Морски рецепти: 3 предложения с дъх на лято

Обновена: 20.06.2024|
thai kuri 1

Дали докато сме на ваканция на морето или сме в града – морски рецепти дебнат отвсякъде през летните месеци. Ароматът на риба събужда апетита и представата за прохладен морски бриз, а да не говорим за това колко много са любителите на мидите и богато овкусените рецепти с тях.

Затова днес поднасяме една морска трапеза – в разгара на лятото е моментът на опитаме нови рецепти с морски продукти и дарове.

 

  1. Тайландско къри

Тайландската кухня поставя акцент върху компонентите със силни аромати и пикантна нотка. Кулинарите обръщат внимание на детайлите, текстурите, цветовете и употребата на различни съставки с лечебни ползи.

stev tabletki 400
kolagen 02 600
stev tabletki 400
kolagen 02 600

Кулинарният живот в Тайланд в никакъв случай не може да се нарече семпъл – той е жонглиране с различни елементи до постигането на хармоничен завършек.

Вижте как да си приготвите първата от нашите морски рецепти – апетитно къри с риба и бланширан карфиол за гарнитура.

Време за приготвяне: Порции: Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 6 6 г

 

Необходими продукти:

  • 650 г сьомга или бяла риба, нарязана на парчета
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин, за намазване на тавата за печене
  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. нарязана люта чушка
  • 470 мл неподсладен кокосов крем
  • 2 с. л. пресен кориандър, нарязан на дребно
  • 450 г карфиол или броколи
  • сол и черен пипер за овкусяване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Сложете парчетата риба в съда за печене, овкусете ги със сол и черен пипер. Поставете мъничко масло върху всяко парче риба.
  3. Смесете кокосовата сметана, чушката и нарязания кориандър в малка купа и залейте рибата.
  4. Печете във фурната за около 20 минути.
  5. Междувременно нарежете карфиола/броколите на хапки и бланширайте. Сервирайте ги с рибата.

 

  1. Морски рецепти: Кокосова кето сьомга със зеле

 

Сьомга на фурна. Морски рецепти.

 

Второто ни предложение за морски рецепти е кокосова кето сьомга, поднесена върху филийки запържено в краве масло Гхи зеле.

Време за приготвяне: Порции: Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 4 3 г

 

Необходими продукти:

  • 550 г сьомга
  • 4-5 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
  • 50 г настърган кокосов орех
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. морска сол
  • ½ ч. л. чесън на прах

За зелето:

  • 1 малка зелка
  • 100 г краве масло Гхи
  • сол и черен пипер за овкусяване

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете сьомгата на по-големи парчета. Намажете с кокосово или с краве масло Гхи. Кокосовото масло омекотява вкуса и засилва аромата на рибата.
  2. В чиния смесете настъргания кокосов орех, солта, куркумата и чесъна на прах. Оваляйте парчетата сьомга в сместа.
  3. Запържете ги в краве масло Гхи на средна температура, до златисто. Оставете ги на топло, докато приготвяте зелето.
  4. Нарежете зелето на филийки и запържете в маслото, докато леко се карамелизира.
  5. Сервирайте сьомгата върху филийките зеле.

 

  1. Морска кето супа

Последното ни предложение за морски рецепти, но не и последна по вкус, е морска кето супа. Ако никога не сте опитвали да си приготвите рибена супа, то тази рецепта определено ще ви хареса. Бърза, лесна и изключително вкусна и полезна!

Време за приготвяне: Порции: Нетни въглехидрати в 1 порция
35 минути 6 9 г

Необходими продукти:

  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 150 г стръкове целина, нарязани
  • 350 мл сметана за разбиване
  • 110 г крема сирене
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • ½ лимон, изстискан
  • 450 г сьомга или друга бяла риба
  • 225 г скариди, обелени
  • 50 г бейби спанак
  • ½ с. л. нарязани на дребно люти чушки (по избор)
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Разтопете маслото в по-голям съд.
  2. Добавете чесъна на прах и нарязаните на кубчета целина. Гответе около 5 минути, като разбърквате от време на време. Сложете сметаната, крема сиренето, мащерката и сока от лимон. Оставете да къкри, без капак.
  3. Добавете рибата и скаридите. Варете 3 минути или докато рибата се сготви.
  4. Изсипете след това бейби спанака и бъркайте, докато омекне.
  5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Гарнирайте с прясно нарязани люти чушки отгоре, по желание.

Вашите морски рецепти можете да сервирате с облачен хляб.

За десерта също сме се погрижили с 2 нисковъглехидратни предложения – кето пай с кокосов крем или кето сладолед. Поканете лятото и морето в кухнята си!

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още морски рецепти от здравословната ни кухня

 

Прясно изпечена ципура. Морски рецепти.

За още рецепти с морски продукти посетете нашия кулинарен блог.

 

Ако тези морски рецепти са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 юни 2024 в 17:37 | Публикувана: 7 август 2020 в 14:16 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф