Хемохроматоза – натрупване на желязо в тялото

Обновена: 22.02.2024|

Хемохроматозата е генетично обусловена дисфункция на организма, при която усвояваме твърде голямо количество желязо поради неточен хормонален контрол и неспособност да се поддържа правилното количество от това съединение в кръвта. Това нарушава баланса на тялото и може да доведе до редица заболявания и усложнения.

 

Какво е хемохроматоза?

Ежедневно приемаме определено количество желязо с храната си, но то е едно от съединенията, които са опасни за здравето в по-големи количества. При хемохроматоза тялото не може да контролира правилно механизмите за усвояване на желязото и се получава натрупване в организма, което води до здравословни проблеми.

За да се поддържа естественият баланс на желязото в организма, черният дроб отделя специален хормон, чиято роля е да не позволява на органите да задържат твърде голямо количество от това съединение. Хормонът се нарича хепсидин и неговите функции са променени при пациенти с хемохроматоза.

Желязото се съхранява в няколко органа – слезка, костен мозък, но основно се открива в черния дроб. При прекомерно усвояване на желязо то се натрупва в органите и може да причини недостатъчност и увреждания в различните системи. Вследствие на хемохроматозата може да се развият някои заболявания – чернодробна цироза, холелитиаза, сърдечна недостатъчност, артрит, диабет от втори тип.

Тъй като желязото може да навреди на здравето ни, ако в тялото ни има твърде много от него, не се препоръчва прием на добавки с желязо без консултация с лекар и кръвни тестове, които да потвърдят дефицит.

 

Как се получава хемохроматоза?

 

хемохроматоза

 

Най-често срещаният вид хемохроматоза се получава поради генетични особености. Малък процент от хората, които носят този ген, се сблъскват с това заболяване. За да се прояви заболяването, трябва да сме наследили специфичния ген и от двамата си родители.

Симптомите обикновено се появяват в зряла възраст.

Мъжете могат да развият хемохроматоза след 40-годишна възраст, докато при жените най-често се появява след като навършат 50-60 години, тъй като с менопаузата спира загубата на желязо посредством менструацията. Заболяването се появява най-често при хора от северноевропейски произход.

Видове хемохроматоза

Различните видове на заболяването обикновено се категоризират спрямо момента на проява на първите симптоми:

 • Неонатална: още в утробата на майката. Предполага се, че се получава поради автоимунно заболяване.
 • Ювенилна: натрупването на желязо започва от ранна възраст. Симптомите се проявяват между 15 и 25 години. Разстройството се причинява от дисфункция на хормоните.
 • Първична: наследствена хемохроматоза при наличието на гени за заболяването, получени от двама родители.
 • Вторична: пациентите с вторична хемохроматоза не носят гена за излишък на желязо и чернодробните хормони в тялото им са с правилна функция. Проблемът им се дължи на други фактори, включително неправилно приложена терапия. Например при хора с анемия и чернодробни заболявания се налагат чести кръвопреливания, от които може в организма да се натрупа прекомерно количество желязо.

Симптоматика

 

хемохроматоза

 

Възможно е да не усетим никакви симптоми на това заболяване или да ги объркаме за нещо незначително. Обикновено симптоматиката започва почти незабележимо и се влошава с прогреса на натрупване.

Хемохроматоза можем да разпознаем при комбинацията на някои от следните симптоми:

 • Болка в ставите
 • Стомашна болка или общ храносмилателен дискомфорт
 • Болка в областта на черния дроб
 • Рязка загуба на тегло
 • Подуване на лицето
 • Слабост и необяснима умора
 • Загуба на сексуално влечение и потенциална импотентност
 • Еректилна дисфункция
 • Аритмия
 • Чернодробна и сърдечна недостатъчност
 • Сиво оцветяване на кожата
 • Проблеми с паметта и концентрацията
 • Промени в настроението

Ако имаме част от симптомите и те постепенно се усилват, трябва да се обърнем към личния си лекар и да направим кръвни изследвания, които да проследят нивата на желязо в организма.

