Екзотичните морски продукти са любими на много хора. Техният неповторим вкус е странен за едни и предпочитан от други. Днес сме решили да говорим освен за вкусните рецепти с тях, и за онези морски продукти за здраве, богати на полезни елементи и вещества.

 

Морски продукти за здраве – полезни свойства

Учените отдавана са установили, че регулярният прием на морска храна има изключително благоприятно влияние върху човешкия организъм. Спомага за борбата с излишните килограми, тъй като е нискокалорична, а и много хранителна.

Морските продукти имат и положително влияние върху функциите на мозъка и паметта, както и върху доброто настроение. Това е така, защото те приемат всичко полезно, което носи океана.

 

vitbcompl 400
omega3 600

Състава на морската вода е много близък до състава на човешката кръв, което пък лесно обяснява защо всички жизнено необходими за нас минерали можем да намерим в чиния със скариди или миди.

 

Йод – основен елемент в морските продукти

Ако изброим елементите, на които са богати обитателите на морето, ще се окаже, че те съставят почти цялата Менделеева таблица.

Но нека да обърнем внимание на един от най-важните за нас – йод. Специфичното при него е, че той се натрупва изключително трудно в тялото на всеки човек, живеещ далеч от морето. Поради неговия недостиг в организма, повечето от нас приемат добавки и използват йодирана сол.

Йодът е изключително важен за нормалното функциониране не само на щитовидната жлеза, но и на мозъка: остър дефицит на йод в детска възраст, например, води до забавяне на интелектуално развитие.

Не по-малко важни за нашето здраве са и мастните киселини омега-3 и омега-6 – природните имуностимуланти и антидепресанти.

 

 

Морски продукти за здраве – 7 предложения

 

Морски продукти за здраве. Калмари на тиган. Кето скариди на тиган.

 

Редовната консумация на морски продукти за здраве и красота оказва значително голямо влияние. Ето кои са нашите 7 предложения за морска храна, която да включите в менюто си:

 

1. Водорасли за интелигентност

Водораслите, известни като морско зеле или морска капуста, са по-познати на северните държави, намиращи се близо до Балтийско море. Всъщност, вида и вкуса на водораслите са доста специфични, но за сметка на това – те са изключително полезни.

Само 30 грама от тях съдържат дневната доза от йод, от която се нуждаем, и като жители на отдалечени от морето региони съвсем не ни достигат.

Освен на йод, морските водорасли са изключително богати на витамини и минерали. В тях се съдържат много по-големи количества от които и да е “земни” зеленчуци.

 

2. Скариди за стресоустойчивост

Витамин В12 – ето на какво са богати скаридите. Именно този труден за набавяне витамин е незаменим за нашата нервна система. Той влияе на стресоустойчивостта ни и на добрия сън. Едно блюдо в седмица ни набавя достатъчно количество витамин B12.

 

 

3. Крил за здрави съдове и добра мозъчна функция

Дребните, до 0,5 см ракообразни, които съществуват заедно с планктона, плуват на повърхността на морето.

Крилът е много хранителен и диетичен: протеинът е лесно смилаем, а мазнините се съдържат под формата на полиненаситени мастни киселини омега-3, спомагащи за изчистването на съдовете от холестеролните плаки.

Киселините в крила, които се отличават от тези в рибеното масло, не са триглицериди, а фосфолипиди – те са основен градивен материал за мозъка, клетъчните мембрани и черния дроб. Количество от 1-2 грама крил на ден сутрин преди закуска, ни дарява със здраво сърце, бодър и съобразителен ум, а кожата става по-млада и еластична.

 

4. Миди за възстановяване на кръвта

 

Морски продукти за здраве.

 

Мидите притежават друг “трик”, отговорен за нашето здраве – те са с високо съдържание на кобалт. Той, от своя страна, почти не се среща в други храни. Кобалтът е елемент, който е включен в състава на витамин В12, но без него този витамин не се синтезира и не се усвоява.

Все пак кобалтът е най-важното звено в процесите на кръвообразуване: при неговия недостиг не се образуват достатъчно червени кръвни клетки, които отговарят за пренасянето на кислород по съдовете.

 

5. Калмари за повишаване на либидото

Колкото и забавно да звучи, това странно морско създание не напразно се нарича “морски женшен”: редовното похапване на нежното диетично месо влияе изключително благоприятно на мъжката потенция.

Полезните вещества, с които може да се похвали калмарът, отговарят най-вече за общото укрепване на различни мускули, благодарение на високото съдържание на калий в тях.

Също така, калмарът съдържа таурин, който подобрява състоянието на ретината на окото, което води до подобрение в зрението на тъмно.

Калмарите имат силно освежаващо въздействие върху тялото. Честата им консумация забавя естествения процес на побеляване на косата, благодарение на меда, който се съдържа в големи количества.

 

6. Стриди за прилив на сили

Ако калмарът се слави като силен и изключително достъпен афродизиак, то стридите са скъпо и изискано удоволствие. Но нека не забравяме, че и отравянето с тях е по-лесно, отколкото с миди или калмари.

И така, какво е толкова романтично-привлекателното в тези стриди? Фактът, че цинкът, който се съдържа в огромно количество в тях, провокира производството на тестостерон – основен мъжки полов хормон.

Да, и при жените тази “храна на боговете” повишава сексуалното желание (и добавя сексапил, тъй като придава на кожата тонус, на косата – плътност, и силно балансира всички “хормонални бури”). Научно доказано е, че регулярното похапване на стриди предотвратява появата на ракови образувания, особено на гърдата.

 

7. Омари, раци и лангусти за здрави кости

 

Морски продукти за здраве.

 

Като профилактика на остеопорозата, диетолозите съветват да се консумира месото, съдържащо се в ракообразните 2-3 пъти в седмицата (може с ориз за гарнитура).

Обитателите на морското дъно съдържат много фосфор. Дефицитът му води до крехкостта на костите, затова раците са полезни за заздравяване на костната система. Калций, мед, цинк, калий – всичко това е “сплав” за костната тъкан, която можем да си набавим лесно чрез ракообразните обитатели на морето.

Ако се чудите какво ястие да си приготвите с изброените дотук морски продукти за здраве, вижте нашите предложения за нисковъглехидратни рецепти с миди, калмари, скариди и още много други предложения.