Кокосова панакота с къпини

Обновена: 08.08.2024|
кокосова панакота с къпини

Кокосова панакота с къпини е освежаващ студен десерт, който се приготвя с помощта на няколко прости съставки, съвместими с кето режима на хранене.

 

Рецепта за кокосова панакота с къпини

Поглезете се с бърз десерт, с който да почерпите всички вкъщи. Приготвянето му е лесно, съставките са малко на брой, а резултатът е винаги впечатляващ. Поднесете го с любимите си плодове или с къпини, както е в нашата рецепта, за допълнително сладост.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути (+ няколко часа в хладилник) 4 237 калории
7 г нетни въглехидрати
1 г белтъчини
22 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 500 г кокосово мляко Forlife, 17% масленост
  • 2 ч. л. агар агар на прах
  • 10 капки стевиола сироп с кокос (или друг вкус по избор)
  • 3 с. л. еритритол
  • кората на 1 лайм, настъргана
  • 2 с. л. вода
  • 1 ч. л. кокосово масло
  • 200 г пресни къпини
  • щипка сол

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща чаша или малка купа изсипете водата и към нея прибавете агар агар. Разбъркайте добре.
  2. В тенджера загрейте кокосовото мляко, еритритола, стевиолата, солта и кората от лайм.
  3. Разбъркайте добре, но не позволявайте да заври.
  4. Добавете разтворения агар агар към топлата смес.
  5. Разбъркайте добре и свалете от котлона.
  6. Намажете керамичните форми за панакота или подходящи чашки с кокосовото масло.
  7. Разпределете сместа по равно.
  8. Върху топлата смес сложете по няколко цели къпини.
  9. Охладете в хладилник за няколко часа – минимум 4, но най-добре за цяла нощ.
  10. Сервирайте директно от хладилника. Украсете с още къпини или други вкусни декорации.

 

Съвет: Ако искате да поднесете кокосова панакота с къпини в чиния, може лесно да извадите десерта от формичката му. Потопете формата за панакота наполовина в гореща вода. След 15 секунди извадете формата и я обърнете внимателно върху чинията. Ако това не проработи, леко отделете десерта от стените на формата с помощта на нож.

Най-добрите допълнителни декорации, от които може да се възползвате, са:

  • Натрошени ядки
  • Сладко без захар от плодове по избор
  • Пресни малини или ягоди
  • Щипка еритритол и канела
  • Кокосови стърготини
  • Течен шоколад без захар

 

За разнообразие може да опитате и два други вкуса панакота, които също са без захар и с минимално количество въглехидрати:

Хранителни стойности за кокосова панакота с къпини

 

кокосова панакота. къпини

 

В нашата кокосова панакота се откриват и полезни витамини и минерали, поради което още повече си заслужава да опитате тази рецепта. Тях дължим предимно на вкусните, но полезни къпини. В 1 порция кокосова панакота с къпини се съдържат:

  • 34% манган
  • 19% мед
  • 16% витамин Ц
  • 11% витамин К

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Включително и 12% от препоръчителната дневна доза фибри.

Други полезни съединения, които ще си набавим с помощта на вкусната кокосова панакота с къпини, са витамин Е, витамин Б9, магнезий, калий, цинк и други.

 

За панакотата

Панакота се е приготвяла от много време в различни части на Европа, но за първи път с това име се появява в меню от 1960 година. Оригиналната панакота, която се хапва в Северната част на Италия – в Пиемонт, се приготвя с няколко прости съставки:

  • Сметана
  • Прясно мляко
  • Захар
  • Ванилия
  • Желатин
  • Ром

 

Не всички тези съставки са съвместими с кето режима на хранене и затова ние приготвяме нашата кокосова панакота по малко по-различен начин.

Панакотата се сервира задължително студена. Типични топинги са карамелен или шоколадов сироп, бери плодове и дори някои ликьори.

Панакотата е важна част от италианската кухня, тъй като е десерт, с който повечето хора свързват държавата.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Желирани бонбони без захар.

 

Десетки вкусни десерти можем да приготвим, без да правим компромис с начина си на хранене. Следвайки кето режима, съвсем не бива да се ограничаваме от вкусната страна на живота. Опитайте също:

 

Разгледайте още рецепти за предястия, основни, супи и десерти, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея сме събрали хиляди рецепти и още толкова кето съмишленици, които споделят за своите кухненски нисковъглехидратни вдъхновения.

А за да улесните следването на кето режима, не изпускайте да се възползвате от Вайбър групата ни. В безплатния ни Вайбър канал публикуваме ежеседмично меню заедно с удобен списък за пазаруване, с който няма да забравите нито една съставка за чудното кето меню.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар