Макадамия – 7 здравословни ползи от нейния прием

Обновена: 06.03.2024|
Ядки макадамия.

Въпреки високата си калоричност, макадамията се препоръчва в много диети за сваляне на килограми, както и за ежедневна консумация поради множеството си полезни свойства.

Известна още под името “австралийски орех“, тя е определена за “царицата на ядките“ и за свещена храна от местното население на Австралия.

 

Какво представлява макадамията?

Ядките са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.

Черупката, под която се крие ядката макадамия, е най-твърдата ядкова черупка. За да бъде отворена, е необходима голяма сила. С тази цел е изобретена специална макадамотрошачка.

husk 400
husk 600
husk 400
husk 600

Едно от малкото животни, което може да счупи черупката на макадамията, е папагалът Hyacinth Macaw, познат още като папагал Ара.

Обвивката на макадамията наподобява орех, а плодът – лешник.

Преди да се обработят, ядките макадамия имат кремообразен вкус, но, за да бъдат готови за пакетиране и дистрибуция, биват изсушавани. Въпреки това запазват специфичната си текстура, както и богатия, маслен и деликатен вкус.

Макадамовите дървета достигат ръст до 17 метра. Тъй като не са капризни, могат да виреят до 750 м. надморска височина.

 

Произход и състав

 

depositphotos 308346696 s

 

Макадамията е екзотична ядка, родом от Австралия. Тя е растение от рода Протейни и цъфти началото на пролетта.

С времето отглеждането й се е разпространило и в много други страни с тропически климат като Бразилия, Коста Рика, Хавай и други.

Ядката получава името си от ботаника Фердинанд фон Мюлер, който решава да я кръсти на нейния откривател – шотландскo-австралийския химик Джон МакАдам.

В сравнение с бадема и кашуто, ядките макадамия са с по-високо съдържание на мазнини и с по-ниско на протеин, което ги прави доста висококалорични.

Те са също богат източник на минералите калций, калий, желязо, селен, фосфор, витамините В и PP. Съдържат още белтъчинио (около 9%) , въглехидрати (около 2%), фибри и други важни и полезни хранителни вещества.

Съдържанието на омега-7 палмитолеинова киселина в макадамията я прави изключително полезна в козметиката.

Видове

Съществуват общо 9 вида макадамови дървета, от които две – Macadamia Integrifolia и Macadamia Tetraphylla, раждат ядливи плодове. Съществува и трети вид, годен за консумация  – Macadamia teraphile, но плодове му са с по-ниско качество.

Орехът на Macadamia Integrifolia има гладка черупка и съдържа 80% мазнини. Този на Macadamia Tetraphylla има по-груба повърхност и съдържанието на мазнини е с 5 до 15% по-малко.

Ядките на останалите 6 вида макадамови дървета са прекалено малки, горчиви на вкус, токсични и негодни за консумация.

Ако куче или котка консумира ядки на макадамия, няма да може да се изправи за 12 часа, въпреки че орехът е ядлив за хората.

След изминаване на 48 часа ще започнат да се чувстват по-добре, генерално.

 

Как се използва в кухнята?

Поради високата наличност на мононенаситени мазнини и високата точка на загряване, маслото от макадамия се превръща в един от любимите продукти на топ готвачите по света.

Ядките на “австралийския орех“ са страхотна добавка към сутрешната закуска, например мюсли.

Поради деликатния си вкус и аромати, ядките макадамия се прилагат като основа за направата на веган сирена.

Комбинира се чудесно с  бял шоколад. Използва се като алтернатива на брашно в десертите и на кедровите ядки в пестото.

Подходяща за допълнение към всяко ястие:

  • Сладкиши
  • Риба
  • Зеленчуци
  • Салати
  • Сосове
  • Птици
  • Извара

Може да се консумират както сурови, така и печени.

 

Какви ползи има консумацията му?

 

depositphotos 70837241 s 1

 

Мазнините в състава на макадамията са мононенаситени. Това ги прави естествен помощник за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Проучвания доказват, че витамин Е – токотриеноли, съдържащи се в ядките на “австралийския орех“, могат да имат силно противораково действие. В състава си имат и растителните съединения – флавоноиди, които също спомагат организма като унищожават вредните радикали в него.

Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, се ускоряват метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.

Пребиотичното действие на ядките, благодарение на съдържанието на разтворими фибри, спомагат за доброто здраве на червата.

Токотриенолите в макадамията могат да защитят мозъчните клетки от влиянието на глутамат, което е причина за развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

“Царицата на ядките“ помага при метаболитения синдром. Това е набор от състояния, увеличаващи риска от диабет, инсулт и други сърдечни заболявания.

Консумацията на макадамия е полезна и за здравето на кожата, поради мощните антиоксиданти, които се съдържат в ядките й.

