Бразилски орех е плодът на дървото бертоле, което расте в тропическите гори на Бразилия и в други южноамерикански държави като Венецуела, Перу и Боливия. Дървото е с внушителни размери около 50-60 метра и може да живее от  500 до 1000 години, а плодове му растат почти на самия връх на дървото и наподобяват зрял кокосов орех. Тъй като събирането им на такава височина е изключително трудно, хората чакат да паднат на земята и тогава ги събират. Плодовете наподобяват кръгла кокосова черупка, в която се разкриват около 12-20 бразилски ядки. Местните хора около бреговете на река Амазонка отдавна са открили животворните качества на бразилския орех, а ние, европейците, тепърва ги преоткриваме.

Нека видим какви са ползите от консумацията им за нашия организъм.

 

  1. Богати на полезни вещества

Бразилските орехи са богати на селен, магнезий, мед и цинк. Те снабдят тялото със здравословни мазнини, фосфор, манган и витамин Е. Всички тези витамини са важни за възпроизводството на клетките и са чудесни за здравето на мозъка. Освен това, тези кремообразни ядки са отличен източник на витамини от група В като тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, пантотенова киселина (В3), витамин B6 (пиридоксин) и фолати. Като цяло тези витамини действат като ко-фактори за ензимите в метаболитния процес.

Тези вкусни ядки са също фантастичен източник на витамин Е, важен в борбата със свободните радикали и щетите, които могат да причинят. Той помага за възстановяване на увредените клетки и дори е включен в проучвания за предотвратяване на различни форми на рак и Алцхаймер. Витамин Е също е от решаващо значение за здравето на кожата. Богатството на този витамин прави консумацията на бразилски орех предпочитана за много хора, страдащи от кожни проблеми.

 

  1. Бразилски орех – най-големият естествен източник на селен

Бразилският орех е най-богатата храна на селен, известен още като микроелемента на дълголетието. Само 2-3 ядки са достатъчни, за да си набавим необходимия дневен прием на този важен микроелемент. Селенът е мощен антиоксидант, укрепва имунитета и подпомага сърдечно-съдовата система. Селенът е антагонист, което означава, че извежда тежките метали от организма, предпазва от отравяне с олово и живак, както и тютюнев дим и изгорели автомобилни газове, които ежедневно натоварват тялото ни.

В същото време липсата му води до репродуктивни нарушения. При жените този микроелемент спомага за нормалното протичане на бременността, а при мъжете стимулира либидото и подобрява качеството на семенната течност. Редовната консумация по няколко от ядките на бразилския орех би довела до бързо натрупване на този така важен елемент за тялото.

 

  1. Помощник в борбата с излишните килограми

 

Ядки на различни орехи. Преобладават ядките на бразилския орех. Върху дъска на дървен плот.

 

Те са добър източник на здравословни мазнини, протеини, фибри. Фибрите помагат за предотвратяване на стомашни язви, запек, подуване на корема и дори рак на дебелото черво.

Бразилските ядки са идеални за кето диета с високото си съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави перфектна режимна храна. Те ще ви държат сити за по-дълго време през деня. Въпреки множеството ползи за здравето, бразилските ядки имат високо ниво на калории и наситени мазнини (100 грама съдържат 656 калории). Така че преди да направите тези ядки незаменима част от вашата седмична диета, изчислете необходимият размер на порцията за вас.

 

  1. Повишава костната плътност

Бразилските орехи са идеалната храна за хора, страдащи от меки и чупливи кости. Калций, желязо, цинк, калий и фосфор са пряко свързани с костната плътност. Тази комбинация спомага за значително намаляване на риска от фрактури и укрепва костната структура в период на заздравяване при счупвания. Особено препоръчителни са ядките на бразилския орех при малки деца и възрастни хора, при които периодът на възстановяване от счупвания на костите трае повече.

 

  1. Предотвратява остеопорозата

Остеопорозата е разпространена сред жените, които са в период на менопауза. Това е свързано с тежък хормонален дисбаланс. Количеството цинк и антиоксиданти в бразилските ядки спомагат за балансирането на хормоналната активност в организма. Калий, фосфор и калций се комбинират с други хранителни вещества за превенция на това заболяване.

 

  1. Приятел на сърцето

Тези кремообразни ядки са богати на здравословни мазнини, наречени полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Консумацията на тези ненаситени мазнини вместо наситени и трансмазнини спомага за подобряване на нивата на холестерола и така намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Бразилските ядки също осигуряват диетични фибри. Те са отговорни за повишаване на добрия холестерол и намаляване на лошия, като така се намалява и риска от инсулт, затлъстяване и диабет тип 2. Консумацията на бразилски орех и чудесно допълнение към менюто на хора, следващи здравословен режим на хранене.

 

  1. Грижа за здравето на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е малка жлеза във форма на пеперуда, която се намира в гърлото. Тя е отговорна за отделянето няколко хормона, които са от съществено значение за растежа, метаболизма и регулирането на телесната температура. Селенът играе съществена роля в производството на тези хормони. Щитовидната жлеза използва селен за превръщане на тироксиновия хормон (Т4) в неговата активна форма, трийодтиронинов хормон (Т3). Един бразилски орех съдържа достатъчно селен, за да подпомогне производството на тироидни хормони и протеини, които предпазват щитовидната жлеза здрава и балансирана.

Редовната консумацията на ядките на бразилския орех помага за регулирането на хормоналните нива при хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Обратното, дефицитът на селен може да предизвика хормонален дисбаланс, който да повлияе отрицателно на съня, настроението, концентрацията и метаболизма.

 

  1. Бразилски орех – богат на протеини

Любима храна за вегетарианци и вегани, бразилският орех е богат източник на растителен протеин. Тази ядка съдържа голямо количество протеин (около 14 г на 100 г). Ето защо е подходяща храна за диетата на хората, които не консумират мляко и млечни продукти, както и на активно спортуващите, които се нуждаят от лесно и бързо набавяне на протеини преди или след тренировка.

 

  1. Враг № 1 на раковите заболявания

 

Ядки на бразилски орех в много близък план.

 

Бразилските орехи са сред храните, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Те съдържат някои от най-мощните елементи в борбата срещу свободните радикали. Селенът, комбиниран с други биохимични продукти в бразилските ядки, го прави мощен антиоксидант. Именно този микроелемент пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, по този начин не позволява на туморите да се развиват.

 

  1. Красива и здрава кожа

Селенът, омега-3 мастните киселини и витамините С и Е в бразилските ядки придават на кожата здрав блясък и подобряват еластичността на кожата, като по този начин намаляват признаците на стареене. Селенът стимулира активността на глутатион, мощно антиоксидантно съединение, което премахва от клетките на кожата свободните радикали, които предизвикват бръчки. Също така, маслото от бразилски орехи е отлично успокояващо средство при сухота на кожата, екзема и псориазис.

Тези безценни ядки помагат при проблемна кожа. Причината е, че бразилските орехи са богати на цинк, който помага в борбата с акне. Цинкът убива бактериите, причиняващи акнето, и намалява възпалителния процес на кожата на лицето.

Бразилските ядки са суперхрани, които осигуряват здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали. Те са особено богати на селен, минерал с мощни антиоксидантни свойства. Консумацията на бразилски орех може да:

  • намали възпалението;
  • да подпомогне мозъчната функция;
  • да подобри функцията на щитовидната жлеза;
  • подпомогне здравето на сърцето.

Бразилските ядки предлагат някои впечатляващи ползи за здравето, но консумацията на твърде много би могла да бъде вредна. Поради тази причина е важно да не се прекалява с тях и да се проверяват етикетите за съдържанието на селен.

Ограничаването на приема на една до три бразилски ядки на ден е начин да се избегне консумирането на прекалено много селен и в същото време да добавим на организма онова, от което се нуждае.