Макадамия – 7 здравословни ползи от нейния прием
Въпреки високата си калоричност, макадамията се препоръчва в много диети за сваляне на килограми, както и за ежедневна консумация поради множеството си полезни свойства.
Известна още под името “австралийски орех“, тя е определена за “царицата на ядките“ и за свещена храна от местното население на Австралия.
Едно от малкото животни, което може да счупи черупката на макадамията, е папагалът Hyacinth Macaw, познат още като папагал Ара.
Обвивката на макадамията наподобява орех, а плодът – лешник.
Преди да се обработят, ядките макадамия имат кремообразен вкус, но, за да бъдат готови за пакетиране и дистрибуция, биват изсушавани. Въпреки това запазват специфичната си текстура, както и богатия, маслен и деликатен вкус.
Макадамовите дървета достигат ръст до 17 метра. Тъй като не са капризни, могат да виреят до 750 м. надморска височина.
Произход и състав
Макадамията е екзотична ядка, родом от Австралия. Тя е растение от рода Протейни и цъфти началото на пролетта. С времето отглеждането й се е разпространило и в много други страни с тропически климат като Бразилия, Коста Рика, Хавай и други.
Ядката получава името си от ботаника Фердинанд фон Мюлер, който решава да я кръсти на нейния откривател – шотландскo-австралийския химик Джон МакАдам.
В сравнение с бадема и кашуто, ядките макадамия са с по-високо съдържание на мазнини и с по-ниско на протеин, което ги прави доста висококалорични.
Те са също богат източник на минералите калций, калий, желязо, селен, фосфор, витамините В и PP. Съдържат още белтъчинио (около 9%) , въглехидрати (около 2%), фибри и други важни и полезни хранителни вещества.
Съдържанието на омега-7 палмитолеинова киселина в макадамията я прави изключително полезна в козметиката.
Видове
Съществуват общо 9 вида макадамови дървета, от които две – Macadamia Integrifolia и Macadamia Tetraphylla, раждат ядливи плодове. Съществува и трети вид, годен за консумация – Macadamia teraphile, но плодове му са с по-ниско качество.
Орехът на Macadamia Integrifolia има гладка черупка и съдържа 80% мазнини. Този на Macadamia Tetraphylla има по-груба повърхност и съдържанието на мазнини е с 5 до 15% по-малко. Ядките на останалите 6 вида макадамови дървета са прекалено малки, горчиви на вкус, токсични и негодни за консумация.
Ако куче или котка консумира ядки на макадамия, няма да може да се изправи за 12 часа, въпреки че орехът е ядлив за хората.
След изминаване на 48 часа ще започнат да се чувстват по-добре, генерално.
Как се използва в кухнята?
Поради високата наличност на мононенаситени мазнини и високата точка на загряване, маслото от макадамия се превръща в един от любимите продукти на топ готвачите по света. Ядките на “австралийския орех“ са страхотна добавка към сутрешната закуска, например мюсли.
Поради деликатния си вкус и аромати, ядките макадамия се прилагат като основа за направата на веган сирена.
Комбинира се чудесно с бял шоколад. Използва се като алтернатива на брашно в десертите и на кедровите ядки в пестото.
Подходяща за допълнение към всяко ястие:
- Сладкиши
- Риба
- Зеленчуци
- Салати
- Сосове
- Птици
- Извара
Може да се консумират както сурови, така и печени.
Какви ползи има консумацията му?
Мазнините в състава на макадамията са мононенаситени. Това ги прави естествен помощник за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Проучвания доказват, че витамин Е – токотриеноли, съдържащи се в ядките на “австралийския орех“, могат да имат силно противораково действие. В състава си имат и растителните съединения – флавоноиди, които също спомагат организма като унищожават вредните радикали в него.
Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, се ускоряват метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло. Пребиотичното действие на ядките, благодарение на съдържанието на разтворими фибри, спомагат за доброто здраве на червата.
