Макадамия – 7 здравословни ползи от нейния прием

Обновена: 08.10.2024|
Ядки макадамия.

Въпреки високата си калоричност, макадамията се препоръчва в много диети за сваляне на килограми, както и за ежедневна консумация поради множеството си полезни свойства.

Известна още под името “австралийски орех“, тя е определена за “царицата на ядките“ и за свещена храна от местното население на Австралия.

Какво представлява макадамията?

Ядките макадамия са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване. Черупката, под която се крие ядката макадамия, е най-твърдата ядкова черупка. За да бъде отворена, е необходима голяма сила. С тази цел е изобретена специална макадамотрошачка.

Едно от малкото животни, което може да счупи черупката на макадамията, е папагалът Hyacinth Macaw, познат още като папагал Ара.

Обвивката на макадамията наподобява орех, а плодът – лешник.

Преди да се обработят, ядките макадамия имат кремообразен вкус, но, за да бъдат готови за пакетиране и дистрибуция, биват изсушавани. Въпреки това запазват специфичната си текстура, както и богатия, маслен и деликатен вкус.

Макадамовите дървета достигат ръст до 17 метра. Тъй като не са капризни, могат да виреят до 750 м. надморска височина.

 

Произход и състав

 

depositphotos 308346696 s

 

Макадамията е екзотична ядка, родом от Австралия. Тя е растение от рода Протейни и цъфти началото на пролетта. С времето отглеждането й се е разпространило и в много други страни с тропически климат като Бразилия, Коста Рика, Хавай и други.

Ядката получава името си от ботаника Фердинанд фон Мюлер, който решава да я кръсти на нейния откривател – шотландскo-австралийския химик Джон МакАдам.

В сравнение с бадема и кашуто, ядките макадамия са с по-високо съдържание на мазнини и с по-ниско на протеин, което ги прави доста висококалорични.

Те са също богат източник на минералите калций, калий, желязо, селен, фосфор, витамините В и PP. Съдържат още белтъчинио (около 9%) , въглехидрати (около 2%), фибри и други важни и полезни хранителни вещества.

Съдържанието на омега-7 палмитолеинова киселина в макадамията я прави изключително полезна в козметиката.

Видове

Съществуват общо 9 вида макадамови дървета, от които две – Macadamia Integrifolia и Macadamia Tetraphylla, раждат ядливи плодове. Съществува и трети вид, годен за консумация  – Macadamia teraphile, но плодове му са с по-ниско качество.

Орехът на Macadamia Integrifolia има гладка черупка и съдържа 80% мазнини. Този на Macadamia Tetraphylla има по-груба повърхност и съдържанието на мазнини е с 5 до 15% по-малко. Ядките на останалите 6 вида макадамови дървета са прекалено малки, горчиви на вкус, токсични и негодни за консумация.

Ако куче или котка консумира ядки на макадамия, няма да може да се изправи за 12 часа, въпреки че орехът е ядлив за хората.

След изминаване на 48 часа ще започнат да се чувстват по-добре, генерално.

 

Как се използва в кухнята?

Поради високата наличност на мононенаситени мазнини и високата точка на загряване, маслото от макадамия се превръща в един от любимите продукти на топ готвачите по света. Ядките на “австралийския орех“ са страхотна добавка към сутрешната закуска, например мюсли.

Поради деликатния си вкус и аромати, ядките макадамия се прилагат като основа за направата на веган сирена.

Комбинира се чудесно с  бял шоколад. Използва се като алтернатива на брашно в десертите и на кедровите ядки в пестото.

Подходяща за допълнение към всяко ястие:

  • Сладкиши
  • Риба
  • Зеленчуци
  • Салати
  • Сосове
  • Птици
  • Извара

Може да се консумират както сурови, така и печени.

 

Какви ползи има консумацията му?

 

depositphotos 70837241 s 1

 

Мазнините в състава на макадамията са мононенаситени. Това ги прави естествен помощник за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Проучвания доказват, че витамин Е – токотриеноли, съдържащи се в ядките на “австралийския орех“, могат да имат силно противораково действие. В състава си имат и растителните съединения – флавоноиди, които също спомагат организма като унищожават вредните радикали в него.

Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, се ускоряват метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло. Пребиотичното действие на ядките, благодарение на съдържанието на разтворими фибри, спомагат за доброто здраве на червата.

Токотриенолите в макадамията могат да защитят мозъчните клетки от влиянието на глутамат, което е причина за развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. “Царицата на ядките“ помага при метаболитения синдром. Това е набор от състояния, увеличаващи риска от диабет, инсулт и други сърдечни заболявания.

Консумацията на макадамия е полезна и за здравето на кожата, поради мощните антиоксиданти, които се съдържат в ядките й.

Олиото от макадамия:

  • Подобрява омекотяването и еластичността на кожата.
  • Регенерира кожните клетки.
  • Овлажнява кожата и е естествено противовъзпалително средство.
  • Съдържанието на линолова киселина помага за възстановяването на функцията на кожната бариера и намалява трансепидермалната загуба на вода.
  • Използването на макадамово олио за косата помага скалпът да остане хидратиран, като контролира производството му на мазнина.
  • Масажът с олио от макадамия предпазва от появата на стрии, което го прави добър избор в период на  бременност.

