Спагети конджак с мастило от сепия и скариди

Обновена: 30.05.2024|
Спагети конджак с мастило от сепия.

Спагети конджак с мастило от сепия и скариди е хармонична комбинация от азиатското “оръжие“ за сваляне на килограми – спагети конджак, популярното в средиземноморската и японската кухня мастило от сепия и съкровището на солените води – скариди.

Това е протеиново, нискокалорично и нисковъглехидратно ястие, с което може да разнообразим обичайното си хранене, наслаждавайки се на един по-различен вид рецепта за паста – спагети конджак с мастило от сепия и скариди.

 

Спагети конджак с мастило от сепия и скариди

Ето и стъпките за “цветната“ рецепта за лятото – спагети конджак с мастило от сепия и скариди.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 4 4,05 г нетни въглехидрати, 158 калории

 

Необходими продукти:

  • 400 г спагети конджак
  • 1 с. л. мастило от сепия
  • 150 г чери домати
  • 8-12 бр. средно големи цели скариди
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. италиански подправки
  • 1 с. л. магданоз
  • 4 с. л. гръцки зехтин
  • Сол на вкус
  • Пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Първо почистваме скаридите, като запазваме настрани люспестите им обвивки.
  2. Запържваме чесъна, зехтина и обвивките на скаридите в тенджерка за около 4-5 минути, като от време на време притискаме черупките, за да извлечем повече от вкуса им.
  3. С помощта на решетъчна лъжица отстраняваме люспите на скаридите от мазнината. Добавяме месото на скаридите, доматите – разрязани наполовина и готвим за около 4-5 минути, докато не се запържат. Подправяме със сол и черен пипер.
  4. През това време слагаме тенджерка с вода на котлона, в която да сварим спагетите конджак.
  5. Изваждаме скаридите и чери доматите с решетъчна лъжица и ги оставяме в чиния.
  6. Поставяме спагетите във водата и варим за около 2 минути, след което ги изцеждаме, поставяме в тигана с мазнината и готвим чрез стир-фрай техника за 2 минути.
  7. Добавяме италианските подправки с мастилото от сепия и разбъркваме за още 2 минути, за да се смеси добре мастилото от сепия със спагетите.
  8. Накрая слагаме спагетите в купа, добавяме скаридите, чери доматите, разбъркваме и поръсваме с магданоз.

Ако обичаме люто, може да добавим люспи лют червен пипер, но това ще засегне леко нетните въглехидратни стойности. Също така, може да заменим спагетите с фетучини конджак, ако ни допадат повече и да изпробваме да заменим зехтина с масло Гхи.

 

Мастило от сепия в кулинарията

 

Сепия за спагети конджак с мастило от сепия и скариди.

 

Мастилото в рецептата спагети с мастило от сепия и скариди се използва в кулинарията от векове назад. Това е примамлива, любопитна съставка, която се извлича от мастилената торбичка на сепията.

Една от най-впечатляващите характеристики на мастилото от сепия е интензивният му черен цвят. Когато се включи в рецепти, например спагети конджак с мастило от сепия и скариди, то трансформира външния вид на ястията, като създава визуално творение, даващо предпоставка за направата на уникални презентации в чинията.

Още наричано „мастило от калмари“, то носи фин вкус на морски дарове, напомнящ за океана, придаващ дълбочина на кулинарните творения. Може да придаде деликатен умами вкус и нотка соленост на ястията.

Мастило от сепия намира много приложения в кулинарията, като най-често се използва за оцветяването на тесто за паста или за направата на сос към нея. Може да се прибави още към ризото, супи, за оцветяването на хляб, за украса и други, придавайки уникален вкус и тънък оттенък.

В рецептата спагети конджак с мастило от сепия и скариди, мастилото се комбинира чудесно с морските дарове, тъй като подсилва естествените им вкусове.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Спагети Конджак с агнешко - рецепта.

 

Ако сте любители на спагетите, освен спагети конджак с мастило от сепия и скариди, може да ви предложим:

А ако сте фенове конкретно на конджак и искате да разберете повече за него, прочетете статията ни за Конджак – перфектният заместител на глутена.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар