Дали докато сме на ваканция на морето или сме в града – морски рецепти дебнат отвсякъде през летните месеци. Ароматът на риба събужда апетита и представата за прохладен морски бриз, а да не говорим за това колко много са любителите на мидите и богато овкусените рецепти с тях.
Затова днес поднасяме една морска трапеза – в разгара на лятото е моментът на опитаме нови рецепти с морски продукти и дарове.
-
Тайландско къри
Тайландската кухня поставя акцент върху компонентите със силни аромати и пикантна нотка. Кулинарите обръщат внимание на детайлите, текстурите, цветовете и употребата на различни съставки с лечебни ползи.
Кулинарният живот в Тайланд в никакъв случай не може да се нарече семпъл – той е жонглиране с различни елементи до постигането на хармоничен завършек.
Вижте как да си приготвите първата от нашите морски рецепти – апетитно къри с риба и бланширан карфиол за гарнитура.
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 6 г |
Необходими продукти:
- 650 г сьомга или бяла риба, нарязана на парчета
- 1 с. л. екстра върджин зехтин, за намазване на тавата за печене
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. нарязана люта чушка
- 470 мл неподсладен кокосов крем
- 2 с. л. пресен кориандър, нарязан на дребно
- 450 г карфиол или броколи
- сол и черен пипер за овкусяване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Сложете парчетата риба в съда за печене, овкусете ги със сол и черен пипер. Поставете мъничко масло върху всяко парче риба.
- Смесете кокосовата сметана, чушката и нарязания кориандър в малка купа и залейте рибата.
- Печете във фурната за около 20 минути.
- Междувременно нарежете карфиола/броколите на хапки и бланширайте. Сервирайте ги с рибата.
-
Морски рецепти: Кокосова кето сьомга със зеле
Второто ни предложение за морски рецепти е кокосова кето сьомга, поднесена върху филийки запържено в краве масло Гхи зеле.
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 3 г |
Необходими продукти:
- 550 г сьомга
- 4-5 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
- 50 г настърган кокосов орех
- 1 ч. л. куркума
- 1 ч. л. морска сол
- ½ ч. л. чесън на прах
За зелето:
- 1 малка зелка
- 100 г краве масло Гхи
- сол и черен пипер за овкусяване
Начин на приготвяне:
- Нарежете сьомгата на по-големи парчета. Намажете с кокосово или с краве масло Гхи. Кокосовото масло омекотява вкуса и засилва аромата на рибата.
- В чиния смесете настъргания кокосов орех, солта, куркумата и чесъна на прах. Оваляйте парчетата сьомга в сместа.
- Запържете ги в краве масло Гхи на средна температура, до златисто. Оставете ги на топло, докато приготвяте зелето.
- Нарежете зелето на филийки и запържете в маслото, докато леко се карамелизира.
- Сервирайте сьомгата върху филийките зеле.
-
Морска кето супа
Последното ни предложение за морски рецепти, но не и последна по вкус, е морска кето супа. Ако никога не сте опитвали да си приготвите рибена супа, то тази рецепта определено ще ви хареса. Бърза, лесна и изключително вкусна и полезна!
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 9 г |
Необходими продукти:
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 2 ч. л. чесън на прах
- 150 г стръкове целина, нарязани
- 350 мл сметана за разбиване
- 110 г крема сирене
- 2 ч. л. сушена мащерка
- ½ лимон, изстискан
- 450 г сьомга или друга бяла риба
- 225 г скариди, обелени
- 50 г бейби спанак
- ½ с. л. нарязани на дребно люти чушки (по избор)
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Разтопете маслото в по-голям съд.
- Добавете чесъна на прах и нарязаните на кубчета целина. Гответе около 5 минути, като разбърквате от време на време. Сложете сметаната, крема сиренето, мащерката и сока от лимон. Оставете да къкри, без капак.
- Добавете рибата и скаридите. Варете 3 минути или докато рибата се сготви.
- Изсипете след това бейби спанака и бъркайте, докато омекне.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Гарнирайте с прясно нарязани люти чушки отгоре, по желание.
Вашите морски рецепти можете да сервирате с облачен хляб.
За десерта също сме се погрижили с 2 нисковъглехидратни предложения – кето пай с кокосов крем или кето сладолед. Поканете лятото и морето в кухнята си!
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Кокосов крем 22% масленост | 5.50лв. | ||
Кокосово масло | 7.00лв. – 21.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Още морски рецепти от здравословната ни кухня

За още рецепти с морски продукти посетете нашия кулинарен блог.
Ако тези морски рецепти са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Оставете коментар