 

Как се съхранява?

Ядките макадамия трябва да се съхраняват добре затворени, в сухи и прохладни помещения, без да се излагат на пряка слънчева светлина.

Маслото от макадамия има най-продължителен живот.

То може да се съхранява извън хладилник до две години и въпреки това да не губи хранителните си качества.

 

Примерни рецепти с макадамия

Макадамията намира място в световната кулинария и използването й е всеобхватно. Представяме ви 2 рецепти, включващи ядката, като първата е подходяща и за хора на кето режим, а втората – не.

Бърза и лесна салата с макадамия, сьомга, спанак и дресинг

Време за приготвяне Порции Хранителни стойност в 1 порция
7 минути 2 401.5 калории
4.1 г нетни въглехидрати
16 г протеин
35.2 г мазнини

Необходими продукти:

  • 400 г спанак
  • 100 г пушена сьомга
  • 10 бр ядки макадамия
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

За медения дресинг:

  • 3 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 1 с. л. оцет, без захар
  • 1 с. л. майонеза

 

Начин на приготвяне:

  • Измийте спанака и го поставете в дълбока купа.
  • Нарежете сьомгата на тънки ивици (по желание може да ги навиете на руло) и я добавете към спанака.
  • Нарежете макадамията на малки парченца и поръсете салатата.

За дресинга:

  • Смесете всички съставки в малка купичка, като разбърквате с вилица до хомогенност.
  • За финал залейте салатата с готовия дресинг и разбъркайте.

В случай, че искате да намалите въглехидратната стойност на 1 порция, заменете меда с горчица или майонеза.

 

Сладкиш със златисти круши, бял шоколад и кръмбъл от макадамия

 

Макадамия кръмбъл десерт

 

Това е рецепта на известния и знаменит австралийски пекар, автор на готварски книги – Дан Лепард. За разлика от рецептата по-горе, тази не е подходяща за хора, спазващи кето режим, но максимално сме заменили по-вредните съставки с техни по-здравословни алтернативи.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 40 мин. 4 1042.5 калории
65.5 г нетни въглехидрати
12.4 г протеин
62.9 г мазнини

Необходими продукти:

  • 750 мл червено вино, плюс допълнително 125 мл вода
  • 20 г царевично брашно
  • 125 г еритритол
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 6 круши (обелени, почистени и нарязани на четвъртини)
  • 100 г печени ядки макадамия
  • 120 г обикновено брашно
  • 1 ч. л. смлян джинджифил
  • 1/2 ч. л. смлян бахар
  • 50 г краве масло Гхи
  • 30 г кокосови стърготини
  • 30 г овесени ядки
  • 2  с. л. мляко
  • 150 г черен шоколад със стевия, нарязан на ситно

 

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете червеното вино в тенджера на силен огън. След като заври, оставете на котлона за още около 5 минути. Целта е виното да намали обема си.
  2. През това време смесете царевичното брашно и 75 г еритритол, който да добавите към вече редуцираното вино.
  3. Прибавете крушите, ванилията, водата и оставяме да къкри за 12 минути с капак, като от време на време разбъркате. Ако крушите не са омекнали, махнете капака и оставете за още 5 минути на котлона.
  4. Загрейте фурната на  180°C и намазнете тавичка с размери 20см х 30см.
  5. За направата на кръмбъла, смесете на ръка брашното, подправките и маслото в купа, докато сместа стане на фини трохи.
  6. Разбъркайте с тях кокоса, овесените ядки, млякото, останалите 50 гр. еритритол и охладете, докато е необходимо.
  7. Прехвърлете готовата смес от круши в загрятата тавичка. Първо изсипете 1/3 кръмбъл, натрошете черния шоколад и поръсете с макадамия. Повторете реда още един път като отгоре завършите с кръмбъл.
  8. Оставете в загрятата фурна за около 40 минути докато сладкишът не придобие златист цвят.
  9. При готовност, извадете от фурната, поръсете с макадамия и поденсете с топка ванилов сладолед, по желание.

Ако сте на нисковъглехидратна или кето диета, можете да опитате някои от нашите алтернативни безглутенови десерти, като добавите ядки макадамия за поръсване или в самата смес.

 

Заключение

Ето какво още е важно да запомним:

  • Хората, които нямат алергия към ядки могат да я консумират ежедневно.
  • Те са богат източник на калории, затова не трябва да се прекалява с тях.
  • Проучвания доказват, че съдържат куп полезни вещества и свойства, които помагат за предотвратяване развитието на различни заболявания.

Могат да се използват като заместител на други, по-високалорични, храни, както и да се комбинират с множество продукти в за множество различни ястия.

Какво е макадамия?

Ядките макадамия са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.

Полезна ли е макадамията за отслабване?

Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, помагат за ускоряването на метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.

Как да консумирам макадамия?

Макадамията е подходяща за допълнение към всяко ястие, сладко или солено.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар