Дали докато сме на ваканция на морето или сме в града – морски рецепти дебнат отвсякъде през летните месеци. Ароматът на риба събужда апетита и представата за прохладен морски бриз, а да не говорим за това колко много са любителите на мидите и богато овкусените рецепти с тях.

Затова днес поднасяме една морска трапеза – в разгара на лятото е моментът на опитаме нови рецепти с морски продукти и дарове.

 

  1. Тайландско къри

Тайландската кухня поставя акцент върху компонентите със силни аромати и пикантна нотка. Кулинарите обръщат внимание на детайлите, текстурите, цветовете и употребата на различни съставки с лечебни ползи. Кулинарният живот в Тайланд в никакъв случай не може да се нарече семпъл – той е жонглиране с различни елементи до постигането на хармоничен завършек. Вижте как да си приготвите апетитно къри с риба и бланширан карфиол за гарнитура.

Необходими продукти:

  • 650 г сьомга или бяла риба, нарязана на парчета
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин, за намазване на тавата за печене
  • 4 с. л. масло Гхи
  • 2 с. л. къри паста (или нарязана люта чушка, по избор)
  • 470 мл неподсладен кокосов крем
  • 2 с. л. пресен кориандър, нарязан на дребно
  • 450 г карфиол или броколи
  • Сол и черен пипер за овкусяване

Приготвяне:

  • Загрейте фурната на 200°C.
  • Сложете парчетата риба в съда за печене, поръсете ги със сол и черен пипер. Поставете мъничко масло върху всяко парче риба.
  • Смесете кокосовата сметана, пастата/чушката и нарязания кориандър в малка купа и залейте рибата.
  • Печете във фурната около 20 мин.
  • Междувременно нарежете карфиола/броколите на хапки и бланширайте. Сервирайте ги с рибата.

 

  1. Морски рецепти: Кокосова кето сьомга със зеле

 

Сьомга на фурна. Морски рецепти.

 

Необходими продукти:

  • 550 г сьомга
  • 5 с. л. зехтин
  • 50 г настърган кокос
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. морска сол
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • 1 малка зелка
  • 100 г масло Гхи
  • Сол и черен пипер за овкусяване

Приготвяне:

  • Нарежете сьомгата на по-големи парчета. Намажете със зехтин (или с кокосово масло, омекотява вкуса и засилва аромата).
  • В чиния смесете настъргания кокосов орех, солта, куркумата и лука. Оваляйте парчетата сьомга в сместа.
  • Запържете ги в зехтин на средна температура, до златисто. Оставете ги на топло, докато приготвяте зелето.
  • Нарежете зелето на филийки и запържете в маслото, докато леко се карамелизира.
  • Разтопете останалото масло. Сервирайте сьомгата върху филийките зеле.

 

  1. Морска кето супа

Продукти:

  • 4 с. л. масло Гхи
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 150 г стръкове целина, нарязани
  • 350 мл заквасена сметана
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • ½ лимон, изстискан
  • 110 г крема сирене
  • 450 г сьомга или друга бяла риба
  • 225 г скариди, обелени
  • 50 г бейби спанак
  • ½ с. л. нарязани на дребно люти чушки (по избор)
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

  • Разтопете маслото в по-голям съд.
  • Добавете чесъна и целината. Гответе около 5 минути, като разбърквате от време на време. Сложете сметаната, крема сиренето, мащерката и сока от лимон. Оставете да къкри, без капак.
  • Добавете рибата и скаридите. Варете 3 минути или докато рибата е сготвена. Добавете спанака и бъркайте, докато омекне.
  • Подправете със сол и черен пипер.
  • Гарнирайте с прясно нарязаните чушки отгоре, по желание.

Вашите морски рецепти можете да сервирате с облачен хляб, а за десерта също сме се погрижили: кето пай с кокосов крем или кето сладолед. Поканете лятото и морето в кухнята си!

 

Още морски рецепти от здравословната ни кухня

 

Прясно изпечена ципура. Морски рецепти.

За още рецепти с морски продукти посетете нашия кулинарен блог.

 

Ако тези рецепти са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!