Моринга – суперхрана или мит?

Обновена: 13.01.2025|
Моринга.

Като част от групата на “суперхраните”, морингата има много благоприятни ползи за здравето, богати хранителни свойства, които се запазват след обработка, и антиоксидантен ефект. 

Какво е моринга?

Моринга е дърво, известно със своите хранителни и лечебни свойства. Днес името й фигурира в редиците на “суперхраните”. Може да се приема под формата на прах, капсули, чай и масло. Тя е важен хранителен източник в някои части на света и има високо съдържание на протеини, витамини и минерали.

В Африка е наричана “дървото на живота” от местните, тъй като се отглежда лесно, вирее на неблагоприятен климат и е достъпна за различните класи.  

 

Произход

Моринга (Moringa oleifera) произхожда от подножията на Хималаите в Северна Индия. Името й идва от тамилската дума „murungai,“ което означава „усукано“, поради формата на шушулките й. 

Историята на морингата е дълбоко вкоренена в народната медицина и кулинария. Използването на растението е познато от над 4000 години. Смята се, че в Древен Египет маслото и семената на морингата са се използвали за козметични нужди. Приготвяли са се помади, за да се съхрани кожата на лицето от суровия пустинен климат. 

В аюрведическата медицина тя се споменава като средство за лечение на повече от 300 заболявания, а в Рим и Гърция маслото е било ценено заради своите лечебни свойства. Друго негово приложение е било да се използва като парфюм

 

Активни съставки и съединения

 

моринга

 

Морингата изобилства от високо съдържание на активни съставки и съединения. Ето някои от ключовите компоненти:

  • витамин А
  • витамин Б1 (тиамин)
  • витамин Б2 (рибофлавин)
  • витамин Б3 (ниацин)
  • витамин Ц (аскорбинова киселина)
  • калций
  • калий
  • желязо
  • магнезий
  • фосфор
  • омега-3 мастни киселини
  • омега-6 мастни киселини

 

Морингата е богата на растителни протеини и съдържа всичките 9 аминокиселини, което я превръща в незаменим източник на протеин. Това растение има високо съдържание на флавоноиди и полифеноли, които определят антиоксидантните му свойства. 

Съдържа флавоноидите кверцетин и каемпферол, които действат като предпазна мембрана на клетките от оксидативен стрес, докато полифенолите възпрепятстват възпаления и хронични заболявания.

Други активни съединения в съдържанието на морингата са сапонините, които имат противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, както и хормоноподобното вещество зеатин, което помага за клетъчната регенерация.

 

 

Здравословни ползи на морингата

Морингата въздейства благоприятно на целия ни организъм и може да ни помогне да поддържаме здравето си и да се предпазваме от заболявания.

Понижава кръвната захар и кръвното налягане

Тази билка съдържа съединения, които подобряват инсулиновата чувствителност и спомагат за контрол на нивата на кръвната захар. Освен това, минерали като калий и магнезий допринасят за регулирането на кръвното налягане, докато антиоксидантите предотвратяват увреждането на кръвоносните съдове

Редовната консумация може да бъде полезна за хора с диабет и хипертония.

Проучване при затлъстели мъже с високо кръвно налягане установява, че екстрактът от листата на моринга значително понижават както систолното, така и диастолното кръвно налягане.

Облекчава симптомите на менопауза и белезите на стареене

Морингата помага за регулиране на хормоналния баланс, което е особено важно при жени в менопауза. Тя може да намали симптомите на умора, честотата на горещите вълни, безсъние и тревожност, както и нощното потене. 

Витамините и минералите в морингата също укрепват костите, предпазвайки от остеопороза, която е често срещан проблем при жените в този период.

Понижава холестерола

Морингата може да понижи нивата на „лошия“ холестерол и да повиши „добрия“, което допринася за по-здравословен липиден баланс. Антиоксидантите и фитонутриентите в растението предпазват от оксидативен стрес и натрупване на плаки в артериите. Това намалява риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Клинични проучвания при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване установяват, че лек, съдържащ 60% екстракт от листата на моринга, може да помогне за намаляване на телесното тегло и да подобри нивата на добрия холестерол. 

Защитава сърцето

Морингата подобрява състоянието на артериите, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите и полифенолите укрепват сърдечно-съдовата система и предпазват от атеросклероза. Алкалоидите, налични в морингата подсилват здравето на сърцето и кръвоносната система.

Според проучване екстрактът от моринга предпазва от сърдечни увреждания, причинени от DOX, противораково лекарство. 