Лечение на хемохроматоза

 

хемохроматоза

 

Контролирането на последствията от заболяването най-често е свързано с премахване на част от кръвта, тъй като в червените кръвни телца се съдържа най-голямо количество желязо. Възможно е лекуващият ни лекар да препоръча медикаменти, които да намалят количеството желязо в тялото. Някои храни и добавки могат да се отразят отрицателно на организма при хемохроматоза:

 • Храни с добавено желязо като зърнени закуски
 • Добавки с желязо
 • Прекомерна употреба на алкохол
 • Храни, богати на витамин Ц или желязо

Неподходящи храни за хора с хемохроматоза са спанак, червени меса, дроб, някои видове боб и някои ядки.

След различните терапии се налага да правим кръвни тестове по-често, за да следим нивата на желязо и да не позволяваме образуването на вредни натрупвания. 

Предпазни мерки срещу хемохроматозата

Ако някой в семейството ни страда от това заболяване, можем да си направим генетични тестове, чрез които да се открие имаме ли наследствена предразположеност. Хемохроматозата не може да се предотврати и няма начин да се защитим, ако заболяването е заложено в нас. Това състояние обаче е контролируемо и невинаги води до увреждания на органите.

 

Усложнения и потенциални заболявания

 

хемохроматоза

 

Натрупването на желязо в органите ги уврежда сериозно и може да доведе до хронични заболявания и функционална недостатъчност. 

 • Чернодробни заболявания: Най-често желязо се натрупва в черния дроб. Голямото количество от това съединение може да причини цироза, рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност и други.
 • Диабет: Възможно е желязото да увреди панкреаса, което нарушава процесът по производството и отделянето на инсулин, което може да е предпоставка за развитието на диабет.
 • Сърдечно-съдови проблеми: Излишното желязо, натрупано в сърцето, може да е причина за аритмия и сърдечна недостатъчност.
 • Репродуктивни проблеми: Неконтролираната хемохроматоза уврежда репродуктивната система, може да причини еректилна дисфункция и липса на менструален цикъл. При високи количества на желязо в тялото често се наблюдава рязко понижаване или пълна загуба на либидо.
 • Промяна в цвета на кожата: Отлагането на желязо може да промени цвета на кожата, тъй като то се натрупва в тъканите и кожата включително. Тя може да изглежда сивкава или с бронзов оттенък.
 • Артрит и други ставни заболявания: Голямото количество желязо атакува ставите и води до тяхното увреждане.

Хемохроматозата може да повлияе отрицателно на щитовидната жлеза, съединителната тъкан, жлъчния мехур и други важни жлези.

 

Заключение

Желязото е от изключителна важност за здравето на тялото ни, но не бива да е твърде много. Хемохроматозата е заболяване, което се характеризира с натрупване на прекомерно количество желязо в тялото. То може да доведе до увреждания на някои органи, ако не бъде открито и не се контролира.

 

Какво е хемохроматоза?

Хемохроматозата е дисфункция на организма, при която усвояваме твърде голямо количество желязо поради неточен хормонален контрол и неспособност да се поддържа правилното количество от това съединение в кръвта. Това нарушава баланса на тялото и може да доведе до редица заболявания и усложнения.

Какви са причините за заболяването?

Най-често срещаният вид хемохроматоза се получава поради генетични особености. Малък процент от хората, които носят този ген, се сблъскват с това заболяване. За да се прояви заболяването, трябва да сме наследили специфичния ген и от двамата си родители.

За какви симптоми трябва да внимаваме?

Хемохроматоза можем да разпознаем при комбинацията на някои от следните симптоми: болка в ставите, стомашна болка или общ храносмилателен дискомфорт, болка в областта на черния дроб, чернодробна и сърдечна недостатъчност и други.

Можем ли да се предпазим от хемохроматозата?

Хемохроматозата не може да се предотврати и няма начин да се защитим, ако заболяването е заложено в нас. Това състояние обаче е контролируемо и невинаги води до увреждания на органите.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 16:25 | Публикувана: 24 януари 2024 в 13:28 | Категория: Здраве