана: 10.04.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 10 април 2019 в 18:19 | Категория: Здраве