Олиото от макадамия:

  • Подобрява омекотяването и еластичността на кожата.
  • Регенерира кожните клетки.
  • Овлажнява кожата и е естествено противовъзпалително средство.
  • Съдържанието на линолова киселина помага за възстановяването на функцията на кожната бариера и намалява трансепидермалната загуба на вода.
  • Използването на макадамово олио за косата помага скалпът да остане хидратиран, като контролира производството му на мазнина.
  • Масажът с олио от макадамия предпазва от появата на стрии, което го прави добър избор в период на  бременност.

 

Как се съхранява?

Ядките макадамия трябва да се съхраняват добре затворени, в сухи и прохладни помещения, без да се излагат на пряка слънчева светлина.

Маслото от макадамия има най-продължителен живот.

То може да се съхранява извън хладилник до две години и въпреки това да не губи хранителните си качества.

 

Примерни рецепти с макадамия

Макадамията намира място в световната кулинария и използването й е всеобхватно.

Бърза и лесна салата с макадамия, сьомга, спанак и меден дресинг

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
5 минути 2 20, 7 нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 4 г спанак
  • 100 г пушена сьомга
  • 10 ядки макадамия
  • Сол на вкус
  •  Черен пипер на вкус

За медения дресинг:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 1 с. л. незахаросан мед

 

Начин на приготвяне:

  • Измиваме спанака и го поставяме в дълбока купа.
  • Нарязваме сьомгата на тънки ивици (по желание може да ги навиете на руло) и я добавяме към спанака.
  • Нарязваме макадамията на малки парченца и поръсваме салатата.

За дресинга:

  • Смесваме всички съставки в малка купичка, като разбъркваме с вилица до хомогенност.
  • За финал заливаме салатата с готовия дресинг и разбъркваме.

В случай, че искате да намалите въглехидратната стойност на 1 порция, заменете меда с горчица или майонеза.

 

Сладкиш със златисти круши, бял шоколад и кръмбъл от макадамия

 

Макадамия кръмбъл десерт

 

Това е рецепта на известния и знаменит австралийски пекар, автор на готварски книги – Дан Лепард.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 40 мин. 4 93,38 нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 750 мл червено вино, плюс допълнително 125 мл червено вино или вода
  • 20 г царевично брашно
  • 125 г кафява захар
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 6 круши (обелени, почистени и нарязани на четвъртини)
  • 100 г печени ядки макадамия
  • 120 г обикновено брашно
  • 1 ч. л. смлян джинджифил
  • 1/2 ч. л. смлян бахар
  • 50 г безсолно, меко масло
  • 30 г кокосови стърготини
  • 30 г овесени ядки
  • 2  с. л. мляко
  • 150 г бял шоколад, нарязан на ситно
  • Ванилов сладолед, за сервиране

 

Начин на приготвяне:

  1. Изсипваме червеното вино в тенджера на силен огън. След като заври, оставяме на котлона за още около 5 минути. Целта е виното да намали обема си.
  2. През това време смесваме царевичното брашно и 75 г захар, който добавяме към вече редуцираното вино.
  3. Прибавяме крушите, ванилията и останалото вино/вода и оставяме да къкри за 12 минути с капак, като от време на време разбъркваме. Ако крушите не са омекнали, махаме капака и оставяме за още 5 минути на котлона.
  4. Загряваме фурната на  180°C и намазняваме тавичка с размери 20см х 30см.
  5. За направата на кръмбъла, смесваме на ръка брашното, подправките и маслото в купа, докато сместа стане на фини трохи. Разбъркваме с тях кокоса, овесените ядки, млякото, останалите 50 гр. захар и охлаждаме, докато е необходимо.
  6. Прехвърляме готовата смес от круши в загрятата тавичка. Първо изсипваме 1/3 кръмбъл, натрошаваме бял шоколад и поръсваме с макадамия. Повтаряме реда още един път като отгоре завършваме с кръмбъл.
  7. Оставяме в загрятата фурна за около 40 минути докато сладкишът не придобие златист цвят.
  8. При готовност, изваждаме от фурната, поръсваме с макадамия и поднасяме с топка ванилов сладолед.

Ако сте на нисковъглехидратна или кето диета, можете да опитате някои от нашите алтернативни безглутенови десерти, като добавите ядки макадамия за поръсване или в самата смес.

 

Заключение

Ето какво още е важно да запомним:

  • Хората, които нямат алергия към ядки могат да я консумират ежедневно.
  • Те са богат източник на калории, затова не трябва да се прекалява с тях.
  • Проучвания доказват, че съдържат куп полезни вещества и свойства, които помагат за предотвратяване развитието на различни заболявания.

Могат да се използват като заместител на други, по-високалорични, храни, както и да се комбинират с множество продукти в за множество различни ястия.

Какво е макадамия?

Ядките макадамия са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.

Полезна ли е макадамията за отслабване?

Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, помагат за ускоряването на метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.

Как да консумирам макадамия?

Макадамията е подходяща за допълнение към всяко ястие, сладко или солено.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:20 | Публикувана: 20 април 2023 в 13:06 | Категория: Хранене и видове храни