Спагети конджак с мастило от сепия и скариди
Спагети конджак с мастило от сепия и скариди е хармонична комбинация от азиатското “оръжие“ за сваляне на килограми – спагети конджак, популярното в средиземноморската и японската кухня мастило от сепия и съкровището на солените води – скариди.
Това е протеиново, нискокалорично и нисковъглехидратно ястие, с което може да разнообразим обичайното си хранене, наслаждавайки се на един по-различен вид рецепта за паста – спагети конджак с мастило от сепия и скариди.
Спагети конджак с мастило от сепия и скариди
Ето и стъпките за “цветната“ рецепта за лятото – спагети конджак с мастило от сепия и скариди.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 4,05 г нетни въглехидрати, 158 калории |
Необходими продукти:
- 400 г спагети конджак
- 1 с. л. мастило от сепия
- 150 г чери домати
- 8-12 бр. средно големи цели скариди
- 2 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. италиански подправки
- 1 с. л. магданоз
- 4 с. л. гръцки зехтин
- Сол на вкус
- Пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо почистваме скаридите, като запазваме настрани люспестите им обвивки.
- Запържваме чесъна, зехтина и обвивките на скаридите в тенджерка за около 4-5 минути, като от време на време притискаме черупките, за да извлечем повече от вкуса им.
- С помощта на решетъчна лъжица отстраняваме люспите на скаридите от мазнината. Добавяме месото на скаридите, доматите – разрязани наполовина и готвим за около 4-5 минути, докато не се запържат. Подправяме със сол и черен пипер.
- През това време слагаме тенджерка с вода на котлона, в която да сварим спагетите конджак.
- Изваждаме скаридите и чери доматите с решетъчна лъжица и ги оставяме в чиния.
- Поставяме спагетите във водата и варим за около 2 минути, след което ги изцеждаме, поставяме в тигана с мазнината и готвим чрез стир-фрай техника за 2 минути.
- Добавяме италианските подправки с мастилото от сепия и разбъркваме за още 2 минути, за да се смеси добре мастилото от сепия със спагетите.
- Накрая слагаме спагетите в купа, добавяме скаридите, чери доматите, разбъркваме и поръсваме с магданоз.
Ако обичаме люто, може да добавим люспи лют червен пипер, но това ще засегне леко нетните въглехидратни стойности. Също така, може да заменим спагетите с фетучини конджак, ако ни допадат повече и да изпробваме да заменим зехтина с масло Гхи.
Мастило от сепия в кулинарията
Мастилото в рецептата спагети с мастило от сепия и скариди се използва в кулинарията от векове назад. Това е примамлива, любопитна съставка, която се извлича от мастилената торбичка на сепията.
Една от най-впечатляващите характеристики на мастилото от сепия е интензивният му черен цвят. Когато се включи в рецепти, например спагети конджак с мастило от сепия и скариди, то трансформира външния вид на ястията, като създава визуално творение, даващо предпоставка за направата на уникални презентации в чинията.
Още наричано „мастило от калмари“, то носи фин вкус на морски дарове, напомнящ за океана, придаващ дълбочина на кулинарните творения. Може да придаде деликатен умами вкус и нотка соленост на ястията.
Мастило от сепия намира много приложения в кулинарията, като най-често се използва за оцветяването на тесто за паста или за направата на сос към нея. Може да се прибави още към ризото, супи, за оцветяването на хляб, за украса и други, придавайки уникален вкус и тънък оттенък.
В рецептата спагети конджак с мастило от сепия и скариди, мастилото се комбинира чудесно с морските дарове, тъй като подсилва естествените им вкусове.
Още от здравословната ни кухня
Ако сте любители на спагетите, освен спагети конджак с мастило от сепия и скариди, може да ви предложим:
- Спагети конджак с агнешка кайма
- Спагети Карбонара – 2 вкусни кето предложения
- Кето спагети от тиквички със сметана и сьомга
- Кето спагети от тиквички с пилешко месо – 2 вкусни идеи
- Спагети Болонезе в кето стил
А ако сте фенове конкретно на конджак и искате да разберете повече за него, прочетете статията ни за Конджак – перфектният заместител на глутена.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Азиатски техники се практикуват от много години назад и са доказани с времето като ефективни в сферите на здравето, красотата и кулинарията.
Спагети Конджак с агнешка кайма е една много бърза, вкусна, засищаща и нискокалорична рецепта.
Конджак е чудесна алтернатива на глутеновите пасти, съдържа много диетични фибри и крие много ползи за здравето и външния вид.