Макадамия – 7 здравословни ползи от нейния прием
Въпреки високата си калоричност, макадамията се препоръчва в много диети за сваляне на килограми, както и за ежедневна консумация поради множеството си полезни свойства.
Известна още под името “австралийски орех“, тя е определена за “царицата на ядките“ и за свещена храна от местното население на Австралия.
Едно от малкото животни, което може да счупи черупката на макадамията, е папагалът Hyacinth Macaw, познат още като папагал Ара.
Обвивката на макадамията наподобява орех, а плодът – лешник.
Преди да се обработят, ядките макадамия имат кремообразен вкус, но, за да бъдат готови за пакетиране и дистрибуция, биват изсушавани. Въпреки това запазват специфичната си текстура, както и богатия, маслен и деликатен вкус.
Макадамовите дървета достигат ръст до 17 метра. Тъй като не са капризни, могат да виреят до 750 м. надморска височина.
Произход и състав
Макадамията е екзотична ядка, родом от Австралия. Тя е растение от рода Протейни и цъфти началото на пролетта. С времето отглеждането й се е разпространило и в много други страни с тропически климат като Бразилия, Коста Рика, Хавай и други.
Ядката получава името си от ботаника Фердинанд фон Мюлер, който решава да я кръсти на нейния откривател – шотландскo-австралийския химик Джон МакАдам.
В сравнение с бадема и кашуто, ядките макадамия са с по-високо съдържание на мазнини и с по-ниско на протеин, което ги прави доста висококалорични.
Те са също богат източник на минералите калций, калий, желязо, селен, фосфор, витамините В и PP. Съдържат още белтъчинио (около 9%) , въглехидрати (около 2%), фибри и други важни и полезни хранителни вещества.
Съдържанието на омега-7 палмитолеинова киселина в макадамията я прави изключително полезна в козметиката.
Видове
Съществуват общо 9 вида макадамови дървета, от които две – Macadamia Integrifolia и Macadamia Tetraphylla, раждат ядливи плодове. Съществува и трети вид, годен за консумация – Macadamia teraphile, но плодове му са с по-ниско качество.
Орехът на Macadamia Integrifolia има гладка черупка и съдържа 80% мазнини. Този на Macadamia Tetraphylla има по-груба повърхност и съдържанието на мазнини е с 5 до 15% по-малко. Ядките на останалите 6 вида макадамови дървета са прекалено малки, горчиви на вкус, токсични и негодни за консумация.
Ако куче или котка консумира ядки на макадамия, няма да може да се изправи за 12 часа, въпреки че орехът е ядлив за хората.
След изминаване на 48 часа ще започнат да се чувстват по-добре, генерално.
Как се използва в кухнята?
Поради високата наличност на мононенаситени мазнини и високата точка на загряване, маслото от макадамия се превръща в един от любимите продукти на топ готвачите по света. Ядките на “австралийския орех“ са страхотна добавка към сутрешната закуска, например мюсли.
Поради деликатния си вкус и аромати, ядките макадамия се прилагат като основа за направата на веган сирена.
Комбинира се чудесно с бял шоколад. Използва се като алтернатива на брашно в десертите и на кедровите ядки в пестото.
Подходяща за допълнение към всяко ястие:
- Сладкиши
- Риба
- Зеленчуци
- Салати
- Сосове
- Птици
- Извара
Може да се консумират както сурови, така и печени.
Какви ползи има консумацията му?
Мазнините в състава на макадамията са мононенаситени. Това ги прави естествен помощник за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Проучвания доказват, че витамин Е – токотриеноли, съдържащи се в ядките на “австралийския орех“, могат да имат силно противораково действие. В състава си имат и растителните съединения – флавоноиди, които също спомагат организма като унищожават вредните радикали в него.
Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, се ускоряват метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло. Пребиотичното действие на ядките, благодарение на съдържанието на разтворими фибри, спомагат за доброто здраве на червата.
Токотриенолите в макадамията могат да защитят мозъчните клетки от влиянието на глутамат, което е причина за развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. “Царицата на ядките“ помага при метаболитения синдром. Това е набор от състояния, увеличаващи риска от диабет, инсулт и други сърдечни заболявания.
Консумацията на макадамия е полезна и за здравето на кожата, поради мощните антиоксиданти, които се съдържат в ядките й.
Олиото от макадамия:
- Подобрява омекотяването и еластичността на кожата.
- Регенерира кожните клетки.
- Овлажнява кожата и е естествено противовъзпалително средство.
- Съдържанието на линолова киселина помага за възстановяването на функцията на кожната бариера и намалява трансепидермалната загуба на вода.
- Използването на макадамово олио за косата помага скалпът да остане хидратиран, като контролира производството му на мазнина.
- Масажът с олио от макадамия предпазва от появата на стрии, което го прави добър избор в период на бременност.
Как се съхранява?
Ядките макадамия трябва да се съхраняват добре затворени, в сухи и прохладни помещения, без да се излагат на пряка слънчева светлина.
Маслото от макадамия има най-продължителен живот.
То може да се съхранява извън хладилник до две години и въпреки това да не губи хранителните си качества.
