Кокосова панакота с къпини
Кокосова панакота с къпини е освежаващ студен десерт, който се приготвя с помощта на няколко прости съставки, съвместими с кето режима на хранене.
Рецепта за кокосова панакота с къпини
Поглезете се с бърз десерт, с който да почерпите всички вкъщи. Приготвянето му е лесно, съставките са малко на брой, а резултатът е винаги впечатляващ. Поднесете го с любимите си плодове или с къпини, както е в нашата рецепта, за допълнително сладост.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
15 минути (+ няколко часа в хладилник) | 4 | 237 калории 7 г нетни въглехидрати 1 г белтъчини 22 г мазнини |
Необходими продукти:
- 500 г кокосово мляко Forlife, 17% масленост
- 2 ч. л. агар агар на прах
- 10 капки стевиола сироп с кокос (или друг вкус по избор)
- 3 с. л. еритритол
- кората на 1 лайм, настъргана
- 2 с. л. вода
- 1 ч. л. кокосово масло
- 200 г пресни къпини
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- В подходяща чаша или малка купа изсипете водата и към нея прибавете агар агар. Разбъркайте добре.
- В тенджера загрейте кокосовото мляко, еритритола, стевиолата, солта и кората от лайм.
- Разбъркайте добре, но не позволявайте да заври.
- Добавете разтворения агар агар към топлата смес.
- Разбъркайте добре и свалете от котлона.
- Намажете керамичните форми за панакота или подходящи чашки с кокосовото масло.
- Разпределете сместа по равно.
- Върху топлата смес сложете по няколко цели къпини.
- Охладете в хладилник за няколко часа – минимум 4, но най-добре за цяла нощ.
- Сервирайте директно от хладилника. Украсете с още къпини или други вкусни декорации.
Съвет: Ако искате да поднесете кокосова панакота с къпини в чиния, може лесно да извадите десерта от формичката му. Потопете формата за панакота наполовина в гореща вода. След 15 секунди извадете формата и я обърнете внимателно върху чинията. Ако това не проработи, леко отделете десерта от стените на формата с помощта на нож.
Най-добрите допълнителни декорации, от които може да се възползвате, са:
- Натрошени ядки
- Сладко без захар от плодове по избор
- Пресни малини или ягоди
- Щипка еритритол и канела
- Кокосови стърготини
- Течен шоколад без захар
За разнообразие може да опитате и два други вкуса панакота, които също са без захар и с минимално количество въглехидрати:
- Шоколадова панакота + видео рецепта
- Панакота с малини + видео рецепта
Хранителни стойности за кокосова панакота с къпини
В нашата кокосова панакота се откриват и полезни витамини и минерали, поради което още повече си заслужава да опитате тази рецепта. Тях дължим предимно на вкусните, но полезни къпини. В 1 порция кокосова панакота с къпини се съдържат:
- 34% манган
- 19% мед
- 16% витамин Ц
- 11% витамин К
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Включително и 12% от препоръчителната дневна доза фибри.
Други полезни съединения, които ще си набавим с помощта на вкусната кокосова панакота с къпини, са витамин Е, витамин Б9, магнезий, калий, цинк и други.
За панакотата
Панакота се е приготвяла от много време в различни части на Европа, но за първи път с това име се появява в меню от 1960 година. Оригиналната панакота, която се хапва в Северната част на Италия – в Пиемонт, се приготвя с няколко прости съставки:
- Сметана
- Прясно мляко
- Захар
- Ванилия
- Желатин
- Ром
Не всички тези съставки са съвместими с кето режима на хранене и затова ние приготвяме нашата кокосова панакота по малко по-различен начин.
Панакотата се сервира задължително студена. Типични топинги са карамелен или шоколадов сироп, бери плодове и дори някои ликьори.
Панакотата е важна част от италианската кухня, тъй като е десерт, с който повечето хора свързват държавата.
Още от нашата здравословна кухня
Десетки вкусни десерти можем да приготвим, без да правим компромис с начина си на хранене. Следвайки кето режима, съвсем не бива да се ограничаваме от вкусната страна на живота. Опитайте също:
Разгледайте още рецепти за предястия, основни, супи и десерти, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея сме събрали хиляди рецепти и още толкова кето съмишленици, които споделят за своите кухненски нисковъглехидратни вдъхновения.
А за да улесните следването на кето режима, не изпускайте да се възползвате от Вайбър групата ни. В безплатния ни Вайбър канал публикуваме ежеседмично меню заедно с удобен списък за пазаруване, с който няма да забравите нито една съставка за чудното кето меню.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Агар агар е продукт от преработката на червени водорасли, който се използва като заместител на желатина.
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без захар и със специалния
За панакота сме писали и преди – тя е чудесен лек десерт, подходящ както за хапване в късния