Токотриенолите в макадамията могат да защитят мозъчните клетки от влиянието на глутамат, което е причина за развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. “Царицата на ядките“ помага при метаболитения синдром. Това е набор от състояния, увеличаващи риска от диабет, инсулт и други сърдечни заболявания.
Консумацията на макадамия е полезна и за здравето на кожата, поради мощните антиоксиданти, които се съдържат в ядките й.
Олиото от макадамия:
- Подобрява омекотяването и еластичността на кожата.
- Регенерира кожните клетки.
- Овлажнява кожата и е естествено противовъзпалително средство.
- Съдържанието на линолова киселина помага за възстановяването на функцията на кожната бариера и намалява трансепидермалната загуба на вода.
- Използването на макадамово олио за косата помага скалпът да остане хидратиран, като контролира производството му на мазнина.
- Масажът с олио от макадамия предпазва от появата на стрии, което го прави добър избор в период на бременност.
Как се съхранява?
Ядките макадамия трябва да се съхраняват добре затворени, в сухи и прохладни помещения, без да се излагат на пряка слънчева светлина.
Маслото от макадамия има най-продължителен живот.
То може да се съхранява извън хладилник до две години и въпреки това да не губи хранителните си качества.
Примерни рецепти с макадамия
Макадамията намира място в световната кулинария и използването й е всеобхватно. Представяме ви 2 рецепти, включващи ядката, като първата е подходяща и за хора на кето режим, а втората – не.
Бърза и лесна салата с макадамия, сьомга, спанак и дресинг
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойност в 1 порция |
---|---|---|
7 минути | 2 | 401.5 калории 4.1 г нетни въглехидрати 16 г протеин 35.2 г мазнини |
Необходими продукти:
- 400 г спанак
- 100 г пушена сьомга
- 10 бр ядки макадамия
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За медения дресинг:
- 3 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 1 с. л. оцет, без захар
- 1 с. л. майонеза
Начин на приготвяне:
- Измийте спанака и го поставете в дълбока купа.
- Нарежете сьомгата на тънки ивици (по желание може да ги навиете на руло) и я добавете към спанака.
- Нарежете макадамията на малки парченца и поръсете салатата.
За дресинга:
- Смесете всички съставки в малка купичка, като разбърквате с вилица до хомогенност.
- За финал залейте салатата с готовия дресинг и разбъркайте.
В случай, че искате да намалите въглехидратната стойност на 1 порция, заменете меда с горчица или майонеза.
Сладкиш със златисти круши, бял шоколад и кръмбъл от макадамия
Това е рецепта на известния и знаменит австралийски пекар, автор на готварски книги – Дан Лепард. За разлика от рецептата по-горе, тази не е подходяща за хора, спазващи кето режим, но максимално сме заменили по-вредните съставки с техни по-здравословни алтернативи.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 мин. | 4 | 1042.5 калории 65.5 г нетни въглехидрати 12.4 г протеин 62.9 г мазнини |
Необходими продукти:
- 750 мл червено вино, плюс допълнително 125 мл вода
- 20 г царевично брашно
- 125 г еритритол
- 2 ч. л. екстракт от ванилия
- 6 круши (обелени, почистени и нарязани на четвъртини)
- 100 г печени ядки макадамия
- 120 г обикновено брашно
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1/2 ч. л. смлян бахар
- 50 г краве масло Гхи
- 30 г кокосови стърготини
- 30 г овесени ядки
- 2 с. л. мляко
- 150 г черен шоколад със стевия, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Изсипете червеното вино в тенджера на силен огън. След като заври, оставете на котлона за още около 5 минути. Целта е виното да намали обема си.
- През това време смесете царевичното брашно и 75 г еритритол, който да добавите към вече редуцираното вино.
- Прибавете крушите, ванилията, водата и оставяме да къкри за 12 минути с капак, като от време на време разбъркате. Ако крушите не са омекнали, махнете капака и оставете за още 5 минути на котлона.
- Загрейте фурната на 180°C и намазнете тавичка с размери 20см х 30см.
- За направата на кръмбъла, смесете на ръка брашното, подправките и маслото в купа, докато сместа стане на фини трохи.
- Разбъркайте с тях кокоса, овесените ядки, млякото, останалите 50 гр. еритритол и охладете, докато е необходимо.
- Прехвърлете готовата смес от круши в загрятата тавичка. Първо изсипете 1/3 кръмбъл, натрошете черния шоколад и поръсете с макадамия. Повторете реда още един път като отгоре завършите с кръмбъл.
- Оставете в загрятата фурна за около 40 минути докато сладкишът не придобие златист цвят.
- При готовност, извадете от фурната, поръсете с макадамия и поденсете с топка ванилов сладолед, по желание.
Ако сте на нисковъглехидратна или кето диета, можете да опитате някои от нашите алтернативни безглутенови десерти, като добавите ядки макадамия за поръсване или в самата смес.
Заключение
Ето какво още е важно да запомним:
- Хората, които нямат алергия към ядки могат да я консумират ежедневно.
- Те са богат източник на калории, затова не трябва да се прекалява с тях.
- Проучвания доказват, че съдържат куп полезни вещества и свойства, които помагат за предотвратяване развитието на различни заболявания.
Могат да се използват като заместител на други, по-високалорични, храни, както и да се комбинират с множество продукти в за множество различни ястия.
Какво е макадамия?
Ядките макадамия са плод на вечнозеленото дърво Macadamia Integrifolia. Имат сферична форма и са обградени от кожена обвивка, която се пропуква при узряване.
Полезна ли е макадамията за отслабване?
Благодарение на витамините от група В и останалите съединения, съдържащи се в макадамията, помагат за ускоряването на метаболитните процеси в организма и съответно водят до загуба на тегло.
Как да консумирам макадамия?
Макадамията е подходяща за допълнение към всяко ястие, сладко или солено.
Източници
- Petre A, MS, RD (NL) . 10 Health and Nutrition Benefits of Macadamia Nuts, Updated on May 23, 2019
- WebMD Editorial Contributor. Macadamia Nuts: Health Benefits, Medically Reviewed by Jabeen Begum, MD on February 05, 2024
- Berry J. What are macadamia nuts good for?, Medically reviewed by Kathy W. Warwick, RDN, CDCES, Nutrition, Updated on February 16, 2023
Свързани публикации
В последните години различни ядкови млека стават все по-популярна алтернатива на класическите продукти от този тип с животински
Бразилски орех е плодът на дървото бертоле, което расте в тропическите гори на Бразилия и в други южноамерикански
Орехите, които добре познаваме и обичаме, представляват ядкови плодове. Те са съставени от твърда орехова дървениста вътрешна черупка,
Един Коментар
Който се храни примерно на нечетна дата от месеца а именно
….1….Закуска….
.билков чай.
….2….Обяд……..
11.00часа….11.30часа….12.00часа
.125грама пчелен мед стопен в
.литър и половина изворна вода
.дозата разпределена на 3 части
.за да не се товари сърцето кръвното бъбреците и други вътрешни органи
12.30часа….125грама плодови ядки приготвени по следния начин…………………………………..
….1….ядките се пекат на 100 градуса за един час
.оставят се 30 минути да изтинат
.и допълнително да доизсъхнат
….2….смилат на чопър до булгур
.но в никакъв случай до брашно
.за да не се товари стомаха
….3….Вечеря ….Плодове с високо
Водно съдържание
Такъв човек ще живее толкова
.колкото хората от племето Хунза
.ако спазва и техния начин на живот
ВСИЧКО КАЗАХ НО НЕ ВСИЧКО
.забележки…..
.1.индийското кашу се пече повече от 1 час защото е бобово-
.плодова ядка
.2.един вид плод да се използва
.през период 96 часа или по дълъг период
.3.бразилския орех не повече
.от 10 грама в рамките на 1 хранене
.4.освен малко захар към чая
.в този ден не се използва нищо друго като сол бонбони и т.н.
.5.твърд алкохол 50 гр за вечеря
.за дезинфекция не за стомаха а
.за дезинфекция на не добре
.измити плодове !!!!?
.6.
.като