Рецепта за тахан – как да си го приготвим?
Тази рецепта за тахан е много лесна и бърза за приготвяне в домашни условия и няма да ви отнеме повече от 5 минути. Необходими са само 2 съставки, а този тахан съдържа много малко количество нетни въглехидрати и е страхотно допълнение към всички хранения за деня. Направете си енергиен бустер с приятен вкус, който да ви зарежда при всяко хапване.
Рецепта за тахан
Тази рецепта за тахан е подходяща за начални кулинари и ако за пръв път решавате да опитате да приготвите тахан у дома, тъй като е много лесна и бърза.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 10 | 109 калории |
Необходими съставки:
- 100 г сусамово семе
- 60 г кокосово масло
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- В тиган поставете на котлона сусама и го печете на умерен огън в продължение на 3 минути. Разбърквайте сусамовите семена, за да се изпече равномерно. Внимавайте, защото сусамът започва да пука и да “подскача” в тигана като пуканки, когато се загрее. (Възможно е да извършите тази стъпка от рецепта за тахан и в тава във фурна, като разстелете добре сусама върху хартия за печене и печете на средна топлина. Имайте предвид, че тогава няма да можете да контролирате процеса и да разбърквате.) Сусамът се е изпекъл добре, когато леко потъмнее на цвят и стане по-ароматен.
- Прибавете вече изпечения сусам в блендер и блендирайте до получаване на сусамова паста.
- Разтопете 60 мл масло от кокос.
- Добавете кокосовото масло и солта към сусамовата паста и продължете да блендирате до получаване на консистенция, стандартна за тахана. (Трябва да стане толкова течен, че при загребване с лъжица да се разтича.)
При тази рецепта за тахан, готовият продукт може да се съхранява в буркан, добре затворен, поставен в хладилника за 3-4 седмици.
Допълнителни съвети:
- Малък трик, ако желаете готовият продукт от рецептата за тахан да бъде траен за по-дълго време, е да стерилизирате буркана и да го запечатате добре. По този начин сусамовият тахан е годен до 1 година след приготвянето му.
- Ако желаете таханът ви да бъде със сладък вкус, може да добавите еритритол или стевия и да го подсладите. Имайте предвид, че тази стъпка може да промени хранителните му стойности.
Ще откриете някои от необходимите продукти за тази рецепта за тахан по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лична употреба.
Любопитно за сусама, основната съставка в рецепта за тахан
Сусамът е една от най-старите култивирани маслодайни култури в света с история, датираща преди повече от 3000-4000 години. Смята се, че родината му е Африка, където дивите му видове все още растат, но култивирането му започва в Индия. Търговията със сусам се разпространява бързо в древните цивилизации на Месопотамия, Персия и Египет.
В шумерски текстове сусамът е споменат като основна съставка за масло, а в индийските Веди е свързан с пречистване и духовни ритуали. Древните египтяни използвали сусамовото масло като балсамиращо средство и козметика. Гърците и римляните пък го ценели като източник на енергия.
В Азия сусамът играе ключова роля в кулинарията и медицината. Сусамовото масло и таханът са основна съставка в традиционната кухня.
С какви ястия да съчетаем рецепта за тахан?
Тази рецепта за тахан може да се съчетае с много различни ястия. Сусамовият тахан е прекрасно допълнение както към сладки, така и към солени ястия. Сусамовият тахан е подходящ за използване за приготвяне на дресинг за салата, комбиниран с лимонов сок, чесън, зехтин и вода.
Приготвен по тази рецепта за тахан готовият продукт е подходящ за пресни зелени салати, като си подхожда много в комбинация с маслини. В салати с печени зеленчуци също добавя много приятен вкус и плътност на ястието. Сусамовият тахан е звездната съставка в рецептите за хумус. Добавен в крем супи като гъбена също подчертава вкуса и помага за засищането. При основните ястия може да се използва като марината на зеленчуци и месо или като сос.
Тази рецепта за тахан е подходяща да се комбинира и със сладки изкушения. Таханът добавя масленост и текстура на десертите.
Подходящ е за консумация на закуска. Сусамовият тахан е богат на мазнини и полезни вещества, което го прави питателен и подходящ за разнообразни кулинарни приложения. Можем да го добавим към толкова много ястия, но е приятно и вкусно за консумиране самостоятелно. Сутрин по една супена лъжица от тази рецепта за тахан, може да бъде енергийната бомба, която да предложим на организма си за отличен старт на деня.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за рецептата за тахан ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да опитате една от класическите комбинации със сусамов тахан – ястието “Баба Гануш”, което съчетава питателния тахан с отличаващия се вкус на патладжан. Тази рецепта ни е позната от Средиземноморската кухня и е изключително вкусна разядка.
При нужда за още интересни и разнообразни идеи, сте добре дошли в здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Райта е вкусна зеленчукова разядка, която е перфектна за любимите ни люти основни ястия.
Разядка с извара и хрупкави зеленчуци се хапва самостоятелно, с кето хляб или в компанията на вкусна салата.
Популярните разядки на балканите присъстват на голяма част от трапезите на много хора.