Ускорява заздравяването на рани и намалява отока

 

моринга в хаванче, ползи

 

Противовъзпалителните и антимикробните свойства на морингата подпомагат регенерацията на кожата и намаляват възпалението, причиняващо оток, в засегнатите участъци. 

Маслото извлечено от семената на морингата влияе на производството на колагена в кожата и така подпомага по-бързото регенериране на кожните клетки. Антиоксидантите в растението защитават клетките и подобряват кръвообращението, което ускорява възстановяването на тъканите.

Противораково действие

Морингата съдържа глюкозинолати, които при прием се разграждат до изотиоцианати, противоракови съединения. Те възпрепятстват растежа на ракови клетки и по този начин има потенциал да се предотврати развитието на различни видове рак. Също така стимулират имунната система и намаляват възпалителните процеси, които могат да предизвикат развитието на тумори. 

Обзорно проучване, публикувано през 2021 г., заключава, че екстрактът от моринга има „силна антитуморна активност“ срещу ракови клетки на гърдата, белия дроб, простатата и панкреаса.

Подпомага здравето на очите

Високото съдържание на витамин A и антиоксиданти в морингата подобрява зрението и предпазва от очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Растението защитава ретината от увреждане, свързано с оксидативен стрес. Приемът на моринга може да предотврати очни заболявания, свързани с диабета. 

Поддържа здравето на черния дроб

Морингата подпомага детоксикацията на черния дроб чрез активните си съставки – флавоноиди и полифеноли. Тя защитава чернодробните клетки от увреждане, причинено от токсини, и подобрява ензимната функция. 

Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от семена на моринга помага за предотвратяване на отлагане на мазнини по чернодробните клетки. 

Поддържане на  здравето на бъбреците

Диуретичните свойства на морингата подпомагат изхвърлянето на токсини при уриниране, което намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. 

Освен това, антиоксидантите й предпазват бъбречната тъкан от увреждане, причинено от възпаление или инфекции. Според проучване екстрактът от моринга потиска свободните радикали и намалява оксидативния стрес, което предпазва бъбречната тъкан.

Облекчава астма

Антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на морингата успокояват дихателните пътища и подобряват функцията на белите дробове. Семената на моринга могат да намалят честотата и интензивността на астматичните пристъпи, като същевременно укрепват имунната система.

В проучване изследваните хора получават 3 грама смлени на прах семена от моринга всеки ден в продължение на три седмици. В края на проучването, изследване хората, показват значително подобрение в три различни измервания на издишания въздух.

 

Вреди и противопоказания

 

моринга, болки в стомаха

 

При умерена употреба на морингата странични ефекти и противопоказания не се проявяват. При прекомерна употреба е възможно да се повиши нивото на желязо в кръвта и да причини стомашни проблеми, дискомфорт и диария. Възможно е да доведе до или да влоши хемохроматозата, поради повишаването на нивата на желязо.

Не се препоръчва да се приема над 70 грама моринга на ден. 

Листата и семената на растението са безопасни за приемане в умерени количества, но не се препоръчва приемът на кората и корените на морингата, поради съдържанието на алкалоиди. Приемани в големи количества алкалоидите могат да бъдат токсични и да причинят симптоми като гадене, повръщане и в екстремни случаи парализа. 

Бременни жени и по време на кърмене не бива да консумират моринга. Преди добавянето на нова хранителна добавка към ежедневната ни рутина е добре да се консултираме предварително с лекар.

 

Заключение

Морингата е древно растение с множество здравословни ползи, богата на хранителни вещества, което я превръща в “суперхрана”. Можем да я добавим в хранителната си диета, като я приемаме на капсули, сварена на чай, под формата на масло или я добавяме на прах в ястията си. 

Вкусът й е земен, леко тръпчив и пикантен, напомнящ смесица от спанак и хрян. Листата на растението имат по-мек и тревист вкус, докато прахът от изсушени листа е по-интензивен и понякога леко горчив оттенък. Семената и шушулките са най-сладки

Можем да я приемаме по всяко време на деня, като не надвишаваме дозировката от 70 грама. Сутрин би подействала ободрително за един здравословен и пълноценен старт на деня. 

 

Често задавани въпроси

Кой не трябва да приема моринга?

Бременните жени и деца не трябва да приемат моринга. Винаги е препоръчителна консултация с лекар, преди да започнем каквато и да е нова добавка.

Какъв е вкусът на морингата?

Вкусът е земен, леко тръпчив и пикантен, напомнящ смесица между спанак и хрян.

Вредно ли е да приемаме моринга преди сън?

Приемането на моринга през нощта може да помогне за понижаване на нивата на кортизол и да отпусне тялото, за да ни подготви за по-спокоен и пълноценен сън.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 02.12.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар