Въпреки високата си калоричност, макадамията се препоръчва в много диети за сваляне на килограми, както и за ежедневна консумация поради множеството си полезни свойства.
Известна още под името “австралийски орех“, тя е определена за “царицата на ядките“ и за свещена храна от местното население на Австралия.
Какво представлява макадамията?
Ядките са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.
Черупката, под която се крие ядката макадамия, е най-твърдата ядкова черупка. За да бъде отворена, е необходима голяма сила. С тази цел е изобретена специална макадамотрошачка.
Едно от малкото животни, което може да счупи черупката на макадамията, е папагалът Hyacinth Macaw, познат още като папагал Ара.
Обвивката на макадамията наподобява орех, а плодът – лешник.
Преди да се обработят, ядките макадамия имат кремообразен вкус, но, за да бъдат готови за пакетиране и дистрибуция, биват изсушавани. Въпреки това запазват специфичната си текстура, както и богатия, маслен и деликатен вкус.
Макадамовите дървета достигат ръст до 17 метра. Тъй като не са капризни, могат да виреят до 750 м. надморска височина.
Произход и състав
Макадамията е екзотична ядка, родом от Австралия. Тя е растение от рода Протейни и цъфти началото на пролетта.
С времето отглеждането й се е разпространило и в много други страни с тропически климат като Бразилия, Коста Рика, Хавай и други.
Ядката получава името си от ботаника Фердинанд фон Мюлер, който решава да я кръсти на нейния откривател – шотландскo-австралийския химик Джон МакАдам.
В сравнение с бадема и кашуто, ядките макадамия са с по-високо съдържание на мазнини и с по-ниско на протеин, което ги прави доста висококалорични.
Те са също богат източник на минералите калций, калий, желязо, селен, фосфор, витамините В и PP. Съдържат още белтъчинио (около 9%) , въглехидрати (около 2%), фибри и други важни и полезни хранителни вещества.
Съдържанието на омега-7 палмитолеинова киселина в макадамията я прави изключително полезна в козметиката.
Видове
Съществуват общо 9 вида макадамови дървета, от които две – Macadamia Integrifolia и Macadamia Tetraphylla, раждат ядливи плодове. Съществува и трети вид, годен за консумация – Macadamia teraphile, но плодове му са с по-ниско качество.
Орехът на Macadamia Integrifolia има гладка черупка и съдържа 80% мазнини. Този на Macadamia Tetraphylla има по-груба повърхност и съдържанието на мазнини е с 5 до 15% по-малко.
Ядките на останалите 6 вида макадамови дървета са прекалено малки, горчиви на вкус, токсични и негодни за консумация.
Ако куче или котка консумира ядки на макадамия, няма да може да се изправи за 12 часа, въпреки че орехът е ядлив за хората.
След изминаване на 48 часа ще започнат да се чувстват по-добре, генерално.
Как се използва в кухнята?
Поради високата наличност на мононенаситени мазнини и високата точка на загряване, маслото от макадамия се превръща в един от любимите продукти на топ готвачите по света.
Ядките на “австралийския орех“ са страхотна добавка към сутрешната закуска, например мюсли.
Поради деликатния си вкус и аромати, ядките макадамия се прилагат като основа за направата на веган сирена.
Комбинира се чудесно с бял шоколад. Използва се като алтернатива на брашно в десертите и на кедровите ядки в пестото.
Подходяща за допълнение към всяко ястие:
- Сладкиши
- Риба
- Зеленчуци
- Салати
- Сосове
- Птици
- Извара
Може да се консумират както сурови, така и печени.
Какви ползи има консумацията му?
Мазнините в състава на макадамията са мононенаситени. Това ги прави естествен помощник за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Проучвания доказват, че витамин Е – токотриеноли, съдържащи се в ядките на “австралийския орех“, могат да имат силно противораково действие. В състава си имат и растителните съединения – флавоноиди, които също спомагат организма като унищожават вредните радикали в него.
Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, се ускоряват метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.
Пребиотичното действие на ядките, благодарение на съдържанието на разтворими фибри, спомагат за доброто здраве на червата.
Токотриенолите в макадамията могат да защитят мозъчните клетки от влиянието на глутамат, което е причина за развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
“Царицата на ядките“ помага при метаболитения синдром. Това е набор от състояния, увеличаващи риска от диабет, инсулт и други сърдечни заболявания.
Консумацията на макадамия е полезна и за здравето на кожата, поради мощните антиоксиданти, които се съдържат в ядките й.
Олиото от макадамия:
- Подобрява омекотяването и еластичността на кожата.
- Регенерира кожните клетки.
- Овлажнява кожата и е естествено противовъзпалително средство.
- Съдържанието на линолова киселина помага за възстановяването на функцията на кожната бариера и намалява трансепидермалната загуба на вода.
- Използването на макадамово олио за косата помага скалпът да остане хидратиран, като контролира производството му на мазнина.
- Масажът с олио от макадамия предпазва от появата на стрии, което го прави добър избор в период на бременност.
Как се съхранява?
Ядките макадамия трябва да се съхраняват добре затворени, в сухи и прохладни помещения, без да се излагат на пряка слънчева светлина.
Маслото от макадамия има най-продължителен живот.
То може да се съхранява извън хладилник до две години и въпреки това да не губи хранителните си качества.
Примерни рецепти с макадамия
Макадамията намира място в световната кулинария и използването й е всеобхватно.
Бърза и лесна салата с макадамия, сьомга, спанак и меден дресинг
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 2 | 20, 7 нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 4 г спанак
- 100 г пушена сьомга
- 10 ядки макадамия
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За медения дресинг:
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 с. л. балсамов оцет
- 1 с. л. незахаросан мед
Начин на приготвяне:
- Измиваме спанака и го поставяме в дълбока купа.
- Нарязваме сьомгата на тънки ивици (по желание може да ги навиете на руло) и я добавяме към спанака.
- Нарязваме макадамията на малки парченца и поръсваме салатата.
За дресинга:
- Смесваме всички съставки в малка купичка, като разбъркваме с вилица до хомогенност.
- За финал заливаме салатата с готовия дресинг и разбъркваме.
В случай, че искате да намалите въглехидратната стойност на 1 порция, заменете меда с горчица или майонеза.
Сладкиш със златисти круши, бял шоколад и кръмбъл от макадамия
Това е рецепта на известния и знаменит австралийски пекар, автор на готварски книги – Дан Лепард.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 мин. | 4 | 93,38 нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 750 мл червено вино, плюс допълнително 125 мл червено вино или вода
- 20 г царевично брашно
- 125 г кафява захар
- 2 ч. л. екстракт от ванилия
- 6 круши (обелени, почистени и нарязани на четвъртини)
- 100 г печени ядки макадамия
- 120 г обикновено брашно
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1/2 ч. л. смлян бахар
- 50 г безсолно, меко масло
- 30 г кокосови стърготини
- 30 г овесени ядки
- 2 с. л. мляко
- 150 г бял шоколад, нарязан на ситно
- Ванилов сладолед, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Изсипваме червеното вино в тенджера на силен огън. След като заври, оставяме на котлона за още около 5 минути. Целта е виното да намали обема си.
- През това време смесваме царевичното брашно и 75 г захар, който добавяме към вече редуцираното вино.
- Прибавяме крушите, ванилията и останалото вино/вода и оставяме да къкри за 12 минути с капак, като от време на време разбъркваме. Ако крушите не са омекнали, махаме капака и оставяме за още 5 минути на котлона.
- Загряваме фурната на 180°C и намазняваме тавичка с размери 20см х 30см.
- За направата на кръмбъла, смесваме на ръка брашното, подправките и маслото в купа, докато сместа стане на фини трохи. Разбъркваме с тях кокоса, овесените ядки, млякото, останалите 50 гр. захар и охлаждаме, докато е необходимо.
- Прехвърляме готовата смес от круши в загрятата тавичка. Първо изсипваме 1/3 кръмбъл, натрошаваме бял шоколад и поръсваме с макадамия. Повтаряме реда още един път като отгоре завършваме с кръмбъл.
- Оставяме в загрятата фурна за около 40 минути докато сладкишът не придобие златист цвят.
- При готовност, изваждаме от фурната, поръсваме с макадамия и поднасяме с топка ванилов сладолед.
Ако сте на нисковъглехидратна или кето диета, можете да опитате някои от нашите алтернативни безглутенови десерти, като добавите ядки макадамия за поръсване или в самата смес.
Заключение
Ето какво още е важно да запомним:
- Хората, които нямат алергия към ядки могат да я консумират ежедневно.
- Те са богат източник на калории, затова не трябва да се прекалява с тях.
- Проучвания доказват, че съдържат куп полезни вещества и свойства, които помагат за предотвратяване развитието на различни заболявания.
Могат да се използват като заместител на други, по-високалорични, храни, както и да се комбинират с множество продукти в за множество различни ястия.
Какво е макадамия?
Ядките макадамия са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.
Полезна ли е макадамията за отслабване?
Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, помагат за ускоряването на метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.
Как да консумирам макадамия?
Макадамията е подходяща за допълнение към всяко ястие, сладко или солено.
Оставете коментар