Примерни рецепти с макадамия
Макадамията намира място в световната кулинария и използването й е всеобхватно. Представяме ви 2 рецепти, включващи ядката, като първата е подходяща и за хора на кето режим, а втората – не.
Бърза и лесна салата с макадамия, сьомга, спанак и дресинг
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойност в 1 порция |
---|---|---|
7 минути | 2 | 401.5 калории 4.1 г нетни въглехидрати 16 г протеин 35.2 г мазнини |
Необходими продукти:
- 400 г спанак
- 100 г пушена сьомга
- 10 бр ядки макадамия
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За медения дресинг:
- 3 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 1 с. л. оцет, без захар
- 1 с. л. майонеза
Начин на приготвяне:
- Измийте спанака и го поставете в дълбока купа.
- Нарежете сьомгата на тънки ивици (по желание може да ги навиете на руло) и я добавете към спанака.
- Нарежете макадамията на малки парченца и поръсете салатата.
За дресинга:
- Смесете всички съставки в малка купичка, като разбърквате с вилица до хомогенност.
- За финал залейте салатата с готовия дресинг и разбъркайте.
В случай, че искате да намалите въглехидратната стойност на 1 порция, заменете меда с горчица или майонеза.
Сладкиш със златисти круши, бял шоколад и кръмбъл от макадамия
Това е рецепта на известния и знаменит австралийски пекар, автор на готварски книги – Дан Лепард. За разлика от рецептата по-горе, тази не е подходяща за хора, спазващи кето режим, но максимално сме заменили по-вредните съставки с техни по-здравословни алтернативи.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 мин. | 4 | 1042.5 калории 65.5 г нетни въглехидрати 12.4 г протеин 62.9 г мазнини |
Необходими продукти:
- 750 мл червено вино, плюс допълнително 125 мл вода
- 20 г царевично брашно
- 125 г еритритол
- 2 ч. л. екстракт от ванилия
- 6 круши (обелени, почистени и нарязани на четвъртини)
- 100 г печени ядки макадамия
- 120 г обикновено брашно
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1/2 ч. л. смлян бахар
- 50 г краве масло Гхи
- 30 г кокосови стърготини
- 30 г овесени ядки
- 2 с. л. мляко
- 150 г черен шоколад със стевия, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Изсипете червеното вино в тенджера на силен огън. След като заври, оставете на котлона за още около 5 минути. Целта е виното да намали обема си.
- През това време смесете царевичното брашно и 75 г еритритол, който да добавите към вече редуцираното вино.
- Прибавете крушите, ванилията, водата и оставяме да къкри за 12 минути с капак, като от време на време разбъркате. Ако крушите не са омекнали, махнете капака и оставете за още 5 минути на котлона.
- Загрейте фурната на 180°C и намазнете тавичка с размери 20см х 30см.
- За направата на кръмбъла, смесете на ръка брашното, подправките и маслото в купа, докато сместа стане на фини трохи.
- Разбъркайте с тях кокоса, овесените ядки, млякото, останалите 50 гр. еритритол и охладете, докато е необходимо.
- Прехвърлете готовата смес от круши в загрятата тавичка. Първо изсипете 1/3 кръмбъл, натрошете черния шоколад и поръсете с макадамия. Повторете реда още един път като отгоре завършите с кръмбъл.
- Оставете в загрятата фурна за около 40 минути докато сладкишът не придобие златист цвят.
- При готовност, извадете от фурната, поръсете с макадамия и поденсете с топка ванилов сладолед, по желание.
Ако сте на нисковъглехидратна или кето диета, можете да опитате някои от нашите алтернативни безглутенови десерти, като добавите ядки макадамия за поръсване или в самата смес.
Заключение
Ето какво още е важно да запомним:
- Хората, които нямат алергия към ядки могат да я консумират ежедневно.
- Те са богат източник на калории, затова не трябва да се прекалява с тях.
- Проучвания доказват, че съдържат куп полезни вещества и свойства, които помагат за предотвратяване развитието на различни заболявания.
Могат да се използват като заместител на други, по-високалорични, храни, както и да се комбинират с множество продукти в за множество различни ястия.
Какво е макадамия?
Ядките макадамия са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.
Полезна ли е макадамията за отслабване?
Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, помагат за ускоряването на метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.
Как да консумирам макадамия?
Макадамията е подходяща за допълнение към всяко ястие, сладко или солено.
Източници
- Petre A, MS, RD (NL) . 10 Health and Nutrition Benefits of Macadamia Nuts, Updated on May 23, 2019
- WebMD Editorial Contributor. Macadamia Nuts: Health Benefits, Medically Reviewed by Jabeen Begum, MD on February 05, 2024
- Berry J. What are macadamia nuts good for?, Medically reviewed by Kathy W. Warwick, RDN, CDCES, Nutrition, Updated on February 16, 2023
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В последните години различни ядкови млека стават все по-популярна алтернатива на класическите продукти от
Бразилски орех е плодът на дървото бертоле, което расте в тропическите гори на Бразилия
Орехите, които добре познаваме и обичаме, представляват ядкови плодове. Те са съставени от твърда